ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Οι Floral Artists δημιουργούν ποίηση με "λέξεις" από λουλούδια

Διάσημοι floral artists αποδεικνύουν πως τα λουλούδια και τα φυτά μπορούν να αποτελέσουν μέσο έκφρασης.

Οι Floral Artists δημιουργούν ποίηση με «λέξεις» από λουλούδια

Ο φυτικός κόσμος έχει αφηγηματική δύναμη. Μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα, να διεγείρει τις αισθήσεις, να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα, μια ιστορία. Oι floral artists είναι εδώ για να τη διηγηθούν.

Όπως ο συγκλονιστικός Makoto Azuma. Ιδρυτής του Jardins des Fleurs, του ατελιέ και της Σχολής του στη Γκίνζα του Τόκιο. Ξεκινώντας την πορεία του ως μουσικός αποφάσισε στη συνέχεια να ασχοληθεί με τον κόσμο των λουλουδιών. "Η κάθε δουλειά μου εστιάζει αποκλειστικά σ' ένα συγκεκριμένο φυτό ή λουλούδι" έχει δηλώσει ο ίδιος. "Αντί να αναζητώ τη δική μου καλλιτεχνική έκφραση, περνώ χρόνο με το λουλούδι και προσπαθώ να αφουγκραστώ τη δική του φωνή. Έπειτα, συνεχίζω σκεπτόμενος ποια πτυχή του λουλουδιού θα ήθελα να αναδείξω και με ποιον τρόπο".

Ένας άκρως πειραματικός καλλιτέχνης που φλερτάρει και με την επιστήμη, καθώς υλοποίησε σειρά πειραμάτων στην ενότητα της δουλειάς του με τον τίτλο "in bloom", στην οποία δοκιμάζει την ανταπόκριση της χλωρίδας σε δύσκολες συνθήκες. Όπως όταν εκτόξευσε μία σύνθεση λουλουδιών που ζύγιζε 6 κιλά στη στρατόσφαιρα φιλομογραφώντας το ταξίδι της. Ο Azuma βύθισε ένα μπονζάι πεύκο και συνθέσεις λουλουδιών σε 1000 μέτρα στον βυθό της θάλασσας και έκαψε τελετουργικά μια ανθοστήλη τριών μέτρων σε μια σπηλιά στη περιοχή Τοτσίγκι της Ιαπωνίας, προκειμένου να μελετήσει τις δυνάμεις μεταμόρφωσης που κρύβουν μέσα τους τα άνθη, ενώ επιμελήθηκε π.χ και installation από λουλούδια "Crazy Garden" για το βίντεο κλιπ του "Under The Sun" των Iceage, στο οποίο βλέπουμε τον τραγουδιστή να διαδρά με τη σύνθεση.

Συχνά οι floral artist ενώνουν τις δυνάμεις τους με διάσημους οίκους μόδας κατορθώνοντας εκρηκτικά αποτελέσματα. Όπως για ο Mark Colle συνεργάστηκε με τον φωτογράφο Pierre Debusschere για ένα εντυπωσιακό editorial Mόδας του περιοδικού Dazed and Confused, ενώ ακολούθησε το βίντεο "Fade into You", στο οποίο ο φωτογράφος αποτυπώνει το όραμά του για το πάντρεμα αυτών των δύο κόσμων, της Μόδας και των λουλουδιών.

Ένας άλλος σπουδαίος εκπρόσωπος του βοτανικού χώρου, ο Thierry Boutemy, o οποίος έγινε διάσημος όταν η Sophia Coppola τού ζήτησε να επιμεληθεί τα λουλούδια για την ταινία της Marie Antoinette, στην οποία τα άνθη πρωταγωνιστούν στη σκηνογραφία παράλληλα με τα υπέροχα κοστούμια εποχής. Έχοντας συνεργαστεί με τους οίκους Lanvin, Hermes, Dries Van Noten κ.ά ο Thierry Boutemy φημίζεται για τις άγριες, φυσικές συνθέσεις του. "Μου αρέσει να μιλάω για το πόσο εφήμερη και εύθραυστη είναι η ζωή. Δεν με ενδιαφέρουν οι μπίζνες. Έχασα πολλά χρήματα στο πρώτο μου μαγαζί. Ζούμε σε μια κοινωνία στην οποία το βασικό ζητούμενο είναι τα χρήματα. Εγώ χαίρομαι πολύ που έχω όλες αυτές τις διαφορετικές συναντήσεις, τους διαφορετικούς κόσμους. Μέσα από τα λουλούδια μοιράζομαι τη μαγεία των στιγμών μιας ζωής".

Δυναμικό ντουέτο αποτελούν επίσης οι διάσημοι Putnam & Putnam στη Νέα Υόρκη. Ο Michael και ο Darroch Putnam, συνεργάτες και ζευγάρι στη ζωή, φημίζονται για τις δραματικές, ρομαντικές συνθέσεις τους. "Το χρώμα έχει τον κεντρικό ρόλο. Μας αρέσει να ταξιδεύουμε μέσα σ' ένα χρώμα -περνώντας από τη μία πλευρά του φάσματος στην άλλη" έχουν δηλώσει σε συνέντευξή τους, "αυτό δημιουργεί ένα πιο ρομαντικό και κομψό αποτέλεσμα". Εκτός βέβαια από γαμήλιες τελετές διασήμων, όπως για παράδειγμα της Γκούινεθ Πάλτροου, οι Putnam & Putnam συνεργάζονται και με εταιρίες δημιουργώντας ονειρικά σκηνικά.

To δικό του μαγικό ανθοπωλείο άνοιξε στην Κοπεγχάγη και ο Julius Værnes Iversen. Ο Julius μεγάλωσε ανάμεσα στα λουλούδια. Ήδη από 12 ετών βοηθούσε τον πατέρα του στο ανθοπωλείο του.

"Με εντυπωσίασε το γεγονός πως ήταν ζωντανοί οργανισμοί. Ήταν συναρπαστικό. Σήμερα, πιστεύω ότι τα φυτά έχουν τη δική τους ενέργεια και μού προσφέρουν ακόμη περισσότερη ενέργεια και θέληση για ζωή. Τα φυτά και τα λουλούδια μπορούν να είναι κάτι πραγματικά ιδιαίτερο" έχει δηλώσει ο καλλιτέχνης.

Όταν ανέλαβε την επιχείρηση μαζί με τον αδερφό του -που περιελάμβανε τρία ανθοπωλεία στην πόλη- εκείνος ανέλαβε τη διαχείριση και ο αδερφός του την αγορά των λουλουδιών και των φυτών για τα μαγαζιά. Είχε ήδη συνειδητοποιήσει όμως πως ήθελε να ασχοληθεί με το ντιζάιν και την Τέχνη με μέσο έκφρασης τα λουλούδια. Έτσι, το 2018 άνοιξε το δικό του κατάστημα, το Tableau, δίνοντας μια εντελώς νέα διάσταση στο τι μπορεί να σημαίνει "ανθοπωλείο".

"Δεν μου φαινόταν αρκετά ενδιαφέρον να δουλεύω με τα λουλούδια μόνο με τον παραδοσιακό τρόπο. Τα λουλούδια δεν έχουν γίνει ακόμα ευρέως αποδεκτά στον κόσμο της Τέχνης, όπως π.χ τα κεραμικά" έχει πει ο Iversen. Ωστόσο, υπάρχουν τόσοι floral artists που κάνουν τον κόσμο να ανθίζει.

Κεντρική εικόνα: istock images

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

07 Μαϊ 2024

Εβίτα Περόν: Μεσσίας της Αργεντινής ή συνένοχος ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος;

Γεννήθηκε στις 7 Μαΐου του 1919 στο Λος Τόλδος, ένα χωριό των αργεντίνικων πάμπας και πέθανε στις 26 Ιουλίου του 1952.

06 Μαϊ 2024

Σπάνια ασθένεια: Το 9χρονο παιδί που δε νιώθει πόνο

Και παρόλο που η κατάσταση του μπορεί να ακούγεται σαν υπερδύναμη, στην πραγματικότητα, η πάθηση αυτή κάνει το αγόρι πιο ευάλωτο σε τραύματα.

Περισσότερα από

Stories

06 Μαϊ 2024

"Πέρα από τη σαρκική επιθυμία": Ρίτα Χέιγουορθ και Όρσον Γουέλς, μια σχέση αχαλίνωτου πάθους και μίσους

Το "παιδί θαύμα" ήταν ύποπτος για την άγρια δολοφονία της ηθοποιού Μαύρης Ντάλιας. Λάτρευε τις γυναίκες και το φαγητό.

06 Μαϊ 2024

Πού έκαναν Ανάσταση οι μεγάλοι αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

Σπάνιο ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

35 χρόνια πριν: Μαρινέλλα - Σταμάτης Φασουλής φίλοι για πάντα

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν μια μακροχρόνια φιλία και εδώ τους παρακολουθούμε σε έναν διαφορετικό διάλογο

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.