ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ποια είναι τα συμπτώματα του κοροναϊού: 56 εκ. Κινέζοι αποκλεισμένοι στις πόλεις τους

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως τα τυπικά συμπτώματά του μοιάζουν με αυτά που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του κοροναϊού: 56 εκ. Κινέζοι αποκλεισμένοι στις πόλεις τους

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει το ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κοροναϊού. Οι αρχές της Κίνας αναθεώρησαν σε 26 νεκρούς και 830 κρούσματα τον απολογισμό της επιδημίας πνευμονίας που αποδίδεται σε μυστηριώδη νέο κοροναϊό.

Όπως το κοινό κρυολόγημα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως τα τυπικά συμπτώματά του μοιάζουν με αυτά που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Δηλαδή, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή και πυρετός. Στη συνέχεια προκαλούνται οι σοβαρές επιπλοκές, ήτοι πνευμονία, γαστρεντερικά προβλήματα με συνεχείς πυρετούς και διάρροιες και νεφρική ανεπάρκεια.

Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι πως ο κοροναϊός μεταδίδεται βασικά όπως τα κοινά κρυολογήματα. Μέσω των σταγονιδίων που εκπέμπει ο άρρωστος άνθρωπος, είτε από την ομιλία, τον βήχα, ή το φτέρνισμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του κοροναϊού: 56 εκ. Κινέζοι αποκλεισμένοι στις πόλεις τους

Μέτρα προφύλαξης και προστασίας

- Φροντίζουμε επιμελώς την υγιεινή μας: καλό και τακτικό πλύσιμο των χεριών και του προσώπου
- Χρησιμοποιούμε μαντηλάκια μίας χρήσεως
- Δεν ξεχνάμε να αερίζουμε καλά και συχνά το σπίτι και τον χώρο εργασίας μας
- Όταν βήχουμε καλύπτουμε το στόμα μας με μαντήλι ή τον αγκώνα μας

- Απολυμαίνουμε τις επιφάνειες που χρησιμοποιούμε

Παγκόσμιος πανικός

Η εξάπλωση του κοροναΐού εχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία και ειδικά στην Κίνα, οπου εμφανίστηκε. Μετά λοιπόν την Γουχάν, την πόλη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία έχει τεθεί, μία δεύτερη πόλη μπαίνει και αυτή σε καθεστώς καραντίνας.

Πρόκειται για την Χουανγκάνγκ η οποία είναι δίπλα στην Γουχάν, στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας.

Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχουν δημόσιες μεταφορές και κανείς δεν μπορεί να βγει από τα σύνορα των δυο αυτών πόλεων. Στην δεύτερη πόλη η καραντίνα θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα..

Από τη Γενεύη ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσιους χαιρέτισε τα «πολύ πολύ ισχυρά μέτρα» που έλαβε η Κίνα, εκτιμώντας ότι «θα μειώσουν» τον κίνδυνο εξάπλωσης του νέου κοροναϊού έξω από τα σύνορά της.

Οι ειδικοί του ΠΟΥ που συναντήθηκαν χθες για να αποφασίσουν αν ο νέος ιός αποτελεί «παγκόσμιας εμβέλειας κρίση για τη δημόσια υγεία» δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν. Έτσι ο διευθυντής του ΠΟΥ αποφάσισε η συνεδρίαση να συνεχιστεί από σήμερα στις 13:00 ώρα Ελλάδας.

Ο παγκόσμιος οργανισμός έχει χρησιμοποιήσει τον όρο αυτό μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις επιδημιών, όπως η γρίπη των χοίρων H1N1 το 2009, ο ιός Ζίκα το 2016 και ο αιμορραγικός πυρετός Έμπολα που έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα τη δυτική Αφρική από το 2014 ως το 2016 και πλέον επηρεάζει τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό από το 2018.

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι διευρύνεται η ζώνη αποκλεισμού που έχει επιβληθεί για να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού που ξεκίνησε από την Ουχάν, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό πάνω από 56 εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πέντε ακόμα πόλεις στην επαρχία Χουμπέι (κεντρική Κίνα) προστέθηκαν στις 13 που είχαν ήδη επηρεαστεί από τα μέτρα αυτά και που περιλαμβάνουν κυρίως την αναστολή λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς και το κλείσιμο κεντρικών οδικών αρτηριών.

Παράλληλα, οι κινεζικές αρχές προχώρησαν στη λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο για τον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων του κοροναϊού σε τρένα, λεωφορεία και αεροπλάνα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, θα δημιουργηθούν σημεία ελέγχου και όλοι οι ταξιδιώτες με συμπτώματα πνευμονίας «θα μεταφέρονται άμεσα» σε κάποιο ιατρικό κέντρο.

Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε απόψε ότι εντοπίστηκαν δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού, το πρώτο στο Μπορντό και το δεύτερο στην περιοχή του Παρισιού. Τα κρούσματα αυτά είναι τα πρώτα επιβεβαιωμένα στην Ευρώπη. Οι γαλλικές αρχές θεωρούν πιθανό ότι θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα.

Και οι δύο ασθενείς είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την Κίνα. Η υπουργός εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι οι γαλλικές αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με τους ασθενείς μετά την επιστροφή τους στη Γαλλία.

«Έχουμε σήμερα τα πρώτα ευρωπαϊκά κρούσματα, πιθανότατα επειδή εφαρμόσαμε πολύ γρήγορα τους ελέγχους και ήμασταν σε θέση να τα εντοπίσουμε. Πρέπει να χειριζόμαστε μια επιδημία με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουμε μια πυρκαγιά, να εντοπίζουμε πολύ γρήγορα την εστία" και "να την περιορίζουμε το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Ο πρώτος ασθενής, ηλικίας 48 ετών, επέστρεψε στις 22 Ιανουαρίου στη Γαλλία, αφού επισκέφθηκε την Κίνα και «πέρασε από την Ουχάν». Νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Μπορντό και "πάει καλά", είπε η Μπουζέν. «Ξέρουμε ότι αφότου επέστρεψε στο γαλλικό έδαφος ήρθε σε επαφή με περίπου 10 ανθρώπους, θα επικοινωνήσουμε μαζί τους», πρόσθεσε.

Η υπουργός διευκρίνισε ότι πληροφορήθηκε το δεύτερο κρούσμα ακριβώς πριν να ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου και δεν ήταν σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, παρά μόνο ότι και ο δεύτερος ασθενής είχε επισκεφθεί την Κίνα και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Μπισά του Παρισιού.

Την ίδια ώρα, η Ιαπωνία επιβεβαίωσε και τρίτο κρούσμα του κοροναϊού. Πρόκειται για μια γυναίκα ηλικίας περίπου 35 ετών που ζει στην Ουχάν και έφθασε στην Ιαπωνία στις 18 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ανησυχία σε όλο τον πλανήτη έχει προκαλέσει η έξαρση του νέου κοροναϊού που έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε 26 ανθρώπους.

Δέκα πόλεις σε καραντίνα, πολλές δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι αποκλεισμένοι και η Κίνα καταφεύγει στα μεγάλα μέσα στην προσπάθειά της να περιορίσει την επιδημία, όμως ακόμη και αυτά ενδέχεται να αποδειχθούν ανεπαρκή, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί.

Πως προκύπτει, όμως, το όνομα του ιού που έχει μπεί στο παγκόμιο καθημερινό λεξιλόγιο τις τελευταίες ημέρες;

Οι κοροναϊοί έχουν ονομαστεί έτσι επειδή αν κάποιος τους δει κάτω από ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο εμφανίζουν ένα περιθώριο από προεξοχές επιφάνειας, που μοιάζουν με βασιλική κορώνα ή ηλιακή κορώνα.

Το «σημείο μηδέν»

Επιστήμονες πιστεύουν ότι ο νέος ιός προήλθε από συγκεκριμένη αγορά θαλασσινών στην πόλη Ουχάν. Ωστόσο μερίδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι ο ιός πιθανότατα προέρχεται από φίδια, αλλά η Εφημερίδα της Ιατρικής Ιολογίας ανέφερε ότι αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από άλλες μελέτες.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, με τη διάδοση του ιού σε άλλα μέλη της οικογένειας και σε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Φωτογραφίες: Reuters

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

16 Ιαν 2026

Movie Review | Είδαμε το RIP, τη νέα ταινία του Ben Affleck με τον Matt Damon

Ο George Satsidis γράφει για το crime thriller που φέρνει τους δύο Χολιγουντιανούς σταρ από το Netflix στο σπίτι μας.

Περισσότερα από

Stories

16 Ιαν 2026

Μαίρη Αρώνη: Σπάνιο φωτογραφικό στιγμιότυπο με τον 22χρονο Τάσο Χαλκιά πριν από 51 χρόνια

Η Μαίρη Αρώνη σε ένα σπάνιο φωτογραφικό καρέ με τον Τάσο Χαλκιά.

16 Ιαν 2026

Athens Photo World | Το διεθνές φεστιβάλ φωτορεπορτάζ της Αθήνας επιστρέφει

Για ακόμα μία χρονιά, το φεστιβάλ στοχεύει στην ανάδειξη του σύγχρονου φωτορεπορτάζ και των δημιουργών του, που καταγράφουν την Ιστορία τη στιγμή που αυτή γράφεται.

15 Ιαν 2026

Η Μεγάλη Χίμαιρα | Ένα απαγορευμένο πάθος γεννιέται στο νέο επεισόδιο της σειράς

Τι θα συμβεί στο τέταρτο επεισόδιο της Μεγάλης Χίμαιρας.

15 Ιαν 2026

Eat Chic | 4 ενδιαφέροντα γαστρονομικά ραντεβού αυτόν τον Ιανουάριο στην πόλη

Η εστιατορική σκηνή της πρωτεύουσας υποδέχεται το καινούριο έτος με ραντεβού που συνδυάζουν εκλεκτή γεύση και εξαιρετικό κρασί.

15 Ιαν 2026

Λίλυ Παπαγιάννη: Η πιο φινετσάτη κυρία του ελληνικού θεάτρου σε ηλικία 27 ετών

Η αξέχαστη ηθοποιός, εκτός από φινετσάτη και όμορφη, χαρακτηριζόταν από ταλέντο, παιδεία και ποιότητα. Μια σπάνια φωτογραφία 62 χρόνια πριν.

14 Ιαν 2026

Άμνετ | Πότε θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα η πολυαναμενόμενη ταινία;

Η βραβευμένη με Όσκαρ Chloé Zhao σκηνοθετεί την Jessie Buckley και τον Paul Mescal στην ιστορία που ενέπνευσε τον Άμλετ του Σαίξπηρ.

14 Ιαν 2026

Θεατρικά Νέα | Ο Γιώργος Παπαγεωργίου σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο "1984" του George Orwell

Στην παράσταση, o ηθοποιός-performer υποδύεται όλους τους ρόλους της ιστορίας, έχοντας μαζί του επί σκηνής μόλισ τέσσερις μουσικούς.

13 Ιαν 2026

Εικαστική επιστροφή | Οι νέες εκθέσεις της εβδομάδας

Τα πρώτα νέα εικαστικά ραντεβού της καινούριας χρονιάς.

13 Ιαν 2026

Το "Grease The Musical" έρχεται από το Λονδίνο στην Αθήνα για τέσσερις μόνο παραστάσεις

Η σκηνή του Christmas Theater μετατρέπεται σε ένα εκρηκτικό dancefloor με πολύ γέλιο, λίγο δράμα, τρελό φλερτ.