ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Θα πρότεινα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση μια μεγαλειώδη σιωπηλή πορεία στη Συγγρού

Η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου σχολιάζει την επικαιρότητα και την εποχή ενώ παράλληλα μιλάει για τη ζωή της.

Θα πρότεινα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση μια μεγαλειώδη σιωπηλή πορεία στη Συγγρού

Η Μαρία Ευθυμίου είναι μια σούπερ σταρ ιστορικός. Την ακολουθούν στις διαλέξεις που δίνει 13 χρόνια, σε όλη την Ελλάδα, περίπου 500 χιλιάδες άνθρωποι. Όρθιοι ή σε σκαμνάκια παρακολουθούν μαθήματα για την ελληνική και την παγκόσμια ιστορία.

Η Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ, μιλάει στον Παύλο Τσίμα στο podcast «Ναυαγοί» για τη ζωή της, τα τραγούδια και τους συγγραφείς που αγαπάει, την εκπαίδευση, τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και σημειώνει:

Θα πρότεινα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση μια μεγαλειώδη σιωπηλή πορεία στη Συγγρού
Η Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ, μιλάει στον Παύλο Τσίμα στο podcast «Ναυαγοί» για τη ζωή της, τα τραγούδια και τους συγγραφείς που αγαπάει, την εκπαίδευση, τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

* «Ιστορικά στους Έλληνες αρέσει η σύγκρουση, όχι η σύμπλευση. Βολευόμαστε στην πόλωση, την αποφασίσαμε αυτοκτονικά και τη συνεχίζουμε από εμμονή και ανοησία».

* «Υποτάξαμε το σύνολο της εκπαίδευσης, μόνο εμείς σε όλο τον κόσμο, σε ό,τι πιο ανούσιο μπορεί κανείς να σκεφτεί: την αποστήθιση. Είναι διεθνές ανέκδοτο η αριστεία στην Ελλάδα».

* «Θα πρότεινα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση μια μεγαλειώδη σιωπηλή πορεία στη Συγγρού» λέει και διηγείται τη συγκλονιστική ιστορία που κρύβει η λεωφόρος.

* « Ο χορός και τα τραγούδια ήταν από παιδάκι κάτι εντελώς αυτονόητο στη ζωή μου. Από τους αγαπημένους μου ο Μ. Χατζηδάκις, ο Μ. Θεοδωράκης και ο Β. Τσιτσάνης, οι Beatles και τα φάδο».

Η Μαρία Ευθυμίου λατρεύει επίσης την ορειβασία και το ράφτινγκ και θυμάται μια ανάβαση στον Ταΰγετο μόνο με το φως της πανσελήνου. Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με την ιστορικό που έχει καταφέρει να κάνει την ιστορία τόσο ελκυστική αλλά και με μια γυναίκα «έξω καρδιά» που απολαμβάνει τη ζωή.

Ακούστε εδώ το podcast:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

11 Δεκ 2025

Αλέκος Αλεξανδράκης: Σε ένα σπάνιο τρυφερό στιγμιότυπο με τον μονάκριβο γιο του

Ο ζεν πρεμιέ που σημάδεψε μια εποχή μέσα από τους έρωτες, την τέχνη και την πατρική του τρυφερότητα.

10 Δεκ 2025

Η Τάμτα επιστρέφει στο Smut Athens για την τελευταία της φετινή εμφάνιση στο underground techno club

Το ραντεβού είναι προγραμματισμένο για αυτή την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου.

Περισσότερα από

Stories

10 Δεκ 2025

Τζένη Καρέζη & Κώστας Καζάκος: Ο κεραυνοβόλος έρωτας που γεννήθηκε μέσα από μία παρτίδα τάβλι

Βρήκαν τον πραγματικό έρωτα, μέσα από απλά καθημερινά πράγματα.

09 Δεκ 2025

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Σπάνιο φωτογραφικό στιγμιότυπο από το στολισμένο καμαρίνι της στο θέατρο Μουσούρη πριν από 67 χρόνια

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη σε άκρως γιορτινή διάθεση στο χριστουγεννιάτικα στολισμένο καμαρίνι της, πριν από 67 χρόνια.

08 Δεκ 2025

Οι Υποψηφιότητες των 83ων Golden Globes: Η πιο τολμηρή, διεθνής και απρόβλεπτη χρονιά του θεσμού!

Ο L.A. Correspondent, George Satsidis, γράφει για τις υποψηφιότητες των Golden Globes

08 Δεκ 2025

Έλενα Ναθαναήλ: Με ανδρόγυνο look στις Κάννες πριν από 58 χρόνια

Η Έλενα Ναθαναήλ έκανε μια κομψή επιλογή που αναδείκνυε την καλίγραμμη σιλουέτα της.

07 Δεκ 2025

#theaftertaste | Η πιο ιδιαίτερη έκθεση αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, μία γαστρονομική εμπειρία στην καρδιά της πόλης και ιδέες για χριστουγεννιάτικα δώρα

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για τρίτη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

04 Δεκ 2025

Η Patti Smith έρχεται στην Αθήνα για μία μόνο βραδιά

Η πολυδιάστατη καλλιτέχνις δίνει το δικό της ραντεβού με το αθηναϊκό κοινό. συμπληρώνοντας μία λίστα εντυπωσιακών ονομάτων και αφίξεων στη χώρα μας.

04 Δεκ 2025

Emily in Paris | Το νέο teaser της σειράς μας κάνει να ανυπομονούμε για την πρεμιέρα

Η Emily επιστρέφει στην μικρή οθόνη κι εμείς ήδη μετράμε αντίστροφα

03 Δεκ 2025

Μαρία Κάλλας: Πέντε εμβληματικές εμφανίσεις, που επιβεβαίωσαν το διαχρονικό της στυλ

Η Μαρία Κάλλας κατέφερε να αφήσει το στίγμα της τόσο με το ταλέντο, όσο και με τις πάντα κομψές εμφανίσεις της.

03 Δεκ 2025

Eat Chic | Το εστιατόριο της Αίγλης Ζαππείου έχει νέο όνομα και έναν chef που επιστρέφει στην Αθήνα μετά από 15 χρόνια

Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος υπογράφει το μενού του Zappa, της φρέσκιας γαστρονομικής πρότασης της Αίγλης Ζαππείου.