ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τόκιο 2020: 10 αθλητές που θα τραβήξουν την προσοχή μας στα γήπεδα της Ιαπωνίας

Αντίστροφη μέτρηση για την τελετή έναρξης.

Τόκιο 2020: 10 αθλητές που θα τραβήξουν την προσοχή μας στα γήπεδα της Ιαπωνίας

Σε λίγες ώρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη των τριακοστών δεύτερων Ολυμπιακών Αγώνων – σύγχρονων πάντα – οι οποίοι περνώντας διά πυρός και σιδήρου, καταφέρνουν τελικά να γίνουν πραγματικότητα.

Σε μία εποχή που τα κρούσματα, ο φόβος και ο θάνατος βρίσκονται στην καθημερινότητά μας, το ολυμπιακό ιδεώδες έρχεται για να μας υπενθυμίσει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα του ανθρώπου ο οποίος βγαίνει νικητής ακόμα και από δύσκολες καταστάσεις. Χωρίς θεατές, με πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας, θα έλεγε κανείς ότι το βασικό χαρακτηριστικό της διοργάνωσης, θα είναι η μιζέρια και η απογοήτευση, ιδίως των Ιαπώνων για τα δισεκατομμύρια που πήγαν χαμένα! Παρόλα αυτά, η ουσία των Ολυμπιακών Αγώνων, αυτών που ξεκίνησαν στην Αρχαία Ελλάδα, είναι ίσως πιο έντονη και εμφανής από ποτέ.

Παρόλα αυτά, η ουσία των Ολυμπιακών Αγώνων, αυτών που ξεκίνησαν στην Αρχαία Ελλάδα, είναι ίσως πιο έντονη και εμφανής από ποτέ.

Έπρεπε να έρθει το 2021 – στα χαρτιά 2020 – για να εκτιμήσουμε περισσότερο από ποτέ τις βασικές τους αρχές: Ισότητα, ελευθερία, αυτοδιάθεση, ίσες ευκαιρίες προς όλους. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μία στροφή προς τον άνθρωπο ως οντότητα, στα δικαιώματα και στις ελεύθερες επιλογές του. Και αυτά είναι μερικά από τα μηνύματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στα γήπεδα της Ιαπωνίας.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μία στροφή προς τον άνθρωπο ως οντότητα, στα δικαιώματα και στις ελεύθερες επιλογές του. Και αυτά είναι μερικά από τα μηνύματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στα γήπεδα της Ιαπωνίας.

Μπορεί για κάποια χρόνια να το «χάσαμε» αλλά ήρθε η ώρα οι σπουδαίες προσωπικότητες να επανέλθουν στον παγκόσμιο αθλητισμό και να αφήσουν το στίγμα τους μέσα από τον χαρακτήρα και τις επιδόσεις τους.

Παρακάτω, έχουμε 10 αθλητές και αθλήτριες, για τους οποίους αξίζει να ξεκλέψεις λίγο χρόνο για να τους δεις να αγωνίζονται, εκτός φυσικά από τους εκπροσώπους της Ελλάδας:

Σιμόν Μπάιλς

Είναι η προσωποποίηση της δυναμικότητας, του ταλέντου και του ήθους. Η αμερικανίδα γυμνάστρια έχει μιλήσει ανοιχτά για τη σεξουαλική κακοποίηση που έχει δεχτεί στο παρελθόν από αθλητικό γιατρό, αλλά και την πάλη με τους δαίμονές της. Στις ΗΠΑ θεωρείται ίνδαλμα και παράδειγμα για τα μικρά κορίτσια ενώ η ίδια αυτοπροσδιορίζεται ως «η μεγαλύτερη γυμνάστρια όλων των εποχών». Με τέσσερα χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς του 2016, δεν ξέρουμε αν είμαστε σε θέση να την αμφισβητήσουμε.

Ναόμι Οσάκα

Ακόμη ένα πολυσυζητημένο κορίτσι το οποίο τόλμησε να τα βάλει με τα ιερά και όσια: Δηλαδή τους δημοσιογράφους. Σε μία πολύ ειλικρινή της στιγμή παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να παραβρεθεί σε άλλες συνεντεύξεις Τύπου λόγω των ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Η νεαρή τενίστρια από την Ιαπωνία, έδωσε τη δύναμη σε πολλούς να αντιμετωπίσουν με θάρρος το τέρας της ψυχικής νόσου, ενώ η επιρροή της είναι τόσο μεγάλη που ήδη η κούκλα Barbie κυκλοφόρησε με τη μορφή της. Αγωνιστικά… εκτός τρομακτικού απροόπτου, το μετάλλιο είναι στο τσεπάκι της.

Sydney McLaughlin (η φύση του ονόματος καθιστά την μετάφραση κάτι παραπάνω από δύσκολη)

Η νεαρή σπρίντερ με το περίεργο όνομα αγωνίζεται με τα χρώματα των ΗΠΑ και είναι μία από τις βασικές της ελπίδες για μετάλλιο. Γεννημένη τον Αύγουστο του 1999, υπήρξε η νεότερη σπρίντερ στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς συμμετείχε σε ηλικία 16 ετών. Όσον αφορά στις επιδόσεις της, κρατά το νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 400 μέτρα, ενώ τα συμβόλαιά της με εταιρείας, έρχονται το ένα μετά το άλλο!

Σκάι Μπράουν

Η αλήθεια είναι ότι το skateboard δεν θα το χαρακτήριζες και τον βασιλιά των σπορ και σίγουρα όχι από τα πιο δημοφιλή ολυμπιακά αθλήματα. Ο λόγος όμως που η Σκάι Μπραουν αξίζει την προσοχή σου είναι γιατί είναι η νεαρότερη αθλήτρια skateboard στον κόσμο! Γεννημένη το 2008 (!), όταν εμείς είχαμε ήδη χοληστερίνη, διεκδικεί με αξιώσεις ένα μετάλλιο και φυσικά τον παγκόσμιο θαυμασμό. Αγωνίζεται για τη Μεγάλη Βρετανία.

Κρίστιαν Κόλμαν

Πήρε σύνταξη ο Μπολτ και μείναμε να ψάχνουμε τον νέο ταχύτερο άνθρωπο στον πλανήτη. Ίσως ο 23χρονος Κρίστιαν να μπορέσει να μας βοηθήσει μιας και θεωρείται πια ο έκτος ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο – μέχρι σήμερα - . Αγωνίζεται στα 100 μέτρα για τις ΗΠΑ και η φιλοδοξία του φυσικά είναι ένα μετάλλιο. Αν είναι και χρυσό, καλοδεχούμενο!

Κάλεμπ Ντρέσσερ

Αν έχεις να ασχοληθείς με την κολύμβηση από την εποχή του Μάικλ Φελπς, τότε ο συγκεκριμένος κύριος πιθανότατα να σε πείσει να ασχοληθείς έστω και λίγο. Τον αποκαλούν «swimming machine» (η μετάφραση στα ελληνικά χάνει την αίγλη της) και είναι έτοιμος να καταρρίψει το ρεκόρ του Φελπς με 8 χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς του 2008 στο Πεκίνο. Για την ώρα, του αρκεί να τον αποκαλούν διάδοχό του και… βλέπουμε!

Ελάιζα ΜακΚάρτνει

Η Ελάιζα κατάγεται από τη Νέα Ζηλανδία και είναι αθλήτρια του άλματος επί κοντώ. Κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Ρίο σε ηλικία μόλις 16 ετών, ενώ φέτος στα 23 της, είναι έτοιμη για το χρυσό. Μοναδικό αγκάθι, ένας τραυματισμός στη φτέρνα ο οποίος μπορεί να της στερήσει – ίσως – την απόλυτη διάκριση.

Σέλι Ανν Φρέιζερ Πράις

Η γυναίκα με το εντυπωσιακό όνομα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή όταν αγωνίζεται. Έχοντας υπάρξει παρτενέρ του Μπολτ – είναι από την Τζαμάικα – η 34χρονη αθλήτρια έχει ήδη στο ενεργητικό της έξι ολυμπιακά μετάλλια. Φέτος αναμένεται να αγωνιστεί στα 100 και 200 μέτρα αλλά και στη σκυταλοδρομία των 400 μέτρων. Θεωρείται μία εκ των κορυφαίων σπρίντερ όλων των εποχών.

Νικίτα Ναγκόρνιι

Τα τελευταία χρόνια ο Ρώσος αθλητής κυριαρχεί στην ενόργανη γυμναστική και μαζί με τον συμπατριώτη του Άρθουν Νταλαλογιάν, αποτελούν το κορυφαίο δίδυμο αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Ο Ναγκόρνιι το 2016 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο ενώ στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τον Απρίλιο έγινε ο πρώτος άντρας που επιχείρησε και πέτυχε μία άσκηση «εξωπραγματικής δυσκολίας», στις ασκήσεις εδάφους.

Τομ Ντάλι

Το αστέρι των καταδύσεων αγωνίζεται για τη Μεγάλη Βρετανία και διεκδικεί το πρώτο του χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Αγωνίστηκε στο Πεκίνο σε ηλικία μόλις 14 ετών ενώ στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο. Εκτός από το ατομικό αγώνισμα, εξαιρετικές επιδόσεις σημειώνει και στα ζευγάρια μαζί με τον παρτενέρ του Μάτι Λι.

Kεντρική φωτογραφία: EPA/CAROLINE BLUMBERG

Aκολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

Περισσότερα από

Stories

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.

27 Απρ 2024

Μπετόβεν- Für Elise: Ποια ήταν η Λίζα που απέρριψε ερωτικά τον Μπετόβεν;

Η πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς σύνθεσης του Μπετόβεν, Für Elise, δόθηκε στις 27 Απριλίου 1810. Και σχετίζεται με την ανύπαρκτη ερωτική ζωή του σπουδαιότερου συνθέτη όλων των εποχών.

26 Απρ 2024

Η Βασίλισσα με τα Ανδρικά Πόδια

Η Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, η θρυλική μορφή του στίβου που κουβαλούσε τα μωρά της στο στάδιο σ’ ένα καλάθι και τα τάιζε στα διαλείμματα, γεννήθηκε σαν σήμερα.

26 Απρ 2024

Ρετρό κλικ: Όταν ο Ηλίας Ψινάκης διαφήμιζε τσίχλες 40 χρόνια πριν

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα και μάνατζερ στο χώρο του θεάματος ως μανεκέν την δεκαετία του 1980.

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.