ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Tα θαρραλέα κορίτσια του Ιράκ που αυτοκτονούν για να αποφύγουν τους βιασμούς από τον ISIS

Γυναίκες και κορίτσια της μειονότητας Γιαζίντι του Ιράκ αυτοκτονούν για να αποφύγουν βιασμούς και βασανιστήρια από τους στρατιώτες του ISIS, που τα κρατούν αιχμάλωτα

Tα θαρραλέα κορίτσια του Ιράκ που αυτοκτονούν για να αποφύγουν τους βιασμούς από τον ISIS

Εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά έχουν πιαστεί αιχμάλωτα από στρατιώτες του ISIS στο βόρειο Ιράκ και από τότε έχουν εξαναγκαστεί να εκδίδονται ως πόρνες, να υφίστανται βασανιστήρια και να κρατούνται φυλακισμένες.

Στο μεταξύ, όσες κατάφεραν να δραπετεύσουν δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι πολλά κορίτσια της κουρδικής μειονότητας Γιαζίντι αυτοκτόνησαν, έχοντας χάσει τις ελπίδες τους ότι μπορεί να σωθούν.

Η 20χρονη Λούνα, η οποία δραπέτευσε, είπε ότι κρατήθηκε αιχμάλωτη μαζί με άλλες είκοσι συνομήλικές της στην πόλη Μοσούλη και περιέγραψε σχετικά με τους στρατιώτες του ISIS:

«Μια μέρα, μας έδωσαν ρούχα που έμοιαζαν με κοστούμια χορού και μας είπαν να πλυθούμε και να τα φορέσουμε. Η Τζιλάν αυτοκτόνησε μέσα στο μπάνιο. Έκοψε τις φλέβες της και κρεμάστηκε. Πιστεύω ότι ήξερε πως θα την έπαιρνε μαζί του κάποιος άνδρας και γι' αυτό το έκανε».

Tα θαρραλέα κορίτσια του Ιράκ που αυτοκτονούν για να αποφύγουν τους βιασμούς από τον ISIS

Μια άλλη γυναίκα, η 27χρονη Γιάφα, είπε ότι εκείνη και η αδερφή της προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν όταν φυλακίστηκαν στη Μοσούλη, καθώς ο άνδρας που τις κρατούσε αιχμάλωτες, τους έδωσε την επιλογή ή να παντρευτούν εκείνον και τον αδερφό του ή να τις πουλήσει ως σκλάβες. «Το βράδυ προσπαθήσαμε να στραγγαλιστούμε με τις μαντήλες μας», είπε στην Αμνηστία. «Αλλά δύο κορίτσια που κρατούνταν μαζί μας ξύπνησαν, μας σταμάτησαν και μας παρακολουθούσαν το υπόλοιπο βράδυ. Όταν αποκοιμήθηκαν, στις 5 το πρωί, ξαναπροσπαθήσαμε, αλλά και πάλι ξύπνησαν και μας σταμάτησαν. Μετά από αυτό, δεν μπορούσα να μιλήσω για μέρες».

Οι συγγενείς των κοριτσιών που κατάφεραν να δραπετεύσουν φοβούνται ότι το τραύμα δεν θα φύγει ποτέ, ενώ έχουν ήδη κρίσεις πανικού και κατάθλιψη. Ο παππούς μιας 16χρονης που βιάστηκε σε αιχμαλωσία του ISIS, είπε: «Είναι πολύ θλιμμένη και σιωπηλή όλη την ώρα. Δεν χαμογελάει ποτέ και δείχνει να μην ενδιαφέρεται για τίποτα. Φοβάμαι ακόμα και ότι μπορεί να αυτοκτονήσει και δεν την αφήνω ποτέ από τα μάτια μου».

Η Διεθνής Αμνηστία συνέλεξε τις εμπειρίες 42 γυναικών και παιδιών για την έκθεση «Απόδραση από την Κόλαση» η οποία δημοσιεύθηκε στις 23 Δεκεμβρίου. Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί χρονικό των βασανιστηρίων, των βιασμών και της σεξουαλικής βίας που δέχτηκαν γυναίκες του Γιασίντι. Από αυτές, όσες ασπάστηκαν το Ισλάμ, αναγκάστηκαν να παντρευτούν στρατιώτες του ISIS, ενώ όσες διατήρησαν την πίστη τους εκδόθηκαν ως σκλάβες, κακοποιήθηκαν και φυλακίστηκαν.

Read Next

Περισσότερα από

Stories

20 Οκτ 2025

Οι 10 νέες εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις στην Αθήνα τώρα

Από τον Juergen Teller και τον Paolo Colombo έως τον Stanley Whitney και μία έκθεση φόρος - τιμής στον Γιώργο Ζογγολόπουλο, τα εικαστικά ραντεβού του Οκτωβρίου είναι πολλά και σημαντικά.

18 Οκτ 2025

Ειρήνη Παππά: Με εντυπωσιακό grecian καφτάνι στα γυρίσματα ιταλικής ταινίας το 1971

Η εντυπωσιακή εμφάνιση της Ειρήνης Παππά στο "Roma Bene".

18 Οκτ 2025

you are invited | Πρώτη ματιά στην έκθεση του θρυλικού φωτογράφου Juergen Teller στο Onassis Ready

Στον νέο χώρο του Ιδρύματος Ωνάση, ο Juergen Teller στήνει τον δικό του φωτογραφικό κόμβο, προτάσσοντας την αλήθεια έναντι του αψεγάδιαστου.

17 Οκτ 2025

Γιατί οι γυναίκες σταυρώνουν τα πόδια τους χωρίς να το καταλαβαίνουν;

Τι λένε οι επιστήμονες για αυτή την ενστικτώδη κίνηση;

17 Οκτ 2025

Αποκλειστικό | Η ταινία ντεμπούτο της Charli XCX στη μεγάλη οθόνη κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα

Η "Έκρηξη / Erupcja", μετά την παρουσίαση της σε σημαντικά φεστιβάλ του κόσμου, έρχεται και στη χώρα μας κάνοντας πανελλήνια πρεμιέρα στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

16 Οκτ 2025

Movie Review | After The Hunt: Η Julia Roberts επιστρέφει πιο ώριμη, γοητευτική και αινιγματική από ποτέ

Ο George Satsidis γράφει για τη νέα κινηματογραφική σύμπραξη της Julia Roberts με τον Luca Guadagnino.

16 Οκτ 2025

Καποδίστριας | Πρώτες εικόνες και τρέιλερ από τη νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή

Ο σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης υπογράφει μία ταινία αφιερωμένη στον Έλληνα πολιτικό και διπλωμάτη.

16 Οκτ 2025

31 χρόνια πριν: Το νυφικό της Ελένης Ράντου που έγραψε ιστορία στον γάμο με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου

Ένα νυφικό, ένα χαμόγελο και μια ιστορία αγάπης που άντεξε στον χρόνο.