ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Όταν ήμουν μικρή είχα ως πρότυπο τη δυναμική εργαζόμενη μητέρα μου»: Μια γυναικεία μαρτυρία

Η Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη, μεταφράστρια της σειράς παιδικών βιβλίων «Μικρά Κορίτσια με Μεγάλες Ιδέες», γράφει για τους ήρωες που την είχαν εμπνεύσει ως παιδί.

«Όταν ήμουν μικρή είχα ως πρότυπο τη δυναμική εργαζόμενη μητέρα μου»: Μια γυναικεία μαρτυρία

Πώς ήταν στην παιδική ηλικία τους άνθρωποι που μεγαλώνοντας διέπρεψαν για το έργο τους και έγιναν πρότυπα για πολλές γενιές; Δεν είναι υπέροχο ένα βιβλίο να μπορεί να διδάξει στα παιδιά, ιδιαίτερα στα μικρά κορίτσια, πως κάθε όνειρό τους μπορεί να γίνει πραγματικότητα, αρκεί να έχουν θάρρος και υπομονή; Με βάση τις παραπάνω σκέψεις οι εκδόσεις Παπαδόπουλος έφεραν στην Ελλάδα μια νέα σειρά εικονογραφημένων βιβλίων με τίτλο «Μικρά Κορίτσια με Μεγάλες Ιδέες», η οποία έχει πουλήσει περισσότερα από 1 εκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως και έχει μεταφραστεί σε 17 γλώσσες. Οι τρεις πρώτοι τίτλοι που κυκλοφορούν στα ελληνικά μάς συστήνουν τη Μαρί Κιουρί, την Αγκάθα Κρίστι και την Κοκό Σανέλ.

Υπέροχη η εικονογράφηση, που σε κάθε βιβλίο υπογράφει διαφορετική δημιουργός. Απαιτητική αποστολή η απόδοση του κειμένου της Ισπανίδας συγγραφέα Μαρία Ισαβέλ Σάντσεθ Βεγάρα στα ελληνικά χωρίς να χαθεί ο έμμετρος λόγος, με επιτυχή έκβαση χάρη στην Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη. «Τα ρούχα της σαν τόλμησε να πάει σε πασαρέλα, πολλοί σκεφτήκαν πως αυτό ήτανε σκέτη τρέλα» γράφει, ενδεικτικά, στην αφήγηση της ιστορίας της Κοκό Σανέλ. Με αφορμή λοιπόν την Ημέρα της Γυναίκας (8/3), ζητήσαμε από τη μεταφράστρια να μας μιλήσει για τα πρότυπα που είχε η ίδια στην παιδική ηλικία της, σε μια εποχή που επικρατούσαν οι πριγκίπισσες και οι νεράιδες.

«Μεγάλωσα σε μια κλασική τετραμελή οικογένεια, με μια δυναμική εργαζόμενη μητέρα-πρότυπο. Από μικρή μου άρεσε να διαβάζω, αλλά όσο κι αν προσπαθώ, δεν μπορώ να θυμηθώ να θαυμάζω μια συγκεκριμένη γυναίκα από κάποιο συγκεκριμένο χώρο. Τι διάβαζα; Από τον Ιβανόη ως τη Μικρή Πριγκίπισσα και από τον Δεκαπενταετή Πλοίαρχο ως τον Τομ Σόγιερ. Και Μίκυ Μάους. Και Πηνελόπη Δέλτα. Και Ζωρζ Σαρή. Ούτε η "αλλεργία" μου για το ροζ, τις καρδούλες και τις πριγκίπισσες θυμάμαι πότε ακριβώς πρωτοεκδηλώθηκε. Στην εφηβεία πάντως διάβαζα τη βιογραφία και τα ποιήματα του Τζιμ Μόρισον και αγαπούσα το μαύρο.

«Όταν ήμουν μικρή είχα ως πρότυπο τη δυναμική εργαζόμενη μητέρα μου»: Μια γυναικεία μαρτυρία
«Στην εφηβεία διάβαζα τη βιογραφία και τα ποιήματα του Τζιμ Μόρισον και αγαπούσα το μαύρο».

»Χρειάστηκε να περάσουν καμιά 30ριά χρόνια από τότε για να γεμίσουν τα βιβλιοπωλεία με βιβλία που προβάλλουν σπουδαίες γυναίκες, βιβλία που απευθύνονται σε μικρά και μεγαλύτερα παιδιά με δυναμικά κορίτσια σε πρωταγωνιστικό ρόλο, κάνοντας στην άκρη πριγκίπισσες και νεράιδες. Και είμαι πολύ περήφανη που συμμετέχω με τον τρόπο μου σε αυτή την “αντι-πριγκιπική” τάση, μεταφράζοντας τη σειρά “Μικρά Κορίτσια με Μεγάλες Ιδέες” της Μαρία Ισαβέλ Σάντσεθ Βεγάρα από τη Βαρκελώνη για τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Όχι μόνο για την πρόκληση της έμμετρης μετάφρασης, αλλά και γιατί τα βιβλία αυτά τα ζηλεύω πραγματικά! Πολύ θα 'θελα να τα είχα διαβάσει πιτσιρίκα. Αναρωτιέμαι αν και πόσο θα με είχαν επηρεάσει. Τώρα, πάντως, τα προσφέρω με διπλή χαρά στα βαφτιστήρια μου: την Χρυσάνθη 7, τον Παντελή 14 και την Δανάη 21 χρονών, αλλά και σε όλους μου τους φίλους, αγόρια και κορίτσια, από 3 έως 73!».

Info

Περισσότερες πληροφορίες για τη σειρά των παιδικών βιβλίων «Μικρά κορίτσια με μεγάλες ιδέες», η οποία θα εμπλουτιστεί και με νέους τίτλους, θα βρείτε εδώ.

Δείτε τα βιβλία της σειράς που κυκλοφορούν ήδη.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

κεντρική φωτογραφία: Josh Applegate / Unsplash

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη "Βουγονία" του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Το Φεστιβάλ Βενετίας απέτισε φόρο τιμής στον Giorgio Armani με μία συγκινητική ανακοίνωση

Ο θρύλος της μόδας είχε στενούς δεσμούς με το φεστιβάλ ως τακτικός επισκέπτης εδώ και δεκαετίες, μιας και ο κινηματογράφος αποτελούσε ανέκαθεν τη μεγάλη του αγάπη.

Περισσότερα από

Stories

04 Σεπ 2025

O Giorgio Armani μέσα από δέκα εμβληματικές ρήσεις του

O Ιταλός πρωτοπόρος του ανδρόγυνου στιλ έφυγε από τη ζωή, αλλά συνεχίζει να μας εμπνέει μέσα από το αστήρευτο ταλέντο του.

04 Σεπ 2025

Τα vintage έπιπλα Cannage επιστρέφουν στο σαλόνι μας

Τα έπιπλα από ψάθα είναι τάση και κάνουν δυναμική επιστροφή το 2025!

04 Σεπ 2025
03 Σεπ 2025

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Με μαύρη couture δημιουργία στο Ζάππειο πριν από 29 χρόνια

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην τελευταία φωτογράφισή της στο Ζάππειο.

03 Σεπ 2025

Ούτε "rom", ούτε "com" | Μα πού πήγαν τέλος πάντων οι καλές ρομαντικές κομεντί;

Ένα είδος που αγαπήθηκε όσο λίγα, έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τη μεγάλη οθόνη. Θα μπορέσει να κάνει το comeback που του αξίζει;

03 Σεπ 2025

Theater News | Το "Food For Love" του Sam Shepard "ανεβαίνει" στη θεατρική σκηνή με πρωταγωνίστρια τη Melia Kreiling

Οι "Ερωτευμένοι" αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα τον ερχόμενο Οκτώβριο στο BIOS.

03 Σεπ 2025

Τι θα δούμε στο Netflix τον Σεπτέμβριο

Αγαπημένες επιλογές και φρέσκιες πρεμιέρες έρχονται στην πλατφόρμα τις επόμενες ημέρες.

02 Σεπ 2025

Movie Review | Caught Stealing, μία περιπέτεια με στιλ και πρωταγωνιστές τη Zoë Kravitz και τον Austin Butler

Ο George Satsidis γράφει για μία από τις νέες ταινίες που έρχεται αυτή την εβδομάδα στο σινεμά.

02 Σεπ 2025

Τρεις παραστάσεις της Επιδαύρου κάνουν στάση στο Ηρώδειο

Οι παράστασεις που έκαναν πρεμιέρα και ξεχώρισαν στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2025 έρχονται τον Σεπτέμβριο στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

02 Σεπ 2025