ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μεγάλη έκθεση στο μουσείο Ορσέ μετονομάζει διάσημους πίνακες με τα ονόματα των μαύρων μοντέλων τους

Ίσως μία από τις πιο εντυπωσιακές αντιρατσιστικές κινήσεις στον κόσμο της τέχνης, μία σπουδαία έκθεση σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του πλανήτη.

Μεγάλη έκθεση στο μουσείο Ορσέ μετονομάζει διάσημους πίνακες με τα ονόματα των μαύρων μοντέλων τους

Κάποια από τα πιο σημαντικά και αναγνωρίσιμα έργα τέχνης στην ιστορία δεν θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια χάρη σε μία μεγάλη και σημαντική έκθεση που ανοίγει τις πόρτες της αύριο στο μουσείο Ορσέ του Παρισιού.

Σε αυτή κορυφαία έργα ζωγραφικής μετονομάζονται παίρνοντας τίτλους οι οποίοι αναφέρονται στους μαύρους ανθρώπους που κάποτε πόζαραν γι'αυτά, μία ουσιαστική προσπάθεια να αναδείξει εκ νέου την θέση των μαύρων ανθρώπων στις κοινωνίες μέσα στο πέρασμα των αιώνων.

Αν δεν έχεις καταλάβει ακριβώς τι εννοούμε θα σου δώσουμε ένα σαφές παράδειγμα. Η «Ολυμπία» του Εντουάρ Μανέ, ένας από τους σημαντικότερους πίνακες των αρχών του Ιμπρεσιονισμού, ένα έργο που θεωρείται από πολλούς η αφετηρία ολόκληρης της μοντέρνας τέχνης, μετανομάζεται σε «Λορέ», το όνομα της μαύρης γυναίκας που ποζάρει δίπλα της στον πίνακα ως η υπηρέτρια της.

Μεγάλη έκθεση στο μουσείο Ορσέ μετονομάζει διάσημους πίνακες με τα ονόματα των μαύρων μοντέλων τους
Η «Ολυμπία» του Εντουάρ Μανέ που μετονομάστηκε σε «Λορέ».

Οι επιμελητές πίσω από την έκθεση «Μαύρα Μοντέλα: Από τον Ζερικώ στον Ματίς» κατάφεραν να ταυτοποιήσουν όλους τους μαύρους ανθρώπους, άντρες και γυναίκες, που πόζαραν στα έργα που θα φιλοξενούνται στο Ορσέ από αύριο και μέχρι τις 21 Ιουλίου.

Η μεγάλη έκθεση περιλαμβάνει έργα του Ντελακρουά, του Γκογκέν, του Πικάσο, του Μπονάρ και του Σεζάν και επικεντρώνεται στην απεικόνιση ανθρώπων μαύρου χρώματος ή μιγάδων, από τότε που η Γαλλία κατάργησε οριστικά τη δουλεία το 1848 έως τη δεκαετία του 1950.

Σύμφωνα με την Ντενίζ Μιουρέλ, την Αμερικανίδα επιμελήτρια που ήταν υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος του συντονισμού της έκθεσης, τα όσα θα δει ο θεατής στο μουσείο Ορσέ του Παρισιού αποκαλύπτουν περίτρανα πως οι μαύροι άνθρωποι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη γέννηση της μοντέρνας τέχνης στη Παρίσι αλλά αγνοήθηκαν από την ιστορία.

Η επιρροή ανθρώπων διαφορετικού χρώματος έχει αποσιωπηθεί στην ιστορία της τέχνης εξαιτίας του ρατσισμού και των στερεοτύπων, λέει η Μιούρελ. Όμως τα ονόματα τους έχουν κρυφτεί πίσω από «αχρείαστες αναφορές στη φυλή» όπως «νέγρα» ή με τη γαλλική λέξη για τη μιγάδα, «mulatresse», η οποία προέρχεται από τη γαλλική λέξη για το μουλάρι, προσθέτει.

Η Μιούρελ και οι υπόλοιποι επιμελητές της έκθεσης αποκαλύπτουν τα πραγματικά ονόματα στους καινούργιους τίτλους των πινάκων της έκθεσης,«αυτό θα είχε συμβεί και στην πραγματικότητα αν ήταν Ευρωπαίοι», ενώ ο τίτλος με τον οποίο είναι διαχρονικά γνωστός κάθε πίνακας βρίσκεται στη δεύτερη σειρά της επιγραφής.

Ακολουθήστε το WomanTOC στο Instagram.

Read Next

06 Μαϊ 2024

Σπάνια ασθένεια: Το 9χρονο παιδί που δε νιώθει πόνο

Και παρόλο που η κατάσταση του μπορεί να ακούγεται σαν υπερδύναμη, στην πραγματικότητα, η πάθηση αυτή κάνει το αγόρι πιο ευάλωτο σε τραύματα.

06 Μαϊ 2024

"Πέρα από τη σαρκική επιθυμία": Ρίτα Χέιγουορθ και Όρσον Γουέλς, μια σχέση αχαλίνωτου πάθους και μίσους

Το "παιδί θαύμα" ήταν ύποπτος για την άγρια δολοφονία της ηθοποιού Μαύρης Ντάλιας. Λάτρευε τις γυναίκες και το φαγητό.

Περισσότερα από

Stories

06 Μαϊ 2024

Πού έκαναν Ανάσταση οι μεγάλοι αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

Σπάνιο ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

35 χρόνια πριν: Μαρινέλλα - Σταμάτης Φασουλής φίλοι για πάντα

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν μια μακροχρόνια φιλία και εδώ τους παρακολουθούμε σε έναν διαφορετικό διάλογο

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.