ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Σε έχω σοκάρει με τις βρομιές που σου έγραψα»: Ο Τζέημς Τζόυς συναντά τη Νόρα Μπάρνακλ επί σκηνής

Τα «Γράμματα στη Νόρα», το εμβληματικό έργο του James Joyce, βασισμένο στην μετάφραση της Κατερίνας Σχινά, παρουσιάζεται για λίγες ακόμα παραστάσεις.

«Σε έχω σοκάρει με τις βρομιές που σου έγραψα»: Ο Τζέημς Τζόυς συναντά τη Νόρα Μπάρνακλ επί σκηνής

“Σε έχω σοκάρει με τις βρομιές που σου έγραψα. Ίσως να σκέφτεσαι πως η αγάπη μου
είναι κάτι βρόμικο. Είναι, αγαπημένη μου, ορισμένες στιγμές”.
Τζέημς Τζόυς

Μετά από έναν sold out κύκλο παραστάσεων τον Δεκέμβριο του 2018 στο Μπάγκειον, τα «Γράμματα στη Νόρα», το εμβληματικό έργο του James Joyce, βασισμένο στην μετάφραση της Κατερίνας Σχινά, παρουσιάζεται για λίγες ακόμα παραστάσεις (έως τις 12 Νοεμβρίου 2019) στο FAUST–Bar-Theatre-Arts. Η παράσταση είναι βασισμένη στις ερωτικές επιστολές του συγγραφέα Τζέημς Τζόυς και συνοδεύεται από πιάνο επί σκηνής.

Η Πηνελόπη Φλουρή και η Ομάδα Abnormal καταπιάνονται με το σπάνιο και ατόφιο υλικό των ερωτικών επιστολών του Τζέημς Τζόυς προς την Νόρα Μπάρνακλ. Η σκηνοθέτις, αξιοποιώντας την ποιητική διάσταση των επιστολών, δημιουργεί ένα ονειρικό και ταυτόχρονα παρανοϊκό σύμπαν. Το έργο επιχειρεί μία ανατομία και ανασύνθεση του έρωτα. Η σκηνοθετική προσέγγιση τοποθετεί το έργο σε ένα α-χωρικό, α-χρονικό πλαίσιο, όπου μόνο οι ημερομηνίες των γραμμάτων θυμίζουν ότι η ιστορία αυτή εξελίχτηκε έναν αιώνα πριν. Το πιάνο γίνεται ζωντανός οργανισμός, η δόνηση από τα πλήκτρα και η δόνηση των λέξεων ενώνονται σε κραυγές αγωνίας.

Δείτε ένα βίντεο της παράστασης:

Την πρωτότυπη μουσική σύνθεση και την εκτέλεση επί σκηνής στο πιάνο, αναλαμβάνει ο Απόστολος Λαγαρίας. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Μαρία Καραθάνου, την κινησιολογία η Όλγα Σπυράκη και το φωτισμό ο Γιώργος Αγιαννίτης. Επί σκηνής παίζουν η Πηνελόπη Φλουρή και ο Απόστολος Λαγαρίας. Στην παράσταση ακούγονται επίσης κείμενα των Δημήτρη Δημητριάδη, Γιάννη Σκαρίμπα και Anne Sexton, Λένας Κιτσοπούλου και το γράμμα της Εριέτας Φόγκελ στον Χάινριχ Φον Κλάιστ.

Το έργο:
Ο Τζέημς Τζόυς συναντά τη Νόρα Μπάρνακλ και η ερωτική τους ιστορία αναβιώνει επί σκηνής.
Οι επιστολές του Τζόυς αποκαλύπτουν με απόλυτη φυσικότητα τη γελοία, προκλητική, παραληρηματική κι εξουθενωτική διαδικασία του έρωτα. Άλλοτε λυρικές και ποιητικές, γεμάτες τρυφερότητα και στοργή, και άλλοτε προκλητικές και χυδαίες. Η παράσταση φωτογραφίζει έναν κοινά αποδεκτό τόπο παράνοιας όπου κάθε ερωτευμένος βιώνει μέσα του. Μια πάλη άνευ όρων και άνευ ορίων. Ένας αγώνας για να παραμείνει ο έρωτας στην ύψιστη μορφή του.

Ο πλούτος των συναισθημάτων του συγγραφέα μέσα από την προκλητική γραφή του, πέρα από σεμνοτυφίες και προκαταλήψεις, μας προκαλεί να σταθούμε απέναντι στον έρωτα τελείως γυμνοί και να βυθιστούμε στα πιο βαθιά, σκοτεινά και ανεξιχνίαστα κομμάτια του εαυτού μας.

"Αναρωτιέμαι μήπως υπάρχει μέσα μου μια δόση τρέλας ή μήπως είναι η τρέλα του έρωτα;” (30 Αυγούστου 1909).

«Σε έχω σοκάρει με τις βρομιές που σου έγραψα»: Ο Τζέημς Τζόυς συναντά τη Νόρα Μπάρνακλ επί σκηνής
"Αναρωτιέμαι μήπως υπάρχει μέσα μου μια δόση τρέλας ή μήπως είναι η τρέλα του έρωτα;” (30 Αυγούστου 1909).

Ταυτότητα της παράστασης

Γράμματα στη Νόρα
βασισμένο στην μετάφραση της Κατερίνας Σχινά
Κοινωνικό
Συγγραφέας: James Joyce
Σύλληψη / Σκηνοθεσία: Πηνελόπη Φλουρή
Μουσική Σύνθεση / Πιάνο επί σκηνής: Απόστολος Λαγαρίας
Επιμέλεια Κίνησης: Όλγα Σπυράκη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γεράσιμος Παύλου
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Καραθάνου
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Σχεδιασμός Multimedia: Διονύσης Σιδηροκαστρίτης
Βίντεο: Meghdad Fadaeenia
Φωτογραφία: Μαρία Σπένδου


Παίζουν: Πηνελόπη Φλουρή, Απόστολος Λαγαρίας

Με την ευγενική παραχώρηση των εκδόσεων Πατάκη («Γράμματα στη Νόρα», εκδόσεις Πατάκη, 2013)
Με την Υποστήριξη: Ωδείο Φίλιππος Νάκας, Royal Bowling, Εκδόσεις Πατάκη, The Balloon Idea, Melli Yoga Shala


INFO
Ημέρες και ώρες:
Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00
Παραστάσεις: έως 12/11
Διάρκεια Παράστασης: 60′
Η παράσταση είναι ακατάλληλη για παιδιά κάτω των 15 ετών

Εισιτήρια: 12 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (μειωμένο)
Προπώληση viva: https://www.viva.gr/tickets/theater/faust/grammata-sti-nora/

FAUST Bar Theatre Arts
Αθηναΐδος 12 & Καλαμιώτου 11, Ψυρρή
Τηλ. 2103234095

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

16 Ιαν 2026

Movie Review | Είδαμε το RIP, τη νέα ταινία του Ben Affleck με τον Matt Damon

Ο George Satsidis γράφει για το crime thriller που φέρνει τους δύο Χολιγουντιανούς σταρ από το Netflix στο σπίτι μας.

Περισσότερα από

Stories

16 Ιαν 2026

Μαίρη Αρώνη: Σπάνιο φωτογραφικό στιγμιότυπο με τον 22χρονο Τάσο Χαλκιά πριν από 51 χρόνια

Η Μαίρη Αρώνη σε ένα σπάνιο φωτογραφικό καρέ με τον Τάσο Χαλκιά.

16 Ιαν 2026

Athens Photo World | Το διεθνές φεστιβάλ φωτορεπορτάζ της Αθήνας επιστρέφει

Για ακόμα μία χρονιά, το φεστιβάλ στοχεύει στην ανάδειξη του σύγχρονου φωτορεπορτάζ και των δημιουργών του, που καταγράφουν την Ιστορία τη στιγμή που αυτή γράφεται.

15 Ιαν 2026

Η Μεγάλη Χίμαιρα | Ένα απαγορευμένο πάθος γεννιέται στο νέο επεισόδιο της σειράς

Τι θα συμβεί στο τέταρτο επεισόδιο της Μεγάλης Χίμαιρας.

15 Ιαν 2026

Eat Chic | 4 ενδιαφέροντα γαστρονομικά ραντεβού αυτόν τον Ιανουάριο στην πόλη

Η εστιατορική σκηνή της πρωτεύουσας υποδέχεται το καινούριο έτος με ραντεβού που συνδυάζουν εκλεκτή γεύση και εξαιρετικό κρασί.

15 Ιαν 2026

Λίλυ Παπαγιάννη: Η πιο φινετσάτη κυρία του ελληνικού θεάτρου σε ηλικία 27 ετών

Η αξέχαστη ηθοποιός, εκτός από φινετσάτη και όμορφη, χαρακτηριζόταν από ταλέντο, παιδεία και ποιότητα. Μια σπάνια φωτογραφία 62 χρόνια πριν.

14 Ιαν 2026

Άμνετ | Πότε θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα η πολυαναμενόμενη ταινία;

Η βραβευμένη με Όσκαρ Chloé Zhao σκηνοθετεί την Jessie Buckley και τον Paul Mescal στην ιστορία που ενέπνευσε τον Άμλετ του Σαίξπηρ.

14 Ιαν 2026

Θεατρικά Νέα | Ο Γιώργος Παπαγεωργίου σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο "1984" του George Orwell

Στην παράσταση, o ηθοποιός-performer υποδύεται όλους τους ρόλους της ιστορίας, έχοντας μαζί του επί σκηνής μόλισ τέσσερις μουσικούς.

13 Ιαν 2026

Εικαστική επιστροφή | Οι νέες εκθέσεις της εβδομάδας

Τα πρώτα νέα εικαστικά ραντεβού της καινούριας χρονιάς.

13 Ιαν 2026

Το "Grease The Musical" έρχεται από το Λονδίνο στην Αθήνα για τέσσερις μόνο παραστάσεις

Η σκηνή του Christmas Theater μετατρέπεται σε ένα εκρηκτικό dancefloor με πολύ γέλιο, λίγο δράμα, τρελό φλερτ.