ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Σύγχρονη ηρωίδα: Η δικηγόρος που μάχεται για τις νόμιμες αμβλώσεις στην Αργεντινή

Η γυναίκα-σύμβολο της κοινωνικής αλλαγής στη Λατινική Αμερική και η απίστευτη ιστορία της.

Σύγχρονη ηρωίδα: Η δικηγόρος που μάχεται για τις νόμιμες αμβλώσεις στην Αργεντινή

Η Sabrina Cartabia φοράει πράσινο μανό, για να ταιριάζει με το χρώμα της σημαίας του κινήματός της. Ναι, η γυναίκα που αλλάζει το τοπίο των δικαιωμάτων των γυναικών στη σύγχρονη Αργεντινή έχει χρόνο να βάψει τα νύχια της. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που παρατήρησε η Suyin Haynes του Time, στο άρθρο της για εκείνη.

Η σημαία είναι καταπράσινη και έχει ως σήμα μια κρεμάστρα- το φρικτό σύμβολο των παράνομων αμβλώσεων. Το πράσινο, ωστόσο, θεωρείται από τις γυναίκες του κινήματος ως χρώμα της ελπίδας.

Είναι η ίδια σημαία που κράτησαν ψηλά, με περηφάνια όταν τον περασμένο Αύγουστο συγκεντρώθηκαν σε μια σημαντική πορεία στο Μπουένος Άιρες. Αίτημά της, η νομιμοποίηση της άμβλωσης στις πρώτες 14 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, απορρίφθηκε τελικά. Η Αργεντινή, η χώρα καταγωγής του Πάπα Φραγκίσκου, έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να αναπνεύσει από την επιρροή της καθολικής εκκλησίας σε κάθε πτυχή του κοινωνικού γίγνεσθαι.

Η Cartabia δεν το βάζει κάτω. Έχει άλλωστε τη δική της τραγική ιστορία που την κινητοποιεί. «Η προγιαγιά μου πέθανε σε μια παράνομη άμβλωση τη δεκαετία του ‘40», εξομολογείται.

Σύγχρονη ηρωίδα: Η δικηγόρος που μάχεται για τις νόμιμες αμβλώσεις στην Αργεντινή
Η Sabrina Cartabia

Η ίδια εργάζεται σαν δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών από το 2009, επροσωπώντας μια νέα γενιά, αποφασισμένη να δέχεται μόνο κοινωνικές νίκες. Άρχισε να ασχολείται με το οικογενειακό δίκαιο και οι πρώτες της υποθέσεις ήταν η υποστήριξη φυλακισμένων γυναικών στα φτωχά προάστια του Μπουένος Άιρες.

«Ο στόχος μας είναι να δείξουμε πού αποτυγχάνουν οι ηγέτες μας», υποστηρίζει η 33χρονη, η οποία έχει ιδρύσει τη δική της οργάνωση για τα δικαιώματα των γυναικών με όνομα Red de Mujeres (RDM), δηλαδή Δίκτυο των γυναικών.

Το RDM ιδρύθηκε το 2014 και αριθμεί περίπου 300 ενεργά μέλη στο Μπουένος Άιρες. Η οργάνωση βοηθά γυναίκες και οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, αναλαμβάνει υποθέσεις ενδοικογενειακής βίας και αμβλώσεων και φέρνει τις γυναίκες σε επαφή μεταξύ τους, ώστε τα περιστατικά να επικοινωνούνται και να καταγράφονται. Έτσι, προσπαθούν να ισχυροποιήσουν το ρόλο των γυναικών στις μικρότερες κοινωνικές ομάδες και να κάνουν την Αργεντινή μια χώρα φιλική προς τις γυναίκες.

Γυναίκες διαδηλώνουν στην Αργεντινή για τη νομιμοποίηση της άμβλωσης

Αν σκεφτεί κανείς ότι από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, μόνο 4 έχουν νομιμοποιήσει την άμβλωση, αλλά και ότι μόνο το 2016 καταγράφηκαν στην Αργεντινή 254 δολοφονίες γυναικών, συνειδητοποιεί γιατί η μάχη που δίνει η Cartabia είναι τόσο σημαντική, όσο και εξαιρετικά επικίνδυνη. Η ίδια, εμπλέκεται επίσης ενεργά και με το κίνημα Ni Una Menos, το οποίο δημιουργήθηκε το 2014 και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να εγκατασταθεί μόνιμα και αμετάκλητα η βία κατά των γυναικών στην ατζέντα του δημόσιου διαλόγου.

Η ίδια, πιστεύει ότι η μάχη δε σταματά ποτέ- αντίθετα, τώρα αρχίζει. «Το φεμινιστικό κίνημα στην Αργεντινή είναι τώρα στην καλύτερη φάση του».



Read Next

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

Περισσότερα από

Stories

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87

21 Απρ 2024

"Ελισάβετ, η αμόρφωτη βασίλισσα": Η ελλιπής εκπαίδευση και η ανασφάλεια που ένιωθε

Η Ελισάβετ ξέροντας ότι υστερεί σε γνώσεις και μόρφωση αισθανόταν πολύ άβολα να συμμετέχει σε συζητήσεις με καλλιεργημένους ανθρώπους.

21 Απρ 2024

Τζόαν Κρόφορντ: Η μεγάλη ερμηνεύτρια, η σταρ σκέτο… δηλητήριο

Δεν ήταν απλώς μία μοιραία γυναίκα. Ήταν μία δηλητηριώδης, τοξική σταρ, που όλοι είχαν να πουν έναν κακό λόγο γι' αυτή, αλλά και να εκφράσουν τον θαυμασμό τους για το πηγαίο ταλέντο της.

21 Απρ 2024

Οι περίφημες "φαμ φατάλ" των φιλμ νουάρ – Δέκα θρυλικές και αξέχαστες πρωταγωνίστριες

Γυναίκες- δηλητήριο που έλιωναν τα αρσενικά με ένα και μόνο βλέμμα.

19 Απρ 2024

Ρένα Βλαχοπούλου: Η τολμηρή φωτογράφιση με μαγιό την δεκαετία του ’50

Η Ρένα Βλαχοπούλου ήταν πάντα περήφανη για τη σιλουέτα της.

19 Απρ 2024

Η πανέμορφη Αθηναία που ερωτεύτηκε ο Λόρδος Βύρων: "Ζωή μου, σ’ αγαπώ!"

Το άγνωστο ειδύλλιο που ενέπνευσε το διάσημο ποίημα του λογοτέχνη "Η κόρη των Αθηνών". Ο Λόρδος Βύρων απεβίωσε 19 Απριλίου 1824.

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.