ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η Ρομπέρτα Μετσόλα από τη Μάλτα είναι η νέα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Με τη φήμη ανθρώπου που αμβλύνει τις αντιθέσεις και βρίσκει λύσεις η Ρομπέρτα Μετσόλα είναι η νέα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκόυ Κοινοβουλίου στα 43 της χρόνια.

Η Ρομπέρτα Μετσόλα από τη Μάλτα είναι η νέα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η συντηρητική Ρομπέρτα Μετσόλα, είναι η νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ηλικία μόλις 43 ετών. Η Μετσόλα κατάγεται από τη Μάλτα. Για εκείνη η ΕΕ δεν είναι ένα ακόμη πόστο, αλλά το πάθος της καθώς πιστεύει ότι είναι ο θεσμός που μπορεί να στεγάσει και να εκπροσωπήσει τις ευρωπαϊκές αξίες.

Η επιλογή της φάνταζε δεδομένη καθώς έχει τη φήμη ανθρώπου που γεφυρώνει τις διαφορές και βρίσκει λύσεις.

Η Μετσόλα εντάχθηκε από τα φοιτητικά της χρόνια στο εθνικιστικό κόμμα της Μάλτας, το χριστιανοδημοκρατικό, και διεξήγαγε εκστρατεία υπέρ της ένταξης, το 2003, της χώρας της στην ΕΕ. Ένα χρόνο αργότερα, σε ηλικία μόλις 25 ετών, επιχείρησε να εκλεγεί μεταξύ των πρώτων μαλτέζων ευρωβουλευτών, χωρίς όμως να το επιτύχει. Δεύτερη απόπειρα και νέα αποτυχία στις Ευρωεκλογές του 2009. Ο σύζυγός της, ο Φινλανδός Ούκο Μετσόλα, είναι επίσης υποψήφιος στη χώρα του, και αυτός χωρίς επιτυχία.

«Μου πήρε σχεδόν δέκα χρόνια για να γίνω μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα μπορούσα να είχα εγκαταλείψει την προσπάθεια», παραδέχεται αυτή η χαμογελαστή και κομψή γυναίκα, μητέρα τεσσάρων αγοριών, η οποία στο λογαριασμό της στο Twitter συστήνεται κατ' αρχάς ως «μαμά». H Μετσόλα είναι δικηγόρος με ειδίκευση στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο, υπέρμαχος της αίτησης ασύλου στην ΕΕ και υπέρμαχος της ελευθερίας του Τύπου.

Τελικά πέτυχε τον στόχο της το 2013, όταν ο συμπατριώτης της Σάιμον Μπουσουτίλ παραχώρησε τη θέση του για να αναλάβει επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Μάλτα.

Το 2020, για άλλη μια φορά χάρη σε μια αποχώρηση -αυτή της Μαρέιντ Μακγκίνες που διορίστηκε ευρωπαία επίτροπος Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών-, αναλαμβάνει τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναλαμβάνοντας για το μικρό νησί της μια θέση πρώτης γραμμής.

Η σοβαρή πνευμονία που παρουσίασε το φθινόπωρο ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ο Ιταλός Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος πέθανε στις 11 Ιανουαρίου, δίνει την ευκαιρία στην Ρομπέρτα Μετσόλα να γίνει περισσότερο γνωστή, καθώς τον αντικατέστησε σε σημαντικές περιστάσεις, όπως κατά την ετήσια ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Να υπενθυμίσουμε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το όργανο της ΕΕ που θεσμοθετεί τους νόμους της ΕΕ, νόμους που αφορούν τα 450 εκ των πολιτών της. Τα μέλη του Κοινοβουλίου εκλέγονται κάθε 5 χρόνια απευθείας από τους πολίτες.

Το μελανό σημείο της Προέδρου

Το βασικό μελανό σημείο της νέας Προέδρου είναι η αντίθεσή της στην εκούσια διακοπή κύησης, η οποία ευθυγραμμίζεται με την αδιάλλακτη αντίθεση του κόμματός της στη Μάλτα, τελευταία χώρα της ΕΕ όπου η άμβλωση απαγορεύεται πλήρως.

Το 2015, οι μαλτέζοι ευρωβουλευτές του εθνικιστικού κόμματος είχαν δηλώσει πως η άμβλωση παραμένει «μια κόκκινη γραμμή» που δεν πρέπει να παραβιαστεί και πως ήταν εκτός συζήτησης να έχει αρμοδιότητα για το ζήτημα αυτό η ΕΕ.

Η αντίθεση της Ρομπέρτα Μετσόλα στην εθελούσια διακοπή κύησης είναι «το ευάλωτο σημείο της», παραδέχεται μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ευρωβουλευτής και υπογραμμίζει από την άλλη πλευρά το γεγονός ότι η Μετσόλα υπερασπίζεται τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, μια στάση που δεν είναι απαραιτήτως πολύ διαδεδομένη στην πολιτική ομάδα της.

Επιχειρώντας να ξεπεράσει αυτή τη μεγάλη απόσταση ανάμεσα στο νησί της και την καρδιά της Ευρώπης, η Ρομπέρτα Μετσόλα διαβεβαίωσε μιλώντας στην εφημερίδα Malta Today πως, ως επικεφαλής του θεσμού, «το καθήκον της θα είναι να εκπροσωπεί τη θέση του Κοινοβουλίου», περιλαμβανομένων των ζητημάτων που άπτονται των σεξουαλικών και των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων.

«Αν εκλεγώ, θα κάνω το καθήκον μου, όπως έκανα πάντα», δήλωσε η γυναίκα που εικονίζεται σ' ένα από τα βίντεό της να κάνει το σταυρό της πριν από σημαντικές στιγμές.

Πληροφορίες- Κεντρική Εικόνα: ΑΠΕ

Read Next

06 Μαϊ 2024

Πού έκαναν Ανάσταση οι μεγάλοι αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

Σπάνιο ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

Περισσότερα από

Stories

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

35 χρόνια πριν: Μαρινέλλα - Σταμάτης Φασουλής φίλοι για πάντα

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν μια μακροχρόνια φιλία και εδώ τους παρακολουθούμε σε έναν διαφορετικό διάλογο

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"