ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το ΜΕΤ της Νέας Υόρκης κάνει την εικαστική γκάφα του αιώνα με πίνακα του Ρούμπενς

Ένα ανεκτίμητο έργο τέχνης και ένα μεγάλο λάθος που στοίχισε πάρα πολύ.

Το ΜΕΤ της Νέας Υόρκης κάνει την εικαστική γκάφα του αιώνα με πίνακα του Ρούμπενς

Μερικά λάθη, ειδικά όταν έχουν να κάνουν με έργα τέχνης τεράστιας καλλιτεχνικής αξίας, μπορεί να σου στοιχίσουν πάρα πολύ ακριβά. Όταν τώρα τα συγκεκριμένα λάθη έχουν γίνει από ένα μεγάλο μουσείο όπως το Μητροπολικό της Νέας Υόρκης τότε - εκτός των άλλων - μπορεί να σε εκθέσουν και ανεπανόρθωτα.

Ίσως έχει τύχει και σε σένα να βρεις κάποια στιγμή, σε εξευτελιστική τιμή, στο Μοναστηράκι κάποιο σπάνιο, παλιό 45αράκι που έψαχνες εδώ και πάρα πολύ καιρό και τότε σίγουρα θα σκέφτηκες έκπληκτη «Μα καλά ο άνθρωπος δεν ξέρει τι μου πουλάει;». Nαι, λοιπόν, μπορούν να συμβούν τέτοιες απίστευτες γκάφες στον καθένα, από τη στιγμή που μπορεί να συμβούν ακόμα και στους ιθύνοντες του ΜΕΤ της Νέας Υόρκης.

Οι οποίοι πριν από περίπου 5 χρόνια πούλησαν έναν πίνακα του σπουδαίου Φλαμανδού ζωγράφου Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς έναντι ενός αστείου χρηματικού ποσού, καθώς δεν γνώριζαν ότι ήταν αυθεντικός.

Στην πραγματικότητα, οι υπεύθυνοι του μουσείου θεωρούσαν για χρόνια πως πρόκειται για το έργο ενός μαθητευόμενου ζωγράφου, ο οποίος ακολουθούσε τις τεχνικές του Ρούμπενς και γι' αυτό έδωσαν, το 2013, τον πίνακα προς πώληση έναντι 20.000 δολαρίων. Τελικά το πορτραίτο πουλήθηκε, μετά από σκληρή μάχη, για 626,500 δολάρια με τους Financial Times να σημειώνουν τότε πως «προφανώς οι αγοραστές θεωρούσαν πως το έργο έχει πολύ μεγαλύτερη αξία».

Το έργο είναι ένα πορτρέτο της Clara Serena, το πρώτο παιδί του Ρούμπενς και θεωρείται ότι έχει ζωγραφιστεί το 1623, την χρονιά που η κόρη του ζωγράφου πέθανε από την πανώλη σε ηλικία 12 ετών.

Μετά από ειδικό καθαρισμό, οι εμπειρογνώμονες τέχνης επανεξέτασαν το έργο και ήταν πεπεισμένοι ότι ήταν του Ρούμπενς. Στη συνέχεια ο πίνακας εκτέθηκε στο Μουσείο του Ρούμπενς στην Αμβέρσα το 2015 ενώ εμφανίστηκε και στην Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας στο Εδιμβούργο τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Bendor Grosvenor, εμπειρογνώμονας τέχνης και πρώην έμπορος δήλωσε ότι ποτέ δεν είχε καμία αμφιβολία ότι το πορτρέτο της Clara Serena είχε φιλοτεχνηθεί από τον κορυφαίο ζωγράφο.

Παρόλα αυτά, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης επιμένει να θεωρεί αμφισβητούμενη τη γνησιότητα του πίνακα και δείχνει να μην αναγνωρίζει το λάθος του να τον χάσει για ένα τόσο μικρό ποσό.

Δες στο βίντεο που ακολουθεί άλλα σπουδαία έργα του μεγάλου καλλιτέχνη, που εντάσσεται στην τεχνοτροπία του Μπαρόκ, στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Read Next

06 Φεβ 2026

#theaftertaste | Η σύγχρονη θεατρική "Λόλα", ένα short film για τους ερωτευμένους και ένα μικρό, μυστικό εστιατόριο στο κέντρο της πόλης

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για τρίτη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

05 Φεβ 2026

Μία ιδιαίτερη performance με "ζωντανά" έργα τέχνης για μία μόνο βραδιά στην Αθήνα

Η γεννημένη στην Κίνα Xie Rong έρχεται στην Αθήνα για το πιο ιδιαίτερο ραντεβού.

Περισσότερα από

Stories

04 Φεβ 2026

Eat Chic | 4 νέα από τον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας

Ενδιαφέρουσες συμπράξεις οίνου και γεύσης, νέα εστιατόρια και φρέσκες προτάσεις σε αγαπημένες διευθύνσεις της πρωτεύουσας.

04 Φεβ 2026

Αιολικό | Το εμβληματικό έργο του Takis στην καρδιά της Αθήνας

Στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου, το έργο του κορυφαίου Έλληνα γλύπτη δημιουργεί ένα νέο, πολιτιστικό σημείο συνάντησης.

03 Φεβ 2026

Η Chiara Mastroianni έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Η ηθοποιός και κόρη του Marcello Mastroianni και της Catherine Deneuve θα πρωταγωνιστήσει σε μία ξεχωριστή παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

03 Φεβ 2026

Οι παραστάσεις που θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Σημαντικοί σκηνοθέτες και Έλληνες δημιουργοί, κλασικά έργα και μία παράσταση χορού συνθέτουν το πρώτο πρόγραμμα του Μιχαήλ Μαρμαρινού για το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

02 Φεβ 2026

Οι Pet Shop Boys έρχονται στην Ελλάδα

Τέσσερα χρόνια μετά τη συναυλία τους στην Αθήνα, οι Pet Shop Boys επιστρέφουν για ένα ακόμη συναυλιακό ραντεβού με το ελληνικό κοινό.

02 Φεβ 2026

Grammys 2026 | Οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς

Ποιες προσωπικότητες από τον χώρο της μουσικής διακρίθηκαν στα Grammys 2026.

31 Ιαν 2026

"Η τοξική γυναίκα" - Το ανεξήγητο ιατρικό μυστήριο της Gloria Ramirez

Ένα πραγματικό ιατρικό περιστατικό που ακόμα και σήμερα δεν έχει δοθεί οριστική απάντηση.

30 Ιαν 2026

#theaftertaste | Μία έκθεση για τους ανθρώπους της πόλης και ένα value for money εστιατόριο με γεύση από κάθε γωνιά της Ελλάδας

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για τρίτη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

30 Ιαν 2026

Bridgerton | Ο απόλυτος οδηγός για το καστ και τους χαρακτήρες της 4ης σεζόν

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα νέα πρόσωπα και τα αγαπημένα που επιστρέφουν στη νέα σεζόν της ρομαντικής σειράς.

30 Ιαν 2026

Έργα του Sir Don McCullin παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Το Athens Photo World, σε συνεργασία με το Xposure International Photography Festival, παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον θρύλο του πολεμικού φωτορεπορτάζ, Sir Don McCullin, με την έκθεση Life, Death and Everything in Between.