ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Νοσταλγία και γλυκιά προσμονή: Η Θεσσαλονίκη μέσα από τα νουάρ μάτια της Όλγας Δέικου

Σαν μια αγαπημένη ταινία που έχεις ξαναδεί αλλά πάντα θέλεις να «μπανίζεις», ξανά και ξανά.

Νοσταλγία και γλυκιά προσμονή: Η Θεσσαλονίκη μέσα από τα νουάρ μάτια της Όλγας Δέικου

Τα μέρη με υγρασία είναι συνήθως αυτά με τα οποία κολλάς μαζί τους. Σαν να κρύβει κάποιο ανώτερο συστατικό το υγρό στοιχείο, με το οποίο επικοινωνείς αθόρυβα, λες και το νερό σε τραβάει προς το μέρος του, άθελά σου. Ας πούμε, για τον συγγραφέα Paul Morand οι Βενετίες -το γνωστό βιβλίο του-, είναι δύο, εκείνη της πόλης και η δική του. Εξήντα και πλέον χρόνια μιας ανέφελης σχέσης και πάντα πιστής. Οι Βενετίες δεν είναι μόνο η φυσιογνωμία της πόλης, είναι ό,τι ο ίδιος ο συγγραφέας αποκαλεί το κρυφό του μουσείο.

Παραλληλίζοντας δυο «νερένιες» πόλεις, τη Βενετία και τη Θεσσαλονίκη, πέφτουμε πάνω σε μία ισοδύναμη έμπνευση, μια συζυγή κινηματογραφική αύρα, μια καθολική αίσθηση ότι η ζωή εκεί συμβαίνει για να μπορούν οι καλλιτέχνες να την περιγράφουν σε έργα.

Νοσταλγία και γλυκιά προσμονή: Η Θεσσαλονίκη μέσα από τα νουάρ μάτια της Όλγας Δέικου
Η Θεσσαλονίκη της φωτογράφου Όλγας Δέικου είναι γεμάτη από αντιφατικά συναισθήματα -νοσταλγία και προσμονή, χαρά και λύπη, έλξη και απομάκρυνση.
Οι εικόνες της δεν ωραιοποιούν, είναι ωμές, άλλοτε γλυκές άλλοτε κυνικές, αυτούσιες, γεμάτες καθημερινούς ανθρώπους που αναζητούν την ευτυχία σε μία πόλη που αλλάζει, σε μια δεκαετία που όλα μοιάζουν μετέωρα και αμφιταλαντευόμενα.

Η Θεσσαλονίκη της φωτογράφου Όλγας Δέικου είναι γεμάτη από αντιφατικά συναισθήματα -νοσταλγία και προσμονή, χαρά και λύπη, έλξη και απομάκρυνση. Οι εικόνες της δεν ωραιοποιούν, είναι ωμές, άλλοτε γλυκές άλλοτε κυνικές, αυτούσιες, γεμάτες καθημερινούς ανθρώπους που αναζητούν την ευτυχία σε μία πόλη που αλλάζει, σε μια δεκαετία που όλα μοιάζουν μετέωρα και αμφιταλαντευόμενα.

«Η ιστορία μου ξεκινάει πριν 35 χρόνια, έρχομαι από την ακριτική Φλώρινα, ζω όμως εδώ και 17 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Δεν έχω ιδέα πού πηγαίνω» απαντάει ο Όλγα όταν της κάνω την αγαπημένη μου ερώτηση «από που έρχεσαι και που πηγαίνεις;». Μπορεί να μην έχει ιδέα που πηγαίνει αλλά το βασικό αξεσουάρ της δεν το αποχωρίζεται ποτέ. Είναι αυτό που της δείχνει τον δρόμο. «Η ιστορία μου ξεκινάει πριν 35 χρόνια, έρχομαι από την ακριτική Φλώρινα, ζω όμως εδώ και 17 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Δεν έχω ιδέα πού πηγαίνω» θα πει.

«Η ιστορία μου ξεκινάει πριν 35 χρόνια, έρχομαι από την ακριτική Φλώρινα, ζω όμως εδώ και 17 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Δεν έχω ιδέα πού πηγαίνω»

-Τι φωτογραφική μηχανή έχεις;

«Ξεκίνησα πριν 12 χρόνια με Canon, συνεχίζω με Canon, σκέφτομαι να αλλάξω, αλλά με τις αλλαγές δεν τα πάω καλά».

-Πώς θα παρουσίαζες τη Θεσσαλονίκη σε κάποιον που δεν την έχει επισκεφθεί ποτέ ξανά; Τι θα του έλεγες;

«Ανθρώπινη. Αποπνέει μια αίσθηση ελευθερίας. Δεν είναι ούτε μεγαλούπολη, ούτε επαρχία, βρίσκεσαι σε λίγα λεπτά στη θάλασσα. Θεωρώ ότι έχει τη δύναμη πανεύκολα, να ενσωματώσει και να αγκαλιάσει κάθε "ξένο"».

«Η ιστορία μου ξεκινάει πριν 35 χρόνια, έρχομαι από την ακριτική Φλώρινα, ζω όμως εδώ και 17 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Δεν έχω ιδέα πού πηγαίνω»

-Ποιος είναι ο πιο δυνατός λόγος που αγαπάς την πόλη σου;

«Ο πιο μεγάλος λόγος που αγαπώ την πόλη μου είναι ότι δεν την βλέπω ποτέ μονότονη, οι άνθρωποι της, το μικρο κέντρο της που περπατιέται τόσο εύκολα. Όλα εναλλάσσονται γρήγορα».

-Πες μου μερικά από τα πιο ωραία για σένα σημεία της Θεσσαλονίκης. Γωνιές, περιοχές, γειτονιές, μέρη, μαγαζιά, ό,τι θες.

«Μου αρέσει η αστική πλευρά της. Η Θεσσαλονίκη έχει αρκετά νεοκλασικά κτίρια, ιστορικές στοές,τα οποία έχουν κάτι περισσότερο από μια αισθητική ομορφιά. Πολλά από αυτά γίνονται μέρη που αποκτούν βιωματική σημασία για τους ανθρώπους».

-Πώς αντιλαμβάνεσαι ότι ένα κάδρο σε καλεί. Τι νιώθεις τη στιγμή που το βλέπεις;

«Συνήθως το αισθάνομαι πρώτα ή σχεδόν ταυτόχρονα με το που το βλέπω, μετά το φαντάζομαι σαν εικόνα. Όλα αυτά μέσα σε δευτερόλεπτα, βέβαια, μέχρι να γίνουν τα πρώτα κλικ».

«Ο πιο μεγάλος λόγος που αγαπώ την πόλη μου είναι ότι δεν την βλέπω ποτέ μονότονη, οι άνθρωποι της, το μικρο κέντρο της που περπατιέται τόσο εύκολα. Όλα εναλλάσσονται γρήγορα».
«Πάντα σκέφτομαι τον Τσάρλι Τσάπλιν πριν βγω από το σπίτι».

-Ποια είναι η πιο αγαπημένη από τις εικόνες σου και γιατί;

«Ίσως ο Τσάρλι Τσάπλιν. Ερχόμενη από τη δυτική έξοδο της πόλης. Βρισκόμουν στο Καλοχώρι για μια φωτογράφηση, γυρνώντας κουρασμένη με το αυτοκίνητο, άναψε το φανάρι κόκκινο και τον είδα στα αριστερά μου. Οι φωτιστικές συνθήκες ήταν ιδανικές. Μέχρι να ανάψει πράσινο έκανα το κλικ. Πήγα να τον ξαναβρώ, τον ευχαρίστησα και τον ξαναφωτογράφισα, αλλά καμία εικόνα δεν ήταν σαν την πρώτη. Πάντα σκέφτομαι τον Τσάρλι Τσάπλιν πριν βγω από το σπίτι».

-Θα τολμούσες να δώσεις τον ορισμό της φωτογραφίας;

«Το να δίνεις ορισμούς είναι κάτι επικίνδυνο και όχι ιδιαίτερα χρήσιμο».

«Μου αρέσει η αστική πλευρά της. Η Θεσσαλονίκη έχει αρκετά νεοκλασικά κτίρια, ιστορικές στοές,τα οποία έχουν κάτι περισσότερο από μια αισθητική ομορφιά. Πολλά από αυτά γίνονται μέρη που αποκτούν βιωματική σημασία για τους ανθρώπους».
«Δε θέλω να περάσω κανένα μήνυμα, Είναι η πόλη όπως τη βλέπω, ό,τι επιλέγω να καταγράφω, καθώς και ένα μεγάλο κομμάτι της φαντασίας μου, πολλές φορές».

-Πόσο σημαντικό είναι για σένα να καταγράφεις τη ζωή με εικόνες;

«Τελικά είναι, το καταλαβαίνω εκ των υστέρων αφού πάρω απόσταση από τη στιγμή».

-Ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να περάσεις μέσα από τις εικόνες σου για την πόλη σου;

«Δε θέλω να περάσω κανένα μήνυμα, Είναι η πόλη όπως τη βλέπω, ό,τι επιλέγω να καταγράφω, καθώς και ένα μεγάλο κομμάτι της φαντασίας μου, πολλές φορές. Δεν περίμενα τέτοια ανταπόκριση από τον κόσμο, λογικά κάτι θα βλέπουν και αυτοί, με τη σειρά τους».

*Δείτε περισσότερα στη σελίδα του φέισμπουκ της Όλγας Δέικου

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη "Βουγονία" του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Το Φεστιβάλ Βενετίας απέτισε φόρο τιμής στον Giorgio Armani με μία συγκινητική ανακοίνωση

Ο θρύλος της μόδας είχε στενούς δεσμούς με το φεστιβάλ ως τακτικός επισκέπτης εδώ και δεκαετίες, μιας και ο κινηματογράφος αποτελούσε ανέκαθεν τη μεγάλη του αγάπη.

Περισσότερα από

Stories

04 Σεπ 2025

O Giorgio Armani μέσα από δέκα εμβληματικές ρήσεις του

O Ιταλός πρωτοπόρος του ανδρόγυνου στιλ έφυγε από τη ζωή, αλλά συνεχίζει να μας εμπνέει μέσα από το αστήρευτο ταλέντο του.

04 Σεπ 2025

Τα vintage έπιπλα Cannage επιστρέφουν στο σαλόνι μας

Τα έπιπλα από ψάθα είναι τάση και κάνουν δυναμική επιστροφή το 2025!

04 Σεπ 2025
03 Σεπ 2025

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Με μαύρη couture δημιουργία στο Ζάππειο πριν από 29 χρόνια

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην τελευταία φωτογράφισή της στο Ζάππειο.

03 Σεπ 2025

Ούτε "rom", ούτε "com" | Μα πού πήγαν τέλος πάντων οι καλές ρομαντικές κομεντί;

Ένα είδος που αγαπήθηκε όσο λίγα, έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τη μεγάλη οθόνη. Θα μπορέσει να κάνει το comeback που του αξίζει;

03 Σεπ 2025

Theater News | Το "Food For Love" του Sam Shepard "ανεβαίνει" στη θεατρική σκηνή με πρωταγωνίστρια τη Melia Kreiling

Οι "Ερωτευμένοι" αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα τον ερχόμενο Οκτώβριο στο BIOS.

03 Σεπ 2025

Τι θα δούμε στο Netflix τον Σεπτέμβριο

Αγαπημένες επιλογές και φρέσκιες πρεμιέρες έρχονται στην πλατφόρμα τις επόμενες ημέρες.

02 Σεπ 2025

Movie Review | Caught Stealing, μία περιπέτεια με στιλ και πρωταγωνιστές τη Zoë Kravitz και τον Austin Butler

Ο George Satsidis γράφει για μία από τις νέες ταινίες που έρχεται αυτή την εβδομάδα στο σινεμά.

02 Σεπ 2025

Τρεις παραστάσεις της Επιδαύρου κάνουν στάση στο Ηρώδειο

Οι παράστασεις που έκαναν πρεμιέρα και ξεχώρισαν στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2025 έρχονται τον Σεπτέμβριο στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

02 Σεπ 2025