ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Σεισμός Πάρνηθας: Όταν ο Εγκέλαδoς σκόρπισε πανικό και θάνατο στην Αττική το 1999

Το μεσημέρι της 7ης Σεπτεμβρίου 1999, στις 14:56, οι κάτοικοι της Αττικής ένιωσαν έντρομοι τη γη και τους τοίχους των κτιρίων γύρω τους, να δονούνται χωρίς σταματημό. Ένα φωτογραφικό ντοκουμέντο από την Αθήνα.

σεισμό του 1999

Ήταν στη μέση μιας κατά τα άλλα ήσυχης μέρας, όταν ένας σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε στις 14:57 την Αθήνα, αφήνοντας πίσω του 143 νεκρούς, περισσότερους από 700 τραυματίες, χιλιάδες άστεγους και ζημιές σε χιλιάδες κτήρια. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στις νοτιοδυτικές παρυφές της Πάρνηθας, σε περιοχή που δεν είχε δώσει σεισμούς τα τελευταία 200 χρόνια και γι’ αυτό εθεωρείτο, όπως και η υπόλοιπη Αττική, χαμηλής σεισμικής επικινδυνότητας. Ήταν ο δεύτερος σεισμός, αυτός του 1999, μετά από αυτόν του 1981 που έκανε την Αθήνα ένα απέραντο κάμπινγκ με πολλά από τα κτίσματά της να έχουν την κόκκινη ένδειξη του ακατάλληλου. Οι φωτογραφίες είναι ο πιο εύγλωττος μάρτυρας της ημέρας αυτής.

Σεισμός Πάρνηθας: Όταν ο Εγκέλαδoς σκόρπισε πανικό και θάνατο στην Αττική το 1999

Read Next

31 Ιαν 2026

"Η τοξική γυναίκα" - Το ανεξήγητο ιατρικό μυστήριο της Gloria Ramirez

Ένα πραγματικό ιατρικό περιστατικό που ακόμα και σήμερα δεν έχει δοθεί οριστική απάντηση.

30 Ιαν 2026

#theaftertaste | Μία έκθεση για τους ανθρώπους της πόλης και ένα value for money εστιατόριο με γεύση από κάθε γωνιά της Ελλάδας

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για τρίτη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

Περισσότερα από

Stories

30 Ιαν 2026

Bridgerton | Ο απόλυτος οδηγός για το καστ και τους χαρακτήρες της 4ης σεζόν

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα νέα πρόσωπα και τα αγαπημένα που επιστρέφουν στη νέα σεζόν της ρομαντικής σειράς.

30 Ιαν 2026

Έργα του Sir Don McCullin παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Το Athens Photo World, σε συνεργασία με το Xposure International Photography Festival, παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον θρύλο του πολεμικού φωτορεπορτάζ, Sir Don McCullin, με την έκθεση Life, Death and Everything in Between.

30 Ιαν 2026

Μία κορυφαία γαστρονομική εμπειρία για μία μόνο βραδιά στο Tudor Hall Restaurant

Ο Chef Konstantin Filippou μαγειρεύει για πρώτη φορά στην Αθήνα, υπογράφοντας για μία βραδιά το μενού του Tudor Hall Restaurant.

30 Ιαν 2026

Eat Chic | Τα πρώτα γαστρονομικά ραντεβού του Φεβρουαρίου έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον

Guests με αέρα Michelin και ιδιαίτερες συμπράξεις συγκροτούν τα πρώτα γαστρονομικά ραντεβού του δεύτερου μήνα του έτους.

29 Ιαν 2026

Η Απουσία του Παρόντος | Στην πρώτη ατομική έκθεση του Νίκου Κανόγλου, κάθε εικόνα λειτουργεί ως αποτύπωμα

Ο δραστήριος καλλιτέχνης παρουσιάζει το πρώτο του ολοκληρωμένο σύνολο έργων, με τα όρια ανάμεσα στην παρουσία και την απουσία να θολώνει.

29 Ιαν 2026

Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση | Μετά τον Οιδίποδα, τι;

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση υποδέχεται τις Onassis Dance Days, δίνοντας κίνηση στον φετινό Φεβρουάριο.

29 Ιαν 2026

Το μεγάλο φινάλε της "Μεγάλης Χίμαιρας"

Η σειρά που βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση ολοκληρώνει το τηλεοπτικό της ταξίδι.

29 Ιαν 2026

Ένα ενδιαφέρον μουσικό ραντεβού στο Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή

Η Μελίνα Παξινού και το κουαρτέτο της σε μία μελωδική βραδιά στο αμφιθέατρο του αγαπημένου μουσείου.

29 Ιαν 2026

Πώς η Αθήνα λάτρεψε τη συνήθεια του aperitivo

Αλλά και ποια μέρη την αποθεώνουν στην πόλη, σερβίροντας φροντισμένα ποτά και νόστιμα σνακ.

29 Ιαν 2026

Η μητέρα που πυροβόλησε τον δολοφόνο της κόρης της 6 φορές μέσα στο δικαστήριο

Μια αληθινή υπόθεση που συγκλόνισε τη Γερμανία και άνοιξε τη συζήτηση για τα όρια της δικαιοσύνης.