ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η συγκλονιστική μαρτυρία της γυναίκας που έσωσε το 2χρονο αγόρι στη Νιγηρία από βέβαιο θάνατο

Ο μικρός ήταν εγκαταλελειμμένος, πεινασμένος και άρρωστος. Όμως, τελικά, αρκετά τυχερός, ώστε να βρεθεί δίπλα του μια εθελόντρια πρόθυμη να τον βοηθήσει.

Η συγκλονιστική μαρτυρία της γυναίκας που έσωσε το 2χρονο αγόρι στη Νιγηρία από βέβαιο θάνατο

Τον περασμένο Ιανουάριο, η κοινωνική λειτουργός Anja Loven, με καταγωγή από τη Δανία, αντίκρισε ένα δίχρονο αγόρι, καθώς αυτό τριγύριζε γυμνό, πεινασμένο και άρρωστο στους βρώμικους δρόμους της νοτιανατολικής Νιγηρίας. Το στομάχι του ήταν γεμάτο με σκουλήκια και ο μικρός με δυσκολία μπορούσε να σταθεί στα πόδια του.

Οι γονείς του τον είχαν εγκαταλείψει και εκείνος είχε ζήσει μόνος του στο δρόμο για οκτώ ολόκληρους μήνες προτού η Anja και η ομάδα της τον βρουν και προσπαθήσουν να τον σώσουν.

«Ήταν σε άθλια κατάσταση», αφηγείται σήμερα η κοινωνική λειτουργός. «Εξάλλου, είχα γίνει μητέρα 20 μήνες πριν και, όταν συνάντησα αυτό το παιδί, μου ήρθε αμέσως στο μυαλό το δικό μου».

Την ίδια μέρα, μετέφερε το αγόρι το νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έπασχε από πολλές ασθένειες – κάτι αναμενόμενο, δεδομένου ότι είχε περάσει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στο δρόμο. Του παρείχαν αμέσως θεραπεία για να απαλλαχθεί από τα σκουλήκια στο στομάχι του, καθώς και καθημερινή μετάγγιση αίματος για να αυξηθούν τα αιματολογικά κύτταρα στον οργανισμό του.

Στο μεταξύ, η Anja έδωσε στο παιδί ένα όνομα που θα το βοηθούσε να βρει τη δύναμη να αναρρώσει: Ηope (ελπίδα). Και λίγες μέρες αφότου ο μικρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, η κοινωνική λειτουργός και ο άνδρας της του έφεραν τον γιο τους για να τον συναντήσει. Ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκε ένα χαμόγελο στο πρόσωπο του Hope. Σταδιακά, το παιδί άρχισε να αναρρώνει.

Η συγκλονιστική μαρτυρία της γυναίκας που έσωσε το 2χρονο αγόρι στη Νιγηρία από βέβαιο θάνατο

Οι γονείς του μικρού Hope τον είχαν εγκαταλείψει θεωρώντας ότι είναι δαιμονισμένος.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γείτονες καλούν το βράδυ τον παπά της περιοχής για να κάνει στο παιδί εξορκισμό. Ή οι γονείς το πηγαίνουν σε ειδικό γιατρό, που έχει κι εκείνος "μαγικές ικανότητες", προκειμένου να το θεραπεύσει. Στην περίπτωση του Hope, πάντως, γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα για την οικογένειά του και για τους λόγους για τους οποίους τον θεώρησε δαιμονισμένο», εξηγεί η Anja.

Σε πολλές περιπτώσεις, πάντως, οι δεισιδαιμονίες στη Νιγηρία είναι τόσο ισχυρές, που αν κάποιος (ακόμα και αν πρόκειται για παιδί) θεωρηθεί δαιμονισμένος, αυτό συνεπάγεται καταδίκη σε θάνατο.

Η Anja ζήτησε οικονομική βοήθεια για να καλύψει το κόστος της θεραπείας του αγοριού και, πολύ σύντομα, συγκέντρωσε 1 εκατομμύριο δολάρια από δωρεές από όλο τον κόσμο.

Σήμερα, το παιδί έχει συνέλθει, βρίσκεται στο φυσιολογικό βάρος του και παίζει ποδόσφαιρο όπως όλα τα αγόρια της ηλικία του.

Η Anja, συνοψίζοντας τη μοναδική εμπειρία που έζησε, αναφέρει: «Ο Hope είναι σαν γιος μου. Και, όπως και τα υπόλοιπα παιδιά μας, τον αγαπάω περισσότερο από όσο οι λέξεις μπορούν να περιγράψουν».

Read Next

06 Μαϊ 2024

Πού έκαναν Ανάσταση οι μεγάλοι αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

Σπάνιο ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

Περισσότερα από

Stories

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

35 χρόνια πριν: Μαρινέλλα - Σταμάτης Φασουλής φίλοι για πάντα

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν μια μακροχρόνια φιλία και εδώ τους παρακολουθούμε σε έναν διαφορετικό διάλογο

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"