ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ξεχάστε το 50αρικο όπως το ξέρετε γιατί θα αλλάξει. Πότε θα δούμε το καινούργιο;

Πότε προγραμματίζεται το τραπεζογραμμάτιο της νέας σειράς «Ευρώπη»;

Ξεχάστε το 50αρικο όπως το ξέρετε γιατί θα αλλάξει. Πότε θα δούμε το καινούργιο;

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ (Ευρωσύστημα) θα παρουσιάσουν στο κοινό το νέο τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ στις 5 Ιουλίου 2016. Το τραπεζογραμμάτιο της νέας σειράς «Ευρώπη» προγραμματίζεται να τεθεί σε κυκλοφορία την άνοιξη του 2017.

Το χαρτονόμισμα των 50 ευρώ είναι αυτό με την ευρύτερη χρήση, καθώς από το σύνολο των χαρτονομισμάτων ευρώ που βρίσκονται σε κυκλοφορία, πάνω από 8 δισεκατομμύρια -ή περίπου 45% του συνόλου- είναι 50ευρα.

Οι κατασκευαστές εξοπλισμού επεξεργασίας τραπεζογραμματίων, οι ενώσεις των ενδιαφερόμενων κλάδων και η ΕΚΤ υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόησης προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα μηχανήματα θα δέχονται το νέο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ από την ημερομηνία εισαγωγής του. Δεσμεύτηκαν επίσης να ενημερώσουν τους πελάτες, τους εταίρους, τους υπαλλήλους τους και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς σχετικά με το νέο τραπεζογραμμάτιο.

«Εμείς, το Ευρωσύστημα και οι συνεργάτες μας από τους ενδιαφερόμενους κλάδους, έχουμε ξεκινήσει έγκαιρα τις προετοιμασίες για την εισαγωγή του νέου τραπεζογραμματίου των 50 ευρώ με σκοπό να διασφαλίσουμε ότι οι επιχειρήσεις είναι έτοιμες, ούτως ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να χρησιμοποιούν τα νέα τραπεζογραμμάτιά τους παντού, χωρίς προβλήματα, από την ημερομηνία που αυτά θα τεθούν σε κυκλοφορία», δήλωσε ο Ton Roos, επικεφαλής της Διεύθυνσης Τραπεζογραμματίων στην ΕΚΤ.

Το χαρτονόμισμα των 50 ευρώ είναι αυτό με την ευρύτερη χρήση, καθώς από το σύνολο των χαρτονομισμάτων ευρώ που βρίσκονται σε κυκλοφορία, πάνω από 8 δισεκατομμύρια -ή περίπου 45% του συνόλου- είναι 50ευρα.

Η ΕΚΤ και οι συνεργάτες της διοργάνωσαν σεμινάριο για τους προμηθευτές εξοπλισμού επεξεργασίας τραπεζογραμματίων και άλλους φορείς, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Banco de España, στη Μαδρίτη, στις 15 Ιουνίου 2016. Σκοπός του σεμιναρίου ήταν να βοηθήσει τους συνεργάτες στην προετοιμασία τους για την εισαγωγή του νέου τραπεζογραμματίου των 50 ευρώ και να διευκολύνει τη διαδικασία προσαρμογής των μηχανημάτων επεξεργασίας τραπεζογραμματίων.

Από τον Απρίλιο του 2016 οι εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος παρείχαν στους κατασκευαστές εξοπλισμού επεξεργασίας τραπεζογραμματίων τη δυνατότητα να διενεργούν ελέγχους με νέα τραπεζογραμμάτια των 50 ευρώ στις κτιριακές εγκαταστάσεις των εθνικών κεντρικών τραπεζών. Από τον Ιούλιο του 2016 θα παρέχουν επίσης σε προσωρινή βάση νέα τραπεζογραμμάτια των 50 ευρώ σε κατασκευαστές εξοπλισμού τραπεζογραμματίων και σε άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για τη διενέργεια ελέγχων στις δικές τους εγκαταστάσεις και στις τοποθεσίες λειτουργίας των σχετικών μηχανημάτων. Το Ευρωσύστημα παρέχει επίσης σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς ευρεία σειρά ενημερωτικού υλικού, μεταξύ άλλων μέσω του Προγράμματος Συνεργασίας, προκειμένου να τους βοηθήσει να εκπαιδεύσουν και να ενημερώσουν τους υπαλλήλους και τους πελάτες τους, καθώς και τους πολίτες της ζώνης του ευρώ, σχετικά με το νέο τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του.

Read Next

17 Ιαν 2026

Η πτήση-φάντασμα που "πάγωσε" την Αθήνα: Το μοιραίο λάθος που σκότωσε 121 ανθρώπους

Ένα λάθος μετέτρεψε μια συνηθισμένη πτήση σε μία από τις πιο φρικτές αεροπορικές τραγωδίες.

16 Ιαν 2026

#theaftertaste | Ένα θεατρικό "Κρυφτό" κι ένα ταξίδι από τη Νάπολη έως τα νότια προάστια της Αθήνας

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για τρίτη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

Περισσότερα από

Stories

16 Ιαν 2026

Movie Review | Είδαμε το RIP, τη νέα ταινία του Ben Affleck με τον Matt Damon

Ο George Satsidis γράφει για το crime thriller που φέρνει τους δύο Χολιγουντιανούς σταρ από το Netflix στο σπίτι μας.

16 Ιαν 2026

Μαίρη Αρώνη: Σπάνιο φωτογραφικό στιγμιότυπο με τον 22χρονο Τάσο Χαλκιά πριν από 51 χρόνια

Η Μαίρη Αρώνη σε ένα σπάνιο φωτογραφικό καρέ με τον Τάσο Χαλκιά.

16 Ιαν 2026

Athens Photo World | Το διεθνές φεστιβάλ φωτορεπορτάζ της Αθήνας επιστρέφει

Για ακόμα μία χρονιά, το φεστιβάλ στοχεύει στην ανάδειξη του σύγχρονου φωτορεπορτάζ και των δημιουργών του, που καταγράφουν την Ιστορία τη στιγμή που αυτή γράφεται.

15 Ιαν 2026

Η Μεγάλη Χίμαιρα | Ένα απαγορευμένο πάθος γεννιέται στο νέο επεισόδιο της σειράς

Τι θα συμβεί στο τέταρτο επεισόδιο της Μεγάλης Χίμαιρας.

15 Ιαν 2026

Eat Chic | 4 ενδιαφέροντα γαστρονομικά ραντεβού αυτόν τον Ιανουάριο στην πόλη

Η εστιατορική σκηνή της πρωτεύουσας υποδέχεται το καινούριο έτος με ραντεβού που συνδυάζουν εκλεκτή γεύση και εξαιρετικό κρασί.

15 Ιαν 2026

Λίλυ Παπαγιάννη: Η πιο φινετσάτη κυρία του ελληνικού θεάτρου σε ηλικία 27 ετών

Η αξέχαστη ηθοποιός, εκτός από φινετσάτη και όμορφη, χαρακτηριζόταν από ταλέντο, παιδεία και ποιότητα. Μια σπάνια φωτογραφία 62 χρόνια πριν.

14 Ιαν 2026

Άμνετ | Πότε θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα η πολυαναμενόμενη ταινία;

Η βραβευμένη με Όσκαρ Chloé Zhao σκηνοθετεί την Jessie Buckley και τον Paul Mescal στην ιστορία που ενέπνευσε τον Άμλετ του Σαίξπηρ.

14 Ιαν 2026

Θεατρικά Νέα | Ο Γιώργος Παπαγεωργίου σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο "1984" του George Orwell

Στην παράσταση, o ηθοποιός-performer υποδύεται όλους τους ρόλους της ιστορίας, έχοντας μαζί του επί σκηνής μόλισ τέσσερις μουσικούς.