ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Ιnventing Anna» λέγεται η νέα μίνι σειρά του Netflix με θέμα τη ζωή της Σόροκιν

Το κορίτσι που ξεγέλασε Τράπεζες, ξενοδοχεία και ελίτ πως ήταν τάχα γόνος πλούσιας οικογένειας της Γερμανίας, έζησε μες στη χλιδή και απέσπασε χρήματα.

«Ιnventing Anna» λέγεται η νέα μίνι σειρά του Netflix με θέμα τη ζωή της Σόροκιν

«Το θέμα είναι πως δεν μετανιώνω» δήλωσε η αληθινή πρωταγωνίστρια του σκανδάλου σε δημοσιογράφο μία μέρα μετά την επιβολή ποινής 4-12 ετών από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης για απάτη, στις φυλακές του Rikers Island. «Μετανιώνω μόνο για τον τρόπο που έκανα κάποια πράγματα».

Η σειρά των 9 επεισοδίων «Inventing Anna» βασίζεται στο ρεπορτάζ της Τζέσικα Πρέσλερ για το περιοδικό New York Magazine, το 2018. Φημολογείται πως το Netflix πλήρωσε για τα δικαιώματα της ιστορίας 320.000 δολάρια στη Σόροκιν, με τα οποία ίσως να πληρώσει τράπεζες, ξενοδοχεία και ανθρώπους που εξαπάτησε.

Η ιστορία της τα έχει όλα: χλιδή, απάτη, έρωτες, Νέα Υόρκη, θράσος, μόδα, πανάκριβα ρούχα και λουκ βγαλμένα από σελίδες περιοδικών. Κυρίως όμως έχει δίψα για εξουσία και φήμη.

Η Άννα Σόροκιν, ένα απλό κορίτσι από τη Ρωσία κατόρθωσε να πείσει όχι μόνο την ελίτ του Μεγάλου Μήλου, αλλά και τραπεζικό υπάλληλο που πείστηκε ότι είναι διάσημη κληρονόμος πάμπλουτης οικογένειας Γερμανών και ενέκρινε δάνειο 100.000 δολαρίων. Αυτή ήταν η Άννα Ντελβέι που διέδιδε πως έχει υπέρογκο ποσό χρημάτων στην Ελβετία, έπρεπε όμως να συμπληρώσει τα 25 έτη για να αποκτήσει πρόσβαση.

Στην πραγματικότητα η Σόροκιν γεννήθηκε στη Ρωσία και μετανάστευσε με τους γονείς της στη Γερμανία. Ο πατέρας της εργαζόταν σε μεταφορική εταιρία που αποδείχτηκε τελικά αφερέγγυα. Η Άννα άφησε τους γονείς και τον αδερφό της στη Γερμανία και πήγε σε ηλικία 19 ετών να σπουδάσει μόδα στο Παρίσι. Οι «συντηρητικοί» γονείς της, όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξή της, δεν παρέστησαν ποτέ στη δίκη της.

Στην πραγματικότητα η Σόροκιν γεννήθηκε στη Ρωσία και μετανάστευσε με τους γονείς της στη Γερμανία. Ο πατέρας της εργαζόταν σε μεταφορική εταιρία που αποδείχτηκε τελικά αφερέγγυα. Η Άννα άφησε τους γονείς και τον αδερφό της στη Γερμανία και πήγε σε ηλικία 19 ετών να σπουδάσει μόδα στο Παρίσι. Οι «συντηρητικοί» γονείς της, όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξή της, δεν παρέστησαν ποτέ στη δίκη της.

Στο Παρίσι άρχισε να εργάζεται για το περιοδικό Purple, ένα περιοδικό για τη Μόδα, την τέχνη και την κουλτούρα. Με μισθό μόλις 400 ευρώ η Σόροκιν ζούσε και με τη στήριξη των γονιών της. Από τη θητεία της στο περιοδικό έμαθε πράγματα για την Τέχνη και τον χώρο. Όταν της προτάθηκε μια θέση στο περιοδικό, στη Νέα Υόρκη, εκείνη άρπαξε την ευκαιρία. Είχε ήδη υιοθετήσει το «καλλιτέχνικό της όνομα», Άννα Ντελβέι.

To 2013 έφτασε αποφασισμένη στη Νέα Υόρκη, μετά μάλιστα από έναν χωρισμό. Φόρεσε την περσόνα της και εξαπάτησε τους πάντες. Έμενε σε ακριβά ξενοδοχεία που πλήρωναν οι καινούργιοι πλούσιοι φίλοι της, γιατί εκείνη δήθεν είχε ξεχάσει το πορτοφόλι της και έπειτα εκείνοι από τακτ δεν την ξαναρωτούσαν. Στο μεταξύ, στα αρχικά στάδια του σχεδίου της φρόντιζε να δίνει τεράστια πουρμπουάρ στους εργαζόμενους των ξενοδοχείων (100 δολάρια συνήθως) για να μαθαίνει που συχνάζει η ελίτ και ποιος είναι ποιος. Παρουσιάστηκε λοιπόν στην καλή κοινωνία ως η Γερμανίδα κληρονόμος που σχεδίαζε να φτιάξει το δικό της πριβέ κλαμπ περί Τέχνης και αξίας 40 εκ. δολαρίων και για το λόγο αυτό έψαχνε έμπιστους χρηματοδότες.

Στο μεταξύ, στα αρχικά στάδια του σχεδίου της φρόντιζε να δίνει τεράστια πουρμπουάρ στους εργαζόμενους των ξενοδοχείων (100 δολάρια συνήθως) για να μαθαίνει που συχνάζει η ελίτ και ποιος είναι ποιος. Παρουσιάστηκε λοιπόν στην καλή κοινωνία ως η Γερμανίδα κληρονόμος που σχεδίαζε να φτιάξει το δικό της πριβέ κλαμπ περί Τέχνης και αξίας 40 εκ. δολαρίων και για το λόγο αυτό έψαχνε έμπιστους χρηματοδότες.

Προσπάθησε να πάρει δάνειο από δύο τράπεζες, οι οποίες επέμεναν ωστόσο να δουν τα επίσημα έγγραφα από την Τράπεζα της Ελβετίας σχετικά με τον υποτιθέμενο λογαριασμό που υπήρχε στο όνομά της. Εκείνη παρότι πλαστογράφησε έγγραφα στο photoshop (κάτι «πολύ εύκολο», όπως είχε δηλώσει μετά) δεν κατόρθωσε να πείσει τη μία τράπεζα, έπεισε όμως την άλλη να της δώσει ένα αρχικό κεφάλαιο 100.000 δολαρίων. Το μισό ποσό το επένδυσε βέβαια σε ρούχα και λούσα με τα οποία κατόρθωνε να εισχωρήσει στην υψηλή κοινωνία και να την κάνουν αποδεκτή. Ρούχα και πολύ Instagram.

H ίδια ισχυρίζεται πως είχε κάθε πρόθεση να επιστρέψει τα χρήματα που της δάνεισαν φίλοι και λογαριασμούς που έκανε σε ξενοδοχεία και private jets, ύψους περίπου 200.000 δολαρίων. Επίσης η ίδια προσπάθησε να σκιαγραφήσει το πορτρέτο μιας ευάλωτης νεαρής κοπέλας που απλώς προσπαθούσε να γίνει αποδεκτή γνωρίζοντας πως τα χρήματα είναι ο μόνος τρόπος. Ωστόσο, για τη συμπεριφορά της μες στη φυλακή έχει τιμωρηθεί περισσότερες από 30 φορές, μία εκ των οποίων και σε μακρά απομόνωση. Η Σόροκιν, που εκτίει τώρα την ποινή της, στη συνέχεια πρόκειται να απελαθεί.

Το γεγονός πως ένα νεαρό κορίτσι κατόρθωσε να γελοιοποιήσει τον κόσμο των πλούσιων και ισχυρών, έκανε την κοινωνία (μέσα και έξω από τη φυλακή) να τη δουν με συμπάθεια. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για Ρομπέν των Δασών. Αλλά για μια νεαρή κοπέλα που δίψαγε για χλιδή και διασημότητα. Ένα κορίτσι που απέδειξε πόση σημασία δίνουμε σήμερα στην επιφάνεια, στα λουκ και στα ρούχα, ώστε δεν χρειαζόμαστε κάτι άλλο ως πειστήριο. Εξάλλου, επέλεγε με μεγάλη προσοχή τι θα φορούσε ακόμα και στο δικαστήριο προσπαθώντας να τονίσει το πόσο αθώα είναι (με το λευκό φόρεμα) και πόσο νεαρή, χωρίς όμως να χάνει κάτι από το στιλ της- υπάρχει και λογαριασμός στο instagram.

Τη σειρά υπογράφει η έμπειρη Σόντα Ράιμς (“Grey’s Anatomy,” “Scandal”) και τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατά η Τζούλια Γκάρνερ (Orzak) που παίζει εξαιρετικά και τη δημοσιογράφο που εδώ δεν λέγεται βέβαια Πρέσλερ, αλλά Βίβιαν Κεντ η Άννα Τσλάμσκι (το κοριτσάκι που έπαιζε κάποτε στο My Girl δίπλα στον Μακόλεϊ Κάκλιν). Aξίζει να το δείτε ως ένα εύστοχο σχόλιο της εποχής.

Kεντρική εικόνα: @theannadelvey

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

28 Μαρ 2023

"Δεν μπορώ πλέον να το αντέξω". Το σημείωμα αυτοκτονίας της Βιρτζίνια Γουλφ στον σύζυγό της Λέοναρντ

Στις 28 Μαρτίου του 1941, υπό την επήρεια άλλης μιας νευρικής, καταθλιπτικής κρίσης, ρίχτηκε στον ποταμό Ουζ (Ouse), έχοντας βάλει στις τσέπες της πέτρες, και πνίγηκε.

27 Μαρ 2023

Κορίνα Σουμάχερ: Ποια είναι η "φυλακισμένη σύζυγος" του κορυφαίου πρωταθλητή της Formula 1;

Η Γερμανίδα ακτιβίστρια στέκεται "βράχος" στο πλευρό του συζύγου της για περισσότερα από 30 χρόνια, παρά τις σημαντικές δυσκολίες και τον ανείπωτο πόνο που κατέκλυσε την ζωή τους μετά το μοιραίο ατύχημα.

Περισσότερα από

Stories

26 Μαρ 2023

Μπέτι Γκράχαμ Νέσμιθ: Η απίστευτη ιστορία της γυναίκας που ανακάλυψε το μπλάνκο

Μια γραμματέας με το όνομα Μπέτι Γκράχαμ Νέσμιθ, ανακάλυψε τυχαία το γνωστό σε όλους μας πλέον λευκό διορθωτικό υγρό. Και έβγαλε εκατομμύρια.

26 Μαρ 2023

Τενεσί Ουίλιαμς: "Έρχεται κάποια ώρα που πρέπει να φύγεις, ακόμα κι αν δεν έχεις σίγουρο μέρος να πας"

Η ζωή, το έργο, ο Γυάλινος Κόσμος, το Λεωφορείο ο Πόθος, η Λυσσασμένη Γάτα και τα λόγια του σπουδαίου Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα που γεννήθηκε σαν σήμερα.

25 Μαρ 2023

Παπαφλέσσας: Η οργισμένη αντίδραση του Δημήτρη Παπαμιχαήλ για την ταινία-έπος

"Μίσησα την οργανωμένη οχλαγωγία του Φεστιβάλ. Εκείνων που μετέτρεψαν την αίθουσα σε εξέδρα γηπέδου. Ντροπή τους τέτοια ασέβεια"

25 Μαρ 2023

Αλέξανδρος Ιόλας: Ο Έλληνας που ανακάλυψε τον Γουόρχολ

"Το να βρίσκεσαι στη Νέα Υόρκη και να μην επισκεφθείς την γκαλερί του Ιόλα είναι σαν να βρίσκεσαι στην Ελλάδα και να μην επισκεφθείς τον Παρθενώνα".

24 Μαρ 2023

Το δικτυωτό φόρεμα της Ζωής Λάσκαρη που σκανδάλισε τις Κάννες

Η γοητευτική ηθοποιός εκπροσώπησε την Φίνος Φιλμ στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Γαλλικής Ριβιέρας το 1967, κλέβοντας διεθνώς τις εντυπώσεις.

24 Μαρ 2023

Στιβ ΜακΚουίν: "Δεν μ’ αρέσει να συζητάω για βλακείες, γιατί δεν με βοηθάει πουθενά"

Ο Στιβ ΜακΚουίν ήταν ο βασιλιάς του κουλ. Τελεία. Και παύλα.

23 Μαρ 2023

Ο μεγάλος έρωτας της Ελίζαμπεθ Τέιλορ για τον γκέι συμπρωταγωνιστή της Μοντγκόμερι Κλιφτ

Η Ελίζαμπεθ που έφυγε σαν σήμερα, μπορούσε να έχει όποιον ήθελε, αλλά εκείνη ήθελε αυτόν που δεν μπορούσε να έχει.

23 Μαρ 2023

Αλίκη Βουγιουκλάκη, Νόρα Βαλσάμη, Ζωή Λάσκαρη: Τρεις Κυρίες στα μπουζούκια

Το ρετρό κλικ των τριών σταρ σε βραδινή έξοδο δίπλα στον Κώστα Αρζόγλου.

23 Μαρ 2023

Μαρί Σαντάλ – Ολυμπία Γλύξμπουργκ: Ρετρό κλικ αποδεικνύει την εντυπωσιακή ομοιότητα μητέρας και κόρης

Η Μαρία Ολυμπία γύρισε τον χρόνο στο παρελθόν, δημοσιεύοντας μια ασπρόμαυρη φωτογραφία της μητέρας της.