ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Στις γυναίκες-πρόσφυγες αφιερωμένη η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2016

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς την Ευρώπη, έρχονται αντιμέτωπες με το δουλεμπόριο, την πορνεία και τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Στις γυναίκες-πρόσφυγες αφιερωμένη η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2016

Στις γυναίκες-πρόσφυγες, που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη, προκειμένου να σωθούν από τον πόλεμο, τις παραβιάσεις ή και τη στέρηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αφιερώνει φέτος την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η οδύσσεια των γυναικών αυτών ξεκινάει από τις χώρες τους, όπου συχνά πέφτουν θύματα βίας και διακρίσεων. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς την Ευρώπη, έρχονται αντιμέτωπες με το δουλεμπόριο, την πορνεία και τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Γι’ αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να τιμήσει τις γυναίκες-πρόσφυγες και αιτούσες άσυλο. Στο πλαίσιο αυτό, στις 8 Μαρτίου, συζητάει και ψηφίζει έκθεση, με την οποία καλεί τα κοινοβουλευτικά μέλη του να υιοθετήσουν κατευθυντήριες γραμμές για το προσφυγικό και την πολιτική ασύλου, με ιδιαίτερη μέριμνα για το γυναικείο πληθυσμό.

Ειδικότερα, η θέση του Ε.Κ. αποτυπώνεται στην έκθεση που συντάχθηκε από την ευρωβουλευτή Mary Honeyball (Σοσιαλιστές, Βρετανία), στην οποία τονίζεται η ανάγκη να υιοθετηθούν επιπλέον μέτρα ως μέρος των ευρύτερων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου.

Στις γυναίκες-πρόσφυγες αφιερωμένη η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2016
Σταθμός Passau, στη Γερμανία. Οι πρόσφυγες περιμένουν υπομονετικά πριν την επιβίβαση στο τρένο που θα τους μεταφέρει σε μια πόλη άλλη πόλη της Γερμανίας. © Marie Dorigny / European Union 2015

Η έκθεση

Αφού γίνουν δεκτές οι γυναίκες σε μια χώρα της Ε.Ε., οι ιδιαίτερες ανάγκες τους, όπως το ότι ταξιδεύουν με παιδιά, συχνά δεν λαμβάνονται υπόψη πλήρως, σε όλη τη διαδικασία για τη χορήγηση ασύλου.

Γι’ αυτό, η έκθεση ζητεί τη λήψη νέων ευρωπαϊκών μέτρων που θα δίνουν στις γυναίκες πρόσβαση σε κατάλληλη νομική στήριξη ή το δικαίωμα να έχουνδιερμηνείς του ιδίου φύλου. Επίσης, ζητά τα κέντρα υποδοχής προσφύγων να διαχωρίζουν τις εγκαταστάσεις υγιεινής ανάλογα με το φύλο αλλά και να υπάρχει η δυνατότητα να τις εξετάσει ή να τους παρέχει συμβουλές ιατρός του ιδίου φύλου.

Παράλληλα, το Γραφείο του Ε.Κ. στην Αθήνα διοργανώνει εκδήλωση, στις 11 Μαρτίου, με καλεσμένες γυναίκες βουλευτές, τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και άλλες προσωπικότητες.

Το Κέντρο Επισκεπτών του Ε.Κ, φιλοξενεί έκθεση φωτογραφίας που αναδεικνύει τα δεινά των γυναικών-προσφύγων κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από τη βραβευμένηφωτορεπόρτερ Marie Dorigny (Γαλλία) να δημιουργήσει ένα φωτορεπορτάζ για το συγκεκριμένο θέμα. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως και την 1η Ιουνίου 2016.

Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίουwww.europarl.europa.eu/portal/el

Read Next

03 Δεκ 2025

Μαρία Κάλλας: Πέντε εμβληματικές εμφανίσεις, που επιβεβαίωσαν το διαχρονικό της στυλ

Η Μαρία Κάλλας κατέφερε να αφήσει το στίγμα της τόσο με το ταλέντο, όσο και με τις πάντα κομψές εμφανίσεις της.

Περισσότερα από

Stories

03 Δεκ 2025

Eat Chic | Το εστιατόριο της Αίγλης Ζαππείου έχει νέο όνομα και έναν chef που επιστρέφει στην Αθήνα μετά από 15 χρόνια

Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος υπογράφει το μενού του Zappa, της φρέσκιας γαστρονομικής πρότασης της Αίγλης Ζαππείου.

02 Δεκ 2025

Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

02 Δεκ 2025

Τα λαμπερά εγκαίνια του Poliform Space στο κατάστημα Δελούδης στον Άλιμο

Με ένα private event, η Poliform και η εταιρεία Δελούδης παρουσίασαν τον νέο αποκλειστικό χώρο του διάσημου ιταλικού οίκου στην Αθήνα.

02 Δεκ 2025

Τα λαμπερά εγκαίνια του Poliform Space στο κατάστημα Δελούδης στον Άλιμο

Η Poliform και η εταιρεία Δελούδης παρουσίασαν τον νέο αποκλειστικό χώρο του διάσημου ιταλικού οίκου στην Αθήνα με ένα ξεχωριστό private event.

01 Δεκ 2025

Ξεκινούν οι φετινές "Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου", το φεστιβάλ που αναδεικνύει το εγχώριο σινεμά στην Πόλη

Από τις 2 έως και τις 7 Δεκεμβρίου, η Κωνσταντινούπολη αποκτά ελληνικό άρωμα και σινεφίλ αίσθηση, με την υπογραφή ταινιών από σπουδαίους Έλληνες δημιουργούς, όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Γιάννης Σμαραγδής, η Φρίντα Λιάππα.

01 Δεκ 2025

Ο Chris Isaak έρχεται στην Αθήνα

Η φωνή πίσω από το Wicked Game και αρκετές αισθαντικές επιτυχίες, ο Chris Isaak φέρνει κάτι από το Blue Hotel του στην Αθήνα.

30 Νοε 2025

#theaftertaste | Μία διαφορετική έκθεση, το νέο hot εστιατόριο του κέντρου και η Monica Bellucci στην Αθήνα

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για τρίτη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

29 Νοε 2025

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Η τελευταία μεγάλη εμφάνιση της στο "Μπράβο" πριν από 29 χρόνια

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε παραδώσει μαθήματα αισιοδοξίας στην εκπομπή της Ρούλας Κορομηλά.

28 Νοε 2025

Ζωή Λάσκαρη: To bombshell hair look που υιοθέτησε πριν από 50 χρόνια, είναι και πάλι στη μόδα

Η Ζωή Λάσκαρη αγκαλιά με τον Τόλη Βοσκόπουλο σε ένα σπάνιο φωτογραφικό καρέ.

27 Νοε 2025

Mario Banushi | Ποια παράσταση ανεβάζει μετά το πολυσυζητημένο Mami στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση;

Η απάντηση δίνεται αυτόν τον Δεκέμβριο στον χώρο της Πειραιώς 260.