ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το δεύτερο στεφάνι: Μια ιστορία βγαλμένη από τη ζωή

Πεθερικά στο σελοφάν κι ένα μωρό που το φέρνει ο πελαργός. Τι είναι; Η δεύτερη ευκαιρία για οικογενειακή ευτυχία.

Το δεύτερο στεφάνι: Μια ιστορία βγαλμένη από τη ζωή

Τα ματάκια και τα χειλάκια τα πήρε από τη μαμά και τη διατροφή από τον μπαμπά. Δεν πρόλαβε το χαριτωμένο κοριτσάκι να σβήσει τα τρία κεράκια στην τούρτα του και το ζευγάρι χώρισε. Ασυμφωνία χαρακτήρων, δήλωσαν κατόπιν οι νεαροί γονείς. Αυτός πήρε την κρεβατοκάμαρα και το σκρίνιο, αυτή τα λινά που ήταν στην προίκα της και τις ηλεκτρικές συσκευές. Εκτός από το ψυγείο που ήταν χαλασμένο. Ο γάμος τους βγήκε πολύ γρήγορα από την «πρίζα», ωστόσο προέκυψε κιόλας ένα παιδί.

«Δεν αντέχω άλλο τις παραξενιές σου» του είπε λίγο πριν εγκαταλείψει οριστικά την οικογενειακή εστία κρατώντας από το δεξί χεράκι την κορούλα της. «Άσε που ροχαλίζεις και σαν χύτρα ταχύτητας» συνέχισε το ίδιο εκνευρισμένη κι έκλεισε πίσω της με δύναμη την πόρτα. Αυτή την πόρτα δεν θα την ξανάνοιγε ποτέ. «Που πάμε μαμά;» ψέλλισε η μικρή με σιγανή φωνούλα. Κανείς δεν της απάντησε. Το καινούργιο τους σπίτι ήταν ευρύχωρο με λιγοστά έπιπλα και μπορούσε να παίζει ανέμελα δίχως να σκοντάφτει πουθενά. Ο καιρός πέρασε. Όχι όμως και ο θυμός που έτρεφε ο ένας σύζυγος προς τον άλλον. Ίσως και μίσος. Και το κοριτσάκι στο μεταξύ μεγάλωνε. Πότε με τον έναν και πότε με τον άλλον γονέα. Σαν ένα ρούχο δανεικό που άλλαζε χέρια. Μέχρι που η μαμά πείσμωσε. «Ε, όχι και κάθε Σαββατοκύριακο να το περνάς με αυτόν που μου χάλασε τη ζωή». Αυτό ήταν. Ούτε που τον ξανάδε τον μπαμπά η μικρή που ρίχτηκε με τα μούτρα στο τάμπλετ. Μία εύκολη αναζήτηση ενός άλλου κόσμου που θα διέφερε από την πραγματικότητα.

Στην τελετή του γάμου δεν φόρεσε νυφικό, παρά ένα λευκό φόρεμα με κεντήματα στα μανίκια.

Κι αν το Οικογενειακό Δίκαιο μεταρρυθμίστηκε πρόσφατα, δεν είναι βέβαιο ότι θα «μεταρρυθμιστεί» και η καθημερινότητα αυτού του κοριτσιού. Το θέμα της συνεπιμέλειας των παιδιών των χωρισμένων γονιών μπαίνει στο μικροσκόπιο με τον νέο Νόμο. Έτσι προβλέπεται ότι ο γονέας που δεν διαμένει με το τέκνο, έχει το δικαίωμα να το παίρνει και να ζει μαζί του για το 1/3 του συνολικού χρόνου της επικοινωνίας. Δηλαδή, να ζουν μαζί όχι μόνο λίγες μέρες το καλοκαίρι ή στις διακοπές όπως συνήθως συμβαίνει, αλλά συχνότερα σε τακτική βάση. Επιπλέον οι χωρισμένοι γονείς θα αποφασίζουν από κοινού για θέματα που αφορούν τη ζωή του παιδιού τους. Ήτοι την επιλογή του σχολείου, τις δραστηριότητες του, την ονοματοδοσία και ότι άλλο σχετίζεται με αυτό. Παρά τις προβλέψεις όμως του νέου Νόμου αυτή συνεχίζει να αποκλείει τον πατέρα του κοριτσιού από την επικοινωνία μαζί του.

Άλλωστε γρήγορα έγινε η επιλογή του νέου της συζύγου. Πολύ προσεκτικά αυτή τη φορά. Για το λόγο αυτό προτίμησε να ζήσει μαζί του για ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να δει και τα κουσούρια του. Και κυρίως αν ροχαλίζει κι αυτός στον ύπνο σαν χύτρα ταχύτητας. Στην τελετή του γάμου δεν φόρεσε νυφικό, παρά ένα λευκό φόρεμα με κεντήματα στα μανίκια.

Η κόρη της είχε ντυθεί παρανυφάκι και ο γιος του που ήταν φαντάρος πήρε άδεια από τον στρατό για να παραβρεθεί στο ευτυχές γεγονός. Στο τραπέζι τώρα έστρωνε τέσσερα πιάτα. Το πέμπτο μέλος θα έρχονταν σε λίγους μήνες. Η νέα οικογένεια θυμίζει γρίφο. Η κόρη με την μητέρα της που έχει χωρίσει από τον πρώτο της γάμο, ο πατριός με το παιδί του, ολοκαίνουργιοι παππούδες και γιαγιάδες, πεθερικά στο σελοφάν κι ένα μωρό που το φέρνει ο πελαργός. Τι είναι; Η δεύτερη ευκαιρία για οικογενειακή ευτυχία. Ευτυχώς που ο νομοθέτης δίνει και τρίτη.

Το δεύτερο στεφάνι: Μια ιστορία βγαλμένη από τη ζωή
Η Άντζελα Ζιούτη γεννήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη.

Η Άντζελα Ζιούτη γεννήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη σχολή Oικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Έχει εργαστεί στη διαφήμιση, στην εκπαίδευση και ως υπευθ. πωλήσεων και δημοσίων σχέσεων σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Άρθρα της κοινωνικού ενδιαφέροντος δημοσιεύονται συχνά στο διαδίκτυο,ενώ αρθρογραφούσε καθημερινά σε πρωινή εφημερίδα Free press μεγάλης κυκλοφορίας της Θεσσαλονίκης. Σήμερα αρθρογραφεί στην καθημερινή εφημερίδα ΕΘΝΟΣ. Εμφανίστηκε στα γράμματα με το έργο: «Ο Θεός κατοικεί σε ουρανοξύστη, 31 ποιήματα της πόλης»,Παρατηρητής, 1999, Θεσσαλονίκη (ποίηση) Ακολούθησαν:“Η Αρχιτεκτονική των σιωπηλών ημερών”, Ελληνικά Γράμματα, 2003, Αθήνα (ποίηση) “Ο ήλιος στο πάτωμα”, Φερενίκη, 2009, Αθήνα (μυθιστόρημα), “Μαύρη πέτρα” (Θεατρκό έργο) 2015, “Ο άνθρωπος που μιλούσε με τα αγάλματα”, Γαβριηλίδης, 2017 Αθήνα (ποίηση). Mιλάει Γερμανικά και Αγγλικά . Επί σειρά ετών υπηρέτησε ως γεν. Γραμματέας της Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδος. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Βραβεύτηκε από το Φιλολογικό σύλλογο Παρνασσό (Β' βραβείο Ποίησης 2000), τη Νέα Κίνηση Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (Γ' βραβείο Ποίησης 1999) την Ένωση Συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης (Α' βραβείο Ποίησης 2001) κ.ά.Είναι παντρεμένη με τον Πυρηνικό γιατρό Δημήτρη Γρηγοράκη κα ζει στη θεσσαλονίκη.

Photo: Boston Public Library / Unsplash

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη "Βουγονία" του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Το Φεστιβάλ Βενετίας απέτισε φόρο τιμής στον Giorgio Armani με μία συγκινητική ανακοίνωση

Ο θρύλος της μόδας είχε στενούς δεσμούς με το φεστιβάλ ως τακτικός επισκέπτης εδώ και δεκαετίες, μιας και ο κινηματογράφος αποτελούσε ανέκαθεν τη μεγάλη του αγάπη.

Περισσότερα από

Stories

04 Σεπ 2025

O Giorgio Armani μέσα από δέκα εμβληματικές ρήσεις του

O Ιταλός πρωτοπόρος του ανδρόγυνου στιλ έφυγε από τη ζωή, αλλά συνεχίζει να μας εμπνέει μέσα από το αστήρευτο ταλέντο του.

04 Σεπ 2025

Τα vintage έπιπλα Cannage επιστρέφουν στο σαλόνι μας

Τα έπιπλα από ψάθα είναι τάση και κάνουν δυναμική επιστροφή το 2025!

04 Σεπ 2025
03 Σεπ 2025

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Με μαύρη couture δημιουργία στο Ζάππειο πριν από 29 χρόνια

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην τελευταία φωτογράφισή της στο Ζάππειο.

03 Σεπ 2025

Ούτε "rom", ούτε "com" | Μα πού πήγαν τέλος πάντων οι καλές ρομαντικές κομεντί;

Ένα είδος που αγαπήθηκε όσο λίγα, έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τη μεγάλη οθόνη. Θα μπορέσει να κάνει το comeback που του αξίζει;

03 Σεπ 2025

Theater News | Το "Food For Love" του Sam Shepard "ανεβαίνει" στη θεατρική σκηνή με πρωταγωνίστρια τη Melia Kreiling

Οι "Ερωτευμένοι" αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα τον ερχόμενο Οκτώβριο στο BIOS.

03 Σεπ 2025

Τι θα δούμε στο Netflix τον Σεπτέμβριο

Αγαπημένες επιλογές και φρέσκιες πρεμιέρες έρχονται στην πλατφόρμα τις επόμενες ημέρες.

02 Σεπ 2025

Movie Review | Caught Stealing, μία περιπέτεια με στιλ και πρωταγωνιστές τη Zoë Kravitz και τον Austin Butler

Ο George Satsidis γράφει για μία από τις νέες ταινίες που έρχεται αυτή την εβδομάδα στο σινεμά.

02 Σεπ 2025

Τρεις παραστάσεις της Επιδαύρου κάνουν στάση στο Ηρώδειο

Οι παράστασεις που έκαναν πρεμιέρα και ξεχώρισαν στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2025 έρχονται τον Σεπτέμβριο στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

02 Σεπ 2025