
Ένα πλήθος αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας», με τις κριτικές να μιλούν για σεξισμό, για στέρηση του γυναικείου δικαιώματος για αυτοδιάθεση του σώματός του και για πλήθος ξεπερασμένων και προσβλητικών στερεοτύπων. Τελικά, η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απέσυρε την αιγίδα της, ενώ ακόμα και επώνυμες που είχαν δεσμευτεί αρχικά να το υποστηρίξουν δημοσίως, όπως η Καίτη Γαρμπή, παρακολουθώντας το σποτ απέσυραν την υποστήριξή τους.
Ανάμεσα στους επικριτές ήταν και ο Αύγουστος Κορτώ. Ο συγγραφέας έκανε μια εύστοχη τοποθέτηση με την ανάρτησή του που, όπως και άπειρες ακόμα, έγινε viral στο Facebook. Συγκεκριμένα, έγραψε:
«Επί χιλιετίες, η γυναίκα που δεν έκανε παιδιά ήταν απόβλητη, παρίας. Ο γάμος της μπορούσε να ακυρωθεί - κι αυτό ήταν το λιγότερο απ' τα δεινά που αντιμετώπιζε. Το στίγμα της στειρότητας, φυσικά, έπεφτε πάνω της (στέρφα, άγονη, στεγνή), ακόμα κι αν ο άντρας ήταν τζούφιος. Κι αν έμενε άγαμη εκτός από άκληρη, ζούσε σε άλλου είδους περιθώριο: ήταν η περιφρονημένη, καταγέλαστη γεροντοκόρη. (Προσέξτε την απαίσια λέξη, που σημαίνει 'γεροντοπαρθένα' - γιατί, αν δεν έκανες παιδιά, αποκλείεται να γνώρισες τον έρωτα).
«Επί χιλιετίες, η γυναίκα που δεν έκανε παιδιά ήταν απόβλητη, παρίας. Ο γάμος της μπορούσε να ακυρωθεί - κι αυτό ήταν το λιγότερο απ' τα δεινά που αντιμετώπιζε».
»Μετά τη χειραφέτηση, την ένταξη στον εργασιακό χώρο, τους αγώνες για ισότητα και αυτοδιάθεση του σώματος (που συνεχίζονται ως τις μέρες μας - οι γυναίκες ανά τον κόσμο πληρώνονται λιγότερο για την ίδια ακριβώς δουλειά που κάνει ένας άντρας), η μισογυνική κοινωνική, θρησκευτική και ηθική επιταγή έλαβε άλλη μορφή, πιο ύπουλη μα εξίσου αλγεινή: "Αν δεν κάνεις παιδιά, θα το μετανιώσεις." "Δεν σου μένουν πολλά χρόνια ακόμα". "Η γυναίκα ολοκληρώνεται μόνο με τη μητρότητα".
»Κι έτσι φτάνουμε στις μέρες μας, όταν - ακόμα! - η γυναίκα καλείται να λογοδοτήσει για την αναπαραγωγική της ελευθερία. Όπου καμπάνιες και σποτάκια μιλούν για τα ζοφερά, απόκοσμα νούμερα 43, 44, 45... όταν πια τα ωάριά σου είναι μετρημένα, κι ίσα που προφταίνεις να σωθείς - να γίνεις (ό,τι κι αν πρέπει να υποστεί το σώμα σου, όσα έξοδα κι αν απαιτούνται) αυτό που κατά βάθος οφείλεις: μάνα! Πάνω απ' όλα, κι απ' τη βούλησή σου ακόμα, μάνα!
«Στις μέρες μας - ακόμα! - η γυναίκα καλείται να λογοδοτήσει για την αναπαραγωγική της ελευθερία. Όπου καμπάνιες και σποτάκια μιλούν για τα ζοφερά, απόκοσμα νούμερα 43, 44, 45... όταν πια τα ωάριά σου είναι μετρημένα, κι ίσα που προφταίνεις να σωθείς»
»Γι' αυτό, όπως και στο ζήτημα της ελεύθερης διακοπής κύησης, αγωνιζόμαστε και στεκόμαστε στο πλευρό των γυναικών. Η αναπαραγωγή είναι προσωπική επιλογή κι όχι κοινωνικό χρέος. Το αγαθό της ελεύθερης διαχείρισης του σώματος είναι θεμελιώδες και απόλυτο.
»Καμιά σατραπεία πάνω στα κορμιά και τις ζωές των γυναικών!».
Δείτε την ανάρτηση του Αύγουστου Κορτώ:
Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram
Φωτό: Auguste Corteau / Instagram