ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Όταν η Oλυμπία Δουκάκη κέρδισε το Όσκαρ Β΄Γυναικείου Ρόλου

Με έντονη κοινωνική και πολιτική δράση εκμεταλλεύτηκε την αναγνωρισιμότητά της για να περάσει τα δικά της μηνύματα υπέρ της ισότητας.

Όταν η Oλυμπία Δουκάκη κέρδισε το Όσκαρ Β΄Γυναικείου Ρόλου

Έχουν περάσει λίγες ώρες από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου της Ελληνο-αμερικανίδας ηθοποιού Ολυμπίας Δουκάκη σε ηλικία 89 ετών. «Μετά από πολλούς μήνες με προβλήματα υγείας η αγαπημένη μου αδερφή, Ολυμπία Δουκάκη, πέθανε σήμερα το πρωί στη Νέα Υόρκη», έγραψε ο αδερφός της Απόλλων στο Facebook.

Ήταν ένα ανήσυχο, γεμάτο ταλέντο πνεύμα, που ταυτιζόταν έντονα με τους ρόλους που υποδυόταν, ιδίως στο θέατρο που ήταν και η μεγάλη της αγάπη. Το ευρύ κοινό τη θυμάται μέσα από τις εμφανίσεις στις κλασικές ταινίες των ‘80s και ‘90s «Look Who's Talkin» αλλά και το τρυφερό «Steel Magnolias», με ένα εκπληκτικό καστ που είχε κερδίσει κερδίσει κοινό και κριτικούς, ενώ κανείς δεν ξεχνάει ότι στη συγκεκριμένη ταινία ήταν και η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση της Τζούλια Ρόμπερτς.

Το σπουδαίο ταλέντο της αναγνωρίστηκε και επίσημα το 1987 όταν βραβεύτηκε με το Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου για την εμφάνισή της στην ταινία «Moonstruck», όπου συμπρωταγωνίστησε με τη Σερ, η οποία υποδύθηκε την κόρη της. Μάλιστα η διάσημη τραγουδίστρια έγραψε έναν πολύ τρυφερό αποχαιρετισμό στην αγαπημένη της Ολυμπία, μέσω Τουίτερ.

«Η Ολυμπία Δουκάκη ήταν μία σπουδαία βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός. Υποδύθηκε τη μητέρα μου στην ταινία Moonstuck και παρόλο που ο ρόλος ηταν για μία σύζυγο που υπέφερε στα γυρίσματα γελούσαμε πολύ. Δεν σταματούσε να μου λέει πόσο αγαπούσε τον σύζυγό της, Λούις Ζόριχ. Τον "όμορφο, ταλαντούχο άντρα μου" όπως έλεγε. Μιλήσαμε πριν τρεις εβδομάδες περίπου. Αναπαύσου εν ειρήνη αγαπημένη μου», έγραψε η Σερ.

«Εντάξει Μάικλ, πάμε», είπε όταν ανέβηκε να παραλάβει το Όσκαρ της απευθυνόμενη στον ξάδερφό της Μάικλ Δουκάκη, ο οποίος ήταν υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, την οποία βέβαια δεν κατάφερε να κατακτήσει.

Ήταν παντρεμένη με τον επίσης ηθοποιό Λούις Ζόριχ με τον οποίο συνεργάστηκε μόνο μία φορά στο « Who's Afraid of Virginia Woolf», είχε έντονη κοινωνική δράση καθώς στήριζε εμπράκτως τα δικαιώματα των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ενώ έσπασε κάθε ταμπού ως η πρώτη ηθοποιός που υποδύθηκε τρανσέξουαλ το 1993 στη μίνι τηλεοπτική σειρά «Tales of the City», ξεσηκώνοντας αμέτρητες αντιδράσεις στους συντηρητικούς κύκλους της εποχής.

«Τόσο τσαπατσούλικα είναι τα ελληνικά μου, που… ντροπίζομαι» είχε πει κάποτε σε συνέντευξή της ενώ δεν είχε διστάσει να μιλήσει με ειλικρίνεια για την ελληνική της καταγωγή: «Μεγαλώνοντας, ήμουν πάντα μοιρασμένη ανάμεσα σε αυτούς τους δύο κόσμους, ποτέ δεν ήμουν αρκετά σεβαστή σε κανέναν από αυτούς. Αλλά δεν με πειράζει».

Το 2018 κυκλοφόρησε ντοκιμαντέρ του Χάρη Μαυρομιχάλη με τίτλο «Ολυμπία» το οποίο απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, και έριξε φως στην πολύπλευρη προσωπικότητα, το σπουδαίο ταλέντο και την ευαίσθητη ψυχή της ταλαντούχας ηθοποιού.

Aκολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Kεντρική φωτογραφία: Reuters

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη "Βουγονία" του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Το Φεστιβάλ Βενετίας απέτισε φόρο τιμής στον Giorgio Armani με μία συγκινητική ανακοίνωση

Ο θρύλος της μόδας είχε στενούς δεσμούς με το φεστιβάλ ως τακτικός επισκέπτης εδώ και δεκαετίες, μιας και ο κινηματογράφος αποτελούσε ανέκαθεν τη μεγάλη του αγάπη.

Περισσότερα από

Stories

04 Σεπ 2025

O Giorgio Armani μέσα από δέκα εμβληματικές ρήσεις του

O Ιταλός πρωτοπόρος του ανδρόγυνου στιλ έφυγε από τη ζωή, αλλά συνεχίζει να μας εμπνέει μέσα από το αστήρευτο ταλέντο του.

04 Σεπ 2025

Τα vintage έπιπλα Cannage επιστρέφουν στο σαλόνι μας

Τα έπιπλα από ψάθα είναι τάση και κάνουν δυναμική επιστροφή το 2025!

04 Σεπ 2025
03 Σεπ 2025

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Με μαύρη couture δημιουργία στο Ζάππειο πριν από 29 χρόνια

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην τελευταία φωτογράφισή της στο Ζάππειο.

03 Σεπ 2025

Ούτε "rom", ούτε "com" | Μα πού πήγαν τέλος πάντων οι καλές ρομαντικές κομεντί;

Ένα είδος που αγαπήθηκε όσο λίγα, έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τη μεγάλη οθόνη. Θα μπορέσει να κάνει το comeback που του αξίζει;

03 Σεπ 2025

Theater News | Το "Food For Love" του Sam Shepard "ανεβαίνει" στη θεατρική σκηνή με πρωταγωνίστρια τη Melia Kreiling

Οι "Ερωτευμένοι" αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα τον ερχόμενο Οκτώβριο στο BIOS.

03 Σεπ 2025

Τι θα δούμε στο Netflix τον Σεπτέμβριο

Αγαπημένες επιλογές και φρέσκιες πρεμιέρες έρχονται στην πλατφόρμα τις επόμενες ημέρες.

02 Σεπ 2025

Movie Review | Caught Stealing, μία περιπέτεια με στιλ και πρωταγωνιστές τη Zoë Kravitz και τον Austin Butler

Ο George Satsidis γράφει για μία από τις νέες ταινίες που έρχεται αυτή την εβδομάδα στο σινεμά.

02 Σεπ 2025

Τρεις παραστάσεις της Επιδαύρου κάνουν στάση στο Ηρώδειο

Οι παράστασεις που έκαναν πρεμιέρα και ξεχώρισαν στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2025 έρχονται τον Σεπτέμβριο στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

02 Σεπ 2025