ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Ιnventing Anna» λέγεται η νέα μίνι σειρά του Netflix με θέμα τη ζωή της Σόροκιν

Το κορίτσι που ξεγέλασε Τράπεζες, ξενοδοχεία και ελίτ πως ήταν τάχα γόνος πλούσιας οικογένειας της Γερμανίας, έζησε μες στη χλιδή και απέσπασε χρήματα.

«Ιnventing Anna» λέγεται η νέα μίνι σειρά του Netflix με θέμα τη ζωή της Σόροκιν

«Το θέμα είναι πως δεν μετανιώνω» δήλωσε η αληθινή πρωταγωνίστρια του σκανδάλου σε δημοσιογράφο μία μέρα μετά την επιβολή ποινής 4-12 ετών από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης για απάτη, στις φυλακές του Rikers Island. «Μετανιώνω μόνο για τον τρόπο που έκανα κάποια πράγματα».

Η σειρά των 9 επεισοδίων «Inventing Anna» βασίζεται στο ρεπορτάζ της Τζέσικα Πρέσλερ για το περιοδικό New York Magazine, το 2018. Φημολογείται πως το Netflix πλήρωσε για τα δικαιώματα της ιστορίας 320.000 δολάρια στη Σόροκιν, με τα οποία ίσως να πληρώσει τράπεζες, ξενοδοχεία και ανθρώπους που εξαπάτησε.

Η ιστορία της τα έχει όλα: χλιδή, απάτη, έρωτες, Νέα Υόρκη, θράσος, μόδα, πανάκριβα ρούχα και λουκ βγαλμένα από σελίδες περιοδικών. Κυρίως όμως έχει δίψα για εξουσία και φήμη.

Η Άννα Σόροκιν, ένα απλό κορίτσι από τη Ρωσία κατόρθωσε να πείσει όχι μόνο την ελίτ του Μεγάλου Μήλου, αλλά και τραπεζικό υπάλληλο που πείστηκε ότι είναι διάσημη κληρονόμος πάμπλουτης οικογένειας Γερμανών και ενέκρινε δάνειο 100.000 δολαρίων. Αυτή ήταν η Άννα Ντελβέι που διέδιδε πως έχει υπέρογκο ποσό χρημάτων στην Ελβετία, έπρεπε όμως να συμπληρώσει τα 25 έτη για να αποκτήσει πρόσβαση.

Στην πραγματικότητα η Σόροκιν γεννήθηκε στη Ρωσία και μετανάστευσε με τους γονείς της στη Γερμανία. Ο πατέρας της εργαζόταν σε μεταφορική εταιρία που αποδείχτηκε τελικά αφερέγγυα. Η Άννα άφησε τους γονείς και τον αδερφό της στη Γερμανία και πήγε σε ηλικία 19 ετών να σπουδάσει μόδα στο Παρίσι. Οι «συντηρητικοί» γονείς της, όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξή της, δεν παρέστησαν ποτέ στη δίκη της.

Στην πραγματικότητα η Σόροκιν γεννήθηκε στη Ρωσία και μετανάστευσε με τους γονείς της στη Γερμανία. Ο πατέρας της εργαζόταν σε μεταφορική εταιρία που αποδείχτηκε τελικά αφερέγγυα. Η Άννα άφησε τους γονείς και τον αδερφό της στη Γερμανία και πήγε σε ηλικία 19 ετών να σπουδάσει μόδα στο Παρίσι. Οι «συντηρητικοί» γονείς της, όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξή της, δεν παρέστησαν ποτέ στη δίκη της.

Στο Παρίσι άρχισε να εργάζεται για το περιοδικό Purple, ένα περιοδικό για τη Μόδα, την τέχνη και την κουλτούρα. Με μισθό μόλις 400 ευρώ η Σόροκιν ζούσε και με τη στήριξη των γονιών της. Από τη θητεία της στο περιοδικό έμαθε πράγματα για την Τέχνη και τον χώρο. Όταν της προτάθηκε μια θέση στο περιοδικό, στη Νέα Υόρκη, εκείνη άρπαξε την ευκαιρία. Είχε ήδη υιοθετήσει το «καλλιτέχνικό της όνομα», Άννα Ντελβέι.

To 2013 έφτασε αποφασισμένη στη Νέα Υόρκη, μετά μάλιστα από έναν χωρισμό. Φόρεσε την περσόνα της και εξαπάτησε τους πάντες. Έμενε σε ακριβά ξενοδοχεία που πλήρωναν οι καινούργιοι πλούσιοι φίλοι της, γιατί εκείνη δήθεν είχε ξεχάσει το πορτοφόλι της και έπειτα εκείνοι από τακτ δεν την ξαναρωτούσαν. Στο μεταξύ, στα αρχικά στάδια του σχεδίου της φρόντιζε να δίνει τεράστια πουρμπουάρ στους εργαζόμενους των ξενοδοχείων (100 δολάρια συνήθως) για να μαθαίνει που συχνάζει η ελίτ και ποιος είναι ποιος. Παρουσιάστηκε λοιπόν στην καλή κοινωνία ως η Γερμανίδα κληρονόμος που σχεδίαζε να φτιάξει το δικό της πριβέ κλαμπ περί Τέχνης και αξίας 40 εκ. δολαρίων και για το λόγο αυτό έψαχνε έμπιστους χρηματοδότες.

Στο μεταξύ, στα αρχικά στάδια του σχεδίου της φρόντιζε να δίνει τεράστια πουρμπουάρ στους εργαζόμενους των ξενοδοχείων (100 δολάρια συνήθως) για να μαθαίνει που συχνάζει η ελίτ και ποιος είναι ποιος. Παρουσιάστηκε λοιπόν στην καλή κοινωνία ως η Γερμανίδα κληρονόμος που σχεδίαζε να φτιάξει το δικό της πριβέ κλαμπ περί Τέχνης και αξίας 40 εκ. δολαρίων και για το λόγο αυτό έψαχνε έμπιστους χρηματοδότες.

Προσπάθησε να πάρει δάνειο από δύο τράπεζες, οι οποίες επέμεναν ωστόσο να δουν τα επίσημα έγγραφα από την Τράπεζα της Ελβετίας σχετικά με τον υποτιθέμενο λογαριασμό που υπήρχε στο όνομά της. Εκείνη παρότι πλαστογράφησε έγγραφα στο photoshop (κάτι «πολύ εύκολο», όπως είχε δηλώσει μετά) δεν κατόρθωσε να πείσει τη μία τράπεζα, έπεισε όμως την άλλη να της δώσει ένα αρχικό κεφάλαιο 100.000 δολαρίων. Το μισό ποσό το επένδυσε βέβαια σε ρούχα και λούσα με τα οποία κατόρθωνε να εισχωρήσει στην υψηλή κοινωνία και να την κάνουν αποδεκτή. Ρούχα και πολύ Instagram.

H ίδια ισχυρίζεται πως είχε κάθε πρόθεση να επιστρέψει τα χρήματα που της δάνεισαν φίλοι και λογαριασμούς που έκανε σε ξενοδοχεία και private jets, ύψους περίπου 200.000 δολαρίων. Επίσης η ίδια προσπάθησε να σκιαγραφήσει το πορτρέτο μιας ευάλωτης νεαρής κοπέλας που απλώς προσπαθούσε να γίνει αποδεκτή γνωρίζοντας πως τα χρήματα είναι ο μόνος τρόπος. Ωστόσο, για τη συμπεριφορά της μες στη φυλακή έχει τιμωρηθεί περισσότερες από 30 φορές, μία εκ των οποίων και σε μακρά απομόνωση. Η Σόροκιν, που εκτίει τώρα την ποινή της, στη συνέχεια πρόκειται να απελαθεί.

Το γεγονός πως ένα νεαρό κορίτσι κατόρθωσε να γελοιοποιήσει τον κόσμο των πλούσιων και ισχυρών, έκανε την κοινωνία (μέσα και έξω από τη φυλακή) να τη δουν με συμπάθεια. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για Ρομπέν των Δασών. Αλλά για μια νεαρή κοπέλα που δίψαγε για χλιδή και διασημότητα. Ένα κορίτσι που απέδειξε πόση σημασία δίνουμε σήμερα στην επιφάνεια, στα λουκ και στα ρούχα, ώστε δεν χρειαζόμαστε κάτι άλλο ως πειστήριο. Εξάλλου, επέλεγε με μεγάλη προσοχή τι θα φορούσε ακόμα και στο δικαστήριο προσπαθώντας να τονίσει το πόσο αθώα είναι (με το λευκό φόρεμα) και πόσο νεαρή, χωρίς όμως να χάνει κάτι από το στιλ της- υπάρχει και λογαριασμός στο instagram.

Τη σειρά υπογράφει η έμπειρη Σόντα Ράιμς (“Grey’s Anatomy,” “Scandal”) και τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατά η Τζούλια Γκάρνερ (Orzak) που παίζει εξαιρετικά και τη δημοσιογράφο που εδώ δεν λέγεται βέβαια Πρέσλερ, αλλά Βίβιαν Κεντ η Άννα Τσλάμσκι (το κοριτσάκι που έπαιζε κάποτε στο My Girl δίπλα στον Μακόλεϊ Κάκλιν). Aξίζει να το δείτε ως ένα εύστοχο σχόλιο της εποχής.

Kεντρική εικόνα: @theannadelvey

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.