ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το Νόμπελ Ειρήνης στον Αιθίοπα πρωθυπουργό, Άμπι Αχμέντ Άλι 

Δεν το πήρε η 16χρονη ακτιβίστρια, Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Το Νόμπελ Ειρήνης στον Αιθίοπα πρωθυπουργό, Άμπι Αχμέντ Άλι 

Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπι Αχμέντ Άλι (Abiy Ahmed) κέρδισε φέτος το Νόμπελ Ειρήνης όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο από την Ακαδημία.

Υπενθυμίζεται ότι για το Νόμπελ Ειρήνης φέτος υπήρχαν συνολικά 301 υποψήφιοι - 223 άτομα και 78 οργανώσεις - σύμφωνα την ιστοσελίδα του θεσμού.

Μέχρι την Πέμπτη το βράδυ η 16χρονη ακτιβίστρια, Γκρέτα Τούνμπεργκ, σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων, θεωρούνταν το φαβορί για το φετινό βραβείο. Η εταιρία στοιχημάτων Coral που εδρεύει στο Λονδίνο έδινε πιθανότητες μία προς δύο. Αντίστοιχα η William Hill εκτιμούσε ότι η Τούνμπεργκ έχει 8 στις 13 πιθανότητες να κερδίσει το βραβείο.

Η στιγμή της ανακοίνωσης του Νόμπελ Ειρήνης:

  • Ο Άμπι Αχμέτ Άλι γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου του 1976, είναι Αιθίοπας πολιτικός, ο οποίος είναι ο τέταρτος και σημερινός πρωθυπουργός της Ομοσπονδιακής Λαϊκής Δημοκρατίας της Αιθιοπίας από τις 2 Απριλίου 2018.
  • Είναι πρόεδρος του Αιθιοπικού Λαϊκού Επαναστατικού Δημοκρατικού Μετώπου και του Δημοκρατικού Κόμματος των Ορόμο (μέλος του επαναστατικού μετώπου). Είναι επίσης βουλευτής και μέλος των εκτελεστικών επιτροπών των δύο κομμάτων.
  • Υπηρέτησε στο στρατό, ενώ από τότε που έγινε πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, τα οποία δεν εγκρίνονται εξολοκλήρου από τους υπέρμαχους του ομοσπονδιακού τύπου διακυβέρνησης στην Αιθιοπία (ενώ η πολιτική του να στοχεύει τους Τιγκράγια έχει περιγραφεί ως επιλεκτική).

Photo: Reuters

Ακολουθήστε το WomanTOC στο Instagram

Read Next

17 Ιαν 2026

Η πτήση-φάντασμα που "πάγωσε" την Αθήνα: Το μοιραίο λάθος που σκότωσε 121 ανθρώπους

Ένα λάθος μετέτρεψε μια συνηθισμένη πτήση σε μία από τις πιο φρικτές αεροπορικές τραγωδίες.

16 Ιαν 2026

#theaftertaste | Ένα θεατρικό "Κρυφτό" κι ένα ταξίδι από τη Νάπολη έως τα νότια προάστια της Αθήνας

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για τρίτη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

Περισσότερα από

Stories

16 Ιαν 2026

Movie Review | Είδαμε το RIP, τη νέα ταινία του Ben Affleck με τον Matt Damon

Ο George Satsidis γράφει για το crime thriller που φέρνει τους δύο Χολιγουντιανούς σταρ από το Netflix στο σπίτι μας.

16 Ιαν 2026

Μαίρη Αρώνη: Σπάνιο φωτογραφικό στιγμιότυπο με τον 22χρονο Τάσο Χαλκιά πριν από 51 χρόνια

Η Μαίρη Αρώνη σε ένα σπάνιο φωτογραφικό καρέ με τον Τάσο Χαλκιά.

16 Ιαν 2026

Athens Photo World | Το διεθνές φεστιβάλ φωτορεπορτάζ της Αθήνας επιστρέφει

Για ακόμα μία χρονιά, το φεστιβάλ στοχεύει στην ανάδειξη του σύγχρονου φωτορεπορτάζ και των δημιουργών του, που καταγράφουν την Ιστορία τη στιγμή που αυτή γράφεται.

15 Ιαν 2026

Η Μεγάλη Χίμαιρα | Ένα απαγορευμένο πάθος γεννιέται στο νέο επεισόδιο της σειράς

Τι θα συμβεί στο τέταρτο επεισόδιο της Μεγάλης Χίμαιρας.

15 Ιαν 2026

Eat Chic | 4 ενδιαφέροντα γαστρονομικά ραντεβού αυτόν τον Ιανουάριο στην πόλη

Η εστιατορική σκηνή της πρωτεύουσας υποδέχεται το καινούριο έτος με ραντεβού που συνδυάζουν εκλεκτή γεύση και εξαιρετικό κρασί.

15 Ιαν 2026

Λίλυ Παπαγιάννη: Η πιο φινετσάτη κυρία του ελληνικού θεάτρου σε ηλικία 27 ετών

Η αξέχαστη ηθοποιός, εκτός από φινετσάτη και όμορφη, χαρακτηριζόταν από ταλέντο, παιδεία και ποιότητα. Μια σπάνια φωτογραφία 62 χρόνια πριν.

14 Ιαν 2026

Άμνετ | Πότε θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα η πολυαναμενόμενη ταινία;

Η βραβευμένη με Όσκαρ Chloé Zhao σκηνοθετεί την Jessie Buckley και τον Paul Mescal στην ιστορία που ενέπνευσε τον Άμλετ του Σαίξπηρ.

14 Ιαν 2026

Θεατρικά Νέα | Ο Γιώργος Παπαγεωργίου σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο "1984" του George Orwell

Στην παράσταση, o ηθοποιός-performer υποδύεται όλους τους ρόλους της ιστορίας, έχοντας μαζί του επί σκηνής μόλισ τέσσερις μουσικούς.