ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τζάκι Κένεντι: Μια ζωή σαν μυθιστόρημα

Δυο γάμοι, κρυφοί εραστές, μεγάλες φιλοδοξίες, μαθήματα στιλ. Μια μυθική ζωή για τη μυθική Πρώτη κυρία που γεννήθηκε σαν σήμερα (28 Ιουλίου) πριν από 94 χρόνια.

Και μόνο το όνομά της Ζακλίν Μπουβιέ, Κένεντι, Ωνάση μοιάζει με όνομα βγαλμένο από δυναστεία. Η Τζάκι Ο όπως την αποκαλούσαν, ποπ είδωλο, είδωλο της μόδας, χήρα του πιο διάσημου Αμερικανού Προέδρου, σύζυγος του Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση απασχόλησε όσο λίγες γυναίκες τις στήλες των κοσμικών και άλλων εφημερίδων του κόσμου.

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και ήταν κόρη χρηματιστή. Έζησε σε ένα πλούσιο περιβάλλον και στις 12 Σεπτεμβρίου του 1953 παντρεύτηκε τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι με τον οποίο έμελλε να γίνει η πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών της οποίας η θητεία ως πρώτη κυρία κρίθηκε αρκετά επιτυχής. Απέκτησε δύο παιδιά την Καρολίνα και τον Τζον τζούνιορ.

Τζάκι Κένεντι: Μια  ζωή σαν μυθιστόρημα

Μετά τη δολοφονία του άντρα της, η Τζάκυ συνδέθηκε με αρκετούς διάσημους άντρες για να καταλήξει στο τέλος να παντρευτεί τον Έλληνα εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση σε ιδιωτική τελετή που πραγματοποιήθηκε στον Σκορπιό στις 20 Οκτωβρίου του 1968 τέσσερις μήνες μετά την δολοφονία του κουνιάδου της Ρόμπερτ Κένεντι. Από το 1975 έως και τον Μάρτιο του 1994 εργαζόταν ως προϊστάμενη σε εκδοτικούς οίκους βιβλίων που αφορούσαν το μπαλέτο και τη μουσική. Το Δεκέμβριο του 1993 οι ύστερα από εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη οι γιατροί της ανακοίνωσαν ότι πάσχει από καρκίνο στους λεμφαδένες. Πέθανε το βράδυ της 19ης Μαΐου του 1994 ενώ βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση. Πίσω από αυτό το σχετικά σύντομο βιογραφικό κρύβεται μια περιπετειώδης ζωή. Από αυτή ξεχωρίζουν μερικές λιγότερο ιστορίες.

Οι μυστικές επιστολές

Το 2014, τα γράμματα τα οποία έστελνε η Τζάκι σε έναν ιερέα από το Δουβλίνο ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μετά από εξήντα χρόνια. Αφορμή για τις επιστολές ήταν η τάση που είχε ο Τζον Κένεντι να φλερτάρει συνεχώς, κάνοντας την να τον χαρακτηρίζει γυναικά. Η επικοινωνία μεταξύ του ιερέα Joseph Leonard και της συζύγου του Κένεντι έγινε κατά το διάστημα 1950-1964, ενώ το περιεχόμενο δεν αφορά μόνο στον γάμο της με τον δολοφνηθέντα πρόεδρο των Η.Π.Α αλλά και στον σύντομο γάμο της με τον John Husted, για τον οποίο ντρέπεται, χαρακτηρίζοντας τον επιπόλαιη απόφαση.

Σε ένα από τα χειρόγραφα γράμματα της, η Τζάκι δεν διστάζει να ονομάσει τον σύζυγό της γυναικά και να συγκρίνει την τάση που είχε με αυτήν του πατέρα της, γράφοντας χαρακτηριστικά "Είναι σαν τον πατέρα μου. Του αρέσει το κυνήγι, όμως βαριέται την κατάκτηση. Ακόμη και παντρεμένος χρειάζεται να νιώθει ελκυστικός, έτσι φλερτάρει με όλες τις γυναίκες, και σε αγανακτεί. Αυτό ήταν που σκότωσε την μητέρα μου".

Όταν το 1953, παντρεύτηκε τον Κένεντι έγραψε στον ιερέα πως "Ισως έχω θαμπωθεί και φαντάζομαι τον εαυτό μου σε ένα αστραφτερό κόσμο με στεμμένους- και όχι σε έναν που θα είμαι μία απλή λυπημένη νοικοκυρά...", ενώ προσθέτει ακόμη πως "Αυτός ο κόσμος μπορεί να φαίνεται πολύ λαμπερός, άλλα αν βρίσκεσαι μέσα του και νιώθεις μόνος, μπορεί να είναι Κόλαση". Δεν παραλείπει να χαρακτηρίσει τον Κένεντι φιλόδοξο, όπως ακριβώς ο Μάκμπεθ. Οι επιστολές αυτές δημοπρατήθηκαν από τον Οίκο Σόθμπις.

Η συνομιλία με τη Μέριλιν

Έχουν μείνει στην ιστορία για διαφορετικούς λόγους, Μπορεί η Μέριλιν Μονρόε να μνημονεύεται ακόμη ως η απόλυτη ξανθιά και η Τζάκι Κένεντι ως ιέρεια του στυλ, αλλά τα συναισθήματά τους τις έφεραν αντιμέτωπες με μήλο της έριδος τον ίδιο άντρα. Πριν μερικά χρόνια αποκαλύφθηκε ότι είχαν μια τηλεφωνική συνομιλία.

Η Μονρόε λοιπόν είχε τηλεφωνήσει στο Λευκό Οίκο με πρόθεση να αποκαλύψει στην Πρώτη Κυρία πως ερχόταν... δεύτερη στην καρδιά του συζύγου της. Βέβαια, η Τζάκι Κένεντι δεν έπεσε από τα σύννεφα, καθώς γνώριζε πολύ καλά πως ο σύζυγός της δεν ήταν ιδιαίτερα πιστός. Αφού λοιπόν η ηθοποιός της αποκάλυψε πως κοιμάται με τον JFK ο οποίος της είχε υποσχεθεί ότι θα εγκατέλειπε για χάρη της την οικογένειά του, η απάντηση της απατημένης ήταν ιδιαίτερα ψύχραιμη.

"Μέριλιν, θα τον παντρευτείς, αυτό είναι υπέροχο! Και θα μετακομίσεις στο Λευκό Οίκο, θα αναλάβεις τις ευθύνες της Πρώτης Κυρίας, εγώ θα φύγω από εδώ και εσύ θα έχεις όλα τα προβλήματα!", της είπε σύμφωνα με το βιβλίο, το "These Few Precious Days: The Final Year of Jack with Jackie". Η σχέση του Κένεντι με τη Μονρόε ήταν η πιο ενοχλητική από όλα τα ερωτικά παραστρατήματα του προέδρου.

Το ροζ ματωμένο ταγέρ

Αυτό το ρούχο όσο λίγα έχουν περάσει στη σύγχρονη ιστορία. Σήμερα εκτίθεται ως μουσειακό είδος. Ήταν εκείνο που φορούσε την ημέρα που δολοφονήθηκε δίπλα της ο Τζον Κένεντι το 1963 στο Ντάλας.

Το ταγέρ με το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα και το ασορτί καπέλο ήταν ακριβές αντίγραφο ενός ταγέρ Chanel και μάλιστα είχε ραφτεί με το χαρακτηριστικό ύφασμα της γαλλικής εταιρείας. Η Τζάκι είχε φορέσει το ίδιο ταγιέρ έξι φορές πριν από το ταξίδι στο Ντάλας, μεταξύ άλλων και στην επίσκεψή της στο Λονδίνο ένα χρόνο νωρίτερα. Η προσωπική βοηθός της το είχε διαλέξει για το ταξίδι στο Ντάλας γιατί ο Τζον Κένεντι της είχε ζητήσει να βάλει στη βαλίτσα "κάτι ελαφρύ γιατί λένε ότι κάνει ζέστη εκεί".

Παρότι γέμισε με αίματα όταν ο πρόεδρος δέχθηκε τη σφαίρα, η Τζάκι επέμεινε να το φορέσει στην ορκωμοσία του Λίντον Τζόνσον στη θέση του προέδρου. Όταν την ρώτησαν αν θέλει να αλλάξει, απάντησε "Οχι, θέλω να δουν τι έκαναν στον Τζακ". Μετά από τη δολοφονία, το ταγέρ μπήκε στα Εθνικά Αρχεία, με τον λεκέ από το αίμα ακόμη πάνω του, ώστε να διατηρηθεί ως ιστορικό στοιχείο. Παραμένει εκεί.

Κρυφοί και διάσημοι εραστές

Στο βιβλίο "Τζάκι Κένεντι Ωνάση: Μια ζωή πέρα και από τα πιο τρελά της όνειρα" των Darwin Porter και Danforth Prince αποκαλύπτεται η μυστική ζωή της Τζάκι. "Ήθελε να έχει την κατάσταση στα χέρια της. Σε πλησίαζε και σου έλεγε κοφτά: ''Θέλεις να περάσουμε τη νύχτα μαζί;''". Οι σελίδες καταγράφουν μια άκρως απογοητευτική ερωτική ζωή με τον JFK, γεγονός που την οδήγησε στην κατάθλιψη και σε ειδική κλινική στη Μασαχουσέτη.

Σύμφωνα με αυτή τη βιογραφία, εκτός από την φημολογία για την σχέση της Τζάκι με τον Μπόμπι Κένεντι (αδελφό του Τζον Κένεντι) μετά την δολοφονία του Τζον το 1963, τώρα λέγεται ότι και άλλος αδελφός, Τέντι Κένεντι είχε ερωτική σχέση με την Τζάκι πριν την δολοφονία του Μπόμπι. "Οι αδελφοί Κένεντι μοιράζονταν τις γυναίκες τους. Ο Μπόμπι, ανέλαβε την Μέριλιν όταν την βαρέθηκε ο Τζον και τώρα την Τζάκι. Ακόμα και ο πατέρας τους μοιραζόταν τις γυναίκες του με τους γιους του" γράφει το βιβλίο.

Όμως, η Τζάκι δεν έμενε μόνο στην οικογένεια Κέννεντι. Στο βιβλίο αναφέρονται ως κατά καιρούς εραστές της ο Πήτερ Λόφορντ, ο Γουόρεν Μπίτι, ο Πολ Νιούμαν, ο Γκρέκορι Πεκ, ο Φράνκ Σινάτρα, ο Γουίλιαμ Χόλντεν, ο Φρανκ Σινάτρα και ο Μάρλον Μπράντο. "Ήθελα να αποπλανήσω όσο το δυνατόν περισσότερους στην πίσω θέση του αυτοκινήτου μου", έλεγε καμαρώνοντας στον Γκορ Βιντάλ, για τη μαύρη Μέρκιουρι που της αγόρασε ο πατέρας της.

Η Τζάκι κατάφερε να πείσει τον πατέρα της να την στείλει για σπουδές στην Γαλλία.. Ήταν συνεπαρμένη με τον διάσημο συγγραφέα Αντρέ Μαλρό: "Είναι ο μόνος Γάλλος τον οποίο θα ήθελα να παντρευτώ", έλεγε. Λίγο αργότερα ήρθε η σχέση της με τον Γάλλο Τζων Μαρκάν, γιο διάσημου βιογράφου.

Στο βιβλίο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και στον γάμο της Τζάκι με τον Αριστοτέλη Ωνάση. Όπως αναφέρεται ο Τέντι Κένεντι προσπάθησε να την πείσει να μην τον παντρευτεί αλλά εκείνη ήταν ανένδοτη. "Η ημέρα που ανακοινώθηκε ο γάμος της με τον Ωνάση ήταν ημέρα πένθους για την οικογένεια Κένεντι - το θεώρησαν προδοσία εκ μέρους της. Ωστόσο ο Τέντι Κένεντι πήγε μαζί της στην Αθήνα για να διαπραγματευθούν το προγαμιαίο συμβόλαιο - σε εκείνο ο Ωνάσης επέμενε και πέτυχε τελικά η Τζάκι να φέρει ως το τέλος της ζωής της και το επώνυμο Ωνάση δίπλα στο Κένεντι.

Η Τζάκι παντρεύτηκε τον Ωνάση το 1968 και έμειναν παντρεμένοι μέχρι τον θάνατό του το 1975. Στα χρόνια που ακολούθησαν οι εραστές της - για δεύτερη φορά χήρας - Τζάκι ήταν πολλοί και διάσημοι, ανάμεσά τους ο Αμερικανός συγγραφέας Πιτ Χάμιλ και ο διάσημος χειρούργος Κρίστιαν Μπάρναρντ.

Read Next

16 Ιαν 2026

Movie Review | Είδαμε το RIP, τη νέα ταινία του Ben Affleck με τον Matt Damon

Ο George Satsidis γράφει για το crime thriller που φέρνει τους δύο Χολιγουντιανούς σταρ από το Netflix στο σπίτι μας.

Περισσότερα από

Stories

16 Ιαν 2026

Μαίρη Αρώνη: Σπάνιο φωτογραφικό στιγμιότυπο με τον 22χρονο Τάσο Χαλκιά πριν από 51 χρόνια

Η Μαίρη Αρώνη σε ένα σπάνιο φωτογραφικό καρέ με τον Τάσο Χαλκιά.

16 Ιαν 2026

Athens Photo World | Το διεθνές φεστιβάλ φωτορεπορτάζ της Αθήνας επιστρέφει

Για ακόμα μία χρονιά, το φεστιβάλ στοχεύει στην ανάδειξη του σύγχρονου φωτορεπορτάζ και των δημιουργών του, που καταγράφουν την Ιστορία τη στιγμή που αυτή γράφεται.

15 Ιαν 2026

Η Μεγάλη Χίμαιρα | Ένα απαγορευμένο πάθος γεννιέται στο νέο επεισόδιο της σειράς

Τι θα συμβεί στο τέταρτο επεισόδιο της Μεγάλης Χίμαιρας.

15 Ιαν 2026

Eat Chic | 4 ενδιαφέροντα γαστρονομικά ραντεβού αυτόν τον Ιανουάριο στην πόλη

Η εστιατορική σκηνή της πρωτεύουσας υποδέχεται το καινούριο έτος με ραντεβού που συνδυάζουν εκλεκτή γεύση και εξαιρετικό κρασί.

15 Ιαν 2026

Λίλυ Παπαγιάννη: Η πιο φινετσάτη κυρία του ελληνικού θεάτρου σε ηλικία 27 ετών

Η αξέχαστη ηθοποιός, εκτός από φινετσάτη και όμορφη, χαρακτηριζόταν από ταλέντο, παιδεία και ποιότητα. Μια σπάνια φωτογραφία 62 χρόνια πριν.

14 Ιαν 2026

Άμνετ | Πότε θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα η πολυαναμενόμενη ταινία;

Η βραβευμένη με Όσκαρ Chloé Zhao σκηνοθετεί την Jessie Buckley και τον Paul Mescal στην ιστορία που ενέπνευσε τον Άμλετ του Σαίξπηρ.

14 Ιαν 2026

Θεατρικά Νέα | Ο Γιώργος Παπαγεωργίου σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο "1984" του George Orwell

Στην παράσταση, o ηθοποιός-performer υποδύεται όλους τους ρόλους της ιστορίας, έχοντας μαζί του επί σκηνής μόλισ τέσσερις μουσικούς.

13 Ιαν 2026

Εικαστική επιστροφή | Οι νέες εκθέσεις της εβδομάδας

Τα πρώτα νέα εικαστικά ραντεβού της καινούριας χρονιάς.

13 Ιαν 2026

Το "Grease The Musical" έρχεται από το Λονδίνο στην Αθήνα για τέσσερις μόνο παραστάσεις

Η σκηνή του Christmas Theater μετατρέπεται σε ένα εκρηκτικό dancefloor με πολύ γέλιο, λίγο δράμα, τρελό φλερτ.