ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο Σύρος Δήμαρχος Κυλλήνης φιλοξενεί 300 πρόσφυγες σε εγκατελειμένο πεντάστερο

Η Ύπατη Αρμοστεία δήλωσε ότι προχωρά στη δημιουργία ενός «χώρου προσευχής» για το Ραμαζάνι και ενός «συστήματος διανομής τροφίμων».

Ο Σύρος Δήμαρχος Κυλλήνης φιλοξενεί 300 πρόσφυγες σε εγκατελειμένο πεντάστερο

Όταν η κυβέρνηση της Ελλάδας ζήτησε τη βοήθεια των Δημάρχων για να βρει λύση στο πρόβλημα στέγασης 57.460 προσφύγων, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Nabil-Iosif Morad, ήρθε με μια δημιουργική λύση. Πρότεινε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο που είχε εγκαταλειφθεί για περισσότερα από πέντε χρόνια, το LM Village, να μετατραπεί σε προσωρινό σπίτι για τους πρόσφυγες. Το τοπικό συμβούλιο συμφώνησε ομόφωνα με την ιδέα σε μια ψηφοφορία.

Τώρα τα 38 μπανγκαλόου του LM Village έχουν γεμίσει με δύο οικογένειες το καθένα. Περίπου 320 πρόσφυγες διαμένουν εκεί καθώς περιμένουν να βρουν κάποια πιο μόνιμη λύση. Το Υπουργείο Άμυνας εργάστηκε για να κάνει το θέρετρο και πάλι κατοικήσιμο. Τα κτίρια ανακαινίστηκαν και η εγκατάσταση εξοπλίστηκε με ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό. Οι πρόσφυγες βοήθησαν στον καθαρισμό και συνεχίζουν να διατηρούν τους χώρους πεντακάθαρους.

Ο Σύρος Δήμαρχος Κυλλήνης φιλοξενεί 300 πρόσφυγες σε εγκατελειμένο πεντάστερο
Τα παιδιά παίζουν στις (πρώην εγκατελειμένες) παιδικές χαρές Φωτο: UNHCR/Achilleas Zavallis
Οι δικηγόροι επισκέπτονται το θέρετρο για δωρεάν διαβουλεύσεις Φωτο: UNHCR/Achilleas Zavallis
Φωτο: UNHCR/Achilleas Zavallis
Δύο οικογένειες ζουν σε κάθε μπάγκαλόου Φωτο: UNHCR/Achilleas Zavallis
Φωτο: UNHCR/Achilleas Zavallis

Ο Morad είναι ο πρώτος πολιτογραφημένος Έλληνας πολίτης που γεννήθηκε στη Συρία και έχει εκλεγεί στην Ελλάδα. ήταν από τους πρώτους που έστειλε δωρεές ρούχων στο στρατόπεδο προσφύγων στην Ειδομένη, αλλά αισθάνθηκε ότι δεν ήταν αρκετό. Έτσι πάλεψε για την έγκριση και την επαναλειτουργία του LM Village.

Οι δικηγόροι επισκέπτονται το LM Village ώστε να παρέχουν δωρεάν τις διαβουλεύσεις. Οι νέοι κάτοικοι της περιοχής περιμένουν να περάσουν από συνέντευξη με την Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου, ώστε να βρουν μόνιμες κατοικίες. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανέφερε ότι "πάνω από μια ντουζίνα" έχει ήδη φύγει από το LM Village, για τις νέες τους κατοικίες στην Πορτογαλία.

Και ενώ οι πρόσφυγες περιμένουν μόνιμη στέγαση, έχουν πρόσβαση σε σχολείο και βιβλιοθήκη που έχει συσταθεί από τον Ερυθρό Σταυρό, καθώς και σε δωρεές τροφίμων. Η Ύπατη Αρμοστεία δήλωσε ότι προχωρά στη δημιουργία ενός «χώρου προσευχής» για το Ραμαζάνι και ενός «συστήματος διανομής τροφίμων».

O Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Nabil-Iosif Morad Φωτο: UNHCR/Achilleas Zavallis
Το LM Village Φωτο: UNHCR/Achilleas Zavallis
Οι πρόσφυγες βοηθούν στην καθαριότητα του χώρου Φωτο: UNHCR/Achilleas Zavallis
Φωτο: UNHCR/Achilleas Zavallis

Read Next

17 Ιαν 2026

Η πτήση-φάντασμα που "πάγωσε" την Αθήνα: Το μοιραίο λάθος που σκότωσε 121 ανθρώπους

Ένα λάθος μετέτρεψε μια συνηθισμένη πτήση σε μία από τις πιο φρικτές αεροπορικές τραγωδίες.

16 Ιαν 2026

#theaftertaste | Ένα θεατρικό "Κρυφτό" κι ένα ταξίδι από τη Νάπολη έως τα νότια προάστια της Αθήνας

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για τρίτη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

Περισσότερα από

Stories

16 Ιαν 2026

Movie Review | Είδαμε το RIP, τη νέα ταινία του Ben Affleck με τον Matt Damon

Ο George Satsidis γράφει για το crime thriller που φέρνει τους δύο Χολιγουντιανούς σταρ από το Netflix στο σπίτι μας.

16 Ιαν 2026

Μαίρη Αρώνη: Σπάνιο φωτογραφικό στιγμιότυπο με τον 22χρονο Τάσο Χαλκιά πριν από 51 χρόνια

Η Μαίρη Αρώνη σε ένα σπάνιο φωτογραφικό καρέ με τον Τάσο Χαλκιά.

16 Ιαν 2026

Athens Photo World | Το διεθνές φεστιβάλ φωτορεπορτάζ της Αθήνας επιστρέφει

Για ακόμα μία χρονιά, το φεστιβάλ στοχεύει στην ανάδειξη του σύγχρονου φωτορεπορτάζ και των δημιουργών του, που καταγράφουν την Ιστορία τη στιγμή που αυτή γράφεται.

15 Ιαν 2026

Η Μεγάλη Χίμαιρα | Ένα απαγορευμένο πάθος γεννιέται στο νέο επεισόδιο της σειράς

Τι θα συμβεί στο τέταρτο επεισόδιο της Μεγάλης Χίμαιρας.

15 Ιαν 2026

Eat Chic | 4 ενδιαφέροντα γαστρονομικά ραντεβού αυτόν τον Ιανουάριο στην πόλη

Η εστιατορική σκηνή της πρωτεύουσας υποδέχεται το καινούριο έτος με ραντεβού που συνδυάζουν εκλεκτή γεύση και εξαιρετικό κρασί.

15 Ιαν 2026

Λίλυ Παπαγιάννη: Η πιο φινετσάτη κυρία του ελληνικού θεάτρου σε ηλικία 27 ετών

Η αξέχαστη ηθοποιός, εκτός από φινετσάτη και όμορφη, χαρακτηριζόταν από ταλέντο, παιδεία και ποιότητα. Μια σπάνια φωτογραφία 62 χρόνια πριν.

14 Ιαν 2026

Άμνετ | Πότε θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα η πολυαναμενόμενη ταινία;

Η βραβευμένη με Όσκαρ Chloé Zhao σκηνοθετεί την Jessie Buckley και τον Paul Mescal στην ιστορία που ενέπνευσε τον Άμλετ του Σαίξπηρ.

14 Ιαν 2026

Θεατρικά Νέα | Ο Γιώργος Παπαγεωργίου σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο "1984" του George Orwell

Στην παράσταση, o ηθοποιός-performer υποδύεται όλους τους ρόλους της ιστορίας, έχοντας μαζί του επί σκηνής μόλισ τέσσερις μουσικούς.