
«Ιs this ok?» είναι το σλόγκαν της νέας καμπάνιας από τη Μεγάλη Βρετανία σχετικά με την παρενόχληση και την έμφυλη βία. Διανύουμε εποχές ευαίσθητες και περίεργες. Η υπερβολή είναι ένα από τα βασικά της χαρακτηριστικά. Η απόλυτη απάθεια του παρελθόντος, έχει δώσει τη θέση της στην απόλυτη ενσυναίσθηση του παρόντος, η οποία δυστυχώς αρκετές φορές θολώνει την κρίση μας. Το αποτέλεσμα είναι να εξισώνουμε πράξεις και συμπεριφορές, οι οποίες στο τέλος αποδυναμώνονται και χάνουν το νόημά τους.
Το συγκεκριμένο σποτ προσπαθεί να εξισορροπήσει καταστάσεις, και να καταδείξει ότι η έμφυλη βία και ο κίνδυνος για τις γυναίκες μπορεί να υπάρξει οπουδήποτε, ακόμα και σε περιπτώσεις που ενδεχομένως θα θεωρούσαμε αθώες και παιδιάστικες.
Το συγκεκριμένο σποτ προσπαθεί να εξισορροπήσει καταστάσεις, και να καταδείξει ότι η έμφυλη βία και ο κίνδυνος για τις γυναίκες μπορεί να υπάρξει οπουδήποτε, ακόμα και σε περιπτώσεις που ενδεχομένως θα θεωρούσαμε αθώες και παιδιάστικες.
Παρακολουθούμε την καθημερινότητα μίας κοπέλας η οποία ξεκινάει τη μέρα της με τρέξιμο. Σε όλη τη διάρκεια του ολιγόλεπτου βίντεο, άντρες περνούν από δίπλα της, πότε κάνοντάς της κοπλιμέντα, πότε αγγίζοντάς τη και πότε κάνοντάς της επίθεση όταν συνειδητοποιούν ότι προσπαθεί να μην τους δώσει σημασία. "Νομίζεις ότι είσαι καλύτερη από εμένα; Δεν είσαι και τόσο ωραία" της φωνάζει ένας νεαρός έξαλλος από την αδιαφορία της στο άκομψο "φλερτ" του το οποίο τη φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση και αμηχανία.
"Νομίζεις ότι είσαι καλύτερη από εμένα; Δεν είσαι και τόσο ωραία" της φωνάζει ένας νεαρός έξαλλος από την αδιαφορία της στο άκομψο "φλερτ" του το οποίο τη φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση και αμηχανία.
Πολλοί χαρακτήρισαν την καμπάνια υπερβολική - στο πνεύμα της εποχής - αλλά η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Πόσες φορές άλλωστε δεν αλλάξαμε δρόμο επειδή στο βάθος είδαμε μία παρέα αντρών; Πόσες φορές περπατήσαμε μπροστά από άντρες φορώντας ψηλοτάκουνα και μετανιώνοντας την ώρα και τη στιγμή που αποφασίσαμε να τα φορέσουμε; Ακόμα χειρότερα: Πόσες φορές δεν μετανιώσαμε που φορέσαμε εκείνη τη φούστα, η οποία τελικά μόνο μπελάδες μας έφερε; Πόσες φορές επιταχύναμε το βήμα μόνο και μόνο επειδή αισθανθήκαμε αντρική παρουσία από πίσω; Και πόσες φορές τελοσπάντων θελήσαμε να βγούμε με τις φίλες μας και να μην ακούσουμε κανένα απολύτως σχόλιο;
Το «Ιs this ok?» πραγματεύεται ακριβώς αυτό: Αθώες φαινομενικά πράξεις και σχόλια, οι οποίες ωστόσο καταπατούν την ελευθερία ενός άλλου ατόμου. Και αυτό δεν είναι ποτέ εντάξει.
Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram