ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μία καλοκαιρινή μπόρα

Και μία ιστορία για το πώς αλλάζει ο καιρός και ο Αύγουστος

Μία καλοκαιρινή μπόρα

Η Στέλλα έχει ετοιμάσει μια πιατέλα με σύκα που μόλις μάζεψε από την απέναντι αυλή. Οι ιδιοκτήτες λείπουν στο εξωτερικό, πρώτο καλοκαίρι που δεν έρχονται να ξεκαλοκαιριάσουν. Της τηλεφώνησαν και της ζήτησαν να τα μαζέψει και να τα χαρεί εκείνη. Βαριά, μελωμένα σύκα, από αυτά που δύσκολα τα ξεφλουδίζεις, γιατί η σάρκα έχει υπερισχύσει της φλούδας και την τρώει σιγά σιγά από μέσα.

Στο διπλανό μπαλκονάκι ένα ζευγάρι μουρμουρίζει «Βάλε λίγο εκείνο που μ’ αρέσει» και μια μελωδία με στίχους χειμαρρώδεις, ξεχύνεται στη μικρή γειτονιά. Οι λέξεις πέφτουν σαν βροχή κι ύστερα από λίγο πράγματι βρέχει.

«Βρύσες να δεις και ποταμούς, χωριά και δάση, να σου φανεί παράξενο ο κόσμος πώς αλλάζει»

Η καλοκαιρινή μπόρα μπαίνει μέσα από τα κάγκελα και βρέχει την Στέλλα, τα σύκα και το καυτό μωσαϊκό του μπαλκονιού. Μια δροσιά ξαφνική της θυμίζει τον περασμένο χειμώνα. Μπαίνει στο σπίτι και ψάχνει το ημερολόγιό της. Είναι μια στιγμή που θέλει να κρατήσει. Η μπόρα, τα σύκα, το τραγούδι των δίπλα. Ανοίγει τυχαία το τετράδιο και πέφτει πάνω σε μια παλιότερη ημερομηνία.

Μία καλοκαιρινή μπόρα

14 Νοεμβρίου 2020

Αγαπητό ημερολόγιο καραντίνας,

Νομίζω είμαστε στη δεύτερη εβδομάδα εγκλεισμού. Έχω μόλις τελειώσει τη δουλειά, και αλλάζω δωμάτιο για να αλλάξω παραστάσεις. Έξω βρέχει και θα έδινα τα πάντα να είναι μια καλοκαιρινή μπόρα. Είναι όμως πρωτοβρόχια και ο Χειμώνας μοιάζει ακόμα μακρύς και δύσκολος. Βάζω μια κούπα αχνιστό καφέ και γράφω τη λίστα για τα ψώνια μου. Θα είναι μεγάλη λίστα, γιατί αυτή η βόλτα μέχρι το Lidl, έχει γίνει η αγαπημένη στιγμή της ημέρας μου. Ας είναι.

13 Δεκεμβρίου 2020

Όλα δείχνουν πως δεν μπορούμε να κάνουμε όνειρα για τις γιορτές. Κατεβάζω συνταγές για να μαγειρέψω για δυο τρεις φίλους. Τους φίλους πλέον τους λέμε «η φούσκα μας».

31 Δεκεμβρίου 2020

Αγαπητό ημερολόγιο,

Είναι η τελευταία μέρα του χρόνου και έχω μια μεγάλη ανάγκη να φύγει να ησυχάσουμε. Ονειρεύομαι το Καλοκαίρι. Έβγαλα μόλις μια πιατέλα με ξηρούς καρπούς και φρούτα για το βράδυ και έφαγα με λαιμαργία 3-4 αποξηραμένα σύκα. Δίνω τα πάντα για ένα fast forward, να γίνει αμέσως Αύγουστος.

Η Στέλλα βρίσκει μια κενή σελίδα και γράφει:

14 Αυγούστου 2021

Είναι Αύγουστος και έξω ρίχνει μια καθαρτική καλοκαιρινή μπόρα. Πώς έχει αλλάξει ο καιρός; Πώς πέρασαν όλες αυτές οι μέρες; Πιάνω τον εαυτό μου να θυμάται τα Πρωτοχρονιάτικα σύκα σαν να ήταν χθες, όμως μια αιωνιότητα με χωρίζει απ’ τον χειμώνα που πέρασε. Μια μουσική παίζει από δίπλα. Πάω να τους ρωτήσω τι είναι. Σημειώνω τους στίχους

Όσο κι αν ταξιδέψεις και να κατακτήσεις τόπους, καμιά χαρά κατάκτησης δεν θα ‘χεις αν δεν έχεις στο λιμάνι της επιστροφής σου ανθρώπους.

Η Στέλλα παραβλέπει τη βροχή που τώρα πέφτει με το τουλούμι και πηγαίνει στη διπλανή μονοκατοικία. Χτυπάει την πόρτα δυνατά καθώς η μουσική είναι στα τέρματα κι αφού δεν ανοίγει κανείς πηγαίνει κάτω από το μπαλκονάκι και μούσκεμα καθώς είναι φωνάζει: «Δεν το πιάνει το Shazam, μήπως μπορείτε να μου πείτε τι παίζει;». Η κοπέλα τρέχει να της ανοίξει και της λέει να περάσει. «Shazam από τα Lidl» της απαντάει ο νεαρός και γελάει. «Σοβαρολογώ, παίζει Lidl, μια συλλογή για τα 200 χρόνια δημοτικό τραγούδι και η Ειρήνη έχει φάει σκάλωμα με το συγκεκριμένο. Κάτσε, αλλά πες μας και ποια είσαι. Εγώ είμαι ο Λεωνίδας». Η Στέλλα άπλωσε το χέρι στην κλασική, πλέον, γροθιά και συστήθηκε. «Το διπλανό σπιτάκι είναι το πατρικό μου και ήρθα να βγάλω εδώ τον Αύγουστο. Δε θα την πάλευα άλλο καλοκαίρι στην Αθήνα».

Στέλλα, Λεωνίδας και Ειρήνη θα περάσουν μαζί έναν Αύγουστο γεμάτο ζουμερά σύκα και μουσικές. Στις 15 Αυγούστου η Στέλλα γράφει στο ημερολόγιό της: «Χρόνια πολλά. Ο κόσμος πώς αλλάζει, με δυο φίλους και δυο στίχους». Πιο κάτω σημειώνει πρόχειρα.

200xroniadimotikotragoudi.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

17 Ιαν 2026

Η πτήση-φάντασμα που "πάγωσε" την Αθήνα: Το μοιραίο λάθος που σκότωσε 121 ανθρώπους

Ένα λάθος μετέτρεψε μια συνηθισμένη πτήση σε μία από τις πιο φρικτές αεροπορικές τραγωδίες.

16 Ιαν 2026

#theaftertaste | Ένα θεατρικό "Κρυφτό" κι ένα ταξίδι από τη Νάπολη έως τα νότια προάστια της Αθήνας

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για τρίτη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

Περισσότερα από

Stories

16 Ιαν 2026

Movie Review | Είδαμε το RIP, τη νέα ταινία του Ben Affleck με τον Matt Damon

Ο George Satsidis γράφει για το crime thriller που φέρνει τους δύο Χολιγουντιανούς σταρ από το Netflix στο σπίτι μας.

16 Ιαν 2026

Μαίρη Αρώνη: Σπάνιο φωτογραφικό στιγμιότυπο με τον 22χρονο Τάσο Χαλκιά πριν από 51 χρόνια

Η Μαίρη Αρώνη σε ένα σπάνιο φωτογραφικό καρέ με τον Τάσο Χαλκιά.

16 Ιαν 2026

Athens Photo World | Το διεθνές φεστιβάλ φωτορεπορτάζ της Αθήνας επιστρέφει

Για ακόμα μία χρονιά, το φεστιβάλ στοχεύει στην ανάδειξη του σύγχρονου φωτορεπορτάζ και των δημιουργών του, που καταγράφουν την Ιστορία τη στιγμή που αυτή γράφεται.

15 Ιαν 2026

Η Μεγάλη Χίμαιρα | Ένα απαγορευμένο πάθος γεννιέται στο νέο επεισόδιο της σειράς

Τι θα συμβεί στο τέταρτο επεισόδιο της Μεγάλης Χίμαιρας.

15 Ιαν 2026

Eat Chic | 4 ενδιαφέροντα γαστρονομικά ραντεβού αυτόν τον Ιανουάριο στην πόλη

Η εστιατορική σκηνή της πρωτεύουσας υποδέχεται το καινούριο έτος με ραντεβού που συνδυάζουν εκλεκτή γεύση και εξαιρετικό κρασί.

15 Ιαν 2026

Λίλυ Παπαγιάννη: Η πιο φινετσάτη κυρία του ελληνικού θεάτρου σε ηλικία 27 ετών

Η αξέχαστη ηθοποιός, εκτός από φινετσάτη και όμορφη, χαρακτηριζόταν από ταλέντο, παιδεία και ποιότητα. Μια σπάνια φωτογραφία 62 χρόνια πριν.

14 Ιαν 2026

Άμνετ | Πότε θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα η πολυαναμενόμενη ταινία;

Η βραβευμένη με Όσκαρ Chloé Zhao σκηνοθετεί την Jessie Buckley και τον Paul Mescal στην ιστορία που ενέπνευσε τον Άμλετ του Σαίξπηρ.

14 Ιαν 2026

Θεατρικά Νέα | Ο Γιώργος Παπαγεωργίου σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο "1984" του George Orwell

Στην παράσταση, o ηθοποιός-performer υποδύεται όλους τους ρόλους της ιστορίας, έχοντας μαζί του επί σκηνής μόλισ τέσσερις μουσικούς.