ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο Χατζιδάκις και ο βλαξ υπουργός Πολιτισμού. Μία απίθανη, αστεία ιστορία για τον Λούκι

Ο αγαπημένος τραγουδοποιός πέθανε στις 7 Φεβρουαρίου 2017 στην Αθήνα, σε ηλικία 73 ετών.

Μία άγνωστη ιστορία για τον Λουκιανό Κηλαηδόνη που έφυγε από τη ζωή πριν από έναν χρόνο, στις 7 Φεβρουαρίου του 2017, ήρθε στη δημοσιότητα λίγο καιρό μετά τον θάνατο του, κάνοντας το κοινό που τον αγαπούσε όσο λίγους Έλληνες τραγουδοποιούς να γελάσει και να βουρκώσει παράλληλα από συγκίνηση με το μεγαλείο του Μάνου Χατζιδάκι και φυσικά με το σημαντικότητα του ίδιου του Λουκιανού.

Μία ιστορία που λέγεται ότι είχε διηγηθεί ο ίδιος ο Μάνος Χατζιδάκις στον κύκλο του λίγο καιρό αφότου συνέβη. Ήταν το 1980 όταν ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης είχε αναφέρει στη Βουλή τρεις φορές το όνομα του Λουκιανού Κηλαηδόνη ως παράδειγμα προς αποφυγήν σε σχέση με την μουσική που θα έπρεπε να ακούνε οι νέοι" αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ο Μάνος Χατζιδάκις, ιδρυτής και διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος, είχε ένα αλάνθαστο αισθητήριο στο να διακρίνει τους νέους δημιουργούς που άνοιγαν δρόμους σε κάθε μορφή τέχνης, ιδιαίτερα στην μουσική και κόντρα στα εμβατήρια της εποχής. Και φυσικά τους προέβαλε μέσω του Τρίτου Προγράμματος. Είναι η εποχή της Λιλιπούπολης.

Έπαιζε λοιπόν ο Χατζιδάκις μουσική του Λουκιανού Κηλαηδόνη σχολιάζοντας πόσο σημαντικό και πρωτοπόρο είναι το έργο του.

Ενοχλημένος ο τότε υπουργός Πολιτισμού Κ. Τσαλδάρης, ο επονομαζόμενος "Νανάς” με το χαρακτηριστικό τικ στο πρόσωπο, τηλεφώνησε στον Μάνο Χατζιδάκι για να τον επιπλήξει -αν ήταν δυνατόν ποτέ να γίνει κάτι τέτοιο- επειδή μετέδιδε Κηλαηδόνη.

Ο Μάνος Χατζιδάκις του απάντησε με τρεις λέξεις:

"Νανά, είσαι βλάξ. "

Και κλείνοντάς του κατάμουτρα το τηλέφωνο έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να παίζουν μουσική του Λουκιανού Κηλαηδόνη για ολόκληρη την υπόλοιπη μέρα".

Read Next

19 Σεπ 2025

Ειρήνη Παππά: Με one shoulder λευκή δημιουργία στο Φεστιβάλ των Καννών πριν από 63 χρόνια

Η εμφάνιση της Ειρήνης Παππά με τον Μιχάλη Κακογιάννη στην πρεμιέρα της "Ηλέκτρας".

19 Σεπ 2025

Αποκλειστικό | Ο Νικόλαος Ντε Γκρες μάς μιλά για τη συμμετοχή του στη φετινή Art Athina και την αδυναμία του στην τέχνη

Θαυμάζει τα φαινόμενα της φύσης, αναζητά την ηρεμία, αποτυπώνει όσα ξεχωρίζει με συναίσθημα. Στην Art Athina 2025, παρουσιάζει μία φωτογραφική αποτύπωση του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Πριν βρεθείτε στη φουάρ, ο Νικόλαος Ντε Γκρες μιλά αποκλειστικά στη Madame Figaro.

Περισσότερα από

Stories

18 Σεπ 2025

Art Athina 2025 | Η Hermès δημιουργεί ένα υπαίθριο εργαστήριο σκίτσου και ζωγραφικής στην αλέα του Ζαππείου

Για τρεις ημέρες, ο πολυτελής γαλλικός οίκος μας προσκαλεί να γίνουμε κοινωνοί μίας δράσης που απελευθερώνει τη δημιουργικότητά μας.

18 Σεπ 2025

Η Hermès επιστρέφει στην Art Athina και δημιουργεί ένα υπαίθριο pop - up στούντιο σκίτσου και ζωγραφικής

Από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, ο ιστορικός γαλλικός οίκος συνθέτει ένα δικό του σύμπαν στην αλέα του Ζαππείου, στο οποίο είμαστε όλοι καλεσμένοι.

18 Σεπ 2025

Μαρία Κάλλας: Το ταλέντο της στη μαγειρική και η σπάνια φωτογραφία από την κουζίνα του σπιτιού της στο Μιλάνο

Η σπουδαία Μαρία Κάλλας λάτρευε τη μαγειρική και ετοίμαζε πάντα τα πιο πρωτότυπα πιάτα για τους καλεσμένους της.

18 Σεπ 2025

Επίσημο δείπνο στο Windsor | Το μενού που απόλαυσαν ο Donald Trump και οι καλεσμένοι - Η έκπληξη της βραδιάς

Ένα ξεχωριστό επίσημο δείπνο παρέθεσε η βρετανική βασιλική οικογένεια το βράδυ της Τετάρτης 17 Σεπτεμβρίου στο Κάστρο του Windsor προς τιμήν της επίσκεψης του Donald Trump και της συζύγου του, Melania, στη χώρα.

17 Σεπ 2025

The Campari Hotel | To Campari γιορτάζει την έναρξη του Negroni Week με ένα ξεχωριστό event

Για μία μόνο βραδιά, το ιστορικό Μπάγκειον στην Ομόνοια, ανοίγει τις πόρτες του και μας υποδέχεται σε ένα σκηνικό όπου η κομψότητα, η δημιουργικότητα και το πάθος του Negroni πρωταγωνιστούν.

17 Σεπ 2025

Van Gogh: The Immersive Experience | Η πιο σύγχρονη έκθεση για τον κορυφαίο ζωγράφο έρχεται στην Ελλάδα

Ένα immersive εικαστικό ραντεβού που ενώνει την τέχνη με την τεχνολογία.

17 Σεπ 2025

Athens To Java | Ένα νέο φεστιβάλ ενώνει τον πολιτισμό της Ελλάδας με τη μουσική της Ινδονησίας

Τρεις ημέρες πλούσιες σε πολιτιστικές δράσεις και μία ευκαιρία γνωριμίας με την ψυχή ενός τόπου που ίσως να μην διαφέρει και τόσο από τη δική μας.

16 Σεπ 2025