ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Στη Μεσσηνία περίπτερο που έπαψε να λειτουργεί μεταμορφώθηκε σε δανειστική βιβλιοθήκη

Η ανάγκη δημιουργίας μιας δανειστικής βιβλιοθήκης στα Φιλιατρά οδήγησε σε αυτή την πρωτότυπη ιδέα, ίσως μοναδική στην Ελλάδα.

Στη Μεσσηνία περίπτερο που έπαψε να λειτουργεί μεταμορφώθηκε σε δανειστική βιβλιοθήκη

H ιδέα γεννήθηκε από την ανάγκη να υπάρχει στην πόλη μια δανειστική βιβλιοθήκη. Και αυτός είναι ο χώρος.

Λειτουργεί από το 2016 υπό το όνομα «Περί... βιβλίων» και συνεχώς εμπλουτίζεται. Ένα περίπτερο που ολοκλήρωσε τον κύκλο ζωής του και πλέον έπαψε να λειτουργεί, κατόπιν δωρεάς του ιδιοκτήτη κ. Ιωάν. Μπενετόπουλου μεταφέρθηκε στην ανατολική πλευρά της πλατείας (έναντι Δημαρχείου), στα Φιλιατρά και μετατράπηκε σε μια πρωτότυπη Δανειστική Βιβλιοθήκη.

Εχει πάρα πολλούς μόνιμους αναγνώστες, ενώ όπως είναι φυσικό ο αριθμός τους το καλοκαίρι διπλασιάζεται.

Ετσι στα πλαίσια προώθησης της φιλαναγνωσίας και σε μια συνεχή προσπάθεια διακίνησης του βιβλίου, τα μέλη και οι φίλοι του Ομίλου Δράσεων και Πολιτισμού σκέφτηκαν από την επόμενη χρονιά τα βιβλία να ταξιδεύουν στις παραλίες των Φιλιατρών. Με αυτό τον τρόπο θα δίνουν την ευκαιρία στους παραθεριστές να δανειστούν ένα βιβλίο, το οποίο θα μπορούν να βρουν επί τόπου σε μικρά βιβλιόσπιτα, να το διαβάζουν πλάι στο φλύαρο κύμα και ίσως να προσφέρουν ένα άλλο.

Στη Μεσσηνία περίπτερο που έπαψε να λειτουργεί μεταμορφώθηκε σε δανειστική βιβλιοθήκη
Ένα περίπτερο που ολοκλήρωσε τον κύκλο ζωής του και πλέον έπαψε να λειτουργεί, κατόπιν δωρεάς του ιδιοκτήτη κ. Ιωάν. Μπενετόπουλου μεταφέρθηκε στην ανατολική πλευρά της πλατείας (έναντι Δημαρχείου), στα Φιλιατρά και μετατράπηκε σε μια πρωτότυπη Δανειστική Βιβλιοθήκη.

Αλληλεγγύη, εθελοντισμός και πολιτισμός

Τα βιβλία έχουν αξία, αρκεί να τα έχει διαβάσει κάποιος κάποια στιγμή της ζωής του και να τα έχει ευχαριστηθεί, κι όχι μόνο σαν απόκτημα. Από τη στιγμή που θα σκεφτεί ένας αναγνώστης να τα αποχωριστεί από τα ράφια της βιβλιοθήκης του σπιτιού του χαρίζοντάς τα, συνεχίζουν να προσφέρουν γνώση και απόλαυση και σε άλλους βιβλιόφιλους, αποτελώντας εκ νέου πρόταση σε μια νέα μερίδα αναγνωστικού κοινού. Η σχέση με το κοινό, με τον κόσμο, με τους αναγνώστες συνεχίζεται ακόμα και όταν έχουν φύγει από τους πάγκους της επικαιρότητας.

Η σχέση με το κοινό, με τον κόσμο, με τους αναγνώστες συνεχίζεται ακόμα και όταν τα βιβλία έχουν φύγει από τους πάγκους της επικαιρότητας.

Ποιος αναζητά βιβλία από το περίπτερο

Η Δανειστική Βιβλιοθήκη διαθέτει σήμερα πάνω από 2.500 τίτλους. Στο ξεκίνημα διάφοροι συγγραφείς και εκδοτικοί οίκοι έστειλαν τους πρώτους τίτλους, ενώ μέλη και φίλοι που αγαπούν πραγματικά το βιβλίο συνεχώς την ενισχύουν και την εμπλουτίζουν. Πέραν των Τριφύλιων λογοτεχνών που σίγουρα υπάρχουν, μπορεί να βρει κανείς τίτλους βιβλίων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων όλων των κατηγοριών.

«Εδώ είναι το στέκι μας», μας λέει ο κ. Νίκος Κούρδογλου, πρόεδρος του ομίλου και συνεχίζει: «Θέλουμε να υπάρχει μια συνέχεια στη λειτουργία αυτού του περιπτέρου προκειμένου να διατηρηθεί η ουσιαστική επαφή με το βιβλίο. Το χειμερινό και ισχύον ωράριο είναι κάθε Kυριακή 11:00 – 13:00. Οσοι πιστοί, προσέλθετε. Αξίζει μια δοκιμή ώστε να βρει κανείς το βιβλίο της αρεσκείας του, να διαβάσει χωρίς να ξοδευτεί».

Υπάρχει ενδιαφέρον από όλες τις ηλικίες και ο κόσμος έχει αγκαλιάσει αυτή τη δράση που δεν είναι η μοναδική. Μεταξύ άλλων έχουν γίνει ή προγραμματίζονται παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες ελληνικής και ξένης μουσικής, βιωματικά εργαστήρια για παιδιά, εθελοντικές αιμοδοσίες και bazaar για καλό σκοπό.

Οσο για τα παιδιά, φαίνονται και τα ίδια ενθουσιασμένα με το εγχείρημα, καθώς μπαίνουν μέσα και συνεχώς σκαλίζουν τα ράφια. Διαλέγουν αυτό που τους αρέσει, ενώ πολλές φορές βοηθούν στην αρχειοθέτηση.

Τα βιβλία τούς δίνουν επιπλέον κίνητρα ώστε να κατανοήσουν την αξία της γνώσης.

Τα παιδιά φαίνονται και τα ίδια ενθουσιασμένα με το εγχείρημα, καθώς μπαίνουν μέσα και συνεχώς σκαλίζουν τα ράφια. Διαλέγουν αυτό που τους αρέσει, ενώ πολλές φορές βοηθούν στην αρχειοθέτηση.

* Για περισσότερες πληροφορίες για τη Βιβλιοθήκη και τις δράσεις που υλοποιεί επισκεφτείτε τη σελίδα της στο fb.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Πηγή: www.eleftheriaonline.gr

Read Next

02 Φεβ 2026

Οι Pet Shop Boys έρχονται στην Ελλάδα

Τέσσερα χρόνια μετά τη συναυλία τους στην Αθήνα, οι Pet Shop Boys επιστρέφουν για ένα ακόμη συναυλιακό ραντεβού με το ελληνικό κοινό.

02 Φεβ 2026

Grammys 2026 | Οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς

Ποιες προσωπικότητες από τον χώρο της μουσικής διακρίθηκαν στα Grammys 2026.

Περισσότερα από

Stories

31 Ιαν 2026

"Η τοξική γυναίκα" - Το ανεξήγητο ιατρικό μυστήριο της Gloria Ramirez

Ένα πραγματικό ιατρικό περιστατικό που ακόμα και σήμερα δεν έχει δοθεί οριστική απάντηση.

30 Ιαν 2026

#theaftertaste | Μία έκθεση για τους ανθρώπους της πόλης και ένα value for money εστιατόριο με γεύση από κάθε γωνιά της Ελλάδας

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για τρίτη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

30 Ιαν 2026

Bridgerton | Ο απόλυτος οδηγός για το καστ και τους χαρακτήρες της 4ης σεζόν

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα νέα πρόσωπα και τα αγαπημένα που επιστρέφουν στη νέα σεζόν της ρομαντικής σειράς.

30 Ιαν 2026

Έργα του Sir Don McCullin παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Το Athens Photo World, σε συνεργασία με το Xposure International Photography Festival, παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον θρύλο του πολεμικού φωτορεπορτάζ, Sir Don McCullin, με την έκθεση Life, Death and Everything in Between.

30 Ιαν 2026

Μία κορυφαία γαστρονομική εμπειρία για μία μόνο βραδιά στο Tudor Hall Restaurant

Ο Chef Konstantin Filippou μαγειρεύει για πρώτη φορά στην Αθήνα, υπογράφοντας για μία βραδιά το μενού του Tudor Hall Restaurant.

30 Ιαν 2026

Eat Chic | Τα πρώτα γαστρονομικά ραντεβού του Φεβρουαρίου έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον

Guests με αέρα Michelin και ιδιαίτερες συμπράξεις συγκροτούν τα πρώτα γαστρονομικά ραντεβού του δεύτερου μήνα του έτους.

29 Ιαν 2026

Η Απουσία του Παρόντος | Στην πρώτη ατομική έκθεση του Νίκου Κανόγλου, κάθε εικόνα λειτουργεί ως αποτύπωμα

Ο δραστήριος καλλιτέχνης παρουσιάζει το πρώτο του ολοκληρωμένο σύνολο έργων, με τα όρια ανάμεσα στην παρουσία και την απουσία να θολώνει.

29 Ιαν 2026

Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση | Μετά τον Οιδίποδα, τι;

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση υποδέχεται τις Onassis Dance Days, δίνοντας κίνηση στον φετινό Φεβρουάριο.

29 Ιαν 2026

Το μεγάλο φινάλε της "Μεγάλης Χίμαιρας"

Η σειρά που βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση ολοκληρώνει το τηλεοπτικό της ταξίδι.

29 Ιαν 2026

Ένα ενδιαφέρον μουσικό ραντεβού στο Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή

Η Μελίνα Παξινού και το κουαρτέτο της σε μία μελωδική βραδιά στο αμφιθέατρο του αγαπημένου μουσείου.