ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τo Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού προσφέρει μία μοναδική διαδικτυακή ξενάγηση στην αρχαία Μικρά Ασία

Ένα σπάνιο, ρεαλιστικό ταξίδι στη Μικρασιατική Ιωνία και συγκεκριμένα στην αρχαία Πριήνη, ζωντανεύει την πλούσια ιστορία ενός ξεχωριστού τόπου.

Τo Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού προσφέρει μία μοναδική διαδικτυακή ξενάγηση στην αρχαία Μικρά Ασία

Η Πριήνη της Μικρασιατικής Ιωνίας αποτελεί την εκτενέστερα ανεσκαμμένη ελληνιστική πόλη της Μικράς Ασίας και είναι ένα εξαιρετικό δείγμα της ελληνιστικής αρχιτεκτονικής.

Μία τριασδιάστατη αναπαράσταση εικονικής πραγματικότητας ταξιδεύει τους επισκέπτες σε μία από τις σημαντικότερες και λιγότερο αναγνωρισμένες πόλεις της Μικράς Ασίας: την αρχαία Πριήνη, η οποία έχει χαρακτηριστεί αλλιώς και «Πομπηία της Ανατολίας». Ο επισκέπτης ξεναγείται σε όλους τους δρόμους και τα σημαντικά της κτήρια και ανακαλύπτει με ρεαλιστικό τρόπο την πλούσια ιστορία της.

Τη δύσκολη αυτή περίοδο, το ΙΜΕ προσφέρει ψηφιακές διεξόδους ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους, παραμένοντας στο πλευρό των πολιτών. Η εντυπωσιακή προβολή «Ταξίδι στην Αρχαία Πριήνη», χρειάστηκε δύο χρόνια για την υλοποίησή της, για τη Θόλο Εικονικής Πραγματικότητας, με τη συνεργασία των Τμημάτων 3D & VR του Ι.Μ.Ε, καθώς και το εργαστήριο Χαρτογραφίας, το εργαστήριο Αρχιτεκτονικών Σχεδιασμών και Αποδόσεων, την Ηλεκτρονική Εγκυκλοπαίδεια, την έντυπη έκδοση«ΠΡΙΗΝΗ» και τη βραβευμένη ψηφιακή ταινία μικρού μήκους «Ερμογένους Οίκος».

Είναι διαθέσιμη online στον παρακάτω σύνδεσμο: http://priene3d.ime.gr.

Τo Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού προσφέρει μία μοναδική διαδικτυακή ξενάγηση στην αρχαία Μικρά Ασία
Μία τριασδιάστατη αναπαράσταση εικονικής πραγματικότητας ταξιδεύει τους επισκέπτες σε μία από τις σημαντικότερες και λιγότερο αναγνωρισμένες πόλεις της Μικράς Ασίας: την αρχαία Πριήνη, η οποία έχει χαρακτηριστεί αλλιώς και «Πομπηία της Ανατολίας».

Η Πριήνη της Μικρασιατικής Ιωνίας, η οποία αποτελεί την εκτενέστερα ανεσκαμμένη ελληνιστική πόλη της Μικράς Ασίας, εξέφρασε την ώριμη φιλοσοφική και πολιτική σκέψη των κλασικών χρόνων. Δημόσια κτήρια, ιδιωτικές κατοικίες και ναοί αποτελούν τους σταθμούς της συναρπαστικής αυτής εικονικής διαδρομής. Κάθε «σταθμός» είναι εμπλουτισμένος με ενδιαφέρουσες ιστορικές πληροφορίες.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν την πόλη όπως ήταν το δεύτερο μισό του 2ου αιώνα π.Χ., εποχή της ακμής τη και να λάβουν μία εποπτική εικόνα σε ένα πλήρες και ομοιογενές οικιστικό σύνολο: Η πόλη χτίστηκε κατά το ιπποδάμειο σύστημα, ακολουθώντας αυστηρή γεωμετρική χάραξη. Όντας μία από τις πιο επικλινείς πόλεις της αρχαιότητας, για την ανέγερση δημόσιων κτηρίων, ιερών και συγκροτημάτων κατασκευάστηκαν εκτεταμένες τεχνητές πλατείες με επιχωματώσεις και ισχυρούς αναλημματικούςτοίχους. Τα δημόσια κτήρια χαρακτηρίζονταν από ιδιαίτερη επιμέλεια στην κατασκευή τους, ενώ οι κατοικίες ήταν οργανωμένες σε οικοδομικά τετράγωνα, που περιλάμβαναν συνολικά οκτώ ίδιας επιφάνειας κατοικίες.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

Περισσότερα από

Stories

20 Οκτ 2025

Οι 10 νέες εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις στην Αθήνα τώρα

Από τον Juergen Teller και τον Paolo Colombo έως τον Stanley Whitney και μία έκθεση φόρος - τιμής στον Γιώργο Ζογγολόπουλο, τα εικαστικά ραντεβού του Οκτωβρίου είναι πολλά και σημαντικά.

18 Οκτ 2025

Ειρήνη Παππά: Με εντυπωσιακό grecian καφτάνι στα γυρίσματα ιταλικής ταινίας το 1971

Η εντυπωσιακή εμφάνιση της Ειρήνης Παππά στο "Roma Bene".

18 Οκτ 2025

you are invited | Πρώτη ματιά στην έκθεση του θρυλικού φωτογράφου Juergen Teller στο Onassis Ready

Στον νέο χώρο του Ιδρύματος Ωνάση, ο Juergen Teller στήνει τον δικό του φωτογραφικό κόμβο, προτάσσοντας την αλήθεια έναντι του αψεγάδιαστου.

17 Οκτ 2025

Γιατί οι γυναίκες σταυρώνουν τα πόδια τους χωρίς να το καταλαβαίνουν;

Τι λένε οι επιστήμονες για αυτή την ενστικτώδη κίνηση;

17 Οκτ 2025

Αποκλειστικό | Η ταινία ντεμπούτο της Charli XCX στη μεγάλη οθόνη κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα

Η "Έκρηξη / Erupcja", μετά την παρουσίαση της σε σημαντικά φεστιβάλ του κόσμου, έρχεται και στη χώρα μας κάνοντας πανελλήνια πρεμιέρα στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

16 Οκτ 2025

Movie Review | After The Hunt: Η Julia Roberts επιστρέφει πιο ώριμη, γοητευτική και αινιγματική από ποτέ

Ο George Satsidis γράφει για τη νέα κινηματογραφική σύμπραξη της Julia Roberts με τον Luca Guadagnino.

16 Οκτ 2025

Καποδίστριας | Πρώτες εικόνες και τρέιλερ από τη νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή

Ο σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης υπογράφει μία ταινία αφιερωμένη στον Έλληνα πολιτικό και διπλωμάτη.

16 Οκτ 2025

31 χρόνια πριν: Το νυφικό της Ελένης Ράντου που έγραψε ιστορία στον γάμο με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου

Ένα νυφικό, ένα χαμόγελο και μια ιστορία αγάπης που άντεξε στον χρόνο.