ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Συνοικιακά κομμωτήρια: Γιατί ορκίζομαι στη Βάσω- εκεί θα πήγαινα και αν ήμουν ζάμπλουτη

Δεν έχω δικαίωμα να βρεθώ σε έναν αυθεντικό χώρο, όπου οι γυναίκες μιλάνε και γελάνε μαζί; Δεν μπορώ να έχω ένα καταφύγιο στο οποίο να μπορώ να πάω με τη φόρμα;

Συνοικιακά κομμωτήρια: Γιατί ορκίζομαι στη Βάσω- εκεί θα πήγαινα και αν ήμουν ζάμπλουτη

Τη Βάσω τη γνώρισα πριν από 10 χρόνια περίπου. Μεσούσης της κρίσης, και πίνοντας ενίοτε κανένα ποτό της παρηγοριάς σ’ ένα μπαρ, έβλεπα πάντα πως η κοπέλα στο σέρβις είχε υπέροχα κοντά κουρέματα. Το ένα καλύτερο από το άλλο. Και επειδή όσες έχουμε κοντά μαλλιά ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι το κούρεμα και πως ο κομμωτής ή η κομμώτρια θα πρέπει να ειδικεύεται σε αυτό, βρήκα το θάρρος και τη ρώτησα την κοπέλα. Και μου είπε. Έτσι ανακάλυψα το "Κομμωτήριο Βασιλική", δηλαδή το κομμωτήριο της Βάσως στην τίμια Ξενοφώντος, στις Τζιτζιφιές (πολύ πριν το Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος) και έκτοτε δεν πάω πουθενά αλλού. Για πολλούς, μα πολλούς λόγους.

Συνοικιακά κομμωτήρια: Γιατί ορκίζομαι στη Βάσω- εκεί θα πήγαινα και αν ήμουν ζάμπλουτη

Κυρίως γιατί δεν έχω καμία όρεξη να ντυθώ και να βαφτώ για να πάω στο κομμωτήριο κι έπειτα να στηθώ στην καρέκλα κρατώντας την πλάτη μου όρθια με τη φαντασίωση ότι είμαι η Τζίτζι Χαντίτ. Αντιθέτως. Δεν θέλω να ντυθώ, δεν θέλω να βαφτώ ούτε να strike a pose. Αν και η αλήθεια είναι πως μου λείπει η εικόνα της τύπισσας με ύφος χιλίων καρδιναλίων και αλουμινόχαρτα στο κεφάλι. Επίσης, πιστεύω ακράδαντα πως πρέπει να υπάρχει μια αντιστοιχία τιμής- παροχής υπηρεσίας. Το να πληρώνω 80 ευρώ το κοντό κούρεμα (ή όποιο κούρεμα, θαρρώ πως τείνει προς το πλημμέλημα. Και κυρίως; Πάω στη Βάσω (κούρεμα) και στη Γιώτα (βαφή) γιατί το… διασκεδάζω απίστευτα. Γιατί είναι αυθεντικές και δεν το παίζουν μαιτρ, παρότι είναι.

Γιατί πιάνω πάντα την κουβέντα αφού εκεί οι άνθρωποι είναι κατά κύριο λόγο φυσιολογικοί (όπως τουλάχιστον ορίζω εγώ το φυσιολογικό). Έτσι, π.χ έπιασα συζήτηση με την κυρία Φανή και έμαθα τον φανταστικό τρόπο με τον οποίο γνωρίστηκε με τον δεύτερο σύζυγό της και είναι μαζί 17 χρόνια τώρα. Μια ιστορία- ύμνο για την αξία του timing και το πώς να πιστεύει κανείς στη ζωή και τα δώρα της (δεν μπορώ να σας την πω, αλλά πραγματικά δάκρυσα την ώρα που ρουφούσα συνεπαρμένη λίγο φρέντο από αυτόν που παρήγγειλα από κοντινό καφενείο, στην αυλή, δίπλα στη στάση του λεωφορείου, χωρίς να με νοιάζει το θέαμα μπέρτα-αλουμινόχαρτο-δάκρυα που προσέφερα απλόχερα στα πλήθη).

Όταν οι γυναίκες αισθάνονται άνετα λένε απίστευτες ιστορίες και δίνουν υπέροχες συμβουλές- κάποιες διόλου τετριμμένες. Λένε αστεία, λένε έναν καλό λόγο η μία στην άλλη. Τα τελευταία χρόνια δε έχουμε επιλέξει να ακούμε και συγκεκριμένο σταθμό στο ραδιόφωνο, που βάζει το ένα χιτ μετά το άλλο και παίζουμε και κανένα καραόκε καμιά φορά στον λουτήρα. Και αν ακούσετε το γέλιο της Βάσως; Θα γελάτε μέχρι μεθαύριο χωρίς να σας νοιάζει γιατί γελάει, μέχρι και ο Γκάμπι, ο σκύλος ξυπνάει και τρέχει να δει τι γίνεται.

Που και που μιλάμε και σοβαρά, δίνουμε κουράγιο η μία στην άλλη. Γιατί αυτό που συχνά ξεχνάμε όταν πηγαίνουμε σε ένα κομμωτήριο είναι πως οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί καλούνται να ανταπεξέλθουν σε αληθινά δύσκολες καταστάσεις ενίοτε. Όπως όταν πέφτουν τα μαλλιά κάποιας πελάτισσας από χημειοθεραπείες ή όταν ξαναφυτρώνουν. Κι εκείνες κατορθώνουν να "κρατήσουν το πεδίο" όπως λέμε και στα εναλλακτικά.

Αμφότερες ερωτευμένες με τη γιόγκα και ψαγμένες για τη ζωή χωρίς να το βροντοφωνάζουν, κάνουν το συνοικιακό κομμωτήριο τους έναν μικρό φάρο μες στην πόλη, όπου το lifestyle μοιάζει τόσο αδύναμο και γελοίο. Και είμαστε πολλές που το έχουμε ανάγκη αυτό. Γιατί τελικά το κομμωτήριο είναι ένα καταφύγιο για τις γυναίκες. Ένας τόπος που θα πρέπει να χωράει η γυναικεία εμπειρία και οι πραγματικές διαστάσεις της. Να χωράει δηλαδή η ψυχή σου και εσύ, ακριβώς όπως είσαι.

Εικόνες: δυστυχώς δικές μου-

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

25 Ιουλ 2024

Όταν το περίφημο πάρτι της Βουλιαγμένης του Λουκιανού Κηλαηδόνη έγραψε ιστορία

O Λουκιανός προετοίμαζε το "πάρτι στη Βουλιαγμένη" για τις 25 Ιουλίου 1983, πάνω από ένα χρόνο. Ο τύπος τότε το είχε χαρακτηρίσει με αρκετή δόση υπερβολής "Το Γούντστοκ της Ελλάδας".

25 Ιουλ 2024

Έλενα Ναθαναήλ και Γιώργος Κωνσταντίνου: Εκείνος ήταν 35 ετών και εκείνη 22 - Ο άγνωστος έρωτάς τους

51 χρόνια πριν: Ο μεγάλος έρωτας και η κοινή ζωή του ζευγαριού σε ένα διαμέρισμα στην οδό Ασκληπιού.

Περισσότερα από

Stories

24 Ιουλ 2024

Πίτερ Σέλερς: Οι 4 γάμοι, ο έρωτας με την Σοφία Λόρεν και το έμφραγμα κατα την διάρκεια του σεξ

Ο επιθεωρητής Κλουζώ του "Ροζ Πάνθηρα", ο κατά λάθος καλεσμένος που... διέλυσε τα πάντα στο "Πάρτι", υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες του παγκόσμιου κινηματογράφου.

24 Ιουλ 2024

Πριν 70 χρόνια, η Ρίκα Διαλυνά μαγεύει τα Μις Υφήλιος φορώντας δώρο της Σοφίας Βέμπο

Η σπάνια φωτογραφία της Ρίκας Διαλυνά από τα Μις Υφήλιος

23 Ιουλ 2024

Η αξέχαστη "Μπιμπί" είναι η Υβόν Σανσόν: Η καλλονή ηθοποιός που αναστάτωσε τη Φίνος Φιλμ

Το ρεπορτάζ της εποχής αναφέρει ότι ακόμα και οι τουαλέτες στα στούντιο γυρισμάτων ανακαινίστηκαν για χάρη της Σανσόν. H όμορφη σταρ απεβίωσε πριν 21 χρόνια 23 Ιουλίου 2003.

23 Ιουλ 2024

Όταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη πήρε συνέντευξη από τη Ζωή Λάσκαρη

"Εμείς οι δύο δεν είχαμε ποτέ καμία αντιπαλότητα", είχε δηλώσει η εθνική μας σταρ που έφυγε από την ζωή σαν σήμερα στις 23 Ιουλίου του 1996

23 Ιουλ 2024

Δημήτρης Λιαντίνης: H εξαφάνιση του ακαδημαϊκού που συγκλόνισε το Πανελλήνιο 26 χρόνια πριν

Η ζωή του πιο πολυσυζητημένου νεοέλληνα στοχαστή, που η εξαφάνιση του συγκλόνισε το Πανελλήνιο το καλοκαίρι του 1998.

22 Ιουλ 2024

41 χρόνια πριν- Μίνα Αδαμάκη και Γιώργος Κιμούλης: Ο δεσμός των 5 χρόνων και ο γάμος που "ακυρώθηκε"

Μια άγνωστη ιστορία με "πρωταγωνιστές" την αγαπημένη μας Ειρήνη από τις Τρεις Χάριτες και τον Γιώργο Κιμούλη.

22 Ιουλ 2024

Κάποτε στη Βουλιαγμένη: Σπάνια φωτογραφία της Μπριζίτ Μπαρντό με μαγιό στην Ελλάδα το ‘69

"Τη συγκεκριμένη περίοδο βρίσκεται σε διάσταση με τον τρίτο σύζυγό της και κληρονόμο της αυτοκινητοβιομηχανίας "Opel" Γκίντερ Σακς".

22 Ιουλ 2024

"Η ψυχή δεν είναι μια παχύσαρκη τραγουδίστρια ναϊτκλάμπ". Ο Τομ Ρόμπινς γράφει για την ψυχή

Απόσπασμα από το βιβλίου του Τομ Ρόμπινς, Villa Incognito. Ο πιο εγκεφαλικός παραμυθάς κλείνει σήμερα τα 92 του χρόνια. Και είναι πιο επίκαιρος από ποτέ.

21 Ιουλ 2024
20 Ιουλ 2024

Τα κρυφά μηνύματα του νέου βίντεο-κλιπ της Σάττι : "Αχ Θάλασσα"

Η Μαρίνα Σάττι συνεργάστηκε με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για το βίντεο-κλιπ του τελευταίου τραγουδιού του άλμπουμ της, ένα κομμάτι που μας έχει συγκινήσει πολύ.