ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Οι Floral Artists δημιουργούν ποίηση με "λέξεις" από λουλούδια

Διάσημοι floral artists αποδεικνύουν πως τα λουλούδια και τα φυτά μπορούν να αποτελέσουν μέσο έκφρασης.

Οι Floral Artists δημιουργούν ποίηση με «λέξεις» από λουλούδια

Ο φυτικός κόσμος έχει αφηγηματική δύναμη. Μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα, να διεγείρει τις αισθήσεις, να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα, μια ιστορία. Oι floral artists είναι εδώ για να τη διηγηθούν.

Όπως ο συγκλονιστικός Makoto Azuma. Ιδρυτής του Jardins des Fleurs, του ατελιέ και της Σχολής του στη Γκίνζα του Τόκιο. Ξεκινώντας την πορεία του ως μουσικός αποφάσισε στη συνέχεια να ασχοληθεί με τον κόσμο των λουλουδιών. "Η κάθε δουλειά μου εστιάζει αποκλειστικά σ' ένα συγκεκριμένο φυτό ή λουλούδι" έχει δηλώσει ο ίδιος. "Αντί να αναζητώ τη δική μου καλλιτεχνική έκφραση, περνώ χρόνο με το λουλούδι και προσπαθώ να αφουγκραστώ τη δική του φωνή. Έπειτα, συνεχίζω σκεπτόμενος ποια πτυχή του λουλουδιού θα ήθελα να αναδείξω και με ποιον τρόπο".

Ένας άκρως πειραματικός καλλιτέχνης που φλερτάρει και με την επιστήμη, καθώς υλοποίησε σειρά πειραμάτων στην ενότητα της δουλειάς του με τον τίτλο "in bloom", στην οποία δοκιμάζει την ανταπόκριση της χλωρίδας σε δύσκολες συνθήκες. Όπως όταν εκτόξευσε μία σύνθεση λουλουδιών που ζύγιζε 6 κιλά στη στρατόσφαιρα φιλομογραφώντας το ταξίδι της. Ο Azuma βύθισε ένα μπονζάι πεύκο και συνθέσεις λουλουδιών σε 1000 μέτρα στον βυθό της θάλασσας και έκαψε τελετουργικά μια ανθοστήλη τριών μέτρων σε μια σπηλιά στη περιοχή Τοτσίγκι της Ιαπωνίας, προκειμένου να μελετήσει τις δυνάμεις μεταμόρφωσης που κρύβουν μέσα τους τα άνθη, ενώ επιμελήθηκε π.χ και installation από λουλούδια "Crazy Garden" για το βίντεο κλιπ του "Under The Sun" των Iceage, στο οποίο βλέπουμε τον τραγουδιστή να διαδρά με τη σύνθεση.

Συχνά οι floral artist ενώνουν τις δυνάμεις τους με διάσημους οίκους μόδας κατορθώνοντας εκρηκτικά αποτελέσματα. Όπως για ο Mark Colle συνεργάστηκε με τον φωτογράφο Pierre Debusschere για ένα εντυπωσιακό editorial Mόδας του περιοδικού Dazed and Confused, ενώ ακολούθησε το βίντεο "Fade into You", στο οποίο ο φωτογράφος αποτυπώνει το όραμά του για το πάντρεμα αυτών των δύο κόσμων, της Μόδας και των λουλουδιών.

Ένας άλλος σπουδαίος εκπρόσωπος του βοτανικού χώρου, ο Thierry Boutemy, o οποίος έγινε διάσημος όταν η Sophia Coppola τού ζήτησε να επιμεληθεί τα λουλούδια για την ταινία της Marie Antoinette, στην οποία τα άνθη πρωταγωνιστούν στη σκηνογραφία παράλληλα με τα υπέροχα κοστούμια εποχής. Έχοντας συνεργαστεί με τους οίκους Lanvin, Hermes, Dries Van Noten κ.ά ο Thierry Boutemy φημίζεται για τις άγριες, φυσικές συνθέσεις του. "Μου αρέσει να μιλάω για το πόσο εφήμερη και εύθραυστη είναι η ζωή. Δεν με ενδιαφέρουν οι μπίζνες. Έχασα πολλά χρήματα στο πρώτο μου μαγαζί. Ζούμε σε μια κοινωνία στην οποία το βασικό ζητούμενο είναι τα χρήματα. Εγώ χαίρομαι πολύ που έχω όλες αυτές τις διαφορετικές συναντήσεις, τους διαφορετικούς κόσμους. Μέσα από τα λουλούδια μοιράζομαι τη μαγεία των στιγμών μιας ζωής".

Δυναμικό ντουέτο αποτελούν επίσης οι διάσημοι Putnam & Putnam στη Νέα Υόρκη. Ο Michael και ο Darroch Putnam, συνεργάτες και ζευγάρι στη ζωή, φημίζονται για τις δραματικές, ρομαντικές συνθέσεις τους. "Το χρώμα έχει τον κεντρικό ρόλο. Μας αρέσει να ταξιδεύουμε μέσα σ' ένα χρώμα -περνώντας από τη μία πλευρά του φάσματος στην άλλη" έχουν δηλώσει σε συνέντευξή τους, "αυτό δημιουργεί ένα πιο ρομαντικό και κομψό αποτέλεσμα". Εκτός βέβαια από γαμήλιες τελετές διασήμων, όπως για παράδειγμα της Γκούινεθ Πάλτροου, οι Putnam & Putnam συνεργάζονται και με εταιρίες δημιουργώντας ονειρικά σκηνικά.

To δικό του μαγικό ανθοπωλείο άνοιξε στην Κοπεγχάγη και ο Julius Værnes Iversen. Ο Julius μεγάλωσε ανάμεσα στα λουλούδια. Ήδη από 12 ετών βοηθούσε τον πατέρα του στο ανθοπωλείο του.

"Με εντυπωσίασε το γεγονός πως ήταν ζωντανοί οργανισμοί. Ήταν συναρπαστικό. Σήμερα, πιστεύω ότι τα φυτά έχουν τη δική τους ενέργεια και μού προσφέρουν ακόμη περισσότερη ενέργεια και θέληση για ζωή. Τα φυτά και τα λουλούδια μπορούν να είναι κάτι πραγματικά ιδιαίτερο" έχει δηλώσει ο καλλιτέχνης.

Όταν ανέλαβε την επιχείρηση μαζί με τον αδερφό του -που περιελάμβανε τρία ανθοπωλεία στην πόλη- εκείνος ανέλαβε τη διαχείριση και ο αδερφός του την αγορά των λουλουδιών και των φυτών για τα μαγαζιά. Είχε ήδη συνειδητοποιήσει όμως πως ήθελε να ασχοληθεί με το ντιζάιν και την Τέχνη με μέσο έκφρασης τα λουλούδια. Έτσι, το 2018 άνοιξε το δικό του κατάστημα, το Tableau, δίνοντας μια εντελώς νέα διάσταση στο τι μπορεί να σημαίνει "ανθοπωλείο".

"Δεν μου φαινόταν αρκετά ενδιαφέρον να δουλεύω με τα λουλούδια μόνο με τον παραδοσιακό τρόπο. Τα λουλούδια δεν έχουν γίνει ακόμα ευρέως αποδεκτά στον κόσμο της Τέχνης, όπως π.χ τα κεραμικά" έχει πει ο Iversen. Ωστόσο, υπάρχουν τόσοι floral artists που κάνουν τον κόσμο να ανθίζει.

Κεντρική εικόνα: istock images

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

25 Ιουλ 2024

Όταν το περίφημο πάρτι της Βουλιαγμένης του Λουκιανού Κηλαηδόνη έγραψε ιστορία

O Λουκιανός προετοίμαζε το "πάρτι στη Βουλιαγμένη" για τις 25 Ιουλίου 1983, πάνω από ένα χρόνο. Ο τύπος τότε το είχε χαρακτηρίσει με αρκετή δόση υπερβολής "Το Γούντστοκ της Ελλάδας".

25 Ιουλ 2024

Έλενα Ναθαναήλ και Γιώργος Κωνσταντίνου: Εκείνος ήταν 35 ετών και εκείνη 22 - Ο άγνωστος έρωτάς τους

51 χρόνια πριν: Ο μεγάλος έρωτας και η κοινή ζωή του ζευγαριού σε ένα διαμέρισμα στην οδό Ασκληπιού.

Περισσότερα από

Stories

24 Ιουλ 2024

Πίτερ Σέλερς: Οι 4 γάμοι, ο έρωτας με την Σοφία Λόρεν και το έμφραγμα κατα την διάρκεια του σεξ

Ο επιθεωρητής Κλουζώ του "Ροζ Πάνθηρα", ο κατά λάθος καλεσμένος που... διέλυσε τα πάντα στο "Πάρτι", υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες του παγκόσμιου κινηματογράφου.

24 Ιουλ 2024

Πριν 70 χρόνια, η Ρίκα Διαλυνά μαγεύει τα Μις Υφήλιος φορώντας δώρο της Σοφίας Βέμπο

Η σπάνια φωτογραφία της Ρίκας Διαλυνά από τα Μις Υφήλιος

23 Ιουλ 2024

Η αξέχαστη "Μπιμπί" είναι η Υβόν Σανσόν: Η καλλονή ηθοποιός που αναστάτωσε τη Φίνος Φιλμ

Το ρεπορτάζ της εποχής αναφέρει ότι ακόμα και οι τουαλέτες στα στούντιο γυρισμάτων ανακαινίστηκαν για χάρη της Σανσόν. H όμορφη σταρ απεβίωσε πριν 21 χρόνια 23 Ιουλίου 2003.

23 Ιουλ 2024

Όταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη πήρε συνέντευξη από τη Ζωή Λάσκαρη

"Εμείς οι δύο δεν είχαμε ποτέ καμία αντιπαλότητα", είχε δηλώσει η εθνική μας σταρ που έφυγε από την ζωή σαν σήμερα στις 23 Ιουλίου του 1996

23 Ιουλ 2024

Δημήτρης Λιαντίνης: H εξαφάνιση του ακαδημαϊκού που συγκλόνισε το Πανελλήνιο 26 χρόνια πριν

Η ζωή του πιο πολυσυζητημένου νεοέλληνα στοχαστή, που η εξαφάνιση του συγκλόνισε το Πανελλήνιο το καλοκαίρι του 1998.

22 Ιουλ 2024

41 χρόνια πριν- Μίνα Αδαμάκη και Γιώργος Κιμούλης: Ο δεσμός των 5 χρόνων και ο γάμος που "ακυρώθηκε"

Μια άγνωστη ιστορία με "πρωταγωνιστές" την αγαπημένη μας Ειρήνη από τις Τρεις Χάριτες και τον Γιώργο Κιμούλη.

22 Ιουλ 2024

Κάποτε στη Βουλιαγμένη: Σπάνια φωτογραφία της Μπριζίτ Μπαρντό με μαγιό στην Ελλάδα το ‘69

"Τη συγκεκριμένη περίοδο βρίσκεται σε διάσταση με τον τρίτο σύζυγό της και κληρονόμο της αυτοκινητοβιομηχανίας "Opel" Γκίντερ Σακς".

22 Ιουλ 2024

"Η ψυχή δεν είναι μια παχύσαρκη τραγουδίστρια ναϊτκλάμπ". Ο Τομ Ρόμπινς γράφει για την ψυχή

Απόσπασμα από το βιβλίου του Τομ Ρόμπινς, Villa Incognito. Ο πιο εγκεφαλικός παραμυθάς κλείνει σήμερα τα 92 του χρόνια. Και είναι πιο επίκαιρος από ποτέ.

21 Ιουλ 2024
20 Ιουλ 2024

Τα κρυφά μηνύματα του νέου βίντεο-κλιπ της Σάττι : "Αχ Θάλασσα"

Η Μαρίνα Σάττι συνεργάστηκε με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για το βίντεο-κλιπ του τελευταίου τραγουδιού του άλμπουμ της, ένα κομμάτι που μας έχει συγκινήσει πολύ.