ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Εκεί που οι γυναίκες θανατώνονται: Αυτές είναι οι 10 πιο επικίνδυνες χώρες για να ζει μια γυναίκα

Μια παγκόσμια έρευνα που διεξήχθη από το Thomson Reuters Foundation.

Εκεί που οι γυναίκες θανατώνονται: Αυτές είναι οι 10 πιο επικίνδυνες χώρες για να ζει μια γυναίκα

Η Ινδία βρέθηκε στην πρώτη θέση των πιο επικίνδυνων χωρών για τις γυναίκες σε παγκόσμια έρευνα που διεξήχθη από το Thomson Reuters Foundation μεταξύ περίπου 550 ειδικών σε θέματα δικαιωμάτων των γυναικών, με το Αφγανιστάν και τη Συρία να έρχονται στη δεύτερη και τρίτη θέση.

Η προηγούμενη έρευνα που είχε διεξαχθεί το 2011 είχε κατατάξει το Αφγανιστάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Πακιστάν, την Ινδία και τη Σομαλία ως τις πιο επικίνδυνες χώρες για τις γυναίκες στον τομέα της υγείας, της απουσίας οικονομικών πόρων, των παραδοσιακών πρακτικών, τη σεξουαλική και μη βία και τη διακίνηση ανθρώπων.

Ακολουθεί ο κατάλογος με τις 10 πιο επικίνδυνες χώρες βάσει της έρευνας που διεξήχθη από τις 26 Μαρτίου ως τις 4 Μαΐου:

1. Ινδία: Βρίσκεται στην πρώτη θέση του καταλόγου με τα επίπεδα βίας εναντίον των γυναικών να παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά, περισσότερα από πέντε χρόνια μετά τον βιασμό και τον φόνο μιας φοιτήτριας στο Νέο Δελχί, ένα έγκλημα που είχε προκαλέσει εθνική αγανάκτηση και ώθησε την κυβέρνηση να δεσμευθεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Η Ινδία βρέθηκε στην πρώτη θέση σε τρία θέματα: τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες από τη σεξουαλική βία και τις παρενοχλήσεις, από τις παραδοσιακές και πολιτιστικές πρακτικές και από το τράφικινγκ.

2. Αφγανιστάν: Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη χώρα σχεδόν 17 χρόνια μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν. Θεωρείται η πιο επικίνδυνη χώρα παγκοσμίως για τις γυναίκες σε τρεις τομείς: τη μη σεξουαλική βία, την πρόσβαση σε δομές υγείας και την απουσία οικονομικών πόρων.

3. Συρία: Έπειτα από επτά χρόνια πολέμου η Συρία κρίθηκε η δεύτερη πιο επικίνδυνη χώρα για τις γυναίκες σε θέματα πρόσβασης σε δομές υγείας και τη μη σεξουαλική βία, στην οποία περιλαμβάνεται η ενδοοικογενειακή βία αλλά και η βία εξαιτίας των συγκρούσεων. Μαζί με τις ΗΠΑ βρίσκεται στην τρίτη θέση των πιο επικίνδυνων χωρών παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τη σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών.

4. Σομαλία: Η χώρα, που σπαράσσεται από συγκρούσεις από το 1991, κατατάχθηκε στην τρίτη θέση των πιο επικίνδυνων χωρών για τις γυναίκες σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε δομές υγείας και επειδή τις εκθέτει σε επικίνδυνες παραδοσιακές και πολιτιστικές πρακτικές.

5. Σαουδική Αραβία: Το συντηρητικό βασίλειο κατατάχθηκε στη δεύτερη θέση των πιο επικίνδυνων χωρών για τις γυναίκες εξαιτίας της ελλιπούς τους πρόσβασης σε οικονομικούς πόρους και τις διακρίσεις εις βάρος τους, ενώ στην πέμπτη θέση για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από παραδοσιακές πρακτικές.

6.Πακιστάν: Η τέταρτη πιο επικίνδυνη χώρα για τις γυναίκες σε ό,τι αφορά τις διακρίσεις και τις επικίνδυνες παραδοσιακές πρακτικές, όπως είναι τα εγκλήματα τιμής. Το Πακιστάν βρέθηκε στην Πέμπτη θέση της κατάταξης για τη μη σεξουαλική βία, περιλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας.

7. Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα είναι αντιμέτωποι με «εφιαλτικές συνθήκες διαβίωσης» εξαιτίας των συγκρούσεων που διαρκούν χρόνια. Οι γυναίκες είναι επίσης αντιμέτωπες με σεξουαλική βία.

8. Υεμένη: Ελλιπής πρόσβαση σε δομές υγείας και οικονομικούς πόρους, κίνδυνο από παραδοσιακές πρακτικές και μη σεξουαλική βία για τις γυναίκες. Παράλληλα η Υεμένη είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

9. Νιγηρία: Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν κατηγορήσει τον στρατό της χώρας για βασανιστήρια, βιασμούς και φόνους αμάχων στη διάρκεια των εννέα χρόνων που διαρκεί η μάχη κατά της Μπόκο Χαράμ. Η Νιγηρία είναι η τέταρτη πιο επικίνδυνη χώρα για τις γυναίκες σε ό,τι αφορά το τράφικινγκ, μαζί με τη Ρωσία.

10. ΗΠΑ: Η μοναδική χώρα της Δύσης που περιλαμβάνεται στις 10 πρώτες θέσεις της κατάταξης. Βρίσκεται στην τρίτη θέση, μαζί με τη Συρία, σε ό,τι αφορά τη σεξουαλική βία που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, περιλαμβανομένων των βιασμών, της σεξουαλικής παρενόχλησης, του εξαναγκασμού σε σεξ και της απουσίας απονομής δικαιοσύνης σε περιπτώσεις βιασμών.

Πηγή: ΑΠΕ

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη "Βουγονία" του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Το Φεστιβάλ Βενετίας απέτισε φόρο τιμής στον Giorgio Armani με μία συγκινητική ανακοίνωση

Ο θρύλος της μόδας είχε στενούς δεσμούς με το φεστιβάλ ως τακτικός επισκέπτης εδώ και δεκαετίες, μιας και ο κινηματογράφος αποτελούσε ανέκαθεν τη μεγάλη του αγάπη.

Περισσότερα από

Stories

04 Σεπ 2025

O Giorgio Armani μέσα από δέκα εμβληματικές ρήσεις του

O Ιταλός πρωτοπόρος του ανδρόγυνου στιλ έφυγε από τη ζωή, αλλά συνεχίζει να μας εμπνέει μέσα από το αστήρευτο ταλέντο του.

04 Σεπ 2025

Τα vintage έπιπλα Cannage επιστρέφουν στο σαλόνι μας

Τα έπιπλα από ψάθα είναι τάση και κάνουν δυναμική επιστροφή το 2025!

04 Σεπ 2025
03 Σεπ 2025

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Με μαύρη couture δημιουργία στο Ζάππειο πριν από 29 χρόνια

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην τελευταία φωτογράφισή της στο Ζάππειο.

03 Σεπ 2025

Ούτε "rom", ούτε "com" | Μα πού πήγαν τέλος πάντων οι καλές ρομαντικές κομεντί;

Ένα είδος που αγαπήθηκε όσο λίγα, έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τη μεγάλη οθόνη. Θα μπορέσει να κάνει το comeback που του αξίζει;

03 Σεπ 2025

Theater News | Το "Food For Love" του Sam Shepard "ανεβαίνει" στη θεατρική σκηνή με πρωταγωνίστρια τη Melia Kreiling

Οι "Ερωτευμένοι" αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα τον ερχόμενο Οκτώβριο στο BIOS.

03 Σεπ 2025

Τι θα δούμε στο Netflix τον Σεπτέμβριο

Αγαπημένες επιλογές και φρέσκιες πρεμιέρες έρχονται στην πλατφόρμα τις επόμενες ημέρες.

02 Σεπ 2025

Movie Review | Caught Stealing, μία περιπέτεια με στιλ και πρωταγωνιστές τη Zoë Kravitz και τον Austin Butler

Ο George Satsidis γράφει για μία από τις νέες ταινίες που έρχεται αυτή την εβδομάδα στο σινεμά.

02 Σεπ 2025

Τρεις παραστάσεις της Επιδαύρου κάνουν στάση στο Ηρώδειο

Οι παράστασεις που έκαναν πρεμιέρα και ξεχώρισαν στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2025 έρχονται τον Σεπτέμβριο στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

02 Σεπ 2025