ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η πρώτη Ελληνίδα που κέρδισε τον τίτλο "Μις Ευρώπη" και έσπασε το άβατο του Αγίου Όρους

Η πρώτη Μις Ελλάς με το στέμμα της Μις Ευρώπης σε ηλικία 18 ετών, στις 6 Φεβρουαρίου το 1930, έγινε λαίδη Ράσσελ και πάτησε στο Άγιο Όρος.

Η πρώτη Ελληνίδα που κέρδισε τον τίτλο «Μις Ευρώπη» και έσπασε το άβατο του Αγίου Όρους

Η ωραιότερη γυναίκα της Ευρώπης το 1930 ήταν ένα κορίτσι από τη Μάνη. Το όνομά της Αλίκη Διπλαράκου. Η ομορφιά της ήταν ένας μύθος για το "αιώνιον ελληνικόν κάλλος". Είχε αποσπάσει τον θαυμασμό εκείνη την προπολεμική χρονιά στα καλλιστεία που της έδωσαν τον τίτλο της "Μις Ελλάς" στο θέατρο "Ολύμπια" της οδού Ακαδημίας και το όνομά της έκανε το γύρο του διεθνούς Τύπου.

Ο Γιάννης Καιροφύλλας έγραφε στο βιβλίο του πώς "ο θρίαμβος της Αλίκης Διπλαράκου έσπασε τον πάγο ανάμεσα στην αστική τάξη και στον θεσμό της ομορφιάς. Επειδή η νεαρή Αλίκη ήταν από "πολύ καλή οικογένεια", πολλά νέα κορίτσια από εξίσου καλές αστικές οικογένειες έτρεχαν να διαγωνιστούν τα επόμενα χρόνια. Στην επιτροπή κρίσεως ήταν και ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Παρθένης. Και οι 15 κριτές είχαν τότε ψηφίσει την Αλίκη Διπλαράκου. Ηταν ψηλή και λυγερή, με εκφραστικά μάτια, με θαυμάσιες γραμμές, όπως έλεγαν τότε, και εκπροσωπούσε επάξια την ελληνική ομορφιά".

Η πρώτη Ελληνίδα που κέρδισε τον τίτλο "Μις Ευρώπη" και έσπασε το άβατο του Αγίου Όρους
Ο Γιάννης Καιροφύλλας έγραφε στο βιβλίο του πώς "ο θρίαμβος της Αλίκης Διπλαράκου έσπασε τον πάγο ανάμεσα στην αστική τάξη και στον θεσμό της ομορφιάς.

Η Διπλαράκου, που κέρδισε με άνεση τον τίτλο της Μις Ελλάς το 1930, λίγο έλειψε να μη συμμετάσχει καν. Ο λόγος ήταν οι συγγενείς της, που σαν γνήσιοι Μανιάτες ,αρχικά θεώρησαν ότι η συμμετοχή στον διαγωνισμό ομορφιάς ήταν προσβλητική για την τιμή της κοπέλας. Όταν, όμως, η όμορφη Αλίκη κέρδισε τον τίτλο, οι συγγενείς καμάρωναν και λίγο αργότερα, όταν κλήθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη, την αποθέωσαν. Οργάνωσαν ολόκληρη τελετή στον σταθμό του τρένου για να την αποχαιρετίσουν, όταν αναχώρησε για το Παρίσι. Ο διαγωνισμός έγινε στην όπερα της γαλλικής πρωτεύουσας, παρουσία του Γάλλου πρόεδρου, του πρωθυπουργού κι άλλων προσωπικοτήτων.

Ενώ ήταν φιλοξενούμενη σε θαλαμηγό ενός εφοπλιστή, κατάφερε, ντυμένη άντρας, να πείσει έναν μοναχό και με τη βοήθειά του έπιασε για λίγο λιμάνι στην αθωνική πολιτεία.

Η 18χρονη Αλίκη ήταν η μία από τις τρεις κόρες του δικηγόρου Γεωργίου Διπλαράκου και της Ελένης Νικολέση, η οποία ξεχώριζε για την ομορφιά και τη λεπτή, για τα δεδομένα της εποχής, κορμοστασιά της. Η ίδια είχε παραδεχθεί στους "Times" του Λονδίνου ότι βρέθηκε κατά τύχη υποψήφια στα καλλιστεία του 1930. Ενώ παρακολουθούσε με την οικογένειά της τον διαγωνισμό στο θέατρο "Ολύμπια", άκουσε το όνομά της από ένα μέλος της κριτικής επιτροπής, που την κάλεσε στη σκηνή να διαγωνιστεί, ενώ η ίδια αγνοούσε ότι κάποιος την είχε δηλώσει. Η δεκαοκτάχρονη καλλονή προσπάθησε να αρνηθεί, όμως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλέξανδρος Ζαΐμης που παρευρισκόταν στην εκδήλωση δεν της άφησε πολλά περιθώρια. Τελικά, για λόγους... εθνικού συμφέροντος, η νεαρή Αλίκη διαγωνίστηκε εκείνο το βράδυ και κέρδισε τον τίτλο της "Μις Ελλάς", αν και είχε ισχυρό ανταγωνισμό από τη Θεσσαλονικιά Ρωξάνη Στεργίου.

Η επιτυχία της πανηγυρίστηκε δεόντως και στην Αθήνα. Χιλιάδες κόσμου συνωστίσθηκαν στην οδό Ερμού στις 9 Ιουνίου για να την επευφημήσουν και να τη θαυμάσουν από κοντά. Επόμενος σταθμός για την ωραία Αλίκη το Ρίο Ντε Ζανέιρο, όπου έλαβε μέρος στις 13 Οκτωβρίου 1930 στον διαγωνισμό για την ανάδειξη της "Μις Υφήλιος". Τα πήγε πολύ καλά και αναδείχθηκε δεύτερη μετά τη "Μις Βραζιλία" Γιολάντα Περέιρα, που κατέκτησε τον τίτλο της ομορφότερης γυναίκας του κόσμου. Στη συνέχεια, αφού δοκίμασε την τύχη της για λίγο στο θέατρο, περιόδευσε στις ΗΠΑ, όπου έδωσε διαλέξεις για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, καταρρίπτοντας τον μύθο ότι οι όμορφες δεν είναι έξυπνες. Μιλούσε με ευφράδεια Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.

Η Μις Ευρώπη στο Άγιο Όρος

Λίγα χρόνια μετά τη συμμετοχή και εκλογή στα καλλιστεία, η όμορφη Αλίκη απασχόλησε ξανά τον Τύπο της εποχής, καθώς έσπασε το άβατο του Αγίου Όρους. Ενώ ήταν φιλοξενούμενη σε θαλαμηγό ενός εφοπλιστή, κατάφερε, ντυμένη άντρας, να πείσει έναν μοναχό και με τη βοήθειά του έπιασε για λίγο λιμάνι στην αθωνική πολιτεία. Η Αλίκη Διπλαράκου παντρεύτηκε δύο φορές. Την πρώτη με έναν Γάλλο αεροπόρο και επιχειρηματία, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο και τη δεύτερη με τον Άγγλο Σερ Τζον Ράσελ, με τον οποίο απέκτησε άλλα δύο παιδιά την Tζορτζιάνα και τον Aλεξάντερ, που της χάρισαν με τη σειρά τους εγγόνια και δισέγγονα. Κατά τη διάρκεια της ζωής της, έκανε αρκετές περιοδείες, κατά τις οποίες έδινε διαλέξεις για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Η Αλίκη Διπλαράκου έφυγε από τη ζωή στις 30 Οκτωβρίου του 2002.

Το πραγματικό επώνυμο της Διπλαράκου ήταν Βαβούλη από την Κρήνη – Γυθείου της Κάτω Μάνης αλλά λόγοι οικογενειακοί την ανάγκασαν να χρησιμοποιεί το επώνυμο της μητέρας της Διπλαράκου που κατήγετο από τον Άγιο Νικόλαο, ένα κεφαλοχώρι δίπλα από την Κρήνη.

Η Αλίκη Διπλαράκου παντρεύτηκε δύο φορές. Την πρώτη με έναν Γάλλο αεροπόρο και επιχειρηματία, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο και τη δεύτερη με τον Άγγλο Σερ Τζον Ράσελ.

Read Next

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.