ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το μάθημα του μέλλοντος; Το πρώτο ρομπότ καθηγητής διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας

Ο Νάο είναι ένας διδάσκων τεχνητής νοημοσύνης που ανέλαβε, στην περίοδο της τηλεκπαίδευσης, να βοηθήσει τους καθηγητές να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προέκυψαν.

Το μάθημα του μέλλοντος; Το πρώτο ρομπότ καθηγητής διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας

Από έναν διαφορετικό καθηγητή πανεπιστημίου πήρε συνέντευξη το Mega σε νέο ρεπορτάζ: «Είμαι ο Νάο και μαζί με τους συνεργάτες μου διδάσκουμε το μάθημα της Πληροφορικής 1», όπως μας συστήθηκε ένα μικροσκοπικό ρομπότ, που έχει αναλάβει ρόλο συνδιδάσκοντα στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, παραδίδοντας μαθήματα σε περίπου 200 φοιτητές του.

Όπως εξήγησε στους δημοσιογράφους ο Νικόλαος Φαχαντίδης, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας: «Η εφαρμογή που έχουμε αναπτύξει είναι για να έρθει και να καλύψει τις ελλείψεις και τα θέματα που παρατηρήσαμε όταν ξεκίνησαν τα εξ αποστάσεως μαθήματα στο πανεπιστήμιο. Σίγουρα έγινε πιο φτωχό το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο πραγματοποιείται ένα μάθημα. Υπήρξε μια πρώτη προσπάθεια με τη συμμετοχή και δεύτερου συνδιδάσκοντα στο μάθημα ώστε να γίνεται διάλογος και αυτό λειτούργησε αποτελεσματικά».

«Η εφαρμογή που έχουμε αναπτύξει είναι για να έρθει και να καλύψει τις ελλείψεις και τα θέματα που παρατηρήσαμε όταν ξεκίνησαν τα εξ αποστάσεως μαθήματα στο πανεπιστήμιο. Σίγουρα έγινε πιο φτωχό το κοινωνικό πλαίσιο»

O κ. Φαχαντίδης πρόσθεσε λοιπόν: «Στην καινούρια χρονιά που ξεκίνησε, το ερώτημα ήταν μήπως όταν δεν υπάρχει δεύτερος διδάσκοντας μπορεί να έρθει η τεχνολογία. Έτσι, σε ένα περιβάλλον Zoom οι φοιτητές παρακολουθούν το προπτυχιακό μάθημα. Μπορεί να είναι 100-200 μαθητές. Ένας από αυτούς είναι και το ρομπότ, που πραγματοποιεί μέρος του μαθήματος».

Επειδή αυτή την περίοδο έχει ξεκινήσει η εξεταστική, στο ρεπορτάζ έγινε μια επίδειξη της πρωτοποριακής αυτής εφαρμογής με καθηγητές. Εκείνοι υπέβαλαν τις ερωτήσεις τους και το ρομπότ τις απάντησε προφορικά. Η λογική είναι παρόμοια με αυτή του αυτόματου chat (του λεγόμενου chat bot), που διάφορες εταιρείες έχουν ενσωματώσει στην εξυπηρέτησή τους. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση, όπως καταλήγει ο κ. Φαχαντίδης, «η ύπαρξη μιας οντότητας με σώμα ενισχύει την αίσθηση ότι αλληλεπιδρούμε με πραγματικό ον και αυτό έρχεται να καλύψει ένα κενό».

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

Το μάθημα του μέλλοντος; Το πρώτο ρομπότ καθηγητής διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Φωτό: Glomex

Read Next

Περισσότερα από

Stories

20 Οκτ 2025

Οι 10 νέες εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις στην Αθήνα τώρα

Από τον Juergen Teller και τον Paolo Colombo έως τον Stanley Whitney και μία έκθεση φόρος - τιμής στον Γιώργο Ζογγολόπουλο, τα εικαστικά ραντεβού του Οκτωβρίου είναι πολλά και σημαντικά.

18 Οκτ 2025

Ειρήνη Παππά: Με εντυπωσιακό grecian καφτάνι στα γυρίσματα ιταλικής ταινίας το 1971

Η εντυπωσιακή εμφάνιση της Ειρήνης Παππά στο "Roma Bene".

18 Οκτ 2025

you are invited | Πρώτη ματιά στην έκθεση του θρυλικού φωτογράφου Juergen Teller στο Onassis Ready

Στον νέο χώρο του Ιδρύματος Ωνάση, ο Juergen Teller στήνει τον δικό του φωτογραφικό κόμβο, προτάσσοντας την αλήθεια έναντι του αψεγάδιαστου.

17 Οκτ 2025

Γιατί οι γυναίκες σταυρώνουν τα πόδια τους χωρίς να το καταλαβαίνουν;

Τι λένε οι επιστήμονες για αυτή την ενστικτώδη κίνηση;

17 Οκτ 2025

Αποκλειστικό | Η ταινία ντεμπούτο της Charli XCX στη μεγάλη οθόνη κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα

Η "Έκρηξη / Erupcja", μετά την παρουσίαση της σε σημαντικά φεστιβάλ του κόσμου, έρχεται και στη χώρα μας κάνοντας πανελλήνια πρεμιέρα στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

16 Οκτ 2025

Movie Review | After The Hunt: Η Julia Roberts επιστρέφει πιο ώριμη, γοητευτική και αινιγματική από ποτέ

Ο George Satsidis γράφει για τη νέα κινηματογραφική σύμπραξη της Julia Roberts με τον Luca Guadagnino.

16 Οκτ 2025

Καποδίστριας | Πρώτες εικόνες και τρέιλερ από τη νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή

Ο σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης υπογράφει μία ταινία αφιερωμένη στον Έλληνα πολιτικό και διπλωμάτη.

16 Οκτ 2025

31 χρόνια πριν: Το νυφικό της Ελένης Ράντου που έγραψε ιστορία στον γάμο με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου

Ένα νυφικό, ένα χαμόγελο και μια ιστορία αγάπης που άντεξε στον χρόνο.