ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το "Rabbit" του Jeff Koons έγινε το πιο ακριβό έργο τέχνης στην ιστορία από εν ζωή καλλιτέχνη

To να κοστίζεις πολλά δεν σε κάνει απαραίτητα σπουδαίο. Όμως, το "Rabbit" του Jeff Koons είναι και τα δύο.

Το "Rabbit" του Jeff Koons έγινε το πιο ακριβό έργο τέχνης στην ιστορία από εν ζωή καλλιτέχνη

Πριν από μερικές ημέρες στον οίκο Christie's της Νέας Υόρκης σημειώθηκε η πιο σημαντική, ίσως, πώληση έργο τέχνης των τελευταίων ετών. Το "Rabbit" του σπουδαίου αμερικανού καλλιτέχνη, Jeff Koons, πουλήθηκε έναντι 91 εκατομμυρίων δολαρίων γενόμενο το πιο ακριβό έργο τέχνης στην ιστορία από εν ζωή καλλιτέχνη.

Ο υπέροχος ατσαλένιος λαγός του Koons, ύψους 10,6 μέτρων, έριξε από την πρώτη θέση της ιστορικής κατάταξης τον πίνακα του David Hockney “Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)”, o oποίος είχε πωληθεί πριν από λίγες εβδομάδες για 800.000 δολάρια λιγότερα από το περίφημο "Rabbit".

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένα έργο του Koons καταφέρνει να κερδίσει μία πολύ υψηλή θέση στη λίστα με τα πιο ακριβά δημιουργήματα της σύγχρονης τέχνης. Το 2013 το διάσημο σκυλάκι του, κατασκευασμένο από μπαλόνια, άγγιξε τα 58, 4 εκατομμύρια δολάρια, παραμένοντας μέχρι σήμερα στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Ο καλλιτέχνης, που θεωρείται από πολλούς ως ο πιο σημαντικός και επιδραστικός εν ζωή εικαστικός της pop art, τεράστιος όσο ο Andy Warhol, διεσδυτικός όσο ο Gerald Richter, ήταν παρόν την ώρα που το σφυρί της δημοπρασίας έπεσε με γδούπο πάνω στα 91.000 εκατομμύρια δολάρια, ποζάροντας δίπλα στο έργο του, κοιτάζοντας τον εαυτό του στο καθαρό, αστραφτερό ατσάλι της επιφάνειας του «Λαγού» του.

Το "Rabbit" του Jeff Koons έγινε το πιο ακριβό έργο τέχνης στην ιστορία από εν ζωή καλλιτέχνη
Τo έργο "Rabbit" του Jeff Koons.

To "Rabbit" παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο κοινό στα τέλη της δεκαετίας του '80 και συγκεκριμένα το 1986, στην ατομική έκθεση του Jeff Koons στην γκαλερί Sonnabend της Νέας Υόρκης. Ο πρώτος άνθρωπος που το έβαλε στη συλλογή του ήταν ο ζωγράφος Terry Winters, ο οποίος πλήρωσε 40.000 δολάρια για να το αποκτήσει. Τότε ο γνωστός κριτικός τέχης, Kirk Varnadoe, είχε γράψει για το έργο «Έχω την εντύπωση, από την πρώτη στιγμή που το αντίκρυσα, πως αυτό το κουνελάκι είναι μία από εκείνες τις σπάνιες φορές που το βέλος έχει βρει κατευθείαν τον στόχο, κατευθείαν στο κέντρο».

Αντικατοπρίζοντας τέλεια την εποχή του, όπως οφείλει άλλωστε να κάνει κάθε έργο τέχνης με εκτόπισμα, κάθε διαχρονικό δημιούργημα που σέβεται τον εαυτό του, το "Rabbit" περικλείει όλη την υπερβολή των 80's, την δίψα της κοινωνίας για δράση και σεξ ("fuck like rabbits" ΄ήταν το μότο εκείνων που το αίμα τους έβραζε, που ήθελαν να φάνε την πόλη και να φτύσουν τα κουκούτσια, όπως υπέροχα περιγράφει για τη Νέα Υόρκη η Σώτη Τριανταφύλλου στο βιβλίο της «Σάββατο Βράδυ Στην Άκρη της Πόλης»), αλλά και την επιθυμία για δόξα και για χρήμα, για λάμψη και για δύναμη.

«Έχω την εντύπωση, από την πρώτη στιγμή που το αντίκρυσα, πως αυτό το κουνελάκι είναι μία από εκείνες τις σπάνιες φορές που το βέλος έχει βρει κατευθείαν τον στόχο, κατευθείαν στο κέντρο».

Ο πλειοδότης που κατάφερε να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα προσθέτοντας ένα μεγάλο αριστούργημα της μοντέρνας τέχνης στην προσωπική του συλλογή ήταν ο πολυεκατομμυριούχος, συλλέκτης έργων τέχνης Robert Mnuchin, πατέρας του σημερινού υπουργού οικονομικών Steven Mnuchin. Mε τους πολέμιους του Koons, εκείνων που υποστηρίζουν πως τα αδιαμφισβήτητα σημαντικά έργα του δεν είναι αρκετά για να κάνουν εξίσου σημαντικό το σύνολο του έργου του, να πανηγυρίζουν με το γεγονός ότι ο δημιουργός του "Rabbit" δεν θα δει ούτε ένα σεντ από αυτά τα παχυλά 91 εκατομμύρια δολάρια. Ναι, «το "Rabbit" είναι ένα πραγματικό τρόπαιο γι' αυτόν που το έχει και παράλληλα είναι ο ελέφαντος στο δωμάτιο, αυτό που είναι αδύνατο να αγνοήσεις,» όπως πολύ εύστοχα γράφει η Andrea K. Scott στον New Yorker.

O Jeff Koons καθρευτίζεται στο "Rabbit".

Με πληροφορίες από τον New Yorker.

Ακολουθήστε το WomanTOC στο Instagram.

Read Next

03 Δεκ 2025

Μαρία Κάλλας: Πέντε εμβληματικές εμφανίσεις, που επιβεβαίωσαν το διαχρονικό της στυλ

Η Μαρία Κάλλας κατέφερε να αφήσει το στίγμα της τόσο με το ταλέντο, όσο και με τις πάντα κομψές εμφανίσεις της.

Περισσότερα από

Stories

03 Δεκ 2025

Eat Chic | Το εστιατόριο της Αίγλης Ζαππείου έχει νέο όνομα και έναν chef που επιστρέφει στην Αθήνα μετά από 15 χρόνια

Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος υπογράφει το μενού του Zappa, της φρέσκιας γαστρονομικής πρότασης της Αίγλης Ζαππείου.

02 Δεκ 2025

Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

02 Δεκ 2025

Τα λαμπερά εγκαίνια του Poliform Space στο κατάστημα Δελούδης στον Άλιμο

Με ένα private event, η Poliform και η εταιρεία Δελούδης παρουσίασαν τον νέο αποκλειστικό χώρο του διάσημου ιταλικού οίκου στην Αθήνα.

02 Δεκ 2025

Τα λαμπερά εγκαίνια του Poliform Space στο κατάστημα Δελούδης στον Άλιμο

Η Poliform και η εταιρεία Δελούδης παρουσίασαν τον νέο αποκλειστικό χώρο του διάσημου ιταλικού οίκου στην Αθήνα με ένα ξεχωριστό private event.

01 Δεκ 2025

Ξεκινούν οι φετινές "Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου", το φεστιβάλ που αναδεικνύει το εγχώριο σινεμά στην Πόλη

Από τις 2 έως και τις 7 Δεκεμβρίου, η Κωνσταντινούπολη αποκτά ελληνικό άρωμα και σινεφίλ αίσθηση, με την υπογραφή ταινιών από σπουδαίους Έλληνες δημιουργούς, όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Γιάννης Σμαραγδής, η Φρίντα Λιάππα.

01 Δεκ 2025

Ο Chris Isaak έρχεται στην Αθήνα

Η φωνή πίσω από το Wicked Game και αρκετές αισθαντικές επιτυχίες, ο Chris Isaak φέρνει κάτι από το Blue Hotel του στην Αθήνα.

30 Νοε 2025

#theaftertaste | Μία διαφορετική έκθεση, το νέο hot εστιατόριο του κέντρου και η Monica Bellucci στην Αθήνα

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για τρίτη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

29 Νοε 2025

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Η τελευταία μεγάλη εμφάνιση της στο "Μπράβο" πριν από 29 χρόνια

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε παραδώσει μαθήματα αισιοδοξίας στην εκπομπή της Ρούλας Κορομηλά.

28 Νοε 2025

Ζωή Λάσκαρη: To bombshell hair look που υιοθέτησε πριν από 50 χρόνια, είναι και πάλι στη μόδα

Η Ζωή Λάσκαρη αγκαλιά με τον Τόλη Βοσκόπουλο σε ένα σπάνιο φωτογραφικό καρέ.

27 Νοε 2025

Mario Banushi | Ποια παράσταση ανεβάζει μετά το πολυσυζητημένο Mami στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση;

Η απάντηση δίνεται αυτόν τον Δεκέμβριο στον χώρο της Πειραιώς 260.