ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο διάσημος Γάλλος ζαχαροπλάστης Cédric Grolet δίνει άλλη διάσταση στα φρούτα (και στο τι σημαίνει γλυκό)

Βιρτουόζος των γεύσεων και των υφών ο χαρισματικός Grolet πλημμυρίζει με φρουτώδεις νότες κι εκρηκτικά χρώματα το Λονδίνο.

Ο διάσημος Γάλλος ζαχαροπλάστης Cédric Grolet μόλις άνοιξε κατάστημα και στο Λονδίνο

Υπέρκομψες μηλόπιτες; Τάρτες με καραμέλα και φιστίκια; Saint Honore; Τα signature φρούτα του; Ή μήπως τους ευρηματικούς Rubik κύβους του; Ο36χρονος Cédric Grolet είναι πλέον ένας σούπερ σταρ της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής.

Ανατρεπτικός και ακραία δημιουργικός ο Cédric Grolet φημίζεται για τα γλυκά του που μοιάζουν με έργα τέχνης. Με κορυφαία δημιουργία του τα trompe l’ oeil φρούτα του: γλυκά που αποτελούν πιστά αντίγραφα φρούτων- λεμόνια, μάνγκο, μήλα, δαμάσκηνα, όπως και "ξηροί καρποί". Πρόκειται για ένα "παιχνίδι οφθαλμαπάτης" στην ουσία γιατί με την πρώτη κουτουλιά αποκαλύπτεται το περιεχόμενο: φίνες κρέμες, παντεσπάνι και ό,τι άλλο σκαρφιστεί. Εξάλλου, ως γνώστης των social media αστειεύεται συχνά με το κοινό του αναρτώντας τέτοιες εικόνες και γράφοντας κάνοντας χιούμορ "πέντε φρούτα την ημέρα..." Ναι, έτσι θα τρώγαμε και εμείς φρούτα.

Πρόκειται για ένα "παιχνίδι οφθαλμαπάτης" στην ουσία γιατί με την πρώτη κουτουλιά αποκαλύπτεται το περιεχόμενο: φίνες κρέμες, παντεσπάνι και ό,τι άλλο σκαρφιστεί. Εξάλλου, ως γνώστης των social media αστειεύεται συχνά με το κοινό του αναρτώντας τέτοιες εικόνες και γράφοντας κάνοντας χιούμορ "πέντε φρούτα την ημέρα..." Ναι, έτσι θα τρώγαμε και εμείς φρούτα.

Ο Cédric Grolet κατάγεται από την περιοχή Loire Valley στην κεντρική Γαλλία. Εκεί, σε μια κατάφυτη περιοχή με παλαιά Chateux και τον ποταμό Loire να διατρέχει την πεδιάδα, δεν καλλιεργήθηκε μόνο η αισθητική του, αλλά και η γευστική του παλέτα, αφού, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, στο σπίτι υπήρχε πάντα καλό κρασί, μέλι και φαγητό, με τα γεύματα της πόλης να στρώνονται πάντα πάνω σε ένα όμορφο τραπέζι. "Η Γαλλική ζαχαροπλαστική έχει υπέροχη εμφάνιση. Αυτό το στοιχείο αιχμαλώτισε εξαρχής την προσοχή μου. Σήμερα, αν και ακόμα έχω εμμονή με την εμφάνιση των γλυκών, με ενδιαφέρουν περισσότερο οι ατέρμονοι συνδυασμοί υφών και γεύσεων" είχε δηλώσει στον οδηγό Michelin.

Tα φρούτα, τα λουλούδια και οι εναλλαγές των εποχών αποτελούν για εκείνον πηγή έμπνευσης. Ίσως γιατί ως παιδί τού έδιναν κάθε μέρα ένα κομμάτι φρούτου πριν φύγει για το σχολείο, ενώ για να κερδίσει το χαρτζιλίκι του δούλευε σε κτήματα της περιοχής μαζεύοντας φρούτα. Όσο για τα λουλούδια; Θυμάται κάποτε που η μητέρα του, τού είχε πει "μ’ ένα απλό λουλούδι μπορείς να κατακτήσεις τον κόσμο". Δεν είχε άδικο, αφού ο ίδιος έχει κατέκτησε τον πλανήτη με τα δικά του "μπουκέτα"- επιδόρπια σε σχήμα λουλουδιών με εκρηκτικά χρώματα.

Θυμάται κάποτε που η μητέρα του, τού είχε πει "μ’ ένα απλό λουλούδι μπορείς να κατακτήσεις τον κόσμο". Δεν είχε άδικο, αφού ο ίδιος έχει κατέκτησε τον πλανήτη με τα δικά του "μπουκέτα"- επιδόρπια σε σχήμα λουλουδιών με εκρηκτικά χρώματα.

Ο Grolet μετακόμισε στο Παρίσι σε ηλικία μόλις 21 ετών με το όνειρο να γίνει pâtissier. Ξεκίνησε την πορεία του φτιάχνοντας μακαρόν με τον πατροπαράδοτο τρόπο στο εμβληματικό Fauchon, όπου έμαθε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Έπειτα επέκτεινε τις γνώσεις και την εμπειρία του μαθαίνοντας και αρτοποιϊα όπως και τη διαδικασία δημιουργίας νέων προϊόντων δίπλα στον Christophe Adam του L' Eclair de Genie. Μετά ο Grolet επέστρεψε στο Fauchon, αυτή τη φορά ως επικεφαλής της ανάπτυξης της σειράς προϊόντων και της εκπαίδευσης. Στη συνέχεια, ανέλαβε τον ρόλο της επίβλεψης των καταστημάτων της επιχείρησης στο εξωτερικό- στο Πεκίνο, το Ντουμπάι και το Μαρόκο. Η περιήγησή του ανά τον κόσμο διεύρυνε τους ορίζοντές του.

Ύστερα από έξι χρόνια θητείας στον οίκο Fauchon παρουσιάστηκε η μεγάλη του ευκαιρία: έγινε sous chef στα επιδόρπια του ιστορικού ξενοδοχείου Le Meurice, στο εστιατόριο του οποίου λάμπουν δύο αστέρια Michelin. Όταν αποχώρησε ο σεφ, αναβαθμίστηκε ο ίδιος ως επικεφαλής της δημιουργικής ζαχαροπλαστικής.

Το 2013 στο ξενοδοχείο έφτασε ως επικεφαλής ο Alain Ducasse, κορυφαίος μετρ της γαλλικής γαστρονομικής σκηνής, ο οποίος επέτρεψε στον νεαρό Grolet να δημιουργεί τα δικά του γλυκά. "Ο Alain Ducasse δεν ήταν οπαδός της ζάχαρης και έτσι με προέτρεψε να μειώσω την γλυκύτητα και να τονίσω τη φυσική γεύση των συστατικών όσο το δυνατόν περισσότερο" θυμάται ο Grolet που έκτοτε άρχισε να διαμορφώνει το προσωπικό του στιλ και το δικό του γαστρονομικό σύμπαν.

Ο διάσημος Γάλλος ζαχαροπλάστης Cédric Grolet δίνει άλλη διάσταση στα φρούτα (και στο τι σημαίνει γλυκό)

Kεντρική εικόνα: @cedricgrolet

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

25 Οκτ 2025

Το "τελευταίο αντίο" στον Διονύση Σαββόπουλο στην Μητρόπολη Αθηνών

Η Ελλάδα αποχαιρετά τον "Νιόνιο" της σε κλίμα έντονης συγκίνησης στη Μητρόπολη Αθηνών.

Περισσότερα από

Stories

24 Οκτ 2025

Movie Review | Regretting You (Μετανιώνοντας για εσένα): Ένα συγκινητικό ταξίδι ανάμεσα στη μνήμη, την προδοσία και τη γυναικεία αναγέννηση

Ο George Satsidis γράφει για το Regretting You, το οποίο έρχεται στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες στις 30 Οκτωβρίου.

24 Οκτ 2025

37 χρόνια πριν: Όταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη συνάντησε τον Διονύση Σαββόπουλο στο πρωτοχρονιάτικο show της ΕΡΤ

Η "ναζιάρα" Αλίκη Βουγιουκλάκη τραγουδούσε και χόρευε με τον "Νιόνιο".

24 Οκτ 2025

Η ταινία που κέρδισε φέτος τον Χρυσό Λέοντα "ανοίγει" το 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Στην ταινία πρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων, η Cate Blanchett και ο Adam Driver, ενώ η Indya Moore και άλλα μέλη του cast θα βρεθούν στην πανελλήνια πρεμιέρα του Father Mother Sister Brother.

23 Οκτ 2025

Το pop σύμπαν του Takashi Murakami και του οίκου Louis Vuitton στην Art Basel 2025

Ο πολύχρωμος κόσμος που σχεδίασε ο Ιάπωνας καλλιτέχνης μαζί με τη Louis Vuitton για το σπουδαιότερο ραντεβού τέχνης αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

23 Οκτ 2025

Ο Moby έρχεται στην Ελλάδα | Οι πρώτες πληροφορίες για τη συναυλία του

Το ραντεβού του superstar με το αθηναϊκό κοινό έχει ημερομηνία.

22 Οκτ 2025

Ψυχώ | H διαχρονική ταινία του Alfred Hitchcock σε μία ειδική προβολή για μία μόνο βραδιά

Η ταινία, η οποία θεωρείται μία από τις πιο επικές τρόμου, θα προβληθεί στην Αθήνα με ελεύθερη είσοδο.

22 Οκτ 2025

Το Okupa Kitchen & Listening Bar έχει νέο chef και ανανεωμένο μενού

Νέα εποχή για το kitchen & listening Bar που προσφέρει μία διαφορετική εστιατορική εμπειρία.

22 Οκτ 2025

Η ιστορία πίσω από τη "Συννεφούλα" του Διονύση Σαββόπουλου

Όταν ο "Νιόνιος", ο οποίος έφυγε από τη ζωή από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών, είχε περιγράψει την έμπνευση πίσω από ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του.

21 Οκτ 2025

Η νέα εποχή του στέγαστρου Καλατράβα στο ΟΑΚΑ | Οι πρώτες εικόνες από τις εργασίες

Οι εργασίες ελέγχου και συντήρησης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.