ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο θάνατος του Έλληνα εμποράκου

Ο σημερινός Γουίλλυ Λόμαν, ζει ανάμεσα μας, διατηρεί κατάστημα σε πολυσύχναστο δρόμο, με την πελατεία του όμως να φθίνει σταθερά και να τον πνίγουν τα χρέη.

Ο θάνατος του Έλληνα εμποράκου

Ο Γουίλλυ Λόμαν, που ήταν έμπορος, πουλούσε γυναικεία ρούχα στη Νέα Υόρκη. Κατά τη μεγάλη οικονομική ύφεση στην Αμερική το 1929, καταστράφηκε. Τα έχασε όλα και τα «φτερά» του σπάσανε κι αυτά. Μέρα με τη μέρα μαράζωνε. Μετά από λίγο καιρό πέθανε.

Όταν δεν έχεις δουλειά, δεν έχεις όνειρα και στα μάτια των άλλων είσαι είναι ένας αποτυχημένος. Η ζωή του Λόμαν υπήρξε η έμπνευση για τον γιο του, Άρθουρ Μίλλερ που στο διάστημα μιας ημέρας είχε γράψει σχεδόν ακέραιη την πρώτη πράξη από τον «Θάνατο του Εμποράκου». Οι πωλήσεις του έχουν ξεπεράσει τα έντεκα εκατομμύρια αντίτυπα μέχρι σήμερα, καθιστώντας το πιθανόν το πιο επιτυχημένο σύγχρονο έργο που έχει εκδοθεί.
Το έργο αυτό που πρόσφερε στον τριαντατριάχρονο τότε Μίλλερ παγκόσμια αναγνώριση, μέσα από τη ζωή του Γουίλλυ Λόμαν, ο συγγραφέας αμφισβήτησε το μύθο του αμερικανικού ονείρου: η μέση τάξη κλυδωνίζεται σοβαρά στην αμερικανική κοινωνία.

Ο ίδιος ο Μίλλερ έγραφε για το έργο του: «Η τρομοκρατία σήμερα δεν άλλαξε και πολύ. Το έργο μου είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. Ο Εμποράκος είναι η τραγωδία ενός ανθρώπου που πίστεψε πως μόνο εκείνος δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει τα κριτήρια που έθεσαν, για όλη την ανθρωπότητα, κάποιοι φρεσκοξυρισμένοι, άκαμπτοι κύριοι που παροικούν σήμερα την κορυφή των τηλεοπτικών επιχειρήσεων και των διαφημιστικών γραφείων».

Πόσο δίκαιο είχε… μοιάζει σαν να μην πέρασε μια μέρα, αφού αρκετές δεκαετίες μετά τη συγγραφή του, το έργο σκιαγραφεί τους φόβους της μέσης τάξης, με το ποσοστό της φτώχειας σε παγκόσμια κλίμακα να ακολουθεί σήμερα ανοδική πορεία και να αποτελεί τη σύγχρονη απειλή για όλο τον κόσμο.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις «καίγονται» από τη μείωση του τζίρου, την έλλειψη ρευστότητας και την αύξηση του χρόνου είσπραξης των οφειλών που φτάνει ή και ξεπερνά τον ένα χρόνο. Ο σημερινός Γουίλλυ Λόμαν, ζει ανάμεσα μας, διατηρεί κατάστημα σε πολυσύχναστο δρόμο, με την πελατεία του όμως να φθίνει σταθερά και να τον πνίγουν τα νοίκια και τα χρέη. Συχνά τα βράδια δεν κοιμάται από το να σκέφτεται και καταπίνει αγχολυτικά χάπια. Τι κι αν ονειρεύτηκε κάποτε καλύτερη ζωή, το λουκέτο δε θα μπει μόνο στα ρολά του μαγαζιού του, αλλά και στα όνειρα του…

Έχουμε γίνει πια η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό ανισότητας, με το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Η μεσαία τάξη συρρικνώνεται και υποφέρει πληρώνοντας το τίμημα αυτού του χάσματος. Και αυτό είναι κάτι που εμείς δημιουργήσαμε με τις πολιτικές μας, με όσα κάνουμε.

Ο θάνατος του Έλληνα εμποράκου
Η Άντζελα Ζιούτη γεννήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη.

Η Άντζελα Ζιούτη γεννήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη σχολή Oικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Έχει εργαστεί στη διαφήμιση, στην εκπαίδευση και ως υπευθ. πωλήσεων και δημοσίων σχέσεων σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Άρθρα της κοινωνικού ενδιαφέροντος δημοσιεύονται συχνά στο διαδίκτυο,ενώ αρθρογραφούσε καθημερινά σε πρωινή εφημερίδα Free press μεγάλης κυκλοφορίας της Θεσσαλονίκης. Σήμερα αρθρογραφεί στην καθημερινή εφημερίδα ΕΘΝΟΣ. Εμφανίστηκε στα γράμματα με το έργο: «Ο Θεός κατοικεί σε ουρανοξύστη, 31 ποιήματα της πόλης»,Παρατηρητής, 1999, Θεσσαλονίκη (ποίηση) Ακολούθησαν:“Η Αρχιτεκτονική των σιωπηλών ημερών”, Ελληνικά Γράμματα, 2003, Αθήνα (ποίηση) “Ο ήλιος στο πάτωμα”, Φερενίκη, 2009, Αθήνα (μυθιστόρημα), “Μαύρη πέτρα” (Θεατρκό έργο) 2015, “Ο άνθρωπος που μιλούσε με τα αγάλματα”, Γαβριηλίδης, 2017 Αθήνα (ποίηση). Mιλάει Γερμανικά και Αγγλικά . Επί σειρά ετών υπηρέτησε ως γεν. Γραμματέας της Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδος. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Βραβεύτηκε από το Φιλολογικό σύλλογο Παρνασσό (Β' βραβείο Ποίησης 2000), τη Νέα Κίνηση Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (Γ' βραβείο Ποίησης 1999) την Ένωση Συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης (Α' βραβείο Ποίησης 2001) κ.ά.Είναι παντρεμένη με τον Πυρηνικό γιατρό Δημήτρη Γρηγοράκη κα ζει στη θεσσαλονίκη.

Από την ταινία «Ο θάνατος του Εμποράκου» σε σκηνοθεσία Volker Schlondorff.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

31 Ιαν 2026

"Η τοξική γυναίκα" - Το ανεξήγητο ιατρικό μυστήριο της Gloria Ramirez

Ένα πραγματικό ιατρικό περιστατικό που ακόμα και σήμερα δεν έχει δοθεί οριστική απάντηση.

30 Ιαν 2026

#theaftertaste | Μία έκθεση για τους ανθρώπους της πόλης και ένα value for money εστιατόριο με γεύση από κάθε γωνιά της Ελλάδας

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για τρίτη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

Περισσότερα από

Stories

30 Ιαν 2026

Bridgerton | Ο απόλυτος οδηγός για το καστ και τους χαρακτήρες της 4ης σεζόν

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα νέα πρόσωπα και τα αγαπημένα που επιστρέφουν στη νέα σεζόν της ρομαντικής σειράς.

30 Ιαν 2026

Έργα του Sir Don McCullin παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Το Athens Photo World, σε συνεργασία με το Xposure International Photography Festival, παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον θρύλο του πολεμικού φωτορεπορτάζ, Sir Don McCullin, με την έκθεση Life, Death and Everything in Between.

30 Ιαν 2026

Μία κορυφαία γαστρονομική εμπειρία για μία μόνο βραδιά στο Tudor Hall Restaurant

Ο Chef Konstantin Filippou μαγειρεύει για πρώτη φορά στην Αθήνα, υπογράφοντας για μία βραδιά το μενού του Tudor Hall Restaurant.

30 Ιαν 2026

Eat Chic | Τα πρώτα γαστρονομικά ραντεβού του Φεβρουαρίου έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον

Guests με αέρα Michelin και ιδιαίτερες συμπράξεις συγκροτούν τα πρώτα γαστρονομικά ραντεβού του δεύτερου μήνα του έτους.

29 Ιαν 2026

Η Απουσία του Παρόντος | Στην πρώτη ατομική έκθεση του Νίκου Κανόγλου, κάθε εικόνα λειτουργεί ως αποτύπωμα

Ο δραστήριος καλλιτέχνης παρουσιάζει το πρώτο του ολοκληρωμένο σύνολο έργων, με τα όρια ανάμεσα στην παρουσία και την απουσία να θολώνει.

29 Ιαν 2026

Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση | Μετά τον Οιδίποδα, τι;

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση υποδέχεται τις Onassis Dance Days, δίνοντας κίνηση στον φετινό Φεβρουάριο.

29 Ιαν 2026

Το μεγάλο φινάλε της "Μεγάλης Χίμαιρας"

Η σειρά που βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση ολοκληρώνει το τηλεοπτικό της ταξίδι.

29 Ιαν 2026

Ένα ενδιαφέρον μουσικό ραντεβού στο Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή

Η Μελίνα Παξινού και το κουαρτέτο της σε μία μελωδική βραδιά στο αμφιθέατρο του αγαπημένου μουσείου.

29 Ιαν 2026

Πώς η Αθήνα λάτρεψε τη συνήθεια του aperitivo

Αλλά και ποια μέρη την αποθεώνουν στην πόλη, σερβίροντας φροντισμένα ποτά και νόστιμα σνακ.

29 Ιαν 2026

Η μητέρα που πυροβόλησε τον δολοφόνο της κόρης της 6 φορές μέσα στο δικαστήριο

Μια αληθινή υπόθεση που συγκλόνισε τη Γερμανία και άνοιξε τη συζήτηση για τα όρια της δικαιοσύνης.