ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η συνοικία με τις αναγεννησιακές επαύλεις βρίσκεται σε ένα αγαπημένο νησί πολύ κοντά στην Αθήνα

Μια απόδραση όνειρο, τώρα που ανοίγει ο καιρός. Σαν ταξίδι στον χρόνο.

Η συνοικία με τις αναγεννησιακές επαύλεις βρίσκεται σε ένα αγαπημένο νησί πολύ κοντά στην Αθήνα

Η «Φραγκοσυριανή», ένα από τα πιο γνωστά ρεμπέτικα τραγούδια είναι έργο του μεγάλου ρεμπέτη Μάρκου Βαμβακάρη, ο οποίος μας μιλά μέσα από τους στίχους του για την αγαπημένη του πατρίδα, τη Σύρο. Ο ίδιος έπαιξε μουσική για πολλά χρόνια στα υπόγεια ταβερνάκια της Άνω Σύρου, όπου σήμερα βρίσκεται και μουσείο προς τιμήν του.

«Μία φούντωση, μια φλόγα/έχω μέσα στην καρδιά/λες και μάγια μου `χεις κάνει/Φραγκοσυριανή γλυκιά/λες και μάγια μου `χεις κάνει/Φραγκοσυριανή γλυκιά

Θα ‘ρθω να σε ανταμώσω/κάτω στην ακρογιαλιά/Θα ‘θελα να σε χορτάσω/όλο χάδια και φιλιά/Θα ‘θελα να σε χορτάσω/όλο χάδια και φιλιά»

Με τα λόγια αυτά ξεκινά ο ρεμπέτης το τραγούδι του και συνεχίζει απαριθμώντας τις ομορφιές της Σύρου:

«Θα σε πάρω να γυρίσω/Φοίνικα, Παρακοπή/Γαλησσά και Nτελαγκράτσια/και ας μου `ρθει συγκοπή/Γαλησσά και Nτελαγκράτσια/και ας μου `ρθει συγκοπή»

Ο οικισμός της Ποσειδωνίας απέχει 13 χλμ από την Ερμούπολη και έχει 600 κατοίκους. Είναι από τις ομορφότερες περιοχές του νησιού και την προτιμούσαν οι πλούσιοι της εποχής ως μέρος εξοχής και διακοπών γιαυτό και χαρακτηρίζεται από τον αρχιτεκτονικό ρυθμό των αναγεννησιακών επαύλεών της και από τους υπέροχους κήπους της.

Το όνομα Ντελαγκράτσια προέρχεται από το λατινικό Madonna Della Grazia (Παναγία των Χαρίτων) όπως λέγεται το εκκλησάκι προς τιμήν της Μητέρας του Κυρίου. Έχει πολύ όμορφη παραλία με αμμουδιά και καθαρά νερά.

Η συνοικία με τις αναγεννησιακές επαύλεις βρίσκεται σε ένα αγαπημένο νησί πολύ κοντά στην Αθήνα
Λίγοι, εκτός των ντόπιων, γνωρίζουν πως η Ντελαγκράτσια του Βαμβακάρη είναι η Ποσειδωνία, ένα από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά θέρετρα της Σύρου.

Λίγοι, εκτός των ντόπιων, γνωρίζουν πως η Ντελαγκράτσια του Βαμβακάρη είναι η Ποσειδωνία, ένα από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά θέρετρα της Σύρου. Χαρακτηρίζεται από τις αρχοντικές επαύλεις που είναι χτισμένες εκατέρωθεν του κεντρικού δρόμου που διασχίζει το χωριό, από τις οποίες σαφώς ξεχωρίζει η έπαυλη Τσιροπινά (πρώην δημάρχου της Ερμούπολης), που έχει χαρακτηριστεί ιστορικό και διατηρητέο μνημείο, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται για διάφορες εκδηλώσεις. Το λατινογενές όνομα προέρχεται από την καθολική εκκλησία Μαρί ή Μαντόνα Ντέλλα Γκρατσια (Madonna Della Grazia), που είναι αφιερωμένη στην Παναγία της Χάριτος και βρίσκεται στο χωριό.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τα γειτονικά χωριά Αγκαθοπές και Παρακοπή και κολυμπήστε στην μεγάλη παραλία του χωριού, στον Κόμιτο ή στις Αγκαθοπές που έχουν επίσης όμορφη αμμουδιά.

Οι κάτοικοι του νησιού γιορτάζουν τον Άγιο Ιωάννη στις 29 Αυγούστου με ένα μεγάλο πανηγύρι και πολιτιστικές εκδηλώσεις γίνονται όλο το καλοκαίρι.

Και λίγη ιστορία

Ο πρώτος οικισμός της Ποσειδώνια με το όνομα «Ποσείδεια», χάνεται στα βάθη της αρχαιότητας. Απομεινάρια ενός πολιτισμού που έσβησε βρέθηκαν κατά καιρούς στην ευρύτερη περιοχή της Χαλεπάς. Πρόκειται για το λόφο που σήμερα βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Πέτρου των Καθολικών, ο οποίος λέγεται ότι χτίστηκε το 1871 στα ερείπια του παλιού ιερού, αφιερωμένου στο θεό της θάλασσας Ποσειδώνα.

Πιθανολογείται πως οι πρώτοι κάτοικοι ήταν οι Φοίνικες (όπως φαίνεται και από το όνομα του γραφικού χωριού Φοίνικας). Όμως αργότερα οι Φοίνικες εκδιώχθηκαν από τους Ίωνες και στη δική τους λατρεία αποδίδεται η ύπαρξη του ιερού του Ποσειδώνα, προστάτη της θάλασσας. Επίσης θεωρείται πιθανό, ο οικισμός των «Ποσειδείων» να είχε ως επίνειο τον οικισμό του Φοίνικα. Η εικασία αυτή επιβεβαιώνεται ύστερα από την διενέργεια υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας από την κ. Αγγελική Σίμωσι, αρχαιολόγο εναλίων αρχαιοτήτων στο θαλάσσιο χώρο του σημερινού λιμενίσκου του Φοίνικα, κατά την οποία εντοπίσθηκε λιμενικό έργο, καθώς και πολλές συστάδες αγγείων που θεωρείται ότι ανήκουν στους ρωμαϊκούς χρόνους.

Το 1823, όταν εξαλείφθηκε ο κίνδυνος των πειρατών, η Ντελαγκράτσια άρχισε να κατοικείται μόνιμα από τους πρώτους βρακοφόρους κατοίκους, οι οποίοι βρήκαν ένα απάνεμο εύφορο μέρος για να χτίσουν τα σπίτια τους.

Στη νησίδα Σχοινονήσι (απέναντι από την παραλία των Αγκαθωπών) εντοπίσθηκαν ενδείξεις κατοίκησης από το 2800 – 1500 π.Χ. κι επίσης θραύσματα κυψελών που θυμίζουν τις σημερινές και ανήκουν στην κλασική περίοδο. Ακόμη ίχνη ζωής από τον Πρωτοκυκλαδικό Πολιτισμόεικάζεται ότι υπάρχουν και στην μικρή νησίδα ψαχνό (μέσα στο λιμάνι απέναντι από το προσωρινό Δημαρχείο) η οποία λέγεται ότι ήταν ενωμένη με την ξηρά.

Το 1823, όταν εξαλείφθηκε ο κίνδυνος των πειρατών, η Ντελαγκράτσια άρχισε να κατοικείται μόνιμα από τους πρώτους βρακοφόρους κατοίκους, οι οποίοι βρήκαν ένα απάνεμο εύφορο μέρος για να χτίσουν τα σπίτια τους.

Δείτε ένα βίντεο από την όμορφη Σύρο και την Ποσειδωνία με τα αρχοντικά:

*Με πληροφορίες από το touristorama.com και το blog.terrabook.com

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη "Βουγονία" του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Το Φεστιβάλ Βενετίας απέτισε φόρο τιμής στον Giorgio Armani με μία συγκινητική ανακοίνωση

Ο θρύλος της μόδας είχε στενούς δεσμούς με το φεστιβάλ ως τακτικός επισκέπτης εδώ και δεκαετίες, μιας και ο κινηματογράφος αποτελούσε ανέκαθεν τη μεγάλη του αγάπη.

Περισσότερα από

Stories

04 Σεπ 2025

O Giorgio Armani μέσα από δέκα εμβληματικές ρήσεις του

O Ιταλός πρωτοπόρος του ανδρόγυνου στιλ έφυγε από τη ζωή, αλλά συνεχίζει να μας εμπνέει μέσα από το αστήρευτο ταλέντο του.

04 Σεπ 2025

Τα vintage έπιπλα Cannage επιστρέφουν στο σαλόνι μας

Τα έπιπλα από ψάθα είναι τάση και κάνουν δυναμική επιστροφή το 2025!

04 Σεπ 2025
03 Σεπ 2025

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Με μαύρη couture δημιουργία στο Ζάππειο πριν από 29 χρόνια

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην τελευταία φωτογράφισή της στο Ζάππειο.

03 Σεπ 2025

Ούτε "rom", ούτε "com" | Μα πού πήγαν τέλος πάντων οι καλές ρομαντικές κομεντί;

Ένα είδος που αγαπήθηκε όσο λίγα, έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τη μεγάλη οθόνη. Θα μπορέσει να κάνει το comeback που του αξίζει;

03 Σεπ 2025

Theater News | Το "Food For Love" του Sam Shepard "ανεβαίνει" στη θεατρική σκηνή με πρωταγωνίστρια τη Melia Kreiling

Οι "Ερωτευμένοι" αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα τον ερχόμενο Οκτώβριο στο BIOS.

03 Σεπ 2025

Τι θα δούμε στο Netflix τον Σεπτέμβριο

Αγαπημένες επιλογές και φρέσκιες πρεμιέρες έρχονται στην πλατφόρμα τις επόμενες ημέρες.

02 Σεπ 2025

Movie Review | Caught Stealing, μία περιπέτεια με στιλ και πρωταγωνιστές τη Zoë Kravitz και τον Austin Butler

Ο George Satsidis γράφει για μία από τις νέες ταινίες που έρχεται αυτή την εβδομάδα στο σινεμά.

02 Σεπ 2025

Τρεις παραστάσεις της Επιδαύρου κάνουν στάση στο Ηρώδειο

Οι παράστασεις που έκαναν πρεμιέρα και ξεχώρισαν στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2025 έρχονται τον Σεπτέμβριο στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

02 Σεπ 2025