ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η «Ρένα» του Κορτώ ανεβαίνει στη σκηνή: Μια πόρνη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το βιβλίο του αγαπημένου συγγραφέα γίνεται θεατρικό σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, με την Υρώ Μανέ στον ομώνυμο ρόλο.

Η «Ρένα» του Κορτώ ανεβαίνει στη σκηνή: Μια πόρνη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Κάθε βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ είναι ένα εκδοτικό γεγονός. Κάποια από αυτά εξελίσσονται και σε θεατρικά γεγονότα, όπως η «Κατερίνα», που βασίστηκε στην αληθινή ιστορία της μητέρας του, έγινε μπεστ σέλερ και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με μεγάλη απήχηση στη σκηνή.

Τώρα είναι η σειρά μιας ακόμα ηρωίδας του Κορτώ, της μυθιστορηματικής «Ρένας» από το ομώνυμο βιβλίο, να ανέβει στο θεατρικό σανίδι και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Με τη Νικαίτη Κοντούρη στη σκηνοθεσία, τον Στέλιο Χατζηαδαμίδη στη θεατρική διασκευή και την Υρώ Μανέ στον ομώνυμο, πρωταγωνιστικό ρόλο, κάνει πρεμιέρα στις 10 Δεκεμβρίου.

Η «Ρένα» του Κορτώ ανεβαίνει στη σκηνή: Μια πόρνη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Η Υρώ Μανέ υποδύεται τη μυθιστορηματική ηρωίδα του Κορτώ, τη «Ρένα».

Η Ρένα η Σμυρνιά του Κορτώ είναι ένα φανταστικό πρόσωπο, αλλά θα μπορούσε άνετα να είναι υπαρκτό. Μια γυναίκα που το μόνο που ήξερε καλά ήταν να προσφέρει ερωτικές υπηρεσίες. Μέσα από την αθωότητα, την αμεσότητα και τη δύναμή της για επιβίωση, όπως και μέσα από τη μουσική, χτίζεται μια τοιχογραφία της χώρας μας. Γράφεται ένας ύμνος στην αγάπη, τη ζωή και τον έρωτα χωρίς φραγμούς, σε μια Ελλάδα που σπαράσσεται, γονατίζει, ανασταίνεται και συνεχίζει μοιραία και ακάθεκτη, από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα.

Στη νέα θεατρική παράσταση, «μια ομάδα ρεπόρτερ-συγγραφέων γνωρίζουν τη Ρένα τη Σμυρνιά στο AthensPrideParade», εξηγεί η Νικαίτη Κοντούρη και προσθέτει :«Η Ρένα τους καλεί σπίτι της και με τον δικό της μοναδικό τρόπο, ξετυλίγει το νήμα της περιπετειώδους ζωής της. Μέσα από τη σπαρταριστή αφήγησή της, αποφασίζει να τους μοιράσει ρόλους, κι έτσι οι νέοι που την ακολούθησαν αρχίζουν να “υποδύονται” τους μεγάλους έρωτες της ταραγμένης της ζωής».

Η «Ρένα» είναι ένα επινοημένο πρόσωπο, αλλά θα μπορούσε άνετα να είναι υπαρκτό.

«Η Ρένα θα μπορούσε να είναι μια ακόμα πουτάνα. Μια ακόμα ξεμωραμένη ηλικιωμένη πουτάνα με πολλές εμπειρίες. Δεν είναι όμως» επισημαίνει ο Στέλιος Χατζηαδαμίδης και συνεχίζει λέγοντας: «Γιατί δεν είναι ούτε η πουτανιά που την ορίζει. Ούτε τα χρόνια. Ούτε η ίδια η ιστορία. Η λαχτάρα της για τη ζωή και ο έρωτάς της για το αύριο είναι που την ορίζουν. Η επιθυμία της να ξημερώσει ένα ακόμα πρωί, να πιει το καφεδάκι της μαζί με το τσιγάρο της στο μπαλκόνι και να κοιτάει όπου φτάνει το μάτι της και ακόμα παραπέρα. Και αν σε δει στο δρόμο μετά να σου πει: “Να ζήσεις όσο μπορείς πιο ευτυχισμένος. Ν' αγαπήσεις και ν' αγαπηθείς”».

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη "Βουγονία" του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Το Φεστιβάλ Βενετίας απέτισε φόρο τιμής στον Giorgio Armani με μία συγκινητική ανακοίνωση

Ο θρύλος της μόδας είχε στενούς δεσμούς με το φεστιβάλ ως τακτικός επισκέπτης εδώ και δεκαετίες, μιας και ο κινηματογράφος αποτελούσε ανέκαθεν τη μεγάλη του αγάπη.

Περισσότερα από

Stories

04 Σεπ 2025

O Giorgio Armani μέσα από δέκα εμβληματικές ρήσεις του

O Ιταλός πρωτοπόρος του ανδρόγυνου στιλ έφυγε από τη ζωή, αλλά συνεχίζει να μας εμπνέει μέσα από το αστήρευτο ταλέντο του.

04 Σεπ 2025

Τα vintage έπιπλα Cannage επιστρέφουν στο σαλόνι μας

Τα έπιπλα από ψάθα είναι τάση και κάνουν δυναμική επιστροφή το 2025!

04 Σεπ 2025
03 Σεπ 2025

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Με μαύρη couture δημιουργία στο Ζάππειο πριν από 29 χρόνια

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην τελευταία φωτογράφισή της στο Ζάππειο.

03 Σεπ 2025

Ούτε "rom", ούτε "com" | Μα πού πήγαν τέλος πάντων οι καλές ρομαντικές κομεντί;

Ένα είδος που αγαπήθηκε όσο λίγα, έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τη μεγάλη οθόνη. Θα μπορέσει να κάνει το comeback που του αξίζει;

03 Σεπ 2025

Theater News | Το "Food For Love" του Sam Shepard "ανεβαίνει" στη θεατρική σκηνή με πρωταγωνίστρια τη Melia Kreiling

Οι "Ερωτευμένοι" αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα τον ερχόμενο Οκτώβριο στο BIOS.

03 Σεπ 2025

Τι θα δούμε στο Netflix τον Σεπτέμβριο

Αγαπημένες επιλογές και φρέσκιες πρεμιέρες έρχονται στην πλατφόρμα τις επόμενες ημέρες.

02 Σεπ 2025

Movie Review | Caught Stealing, μία περιπέτεια με στιλ και πρωταγωνιστές τη Zoë Kravitz και τον Austin Butler

Ο George Satsidis γράφει για μία από τις νέες ταινίες που έρχεται αυτή την εβδομάδα στο σινεμά.

02 Σεπ 2025

Τρεις παραστάσεις της Επιδαύρου κάνουν στάση στο Ηρώδειο

Οι παράστασεις που έκαναν πρεμιέρα και ξεχώρισαν στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2025 έρχονται τον Σεπτέμβριο στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

02 Σεπ 2025