ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Πάρε τα λεφτά και τρέξε»: Καλλιτέχνης παίρνει 83.000 δολάρια, επιστρέφει με δύο κένους καμβάδες

Στη σύχρονη τέχνη τι αξίζει τα λεφτά; Το ταλέντο να φτιάξεις κάτι που οι άλλοι δεν μπορούν ή το χάρισμα να σκεφτείς κάτι που κανείς άλλος δεν σκέφτηκε πριν από σένα;

«Πάρε τα λεφτά και τρέξε»: Καλλιτέχνης παίρνει 83.000 δολάρια, επιστρέφει με δύο κένους καμβάδες

Ένα μουσείο στη Δανία έδωσε 83.000 δολάρια σε έναν καλλιτέχνη προκειμένου να δημιουργήσει δύο έργα τα οποία να διαπραγματεύονται τη φύση της εργασίας στον σύχρονο κόσμο. Η ιδέα πίσω από το συγκεκριμένη ανάθεση ήταν ο καλλιτέχνης να χρησιμοποιήσει τα χαρτονομίσματα που του δόθηκαν στα έργα που θα παρέδιδε, σε ένα κοινωνικό σχόλιο για τη δυναμική εργοδότη και εργαζόμενου.

Τελικά ο καλλιτέχνης με το όνομα Jens Haaning επέστρεψε μετά από λίγο καιρό στο μουσείο παραδίδοντας δύο εντελώς λευκούς καμβάδες δίχως ίχνος χαρτονομίσματος ή οποιασδήποτε άλλης πληροφορίας πάνω τους. Τα δύο «κενά» έργα που έχουν τον τίτλο «Take the Money and Run» («Πάρε τα λεφτά κα τρέξε) εκτείθονται αυτή την περίοδο στη νέα έκθεση που έκανε εγκαίνια πριν από μία εβδομάδα στο Kunsten Museum of Modern Art, με τον καλλιτέχνη να επιβεβαιώνει ότι δεν εργάστηκε σχεδόν καθόλου για τη δημιουργία των έργων. Παρόλα αυτά, όπως ξεκαθάρισε, σκοπεύει να κρατήσει κάθε σεντ από τα χρήματα που του δόθηκαν.

«Αν κρατήσω τα χρήματα μιλάμε για ένα αληθινό έργο τέχνης. Πιστεύω ότι δημιούργησα ένα καλό και σχετικό έργο τέχνης που μπορεί να κρεμαστεί σε έναν τοίχο», δήλωσε ο Haaning μετά τον σάλο που προκλήθηκε σχετικά με το γεγονός ότι αρνείται να επιστρέψει τα χρήματα που έλαβε. Όσο για τους υπεύθυνους του μουσείου, αντικρουώμενες αντιδράσεις - τουλάχιστον στις δημόσιες δηλώσεις τους.

Αρχικά, ο διευθυντής του μουσείου, Lasse Andersson, σχολίασε ότι ο καλλιτέχνης δεν εκπλήρωσε ποτέ την αρχική ανάθεση όπως αυτή του δόθηκε από το μουσείο και για αυτόν τον λόγο πρέπει οπωσδήποτε να επιστρέψει το σύνολο του ποσού μείον την προμήθεια που αναλογεί στην εργασία του. Όπως εξήγησε ο Andersson η ιδέα ήταν τα χαρτονομίσματα να τοποθετηθούν στον καμβά ως σχόλιο πάνω στους ετήσιους μισθούς των εργατών σε Αυστρία και Δανία κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ και ότι αν ο Haaning δεν επιστρέψει τα χρήματα τότε το μουσείο θα κινηθεί νομικά.

Στην πορεία, ωστόσο, η στάση του ίδιου του Andersson και των υπόλοιπων στελεχών του ιδρύματος άλλαξε σημαντικά. Πλέον ο διευθυντής του μουσείου δηλώνει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ενδιαφέρον έργο τέχνης και ότι ο καλλιτέχνης είναι σίγουρα μέσα στο πνεύμα πίσω από την αρχική ανάθεση.

«Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα κωμικό σχόλιο γύρω από τους λόγους για του οποίους εργαζόμαστε, γύρω από το ποιος είναι ο λόγος τελικά να είσαι καλός σε κάτι», δήλωσε ο Andersson που άλλαξε τελείως γνώμη για τα έργα που του παρέδωσε ο Haaning. «Το περιστατικό είναι σαν μία σύγχρονη εκδοχή του Ρομπέν των Δασών. Ο έξυπνος Jens Haaning εξαπατά τον διευθυντή του μουσείου. Είναι μία ιστορία και έχει πλάκα», πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά ανάμεσα στις δύο παραπάνω δηλώσεις πρέπει σίγουρα να μεσολάβησε κάτι που δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Καθώς είναι αρκετά δύσκολο ο Lasse Andersson να απέτυχε να κατανοήσει από την πρώτη στιγμή τι ακριβώς ήθελε να του πει ο Haaning με τα έργα που του παρέδωσε, η κοινή γνώμη δεν μπορεί παρά να σκεφτεί ότι τελικά όλο το παιχνίδι εξακολουθεί να παίζεται στη σφαίρα του μάρκετινγκ. Kαλλιτέχνης έχει μία έξυπνη ιδέα, στην πραγματικότητα έχει μία ιδέα πιο έξυπνη από την ιδέα που του πρότειναν ο διευθυντής και ο επιμελητής του μουσείου, παίρνει το ρίσκο και την κάνει πραγματικότητα. Ο διευθυντής και ο επιμελητής του μουσείου γίνονται έξαλλοι που τα λεφτά τους έκαναν φτερά και ακόμα πιο έξαλλοι που ο καλλιτέχνης αποδείχθηκε πιο έξυπνος από εκείνους. Τελικά αποφασίζουν να παραδεχθούν την ανωτερότητα της ιδέας, συμβάλλοντας ακόμα περισσότερο στη συζήτηση γύρω από το τη λειτουργία και τον σκοπό της σύχρονης τέχνης στις ζωές μας, γύρω από το τι είναι τελικά τέχνη στον 21ο αιώνα, αλλά κυρίως πάνω στο τι έχει περισσότερη σημασία σε ένα έργο τέχνης: H ικανότητα να το δημιουργήσεις ή η ικανότητα να το σκεφτείς; Aνασύροντας και πάλι στην επιφάνεια το σημαντικό debate παλαιότερων δεκαετιών γύρω από τα τετράγωνα του Πητ Μοντριάν. Τραβώντας τελικά πολύ περισσότερο κόσμο από το αναμενόμενο στην έκθεση του μουσείου τους.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Kεντρική φωτογραφία:

Read Next

Περισσότερα από

Stories

20 Οκτ 2025

Οι 10 νέες εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις στην Αθήνα τώρα

Από τον Juergen Teller και τον Paolo Colombo έως τον Stanley Whitney και μία έκθεση φόρος - τιμής στον Γιώργο Ζογγολόπουλο, τα εικαστικά ραντεβού του Οκτωβρίου είναι πολλά και σημαντικά.

18 Οκτ 2025

Ειρήνη Παππά: Με εντυπωσιακό grecian καφτάνι στα γυρίσματα ιταλικής ταινίας το 1971

Η εντυπωσιακή εμφάνιση της Ειρήνης Παππά στο "Roma Bene".

18 Οκτ 2025

you are invited | Πρώτη ματιά στην έκθεση του θρυλικού φωτογράφου Juergen Teller στο Onassis Ready

Στον νέο χώρο του Ιδρύματος Ωνάση, ο Juergen Teller στήνει τον δικό του φωτογραφικό κόμβο, προτάσσοντας την αλήθεια έναντι του αψεγάδιαστου.

17 Οκτ 2025

Γιατί οι γυναίκες σταυρώνουν τα πόδια τους χωρίς να το καταλαβαίνουν;

Τι λένε οι επιστήμονες για αυτή την ενστικτώδη κίνηση;

17 Οκτ 2025

Αποκλειστικό | Η ταινία ντεμπούτο της Charli XCX στη μεγάλη οθόνη κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα

Η "Έκρηξη / Erupcja", μετά την παρουσίαση της σε σημαντικά φεστιβάλ του κόσμου, έρχεται και στη χώρα μας κάνοντας πανελλήνια πρεμιέρα στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

16 Οκτ 2025

Movie Review | After The Hunt: Η Julia Roberts επιστρέφει πιο ώριμη, γοητευτική και αινιγματική από ποτέ

Ο George Satsidis γράφει για τη νέα κινηματογραφική σύμπραξη της Julia Roberts με τον Luca Guadagnino.

16 Οκτ 2025

Καποδίστριας | Πρώτες εικόνες και τρέιλερ από τη νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή

Ο σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης υπογράφει μία ταινία αφιερωμένη στον Έλληνα πολιτικό και διπλωμάτη.

16 Οκτ 2025

31 χρόνια πριν: Το νυφικό της Ελένης Ράντου που έγραψε ιστορία στον γάμο με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου

Ένα νυφικό, ένα χαμόγελο και μια ιστορία αγάπης που άντεξε στον χρόνο.

16 Οκτ 2025

Όταν η Κατίνα Παξινού συνάντησε τον Αλέν Ντελόν - μια ιστορική στιγμή στη Βενετία του 1960

Μια φωτογραφία, δύο μύθοι, κι ένα βλέμμα που ένωσε δύο εποχές.