ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το «κρυφό» παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν υπήρξε μια από τις πιο εμβληματικές ιδιοφυίες του κόσμου, με τις καινοτόμες ιδέες και ανακαλύψεις του να διευρύνουν με νέα δεδομένα τον τομέα των φυσικών επιστημών. Όσο σπουδαία και λαμπρή υπήρξε η επαγγελματική του πορεία ως καταξιωμένος φυσικός, άλλο τόσο ασταθής και ιδιότροπος ήταν στην προσωπική του ζωή.

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σύμφωνα με τους βιογράφους του, επρόκειτο για έναν άνθρωπο με ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία και απρόβλεπτο χαρακτήρα με πολλές παραξενιές, αποδέκτης των οποίων υπήρξε η οικογένεια του. Ο Αϊνστάιν είχε αποφασίσει να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στην έρευνα με οποιοδήποτε κόστος, εγκαταλείποντας την πρώτη του σύζυγο και τους δύο γιούς τους, δημιουργώντας έναν νέο πιο ανεξάρτητο ερωτικό δεσμό με την πρώτη του ξαδέρφη, Έλσα Αϊνστάιν. Η επεισοδιακή ζωή του φυσικού επιβεβαιώθηκε όταν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του αποκαλύφθηκε το μεγαλύτερο μυστικό του: η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του, αλλά και η εξαφάνιση του από προσώπου γης.

Το 1901 η νεαρή φοιτήτρια και μοναδική γυναίκα σπουδάστρια στο τμήμα φυσικής και μαθηματικών του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, εγκαταλείπει τις σπουδές της και επιστρέφει στον τόπο καταγωγής της, για να φέρει στον κόσμο το καρπό του έρωτα της με τον συμφοιτητή της, Άλμπερτ.

Η Λίζερλ Αϊνστάιν, όπως ονομαζόταν η μοναχοκόρη του Άλμπερτ Αϊνστάιν, ήταν το "κρυφό" παιδί που απέκτησε μαζί με την πρώτη του σύζυγο, Μιλέβα Μάριτς. Το 1901 η νεαρή φοιτήτρια και μοναδική γυναίκα σπουδάστρια στο τμήμα φυσικής και μαθηματικών του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, εγκαταλείπει τις σπουδές της και επιστρέφει στον τόπο καταγωγής της, για να φέρει στον κόσμο το καρπό του έρωτα της με τον συμφοιτητή της, Άλμπερτ. Η ύπαρξη αυτού του παιδιού ανακαλύφθηκε το 1986 όταν ερευνητές μελετούσαν διεξοδικά την προσωπική του ζωή, διαπιστώνοντας ότι υπήρξε αναφορά σε αυτό μόνο τρεις φορές στην αλληλογραφία με την μετέπειτα σύζυγο του, Μιλέβα, μετά την γέννηση του παιδιού.

Το γιατί παρέμεινε μυστικό o ερχομός της κόρης τους στον κόσμο, συναντά την προφανή αιτιολογία ότι προήλθε εκτός γάμου. Η Λίζερλ γεννήθηκε στις 27 Ιανουαρίου του 1902 στο Νόβι Σαντ της Σερβίας, με τα "ίχνη" της να χάνονται μια για πάντα, αφού η ημερομηνία αλλά και ο τόπος της γέννησης της είναι το μοναδικό έγκυρο στοιχείο στα χέρια των ιστορικών που πιστοποιούν την ύπαρξη της. Συγκεκριμένα, στις 4 Φεβρουαρίου του 1902 η Μιλέβα έλαβε ένα γράμμα από τον Άλμπερτ που έγραφε τα εξής:

"Φοβήθηκα πολύ όταν ο πατέρας σου μου έγραψε για το πρόβλημα που αντιμετώπισες. Είναι υγιής, κλαίει ήδη σωστά; Έχει μικρά μάτια; Σε ποιόν μοιάζει περισσότερο" αναρωτιόταν όλο αγωνία μέσα στο γράμμα του για το μωρό που έφερε στον κόσμο η αγαπημένη του. Στο τέλος της επιστολής σημείωσε χαρακτηριστικά "Την αγαπώ τόσο πολύ, παρόλο που δεν την ξέρω ακόμα".

Τον Ιανουάριο του 1903 η Μιλέβα πήγε να συναντήσει τον Άλμπερτ στην Βέρνη, με σκοπό να παντρευτούν. Όμως, η νεαρή μητέρα δεν είχε μαζί της το μωρό, το οποίο έκτοτε εξαφανίστηκε οριστικά από την ζωή τους.

Στο ίδιο ύφος κινήθηκαν και δύο ακόμα γράμματα που αντάλλαξαν τους επόμενους μήνες, πριν συναντηθούν από κοντά σχεδόν έναν χρόνο αργότερα. Τον Ιανουάριο του 1903 η Μιλέβα πήγε να συναντήσει τον Άλμπερτ στην Βέρνη, με σκοπό να παντρευτούν. Όμως, η νεαρή μητέρα δεν είχε μαζί της το μωρό, το οποίο έκτοτε εξαφανίστηκε οριστικά από την ζωή τους.

Η αναζήτηση για την χαμένη κόρη του Άλμπερτ Αϊνστάιν δεν είχε κανένα σαφή αποτέλεσμα, αφού οι ερευνητές δεν κατάφεραν μέχρι στιγμής να βρουν οποιοδήποτε άλλο στοιχείο για την ύπαρξη της. Εικασίες και ατεκμηρίωτες υποθέσεις θέλουν τους δύο γονείς να "κρύβουν" το παιδί τους καθώς την περίοδο πριν τον γάμο τους, ο βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής επιστήμονας μόλις είχε ξεκινήσει την καριέρα του σε έναν μεγάλο ελβετικό οργανισμό και η είδηση ενός νόθου παιδιού θα μπορούσε να τον θεωρήσει αναξιόπιστο συνεργασίας.

Η είδηση ενός νόθου παιδιού θα μπορούσε να τον θεωρήσει αναξιόπιστο συνεργασίας.

Ωστόσο, στην τελευταία επιστολή που έγινε αναφορά στην Λίζερλ, η Μιλέβα άφησε να εννοηθεί πως η μικρή πάσχει από κάποια παιδική ασθένεια, την οποία ίσως να ξεπερνούσε. Χωρίς να είναι απόλυτα βέβαιο ότι η κόρη τους πέθανε σε μικρή ηλικία από κάποια πάθηση, η συγγραφέας Μισέλ Ζακχέιμ δημοσιεύοντας το βιβλίο "Einstein’s Daughter: The Search for Lieserl" το 1999 έπειτα από μακρόχρονη έρευνα, διατύπωσε την άποψη ότι η Λίζερλ γεννήθηκε με άγνωστες αναπτυξιακές αναπηρίες και λίγο πριν τα δεύτερα γενέθλια της πέθανε, όσο το ζευγάρι ετοίμαζε το γάμο τους.

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

21 Μαϊ 2024

Φρέντυ Γερμανός: "H Eλλάδα είναι µια µικρή χώρα. Παρ’ όλα αυτά, οι µισοί Έλληνες µισούν τους άλλους µισούς. Xωρίς µίσος ο Έλληνας είναι µισός".

25 χρόνια χωρίς τον αγαπημένο μας Φρέντυ Γερμανό, τον δηµοσιογράφο και συγγραφέα που χάρισε σε μια χώρα κάτι που της ήταν άγνωστο:Ποιότητα και χιούμορ στην δημοσιογραφία.

Περισσότερα από

Stories

20 Μαϊ 2024

Σορίν Ματέι: Η δολοφονία (σε live μετάδοση) που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα

26 χρόνια πριν, όλο το πανελλήνιο παροκολουθούσε με κομμένη την ανάσα όσα διαδραματίστηκαν στην οδό Νιόβης 4 στα Κάτω Πατήσια.

20 Μαϊ 2024

Μαρινέλλα -Στέλιος Καζαντζίδης: Η σπάνια φωτογραφία ως νεόνυμφοι 60 χρόνια πριν

Το σπάνιο στιγμιότυπο του ζευγαριού 60 χρόνια πριν. Χθες η σπουδαία ερμηνέυτρια έγινε 86 ετών.

18 Μαϊ 2024

Bίκυ Φλέσσα | "Οι γυναίκες είμαστε το κέντρο του κόσμου"

Συναντηθήκαμε σε καφέ της γειτονιάς της και μιλήσαμε για τη νέα της υποψηφιότητα στις Ευρωεκλογές με τη Νέα Δημοκρατία ενώ αποκάλυψε για πρώτη φορά άγνωστες λεπτομέρειες από την προσωπική διαδρομή της.

18 Μαϊ 2024

Αλίκη Βουγιουκλάκη και Τζένη Καρέζη και τους γιους τους Γιάννη και Κων/νο τον Σεπτέμβριο του 1981 στο Ηρώδειο

Μία σπάνια φωτογραφία των δύο σπουδαίων κυριών του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου και των παιδιών τους.

17 Μαϊ 2024

Όταν ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ ήταν αρραβωνιασμένος με την Κλόντια Σίφερ

Πριν βρεθεί στο στόχαστρο του #MeToo, με 16 γυναίκες να τον καταγγέλουν για σεξουαλικά αδικήματα, ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, ήταν αρραβωνιασμένος με την Κλόντια Σίφερ.

17 Μαϊ 2024

Βίκυ Μοσχολιού: Σπάνια φωτογραφία από το ταξίδι της στη Βενετία

Το συγκινητικό σχόλιο της Άλκηστις Πρωτοψάλτη κάτω από την δημοσίευση.

17 Μαϊ 2024

O Βαγγέλης Παπαθανασίου (ή απλά o θρύλος Vangelis) σε σπάνιες εικόνες

Ο βραβευμένος με Όσκαρ μουσικός, ο σπουδαίος Vangelis, ήταν ένας λόγος για να νιώθουμε περήφανοι σαν Έλληνες.

16 Μαϊ 2024

Η πριγκίπισσα Σοφία νύφη στο πλευρό του Δον Χουάν - Οι τρεις γάμοι του πιο πολυσυζητημένου βασιλικού ζευγαριού

62 χρόνια πριν. Στον ορθόδοξο γάμο παρέστησαν γαλαζοαίματοι και ευγενείς από 29 χώρες.

15 Μαϊ 2024

Η σκληρή αλήθεια μιας πονεμένης ζωής- Η Καίτη Γκρέυ εξομολογείται 27 χρόνια πριν

Η υιοθεσία που την στιγμάτισε και η σύγκρουση με την θετή της μητέρα μέσα από τα λόγια της θρυλικής τραγουδίστριας.