ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Κλεμμένα αρχαιοελληνικά αντικείμενα αποσύρθηκαν τελευταία στιγμή από δημοπρασία των Christie’s

Καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο εντοπισμός των αρχαιοτήτων σε αρχεία του αρχαιοκάπηλου Τζιανφράνκο Μπεκίνα, από τον καθηγητή Χρήστο Τσιρογιάννη.

Κλεμμένα αρχαιοελληνικά αντικείμενα αποσύρθηκαν τελευταία στιγμή από δημοπρασία των Christie’s

Tέσσερα έργα από την ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα περιλαμβάνονταν στον κατάλογο μίας δημοπρασίας του οίκου Christie’s που έληγε στις 16 Ιουνίου, και αποσύρθηκαν χωρίς σχετική ενημέρωση έπειτα από κατηγορίες ότι λεηλατήθηκαν από παράνομες ανασκαφές.

Την αφαίρεση των έργων από τον κατάλογο εντόπισε ο καθηγητής κ. Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος είχε αποδείξεις ότι αυτά συνδέονταν με το κατασχεμένο αρχείο του –καταδικασμένου από την ελληνική Δικαιοσύνη– αρχαιοκάπηλου Τζιανφράνκο Μπεκίνα. Ο κ. Τσιρογιάννης εξετάζει εξονυχιστικά κάθε αρχαιοελληνικό αντικείμενο προς δημοπράτηση και από τις αρχές του 2000 έχει αποκτήσει επίσημη πρόσβαση από τις ελληνικές και ιταλικές αρχές σε ένα μεγάλο όγκο αρχειακού υλικού και φωτογραφιών που κατασχέθηκαν σε αστυνομικές επιχειρήσεις από άτομα που εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων.

Τόσο τα δύο ρωμαϊκά έργα όσο και τα δύο ελληνικά, μια αττική ερυθρόμορφη πελίκη (430-420 π.Χ.) και ένα αττικό μελανόμορφο κύπελλο (540-530 π.Χ.) συνδέονταν αναμφισβήτητα, σύμφωνα με τον κ. Τσιρογιάννη, με το αρχείο του Μπεκίνα.

Εκπρόσωπος του οίκου Christie’s επιβεβαίωσε ότι τα τέσσερα αντικείμενα αποσύρθηκαν από τη δημοπρασία έπειτα από πληροφορίες που δόθηκαν από τις αρμόδιες αρχές από αρχεία που δεν ήταν στη διάθεση των ερευνητών του οίκου. «Αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά την έρευνά μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος, που πρόσθεσε ότι οι περιπτώσεις ύποπτων δημοπρατούμενων αντικειμένων είναι πολύ σπάνιες.

Από την άλλη, ο κ. Τσιρογιάννης δήλωσε ότι οι οίκοι δημοπρασιών έχουν την ευθύνη να κάνουν ελέγχους και διασταυρώσεις με τα αρχεία και ότι τους έχει ζητήσει να στέλνουν φωτογραφίες οποιασδήποτε αρχαιότητας στις ελληνικές και ιταλικές Αρχές για διασταύρωση. «Αν το είχαν κάνει», είπε, «θα είχαν εντοπίσει τα συγκεκριμένα αντικείμενα». Και πρόσθεσε «Είναι σοκαριστικό. Αυτές οι εταιρίες διαφημίζουν την συνέπεια και διαφάνεια τους -και στην πράξη είναι εντελώς το αντίθετο. Ως αρχαιολόγος έχω χρέος να ενημερώνω τον κόσμο για την έρευνα και τα ευρήματα μου».

Δείτε τα εν λόγω αντικείμενα:

Κλεμμένα αρχαιοελληνικά αντικείμενα αποσύρθηκαν τελευταία στιγμή από δημοπρασία των Christie’s

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη "Βουγονία" του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Το Φεστιβάλ Βενετίας απέτισε φόρο τιμής στον Giorgio Armani με μία συγκινητική ανακοίνωση

Ο θρύλος της μόδας είχε στενούς δεσμούς με το φεστιβάλ ως τακτικός επισκέπτης εδώ και δεκαετίες, μιας και ο κινηματογράφος αποτελούσε ανέκαθεν τη μεγάλη του αγάπη.

Περισσότερα από

Stories

04 Σεπ 2025

O Giorgio Armani μέσα από δέκα εμβληματικές ρήσεις του

O Ιταλός πρωτοπόρος του ανδρόγυνου στιλ έφυγε από τη ζωή, αλλά συνεχίζει να μας εμπνέει μέσα από το αστήρευτο ταλέντο του.

04 Σεπ 2025

Τα vintage έπιπλα Cannage επιστρέφουν στο σαλόνι μας

Τα έπιπλα από ψάθα είναι τάση και κάνουν δυναμική επιστροφή το 2025!

04 Σεπ 2025
03 Σεπ 2025

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Με μαύρη couture δημιουργία στο Ζάππειο πριν από 29 χρόνια

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην τελευταία φωτογράφισή της στο Ζάππειο.

03 Σεπ 2025

Ούτε "rom", ούτε "com" | Μα πού πήγαν τέλος πάντων οι καλές ρομαντικές κομεντί;

Ένα είδος που αγαπήθηκε όσο λίγα, έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τη μεγάλη οθόνη. Θα μπορέσει να κάνει το comeback που του αξίζει;

03 Σεπ 2025

Theater News | Το "Food For Love" του Sam Shepard "ανεβαίνει" στη θεατρική σκηνή με πρωταγωνίστρια τη Melia Kreiling

Οι "Ερωτευμένοι" αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα τον ερχόμενο Οκτώβριο στο BIOS.

03 Σεπ 2025

Τι θα δούμε στο Netflix τον Σεπτέμβριο

Αγαπημένες επιλογές και φρέσκιες πρεμιέρες έρχονται στην πλατφόρμα τις επόμενες ημέρες.

02 Σεπ 2025

Movie Review | Caught Stealing, μία περιπέτεια με στιλ και πρωταγωνιστές τη Zoë Kravitz και τον Austin Butler

Ο George Satsidis γράφει για μία από τις νέες ταινίες που έρχεται αυτή την εβδομάδα στο σινεμά.

02 Σεπ 2025

Τρεις παραστάσεις της Επιδαύρου κάνουν στάση στο Ηρώδειο

Οι παράστασεις που έκαναν πρεμιέρα και ξεχώρισαν στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2025 έρχονται τον Σεπτέμβριο στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

02 Σεπ 2025