ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Οι γάμοι παιδιών στην Τουρκία σε άνοδο ανάμεσα σε Σύριους πρόσφυγες που αγωνίζονται να επιβιώσουν 

«Οικογένειες πωλούν τις κόρες τους για να έχουν ένα λιγότερο πιάτο στο τραπέζι» είπε εκπρόσωπος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης ECPAT.

Οι γάμοι παιδιών στην Τουρκία σε άνοδο ανάμεσα σε Σύριους πρόσφυγες που αγωνίζονται να επιβιώσουν 

Όλο και περισσότερες οικογένειες Σύριων προσφύγων αναγκάζονται να παντρέψουν τις κόρες τους στην Τουρκία για να επιβιώσουν μέσα στην πανδημία της COVID-19, σύμφωνα με την ECPAT. Τα στοιχεία έδωσε η μη κερδοσκοπική οργάνωση, που αγωνίζεται για την προστασία των παιδιών, σε ανταποκριτή της βρετανικής εφημερίδας Independent.

Εκπρόσωπος της ECPAT είπε στο δημοσιογράφο: «Έχουμε ακούσει περιπτώσεις οικογενειών που πωλούν τις κόρες τους σε Τούρκους για να έχουν ένα λιγότερο πιάτο στο τραπέζι. Κάποιες φορές, για να γίνουν η δεύτερη ή η τρίτη σύζυγός τους».

Ορισμένες οικογένειες, σύμφωνα με την ίδια πηγή, πωλούν τις κόρες τους στο σπιτονοικοκύρη τους καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα ενός ενοικίου. Τα κορίτσια προς πώληση πέφτουν, στη συνέχεια, θύματα εκμετάλλευσης, καθώς οδηγούνται στην πορνεία ή στην καταναγκαστική εργασία.

Ορισμένες οικογένειες πωλούν τις κόρες τους στο σπιτονοικοκύρη τους καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα ενός ενοικίου

Οι παιδικοί γάμοι βρίσκονται σε άνοδο στην Τουρκία ανάμεσα σε Σύριους πρόσφυγες, σύμφωνα με αναφορές της ECPAT, η οποία ωστόσο δεν έχει στη διάθεσή της συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς είναι ανεπίσημοι και δεν καταγράφονται. Άλλωστε, και οι ίδιες οι οικογένειες των κοριτσιών τους αποσιωπούν, από φόβο απέλασης.

Όπως επισημαίνει το Globalcitizen.org, μέχρι τον Απρίλιο σχεδόν όλοι οι πρόσφυγες που ζούσαν στην Τουρκία, περίπου 3,6 εκατομμύρια, είχαν δραπετεύσει από τον πόλεμο στη Συρία. Η κοινότητά τους είναι ανάμεσα σε αυτές που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού, καθώς ζουν σε αντίξοες συνθήκες και σε χώρους όπου είναι πρακτικά αδύνατον να τηρηθεί η κοινωνική απόσταση.

Αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, σύμφωνα με την ECPAT, υπάρχει ο μεγαλύτερος αριθμός ανήλικων προσφύγων στον κόσμο που κινδυνεύουν να πέσουν θύματα γάμων ανηλίκων, εμπορίου ανθρώπων και σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Στις οικογένειες προσφύγων, επίσης, βρίσκονται σε άνοδο τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης.

Η ανήλικη νύφη διακόπτει τις σπουδές της και είναι πιο ευάλωτη σε μια πρόωρη εγκυμοσύνη, στην ασιτία, στην ενδοοικογενειακή βία

Η ECPAT εφιστά την προσοχή μας σε έναν τουρκικό νόμο σύμφωνα με τον οποίο αν κάποιος παντρευτεί το ανήλικο κορίτσι με το οποίο έκανε σεξ και εφόσον η διαφορά ηλικία τους είναι μικρότερη των 10 χρόνων, αντιμετωπίζει ελαφρύτερες ποινές. Εκπρόσωπος της οργάνωσης σχολίασε ότι με αυτό τον τρόπο νομιμοποιείται ο βιασμός, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη νομοθεσία «παντρευτείτε τον βιαστή σας».

Οι συνέπειες, για ένα μικρό κορίτσι που εξαναγκάζεται να παντρευτεί, είναι πολυδιάστατες. Η ανήλικη νύφη διακόπτει τις σπουδές της και είναι πιο ευάλωτη σε μια πρόωρη εγκυμοσύνη, στην ασιτία, στην ενδοοικογενειακή βία και σε επιπλοκές κατά την κύηση. Είναι επίσης πιθανότερο να εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο φτώχειας.

Τώρα η ECPAT καλεί την Τουρκία να ορίσει την κατώτερη ηλικία γάμου στα 18 χρόνια χωρίς εξαιρέσεις και να αποσύρει τους νόμους που, ουσιαστικά, όχι μόνο απαλλάσσουν τους βιαστές από τις ευθύνες τους αλλά επιπλέον τούς επιτρέπουν να παντρευτούν τα θύματά τους.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read Next

03 Δεκ 2025

Μαρία Κάλλας: Πέντε εμβληματικές εμφανίσεις, που επιβεβαίωσαν το διαχρονικό της στυλ

Η Μαρία Κάλλας κατέφερε να αφήσει το στίγμα της τόσο με το ταλέντο, όσο και με τις πάντα κομψές εμφανίσεις της.

Περισσότερα από

Stories

03 Δεκ 2025

Eat Chic | Το εστιατόριο της Αίγλης Ζαππείου έχει νέο όνομα και έναν chef που επιστρέφει στην Αθήνα μετά από 15 χρόνια

Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος υπογράφει το μενού του Zappa, της φρέσκιας γαστρονομικής πρότασης της Αίγλης Ζαππείου.

02 Δεκ 2025

Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

02 Δεκ 2025

Τα λαμπερά εγκαίνια του Poliform Space στο κατάστημα Δελούδης στον Άλιμο

Με ένα private event, η Poliform και η εταιρεία Δελούδης παρουσίασαν τον νέο αποκλειστικό χώρο του διάσημου ιταλικού οίκου στην Αθήνα.

02 Δεκ 2025

Τα λαμπερά εγκαίνια του Poliform Space στο κατάστημα Δελούδης στον Άλιμο

Η Poliform και η εταιρεία Δελούδης παρουσίασαν τον νέο αποκλειστικό χώρο του διάσημου ιταλικού οίκου στην Αθήνα με ένα ξεχωριστό private event.

01 Δεκ 2025

Ξεκινούν οι φετινές "Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου", το φεστιβάλ που αναδεικνύει το εγχώριο σινεμά στην Πόλη

Από τις 2 έως και τις 7 Δεκεμβρίου, η Κωνσταντινούπολη αποκτά ελληνικό άρωμα και σινεφίλ αίσθηση, με την υπογραφή ταινιών από σπουδαίους Έλληνες δημιουργούς, όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Γιάννης Σμαραγδής, η Φρίντα Λιάππα.

01 Δεκ 2025

Ο Chris Isaak έρχεται στην Αθήνα

Η φωνή πίσω από το Wicked Game και αρκετές αισθαντικές επιτυχίες, ο Chris Isaak φέρνει κάτι από το Blue Hotel του στην Αθήνα.

30 Νοε 2025

#theaftertaste | Μία διαφορετική έκθεση, το νέο hot εστιατόριο του κέντρου και η Monica Bellucci στην Αθήνα

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για τρίτη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

29 Νοε 2025

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Η τελευταία μεγάλη εμφάνιση της στο "Μπράβο" πριν από 29 χρόνια

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε παραδώσει μαθήματα αισιοδοξίας στην εκπομπή της Ρούλας Κορομηλά.

28 Νοε 2025

Ζωή Λάσκαρη: To bombshell hair look που υιοθέτησε πριν από 50 χρόνια, είναι και πάλι στη μόδα

Η Ζωή Λάσκαρη αγκαλιά με τον Τόλη Βοσκόπουλο σε ένα σπάνιο φωτογραφικό καρέ.

27 Νοε 2025

Mario Banushi | Ποια παράσταση ανεβάζει μετά το πολυσυζητημένο Mami στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση;

Η απάντηση δίνεται αυτόν τον Δεκέμβριο στον χώρο της Πειραιώς 260.