ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Στη Μόρια είδα τι συμβαίνει όταν ένα παιδί χάνει τις ελπίδες του»: Το Σύνδρομο της Παραίτησης

Η Ayeshe δεν μιλάει. Δεν περπατάει. Δεν ανοίγει καν τα μάτια της.

«Στη Μόρια είδα τι συμβαίνει όταν ένα παιδί χάνει τις ελπίδες του»: Το Σύνδρομο της Παραίτησης

Η Ayesha είναι 9 χρονών. Ο πατέρας της την εναποθέτει με αγάπη και ζεστασία πάνω σε ένα στρώμα στο πάτωμα ενός μικρού νοσοκομείου στη Μόρια της Λέσβου. Το μοναδικό σημείο ζωής πάνω της είναι ο ήχος της ανάσας της, αργός και νωχελικός. Είναι ακίνητη, παγωμένη, με τα μάτια κλειστά, ανεπηρέαστη από τα δεκάδες παιδιά που τρέχουν και παίζουν γύρω της.

Με αυτά τα λόγια η Jules Montage, ανταποκρίτρια της Guardian στον προσφυγικό καταυλισμό, ξεκινά το άρθρο της στη βρετανική εφημερίδα, μιλώντας για το πρώτο φαινόμενο του Συνδρόμου Παραίτησης που έχει εμφανιστεί στη χώρα μας, ένα σοβαρό ψυχοσωματικό περιστατικό που οφείλεται σε βαθύ τραυματικό σοκ, από τα φρικτά γεγονότα που βίωσε στον πόλεμο της πατρίδας της, αλλά και εδώ, στην Ελλάδα, στις πιο άγριες συνθήκες που μπορεί να ζήσει ένα μικρό παιδί.

Η Ayeshe δεν μιλάει. Δεν περπατάει. Δεν ανοίγει καν τα μάτια της. Η ομάδα παιδιάτρων και παιδοψυχιάτρων που εργάζονται στον καταυλισμό δηλώνουν σοκαρισμένοι από τα συμπτώματα του συνδρόμου που έχει καθηλώσει ένα μικρό κοριτσάκι στο κρεβάτι. Οι γονείς του στέκονται ανύμποροι στο πλάι του.

Το λεγόμενο Σύνδρομο της Παραίτησης εμφανίζεται όταν ένα ανθρώπινο ον χάσει εντελώς κάθε έννοια της ελπίδας που μπορεί να υπάρχει φωλιασμένη μέσα του. Τότε ουσιαστικά «αποσύρεται» από τη ζωή, αποτραβιέται, και μένει μακριά από κάθε φυσιολογική λειτουργεία και δραστηριότητα. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες μέχρι ολόκληρα χρόνια χωρίς κανείς να είναι σε θέση να προβλέψει το ακριβές διάστημα που ο ασθενής θα παραμένει στο συγκεκριμένο στάδιο καταστολής.

Παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί ανάμεσα σε παιδιά που ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς, ενώ αρκετές περιπτώσεις έχουν σημειωθεί στην Αυστραλία. Τα παιδιά, απλά κλείνουν τα μάτια τους, και σταματούν να μιλούν, να τρώνε και να πίνουν, με τους μύες τους να αποδυναμώνονται. Πρέπει πλέον να φορούν πάνες και να σιτίζονται με καθετήρα, ενώ είναι ξεκάθαρο πως τα παιδιά που κατάφεραν να επανέλθουν, επανήλθαν μόνο όταν εκείνα και η οικογένειά τους βρέθηκαν σε ένα μέρος με σταθερότητα.

«Η κατάσταση της Αΐσα δεν προέκυψε αμέσως μετά απόν ακαριαίο θάνατο του εννιάχρονου αδερφού της, λίγα μέτρα μακριά της, από βόμβες στο Αφγανιστάν. Δεν προέκυψε ούτε κατά τη διάρκεια των χειρουργείων στο δεξί της πόδι, στο οποίο εξακολουθεί να περιβάλλεται από μεταλλικές λάμες, ούτε κατά το βασανιστικό πέρασμα, μέσω θαλάσσης, στη Λέσβο. Μέχρι τότε εξακολουθούσε να μιλάει και να τρώει. Αντί αυτών, μου λέει ο πατέρας της, βυθίστηκε σε μία χαοτική κατάσταση πριν μερικές εβδομάδες, όταν ένας έφηβος μαχαιρώθηκε θανάσιμα κοντά στη σκηνή τους», αναφέρει η Jules Montague.

«Υπήρχε παντού αίμα και ηχούσαν σειρήνες», λέει ο πατέρας του κοριτσιού. «Όλοι φώναζαν. Άρχισε να ουρλιάζει. Αλλά ξαφνικά σταμάτησε να μιλάει». Πριν η οικογένεια φύγει από το Αφγανιστάν, λέει ο πατέρας, η Αΐσα ήταν άτακτη και γλυκιά. «Έπαιζε με κούκλες και αγαπούσε τα πάρκα και της βόλτες». Πλέον απλά σκεπάζει τα με τα χέρια της το πρόσωπό της κάθε πρωί.

Η Katrin Glatz Brubakk, παιδοψυχολόγος στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και υπεύθυνη για τις δράσεις για την ψυχική υγεία στη Λέσβο αναφέρει ότι τα παιδιά που έχουν τραυματιστεί ψυχολογικά συμπεριφέρονται με δύο τρόπους. Άλλα, όπως η Αΐσα γίνονται εσωστρεφή και καταφεύγουν σε έναν κόσμο ακραίας απομόνωσης και αλλά εξωτερικεύουν την βίαια κατάστασή τους.

Mε πληροφορίες από τον Guardian.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

17 Ιαν 2026

Η πτήση-φάντασμα που "πάγωσε" την Αθήνα: Το μοιραίο λάθος που σκότωσε 121 ανθρώπους

Ένα λάθος μετέτρεψε μια συνηθισμένη πτήση σε μία από τις πιο φρικτές αεροπορικές τραγωδίες.

16 Ιαν 2026

#theaftertaste | Ένα θεατρικό "Κρυφτό" κι ένα ταξίδι από τη Νάπολη έως τα νότια προάστια της Αθήνας

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για τρίτη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

Περισσότερα από

Stories

16 Ιαν 2026

Movie Review | Είδαμε το RIP, τη νέα ταινία του Ben Affleck με τον Matt Damon

Ο George Satsidis γράφει για το crime thriller που φέρνει τους δύο Χολιγουντιανούς σταρ από το Netflix στο σπίτι μας.

16 Ιαν 2026

Μαίρη Αρώνη: Σπάνιο φωτογραφικό στιγμιότυπο με τον 22χρονο Τάσο Χαλκιά πριν από 51 χρόνια

Η Μαίρη Αρώνη σε ένα σπάνιο φωτογραφικό καρέ με τον Τάσο Χαλκιά.

16 Ιαν 2026

Athens Photo World | Το διεθνές φεστιβάλ φωτορεπορτάζ της Αθήνας επιστρέφει

Για ακόμα μία χρονιά, το φεστιβάλ στοχεύει στην ανάδειξη του σύγχρονου φωτορεπορτάζ και των δημιουργών του, που καταγράφουν την Ιστορία τη στιγμή που αυτή γράφεται.

15 Ιαν 2026

Η Μεγάλη Χίμαιρα | Ένα απαγορευμένο πάθος γεννιέται στο νέο επεισόδιο της σειράς

Τι θα συμβεί στο τέταρτο επεισόδιο της Μεγάλης Χίμαιρας.

15 Ιαν 2026

Eat Chic | 4 ενδιαφέροντα γαστρονομικά ραντεβού αυτόν τον Ιανουάριο στην πόλη

Η εστιατορική σκηνή της πρωτεύουσας υποδέχεται το καινούριο έτος με ραντεβού που συνδυάζουν εκλεκτή γεύση και εξαιρετικό κρασί.

15 Ιαν 2026

Λίλυ Παπαγιάννη: Η πιο φινετσάτη κυρία του ελληνικού θεάτρου σε ηλικία 27 ετών

Η αξέχαστη ηθοποιός, εκτός από φινετσάτη και όμορφη, χαρακτηριζόταν από ταλέντο, παιδεία και ποιότητα. Μια σπάνια φωτογραφία 62 χρόνια πριν.

14 Ιαν 2026

Άμνετ | Πότε θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα η πολυαναμενόμενη ταινία;

Η βραβευμένη με Όσκαρ Chloé Zhao σκηνοθετεί την Jessie Buckley και τον Paul Mescal στην ιστορία που ενέπνευσε τον Άμλετ του Σαίξπηρ.

14 Ιαν 2026

Θεατρικά Νέα | Ο Γιώργος Παπαγεωργίου σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο "1984" του George Orwell

Στην παράσταση, o ηθοποιός-performer υποδύεται όλους τους ρόλους της ιστορίας, έχοντας μαζί του επί σκηνής μόλισ τέσσερις μουσικούς.