ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Στο Αφγανιστάν των 60s και 70s: Μία χώρα γεμάτη ελευθερίες και προοδευτικές αντιλήψεις

Όταν οι γυναίκες που σήμερα τρέχουν φοβισμένες να κρυφτούν κάποτε περπατούσαν περήφανες με το κεφάλι ψηλά και ένα μεγάλο χαμόγελο στο πρόσωπό τους.

Στο Αφγανιστάν των 60s και 70s: Μία χώρα γεμάτη ελευθερίες και προοδευτικές αντιλήψεις

Η Καμπούλ έπεσε και μία νέα εποχή σκοταδισμού ξημέρωσε στο Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν κατάφεραν να επικρατήσουν, εισβάλλοντας πριν από περίπου δύο εβδομάδες στην πρωτεύουσα της χώρας, σπέρνοντας εκ νέου τον τρόμο και την απόγνωση σε χιλιάδες ανθρώπους που ονειρεύονταν να συνεχίσουν τη ζωή τους αποκομμένοι από το σκληρό θεοκρατικό καθεστώς και τις απάνθρωπες ιδεολογίες ενός ακραία οπισθοδρομικού κόσμου.

Εικόνες μιας χώρας εξαθλιωμένης, σε πλήρη κατάρρευση κάνουν τον γύρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης, μπαίνουν στα σπίτια κάθε Δυτικής χώρας και σοκάρουν με την αγριότητα τους.

Κάπως έτσι η συζήτηση για το Αφγανιστάν μίας άλλης εποχής, το Αφγανιστάν της δεκαετίας του '60 και του '70 ανοίγει και πάλι, μία συζήτηση που πρωτοξεκίνησε το 2017 όταν μία σειρά από φωτογραφίες εκείνης της περιόδου είδαν το φως της δημοσιότητας φέρνοντας στην επιφάνεια την πραγματικότητα μίας σύγχρονης, μοντέρνας χώρας με πολλές ελευθερίες και προοδευτικές ιδέες, οι οποίες φλέρταραν έντονα με αυτό που ονομάζουμε «αξίες της Δύσης».

Κάτω από το σκοτάδι των νέων εξελίξεων εκείνο το φως ανατέλλει και πάλι για να μας θυμίσει τις δυνατότητες μίας χώρας που θυσιάζεται στον κυκεώνα σύνθετων, πολιτικών συμφερώντων, μίας χώρας της οποίας οι γυναίκες που τώρα τρέχουν φοβισμένες να κρυφτούν, δεκαετίες πριν είχαν τη δυνατότητα εάν το επιθυμούσαν (διότι καλό είναι να μην αγνοούμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων του Αφγανιστάν δεν θέλησαν και δεν επιχείρησαν ποτέ να απομακρυνθούν από το θεοκρατικό καθεστώς και τον σκοταδισμό) να περπατούν χαμογελαστές και περήφανες με το κεφάλι ψηλά και μία όμορφη μίνι φούστα να «στολίζει» το σώμα της.

Στο Αφγανιστάν των 60s και 70s: Μία χώρα γεμάτη ελευθερίες και προοδευτικές αντιλήψεις

Μαθήτριες που επιστρέφουν από το σχολείο φορώντας, μεν, μαντίλα αλλά έχοντας ξεσκέπαστο το πρόσωπό τους. Παρέες που κάνουν πικνίκ στην εξοχή. Παιδιά που χορεύουν στο προαύλιο του σχολείου τους με ζωντανή μουσική. Μια αίθουσα γεμάτη απόφοιτους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ. Ήταν εικόνες που περιέγραφαν μια απλή καθημερινή ημέρα στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν τις δεκαετίες του ‘60 και ‘70. Άνθρωποι απλοί μα απόλυτα ελεύθεροι, που λαχταρούσαν να ακολουθήσουν και εκείνοι την πρόοδο που σημείωνε ο υπόλοιπος κόσμος στην πιο

Μαθήτριες που επιστρέφουν από το σχολείο φορώντας, μεν, μαντίλα αλλά έχοντας ξεσκέπαστο το πρόσωπό τους. Παρέες που κάνουν πικνίκ στην εξοχή. Παιδιά που χορεύουν στο προαύλιο του σχολείου τους με ζωντανή μουσική.

Οι ατομικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα ήταν έννοιες υπαρκτές μεταξύ των γυναικών, οι οποίες όχι μόνο δεν αναγκάζονταν να καλύπτουν ολόκληρο το σώμα και το πρόσωπο τους με μπούρκα, αλλά λάτρευαν τη μόδα, ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής, που παρακολουθούσαν σε μεγάλα, ιλουστρασιόν περιοδικά. Στενά φορέματα και παντελόνια, μίνι φούστες και πολύχρωμα πατρόν εντάσσονταν απαραιτήτως στον ενδυματολογικό κώδικα των δεκαετιών εκείνων, με την σχεδιάστρια μόδας, Safia Tarzi, να μεγαλουργεί στο ατελιέ της στην Καμπούλ το 1969. Η ποπ σταρ Hangama ήταν επίσης μία από τις πιο γνωστές καλλιτέχνιδες της εποχής, κερδίζοντας διεθνή φήμη. Γυναίκες δασκάλες, νοσηλεύτριες, γιατροί, μοντέλα και πωλήτριες ζούσαν σε έναν κόσμο ισότητας και αρμονίας με τους άντρες, έχοντας τα ίδια δικαιώματα.

Μία σειρά από φωτογραφίες εκείνης της περιόδου είδαν το φως της δημοσιότητας, φέρνοντας στην επιφάνεια την πραγματικότητα μίας σύγχρονης, μοντέρνας χώρας με πολλές ελευθερίες.

Οι γυναίκες εκείνου του Αφγανιστάν ζούσαν μια ονειρική ζωή, θα έλεγε μια “σύγχρονη” Αφγανή που λίγες μέρες νωρίτερα εκδιώχτηκε απο τον χώρο εργασίας της, κάλυψε και πάλι το πρόσωπο της, ενώ ο μόνος λόγος εξόδου απο το σπίτι της είναι πλέον για να ψωνίσει τα απολύτως απαραίτητα. Η Aryana Sayeed, αφγανικής καταγωγής τραγουδίστρια, που έζησε την εφιαλτική κατάσταση με τους Ταλιμπάν, νιώθω ευγνώμων που είναι ζωντανή και κατάφερε να φυγαδευτεί απο την ίδια της την χώρα το “φιλελεύθερο” κατά άλλους 2021.

Κεντρική φωτογραφία: YouTube

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagam

Read Next

20 Οκτ 2025

Οι 10 νέες εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις στην Αθήνα τώρα

Από τον Juergen Teller και τον Paolo Colombo έως τον Stanley Whitney και μία έκθεση φόρος - τιμής στον Γιώργο Ζογγολόπουλο, τα εικαστικά ραντεβού του Οκτωβρίου είναι πολλά και σημαντικά.

18 Οκτ 2025

Ειρήνη Παππά: Με εντυπωσιακό grecian καφτάνι στα γυρίσματα ιταλικής ταινίας το 1971

Η εντυπωσιακή εμφάνιση της Ειρήνης Παππά στο "Roma Bene".

Περισσότερα από

Stories

18 Οκτ 2025

you are invited | Πρώτη ματιά στην έκθεση του θρυλικού φωτογράφου Juergen Teller στο Onassis Ready

Στον νέο χώρο του Ιδρύματος Ωνάση, ο Juergen Teller στήνει τον δικό του φωτογραφικό κόμβο, προτάσσοντας την αλήθεια έναντι του αψεγάδιαστου.

17 Οκτ 2025

Γιατί οι γυναίκες σταυρώνουν τα πόδια τους χωρίς να το καταλαβαίνουν;

Τι λένε οι επιστήμονες για αυτή την ενστικτώδη κίνηση;

17 Οκτ 2025

Αποκλειστικό | Η ταινία ντεμπούτο της Charli XCX στη μεγάλη οθόνη κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα

Η "Έκρηξη / Erupcja", μετά την παρουσίαση της σε σημαντικά φεστιβάλ του κόσμου, έρχεται και στη χώρα μας κάνοντας πανελλήνια πρεμιέρα στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

16 Οκτ 2025

Movie Review | After The Hunt: Η Julia Roberts επιστρέφει πιο ώριμη, γοητευτική και αινιγματική από ποτέ

Ο George Satsidis γράφει για τη νέα κινηματογραφική σύμπραξη της Julia Roberts με τον Luca Guadagnino.

16 Οκτ 2025

Καποδίστριας | Πρώτες εικόνες και τρέιλερ από τη νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή

Ο σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης υπογράφει μία ταινία αφιερωμένη στον Έλληνα πολιτικό και διπλωμάτη.

16 Οκτ 2025

31 χρόνια πριν: Το νυφικό της Ελένης Ράντου που έγραψε ιστορία στον γάμο με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου

Ένα νυφικό, ένα χαμόγελο και μια ιστορία αγάπης που άντεξε στον χρόνο.

16 Οκτ 2025

Όταν η Κατίνα Παξινού συνάντησε τον Αλέν Ντελόν - μια ιστορική στιγμή στη Βενετία του 1960

Μια φωτογραφία, δύο μύθοι, κι ένα βλέμμα που ένωσε δύο εποχές.

15 Οκτ 2025

Reese Witherspoon | Υπογράφει το πρώτο της μυθιστόρημα μαζί με τον "βασιλιά" των θρίλερ

Για το πρώτο της μυθιστόρημα, η διάσημη ηθοποιός ζήτησε τη βοήθεια ενός μετρ του είδους, του Harlan Coben.

14 Οκτ 2025

Τζοκόντα | Πρώτες φωτογραφίες από την πολυαναμενόμενη παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Το αριστούργημα του Αμίλκαρε Πονκιέλλι θα παρουσιαστεί σε περιορισμένο αριθμό στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ.