ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αστέρας Βουλιαγμένης: Η χρυσή ιστορία του θρυλικού συγκροτήματος της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Έρωτες, ίντριγκες, πολιτικές αποφάσεις, σταρ του Χόλιγουντ. Το θρυλικό συγκρότημα της Αθηναϊκής Ριβιέρας έζησε το αληθινό glamour.

Η χρυσή ιστορία του Αστέρα και οι εγκαταλελειμμένες καμπάνες του σήμερα, όπως τις είδε το drone

Tο 1959, μόλις 25 χιλιόμετρα από την Αθήνα μια αμμώδης παραλία με πεντακάθαρα νερά περιτριγυρισμένη από πεύκα σε έναν καταπράσινο κόλπο στο Λαιμό της Βουλιαγμένης, δημιουργείται η πλαζ με το όνομα "Αστέρας". Ίσως να ήταν σημαδιακό το όνομα του και να ήταν γραφτό να γίνει τόπος συνάντησης των μεγάλων ονομάτων του διεθνούς jet set, της πολιτικής και της επιχειρηματικής ελίτ της χώρας.

Αστέρας Βουλιαγμένης: Η χρυσή ιστορία του θρυλικού συγκροτήματος της Αθηναϊκής Ριβιέρας
Το '67 εγκαινιάστηκε το ξενοδοχείο Arion, το '79 το Nafsika και το '84 το ξενοδοχείο Aphrodite το οποίο βρίσκεται στην πίσω πλευρά της χερσονήσου και τα τελευταία χρόνια δεν λειτουργούσε.

Στον Αστέρα κυκλοφορούσαν οι πλουσιότεροι και διασημότεροι άνθρωποι του κόσμου, επιλέγοντάς τον όχι μόνο για την φυσική του ομορφιά αλλά και για την διακριτικότητα και την ύψιστη ασφάλεια που τους παρέχει διατηρώντας τη φήμη και τον μύθο του. Έρωτες, ίντριγκες, σημαντικές επαγγελματικές συμφωνίες και πολιτικές αποφάσεις κρύβονται στις πολυτελείς καμπάνες, στους όμορφους κήπους, στις πισίνες και στα σαλόνια του θρυλικού ξενοδοχείου. Περιζήτητοι εργένηδες, μεγιστάνες του πλούτου, καλλιτέχνες, πολιτικοί, όλοι πάνε στον Αστέρα.

Έρωτες, ίντριγκες, σημαντικές επαγγελματικές συμφωνίες και πολιτικές αποφάσεις κρύβονται στις πολυτελείς καμπάνες.

Βουγιουκλάκη, Βοσκόπουλος, Κωνσταντάρας, Ηλιόπουλος, Ζωή Λάσκαρη, και πολλοί άλλοι ηθοποιοί, επέλεγαν τις καμπάνες του ξενοδοχείου για τις ταινίες τους αλλά και για τις διακοπές τους. Φρανκ Σινάτρα, Μπριζίτ Μπαρντό, Τέλης Σαβάλας, Πολ Νιούμαν, Τζόαν Κόλινς, Μπριζίτ Μπαρντό, Beatles, Τσάρλτον Ίστον, και πολλοί άλλοι επέλεξαν το ξενοδοχείο για τη διαμονή τους. Μέσα στην πλαζ βρίσκονται τα ερείπια ενός πολύ σημαντικού αρχαίου ναού, του Απόλλωνα Ζωστήρα, ο οποίος κτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. Παιδιά του ορφανοτροφείου της Βουλιαγμένης που έπαιζαν στην παραλία, σκάβοντας έφεραν στο φως το 1924 το ναό που είναι σε μία θέση στρατηγική για τον έλεγχο της θάλασσας αλλά και για τη σύνδεση με το μεγάλο ιερό του Απόλλωνα στη Δήλο. Από τη σημερινή παραλία έφευγαν γεμάτα πιστούς τα πλοία της αρχαιότητας προκειμένου να φθάσουν στο νησί.

Κώστας Βουτσάς και Ζωζώ Σαπουντζάκη στην ταινία "Ο ξυπόλυτος πρίγκηψ"

Το 1961 ξεκίνησε η λειτουργία των bungalows του Αστέρα, το 1966, δημιουργήθηκε η σχολή θαλάσσιου σκι, και τα πρόσωπα που περνούν από την παραλία γεμίζουν τα περιοδικά και της εφημερίδες της εποχής. Η ιστορία αρχίζει. Η πλαζ του Αστέρα καθιερώνεται ως σημείο συνάντησης των διασήμων. Το '67 εγκαινιάστηκε το ξενοδοχείο Arion, το '79 το Nafsika και το '84 το ξενοδοχείο Aphrodite το οποίο βρίσκεται στην πίσω πλευρά της χερσονήσου και τα τελευταία χρόνια δεν λειτουργούσε. Το παραθεριστικό θέρετρο της Βουλιαγμένης επισκεπτόταν συχνά και ο Αριστοτέλης Ωνάσης με τα παιδιά του Αλέξανδρο και Χριστίνα και αργότερα με την Τζάκι. Αίσθηση προκαλούσαν πάντα τα τρανταχτά γέλια του και τα επίσης τρανταχτά πουρμπουάρ που άφηνε στο προσωπικό.

Το παραθεριστικό θέρετρο της Βουλιαγμένης επισκεπτόταν συχνά και ο Αριστοτέλης Ωνάσης με τα παιδιά του Αλέξανδρο και Χριστίνα και αργότερα με την Τζάκι.

Τόπος χαλάρωσης υπήρξε και για αρκετούς πολιτικούς ηγέτες, όπως Μάργκαρετ Θάτσερ, οι Ρόμπερτ και τζον Κέννεντυ, Φρανσουά Μιτεράν, Μπόρις Γιέλτσιν, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, Χέλμουτ Κολ. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το χρησιμοποιούσε συχνά για τις διακοπές του.

Το 1961 ξεκίνησε η λειτουργία των bungalows του Αστέρα, το 1966, δημιουργήθηκε η σχολή θαλάσσιου σκι, και τα πρόσωπα που περνούν από την παραλία γεμίζουν τα περιοδικά και της εφημερίδες της εποχής.

Αστέρας: Μια νέα εποχή

Σήμερα το υπέροχο 5άστερο Four Seasons Astir Palace στην Αθηναϊκή Ριβιέρα διαθέτει 8 εστιατόρια και μπαρ, ένα κέντρο SPA με 10 δωμάτια, κέντρο fitness και πριβέ παραλία.

Η νέα εποχή του Αστέρα σηματοδοτείται το 2016 από την εξαγορά της εταιρείας Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ.

Είναι το μοναδικό συγκρότημα στη Μεσόγειο που φέρει την υπογραφή της κορυφαίας αλυσίδας διαθέτοντας 101 υπερπολυτελή δωμάτια και σουίτες του Αρίωνα, 133 της Ναυσικάς και 61 καμπάνες του Four Seasons Astir Palace Hotel Athens.

Read Next

17 Ιαν 2026

Η πτήση-φάντασμα που "πάγωσε" την Αθήνα: Το μοιραίο λάθος που σκότωσε 121 ανθρώπους

Ένα λάθος μετέτρεψε μια συνηθισμένη πτήση σε μία από τις πιο φρικτές αεροπορικές τραγωδίες.

16 Ιαν 2026

#theaftertaste | Ένα θεατρικό "Κρυφτό" κι ένα ταξίδι από τη Νάπολη έως τα νότια προάστια της Αθήνας

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για τρίτη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

Περισσότερα από

Stories

16 Ιαν 2026

Movie Review | Είδαμε το RIP, τη νέα ταινία του Ben Affleck με τον Matt Damon

Ο George Satsidis γράφει για το crime thriller που φέρνει τους δύο Χολιγουντιανούς σταρ από το Netflix στο σπίτι μας.

16 Ιαν 2026

Μαίρη Αρώνη: Σπάνιο φωτογραφικό στιγμιότυπο με τον 22χρονο Τάσο Χαλκιά πριν από 51 χρόνια

Η Μαίρη Αρώνη σε ένα σπάνιο φωτογραφικό καρέ με τον Τάσο Χαλκιά.

16 Ιαν 2026

Athens Photo World | Το διεθνές φεστιβάλ φωτορεπορτάζ της Αθήνας επιστρέφει

Για ακόμα μία χρονιά, το φεστιβάλ στοχεύει στην ανάδειξη του σύγχρονου φωτορεπορτάζ και των δημιουργών του, που καταγράφουν την Ιστορία τη στιγμή που αυτή γράφεται.

15 Ιαν 2026

Η Μεγάλη Χίμαιρα | Ένα απαγορευμένο πάθος γεννιέται στο νέο επεισόδιο της σειράς

Τι θα συμβεί στο τέταρτο επεισόδιο της Μεγάλης Χίμαιρας.

15 Ιαν 2026

Eat Chic | 4 ενδιαφέροντα γαστρονομικά ραντεβού αυτόν τον Ιανουάριο στην πόλη

Η εστιατορική σκηνή της πρωτεύουσας υποδέχεται το καινούριο έτος με ραντεβού που συνδυάζουν εκλεκτή γεύση και εξαιρετικό κρασί.

15 Ιαν 2026

Λίλυ Παπαγιάννη: Η πιο φινετσάτη κυρία του ελληνικού θεάτρου σε ηλικία 27 ετών

Η αξέχαστη ηθοποιός, εκτός από φινετσάτη και όμορφη, χαρακτηριζόταν από ταλέντο, παιδεία και ποιότητα. Μια σπάνια φωτογραφία 62 χρόνια πριν.

14 Ιαν 2026

Άμνετ | Πότε θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα η πολυαναμενόμενη ταινία;

Η βραβευμένη με Όσκαρ Chloé Zhao σκηνοθετεί την Jessie Buckley και τον Paul Mescal στην ιστορία που ενέπνευσε τον Άμλετ του Σαίξπηρ.

14 Ιαν 2026

Θεατρικά Νέα | Ο Γιώργος Παπαγεωργίου σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο "1984" του George Orwell

Στην παράσταση, o ηθοποιός-performer υποδύεται όλους τους ρόλους της ιστορίας, έχοντας μαζί του επί σκηνής μόλισ τέσσερις μουσικούς.