ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πώς επηρέασε η πανδημία τη σχέση μας με το περιβάλλον και την ανακύκλωση; Τι έδειξε μεγάλη έρευνα

Πραγματοποιήθηκε σε 14 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα.

Πώς επηρέασε η πανδημία τη σχέση μας με το περιβάλλον και την ανακύκλωση; Τι έδειξε μεγάλη έρευνα

Ανάμεσα στις θλιβερές εικόνες της πανδημίας, από οικολογική άποψη αυτή τη φορά, είναι οι πεταμένες μάσκες που ρυπαίνουν σε τεράστιες ποσότητες το φυσικό και αστικό περιβάλλον. Τουλάχιστον όμως, όπως δείχνει μια νέα, μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα, που έγινε για λογαριασμό του προγράμματος Κάθε Κουτί Μετράει (Every Can Counts), η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων, ανάμεσα σε αυτούς και οι Έλληνες, πιστεύει ότι στη μετά COVID-19 εποχή πρέπει να γίνουν περισσότερα για το περιβάλλον και την ανακύκλωση.

Σύμφωνα με την έρευνα, που διεξάχθηκε από τη βρετανική εταιρεία δημοσκοπήσεων Lucid σε 14 χώρες, το 90% των Ελλήνων συμφωνεί με την παραπάνω άποψη, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην πρώτη πεντάδα των χωρών που συγκέντρωσαν το υψηλότερο ποσοστό θετικών απαντήσεων (μαζί με Ιταλία, Ρουμανία, Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο). Μάλιστα το 52% των ερωτηθέντων πανευρωπαϊκά, παρά την επιδείνωση των οικονομικών δεικτών που επέφερε η πανδημία, δεν θα έβαζε την οικονομία πάνω από το περιβάλλον. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 59%, «στοιχείο με ιδιαίτερη βαρύτητα για μια χώρα που βίωσε δεκαετή οικονομική κρίση» σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Πανδημία και ανακύκλωση

Σε μια άλλη ερώτηση, «Πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση για εσάς;», το 79% των Ευρωπαίων και για το 85% των Ελλήνων απάντησε «πολύ ή εξαιρετικά σημαντική». Επίσης, το 92% των Ευρωπαίων πιστεύει πως η ανακύκλωση είναι υποχρέωση όλων των πολιτών. Οι περιορισμοί στην καθημερινότητά μας λόγω COVID-19 έκαναν την ανακύκλωση δυσκολότερη για περίπου έναν στους δύο Έλληνες (45%). Παρά τις εμφανείς δυσκολίες όμως, επτά στους δέκα (70%) δήλωσαν ότι κατάφεραν να ανακυκλώσουν περισσότερο τους τελευταίους μήνες σε σχέση με πριν. Σε σχέση με τις συνήθειες ανακύκλωσης, τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους ανακυκλώνουν συχνά ή πάντα όλα τα είδη υλικών. Πιο αναλυτικά για την Ελλάδα, το 29% δηλώνει ότι ανακυκλώνει συχνά και το 47% όλα τα υλικά συσκευασίας, πάντα.

Το 52% των ερωτηθέντων πανευρωπαϊκά, παρά την επιδείνωση των οικονομικών δεικτών που επέφερε η πανδημία, δεν θα έβαζε την οικονομία πάνω από το περιβάλλον

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν τα στοιχεία που αφορούν στην ανακύκλωση των κουτιών αλουμινίου. Αυτήν την στιγμή, ο μέσος όρος ανακύκλωσής τους στην Ευρώπη είναι στο 75%, ενώ στην Ελλάδα φτάνει το 65% (πηγή: MPE and European Aluminium, 2017). Παρ’ όλα αυτά, ένα 52% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύει πως πρέπει να ανακυκλώνουμε περισσότερα κουτιά αλουμινίου από ό,τι τώρα, ενώ ένα 38% θεωρεί πως πρέπει να ανακυκλώνεται το 100%.

Πώς επηρέασε η πανδημία τη σχέση μας με το περιβάλλον και την ανακύκλωση; Τι έδειξε μεγάλη έρευνα
Το 52% των ερωτηθέντων πανευρωπαϊκά, παρά την επιδείνωση των οικονομικών δεικτών που επέφερε η πανδημία, δεν θα έβαζε την οικονομία πάνω από το περιβάλλον. Φωτό: Κάθε Κουτί Μετράει

«Τα κουτιά αλουμινίου μπορούν να ανακυκλωθούν αμέτρητες φορές χωρίς καμία απώλεια στην ποιότητα. Με το 90% των Ελλήνων να συμφωνεί ότι πρέπει να ανακυκλώνουμε περισσότερα ή όλα τα κουτάκια, η έρευνα δείχνει ότι αλλάζουμε σταδιακά συνήθειες και στρεφόμαστε σε υλικά που στηρίζουν την κυκλική οικονομία» αναφέρει η Ειρήνη Τοπουζίδου, υπεύθυνη του προγράμματος Κάθε Κουτί Μετράει στην Ελλάδα και συμπληρώνει: «Συνεργαζόμαστε με δήμους, σχολεία, οργανισμούς και εταιρείες για να εμπνεύσουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να ανακυκλώνουν κάθε κουτί. Ακόμα και φέτος, που οι προκλήσεις είναι μεγαλύτερες λόγω της πανδημίας, ο κόσμος συμμετέχει ενεργά στις δράσεις μας, όπως είναι η ανακύκλωση on the go στη Θεσσαλονίκη και στις παραλίες του Αλίμου».

Σχετικά με το Κάθε Κουτί Μετράει

Το ενημερωτικό πρόγραμμα «Κάθε Κουτί Μετράει» γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2009 και έκανε τα πρώτα του βήματα στην Ελλάδα το 2014. Σήμερα θεωρείται το κορυφαίο πρόγραμμα για την προώθηση της ανακύκλωσης κουτιών αλουμινίου στην Ευρώπη, ενώ έχει πλέον παρουσία σε 19 χώρες. Στόχος του είναι να ενθαρρύνει όλο και περισσότερους ανθρώπους και οργανισμούς να κάνουν τη διαφορά ανακυκλώνοντας τα κουτιά αλουμινίου που χρησιμοποιούν εκτός σπιτιού, εξοικονομώντας έτσι φυσικούς πόρους και ενέργεια.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

κεντρική φωτό: Κάθε Κουτί Μετράει

Read Next

17 Ιαν 2026

Η πτήση-φάντασμα που "πάγωσε" την Αθήνα: Το μοιραίο λάθος που σκότωσε 121 ανθρώπους

Ένα λάθος μετέτρεψε μια συνηθισμένη πτήση σε μία από τις πιο φρικτές αεροπορικές τραγωδίες.

16 Ιαν 2026

#theaftertaste | Ένα θεατρικό "Κρυφτό" κι ένα ταξίδι από τη Νάπολη έως τα νότια προάστια της Αθήνας

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για τρίτη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

Περισσότερα από

Stories

16 Ιαν 2026

Movie Review | Είδαμε το RIP, τη νέα ταινία του Ben Affleck με τον Matt Damon

Ο George Satsidis γράφει για το crime thriller που φέρνει τους δύο Χολιγουντιανούς σταρ από το Netflix στο σπίτι μας.

16 Ιαν 2026

Μαίρη Αρώνη: Σπάνιο φωτογραφικό στιγμιότυπο με τον 22χρονο Τάσο Χαλκιά πριν από 51 χρόνια

Η Μαίρη Αρώνη σε ένα σπάνιο φωτογραφικό καρέ με τον Τάσο Χαλκιά.

16 Ιαν 2026

Athens Photo World | Το διεθνές φεστιβάλ φωτορεπορτάζ της Αθήνας επιστρέφει

Για ακόμα μία χρονιά, το φεστιβάλ στοχεύει στην ανάδειξη του σύγχρονου φωτορεπορτάζ και των δημιουργών του, που καταγράφουν την Ιστορία τη στιγμή που αυτή γράφεται.

15 Ιαν 2026

Η Μεγάλη Χίμαιρα | Ένα απαγορευμένο πάθος γεννιέται στο νέο επεισόδιο της σειράς

Τι θα συμβεί στο τέταρτο επεισόδιο της Μεγάλης Χίμαιρας.

15 Ιαν 2026

Eat Chic | 4 ενδιαφέροντα γαστρονομικά ραντεβού αυτόν τον Ιανουάριο στην πόλη

Η εστιατορική σκηνή της πρωτεύουσας υποδέχεται το καινούριο έτος με ραντεβού που συνδυάζουν εκλεκτή γεύση και εξαιρετικό κρασί.

15 Ιαν 2026

Λίλυ Παπαγιάννη: Η πιο φινετσάτη κυρία του ελληνικού θεάτρου σε ηλικία 27 ετών

Η αξέχαστη ηθοποιός, εκτός από φινετσάτη και όμορφη, χαρακτηριζόταν από ταλέντο, παιδεία και ποιότητα. Μια σπάνια φωτογραφία 62 χρόνια πριν.

14 Ιαν 2026

Άμνετ | Πότε θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα η πολυαναμενόμενη ταινία;

Η βραβευμένη με Όσκαρ Chloé Zhao σκηνοθετεί την Jessie Buckley και τον Paul Mescal στην ιστορία που ενέπνευσε τον Άμλετ του Σαίξπηρ.

14 Ιαν 2026

Θεατρικά Νέα | Ο Γιώργος Παπαγεωργίου σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο "1984" του George Orwell

Στην παράσταση, o ηθοποιός-performer υποδύεται όλους τους ρόλους της ιστορίας, έχοντας μαζί του επί σκηνής μόλισ τέσσερις μουσικούς.