ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Η χαρά αποχωρεί από το σώμα όταν το εγκαταλείπεις»: Γιατί δεν έχουμε χαρά, κατά τον Μιχάλη Δέλτα

«Αποχωρεί όταν πίνεις για να ξεχνάς, όταν τρως για να μην εκφράζεσαι, όταν παραδίνεσαι στη λαγνεία για να τιμωρείς την αγάπη».

«Η χαρά αποχωρεί από το σώμα όταν το εγκαταλείπεις»: Γιατί δεν έχουμε χαρά, κατά τον Μιχάλη Δέλτα

Με μια νέα ανάρτησή του και μια φωτογραφία απ’ τα παλιά, ο Μιχάλης Δέλτα, ένα από τα ιδρυτικά μέλη των θρυλικών Στέρεο Νόβα, διερωτάται γιατί δεν έχουμε χαρά στη ζωή μας. Σε ένα κείμενο που ανέβασε στον λογαριασμό του στο Facebook, δίνει τις δικές του απαντήσεις, που δεν χωρούν σε στερεότυπα:

«Η Ευθύνη της Χαράς

»Εδώ και αρκετό καιρό ένα θέμα που απασχολεί τις συζητήσεις με φίλους αλλά και ανθρώπους που με επισκέπτονται για θεραπεία είναι το Γιατί κανένας σήμερα δεν έχει Χαρά στην ζωή του. Σαφώς υπάρχουν πολλές και υποκειμενικές απαντήσεις. Έτσι κι εγώ θα αναπτύξω τους λόγους τους οποίους θεωρώ ότι ευθύνονται για την απουσία της Χαράς.

»Θα πάω πίσω λοιπόν γιατί σημασία δεν έχει το αποτέλεσμα, αλλά η αρχή του νήματος. Η Χαρά είναι η αιτία της Δημιουργίας, αλλά την ίδια στιγμή είναι και αυτό που προκύπτει από την Δημιουργία. Οπότε η Χαρά είναι Αριθμοσοφικά το 1 αλλά και το 10 που αρθροίζει πάλι το 1. Η Χαρά είναι τα γέλια των παιδιών που τρέχουν στους δρόμους της γειτονιάς ατελείωτες ώρες, είναι κάτι που τα χαρακτηρίζει μέσα σε αυτή την ξέγνοιαστη αθωότητα που πηγάζει από την Φύση τους.

»Η Χαρά αρχίζει να αποχρωματίζεται με την ταύτιση στις εχθρικές πεποιθήσεις για επιβίωση. Η Χαρά αποχωρεί από το σώμα όταν το εγκαταλείπεις, όταν πίνεις για να ξεχνάς, όταν τρως για να μην εκφράζεσαι, όταν παραδίνεσαι στη λαγνεία για να τιμωρείς την αγάπη. Η Χαρά δίνει την θέση της στην απελπισία και την απογοήτευση από τη στιγμή που επιλέγεις να ζεις μια ζωή που σε υποτιμά. Όταν επιλέγεις την αφάνειά σου γιατί αισθάνεσαι κατά βάθος, πως είσαι ένα Τίποτα. Η Χαρά κυρίως έχει οριστεί από το Συλλογικό Ασυνείδητο, να έχει ελάχιστη διάρκεια και να ξορκίζεται η πιθανή της σταθερότητα με μικροαστικούς αφορισμούς.

«Η Χαρά κυρίως έχει οριστεί από το Συλλογικό Ασυνείδητο, να έχει ελάχιστη διάρκεια και να ξορκίζεται η πιθανή της σταθερότητα με μικροαστικούς αφορισμούς».

»Σε έχουν κάνει να πιστεύεις ότι δεν έχεις δικαίωμα να έχεις Χαρά, να πορεύεσαι με Αυτήν. Σαφώς και την μεγαλύτερη ευθύνη την φέρεις Εσύ και έπειτα ακολουθούν, η οικογένεια, η κοινωνία και η εκκλησία. Έχεις φτάσει στο σημείο να πιστεύεις Πως Δεν Σου Αξίζει Να Ζεις Με Χαρά. Στο έμαθε ασυνείδητα πρώτα η μάνα σου γιατί δεν είχε την δύναμη να ζήσει η ίδια με Χαρά, στο είπε στη συνέχεια η υποκριτική κοινωνία και το σύστημά της που θέλουν να σε ελέγχουν και στο επέβαλλε με έναν τρόπο το ιερατείο της εκκλησίας.

»Η Χαρά είναι ζήτημα Ευθύνης. Αν δεν θέλεις να ζήσεις με Αυτήν, τουλάχιστον προετοιμάσου για τις συνέπειες. Αν πάλι συνειδητοποιήσεις Τι Κάνεις Στον Εαυτό σου, άνοιξε την πόρτα και άφησε το μικρό παιδί που θλίβεται μέσα σου, να τρέξει πάλι ξέγνοιστα στους δρόμους της Ζωής.

»Εγκάρδια,

»Μιχάλης Δέλτα - Ενεργειακή Ψυχοθεραπεία

»Εκδόσεις Οδός Πανός

φωτο- με τον κολλητό μου τον Γιάννη Μόμπιλ στην εφηβεία μας με ένα κασετόφωνο και ένα φρέσκο βινύλιο Ηλεκτρονικής μουσικής / 1988»

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

20 Οκτ 2025

Οι 10 νέες εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις στην Αθήνα τώρα

Από τον Juergen Teller και τον Paolo Colombo έως τον Stanley Whitney και μία έκθεση φόρος - τιμής στον Γιώργο Ζογγολόπουλο, τα εικαστικά ραντεβού του Οκτωβρίου είναι πολλά και σημαντικά.

18 Οκτ 2025

Ειρήνη Παππά: Με εντυπωσιακό grecian καφτάνι στα γυρίσματα ιταλικής ταινίας το 1971

Η εντυπωσιακή εμφάνιση της Ειρήνης Παππά στο "Roma Bene".

Περισσότερα από

Stories

18 Οκτ 2025

you are invited | Πρώτη ματιά στην έκθεση του θρυλικού φωτογράφου Juergen Teller στο Onassis Ready

Στον νέο χώρο του Ιδρύματος Ωνάση, ο Juergen Teller στήνει τον δικό του φωτογραφικό κόμβο, προτάσσοντας την αλήθεια έναντι του αψεγάδιαστου.

17 Οκτ 2025

Γιατί οι γυναίκες σταυρώνουν τα πόδια τους χωρίς να το καταλαβαίνουν;

Τι λένε οι επιστήμονες για αυτή την ενστικτώδη κίνηση;

17 Οκτ 2025

Αποκλειστικό | Η ταινία ντεμπούτο της Charli XCX στη μεγάλη οθόνη κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα

Η "Έκρηξη / Erupcja", μετά την παρουσίαση της σε σημαντικά φεστιβάλ του κόσμου, έρχεται και στη χώρα μας κάνοντας πανελλήνια πρεμιέρα στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

16 Οκτ 2025

Movie Review | After The Hunt: Η Julia Roberts επιστρέφει πιο ώριμη, γοητευτική και αινιγματική από ποτέ

Ο George Satsidis γράφει για τη νέα κινηματογραφική σύμπραξη της Julia Roberts με τον Luca Guadagnino.

16 Οκτ 2025

Καποδίστριας | Πρώτες εικόνες και τρέιλερ από τη νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή

Ο σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης υπογράφει μία ταινία αφιερωμένη στον Έλληνα πολιτικό και διπλωμάτη.

16 Οκτ 2025

31 χρόνια πριν: Το νυφικό της Ελένης Ράντου που έγραψε ιστορία στον γάμο με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου

Ένα νυφικό, ένα χαμόγελο και μια ιστορία αγάπης που άντεξε στον χρόνο.

16 Οκτ 2025

Όταν η Κατίνα Παξινού συνάντησε τον Αλέν Ντελόν - μια ιστορική στιγμή στη Βενετία του 1960

Μια φωτογραφία, δύο μύθοι, κι ένα βλέμμα που ένωσε δύο εποχές.

15 Οκτ 2025

Reese Witherspoon | Υπογράφει το πρώτο της μυθιστόρημα μαζί με τον "βασιλιά" των θρίλερ

Για το πρώτο της μυθιστόρημα, η διάσημη ηθοποιός ζήτησε τη βοήθεια ενός μετρ του είδους, του Harlan Coben.

14 Οκτ 2025

Τζοκόντα | Πρώτες φωτογραφίες από την πολυαναμενόμενη παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Το αριστούργημα του Αμίλκαρε Πονκιέλλι θα παρουσιαστεί σε περιορισμένο αριθμό στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ.