ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η ιστορία της 16χρονης μαθήτριας που ξεκίνησε πυροβολισμούς σε σχολείο "επειδή δεν της άρεσαν οι Δευτέρες"

Με αφορμή το τραγικό συμβάν της επίσης 16χρονης που σκότωσε 3 ανθρώπους σε σχολείο, θυμόμαστε της παλιά υπόθεση του 1979 που ενέπνευσε τους Boomtown Rats, το συγκρότημα του Bob Geldof, να γράψουν την ίδια χρονιά το τραγούδι "I don’t like Mondays.

Έφηβη δεκαπέντε ετών είναι η πρωταγωνίστρια των νέων πυροβολισμων σε σχολείο όπου φοιτούσε στη Μάντισον, στη βόρεια πολιτεία Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, σκοτώνοντας δυο ανθρώπους, μέλος του διδακτικού προσωπικού και άλλο παιδί, και τραυματίζοντας άλλους έξι ανθρώπους, προτού αυτοκτονήσει, ανακοίνωσε η αστυνομία το βράδυ της Δευτέρας (τοπική ώρα· τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας).

Με αφορμή αυτό το τραγικό συμβάν θυμόμαστε την πρώτη φορά που μια μαθήτρια πυροβόλησε και σκότβσε δυο παιδιά μια Δευτέρα του 1979, επειδ΄η απλώς δεν της άρεσαν οι Δευτέρες.

Η 16χρονη Μπρέντα Σπένσερ είχε μακριά πυρόξανθα μαλλιά, φακίδες στο πρόσωπο και φορούσε φαρδιά, λουλουδάτα ρούχα. Βαριόταν το σχολείο και της άρεσε η φωτογραφία. Ζούσε με τον πατέρα της στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Το πρωί της 29ης Ιανουαρίου του 1979 σηκώθηκε από το κρεβάτι της και συνειδητοποίησε ότι είναι Δευτέρα.

Οι Δευτέρες είναι ούτως ή άλλως βασανιστικές, πόσο μάλλον όταν συνδυάζονται με τη νωχελικότητα της εφηβείας. Στάθηκε στο παράθυρο και με το ημιαυτόματο τουφέκι που της είχε κάνει δώρο ο πατέρας της τα προηγούμενα Χριστούγεννα, σημάδεψε την είσοδο του Δημοτικού σχολείου του Κλίβελαντ που βρισκόταν ακριβώς απέναντι από το σπίτι της. Έριξε 30 σφαίρες, εκ των οποίων η μία σκότωσε τον διευθυντή και η άλλη τον επιστάτη. Τραυματίστηκαν επίσης οκτώ παιδιά κι ένας αστυνομικός.

Όταν σταμάτησε τους πυροβολισμούς, η Μπρέντα κλείστηκε στο σπίτι της για επτά περίπου ώρες, προειδοποιώντας τους αστυνομικούς ότι "θα βγω έξω πυροβολώντας", αλλά τελικά παραδόθηκε. Όταν ένας δημοσιογράφος τη ρώτησε γιατί το έκανε, εκείνη απάντησε με φυσικότητα "Επειδή δεν μου αρέσουν οι Δευτέρες" ("I don’t like Mondays").

H αναπάντεχη απάντηση της Σπένσερ ενέπνευσε τους Boomtown Rats, το συγκρότημα του Bob Geldof, να γράψουν την ίδια χρονιά το τραγούδι "I don’t like Mondays". Η ίδια πλέον ισχυρίζεται ότι δεν θυμάται να κάνει αυτήν τη δήλωση. Το τραγούδι, ωστόσο, γνώρισε τεράστια επιτυχία, αφού για τέσσερις διαδοχικές εβδομάδες βρισκόταν στην κορυφή του UK Singles Chart.

Κόγω της σοβαρότητας του εγκλήματος, η Σπένσερ δικάστηκε ως ενήλικας. Κρίθηκε ένοχη για διπλή ανθρωποκτονία και επίθεση με φονικό όπλο. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στις γυναικείες φυλακές της Καλιφόρνια.

Από το 1979, το αίτημα της Σπένσερ για αποφυλάκιση έχει απορριφθεί τέσσερις φορές. Πρόκειται ίσως για το πρώτο σύγχρονο περιστατικό πυροβολισμών σε σχολείο.

Η ιστορία της 16χρονης μαθήτριας που ξεκίνησε πυροβολισμούς σε σχολείο "επειδή δεν της άρεσαν οι Δευτέρες"

Public domain, via Wikimedia Commons

Το πρωί της 29ης Ιανουαρίου του 1979 σηκώθηκε από το κρεβάτι της και συνειδητοποίησε ότι είναι Δευτέρα.
Όταν σταμάτησε τους πυροβολισμούς, η Μπρέντα κλείστηκε στο σπίτι της για επτά περίπου ώρες, προειδοποιώντας τους αστυνομικούς ότι "θα βγω έξω πυροβολώντας", αλλά τελικά παραδόθηκε

Το 2001, όταν πλέον το φαινόμενο απέκτησε μαζικά χαρακτηριστικά, η Μπρέντα Σπένσερ δήλωσε: "Κάθε φορά που ακούω για πυροβολισμούς σε σχολεία, νιώθω ότι είμαι εν μέρει υπεύθυνη. Άραγε ήταν αυτό που έκανα εγώ που τους έδωσε την ιδέα;".

H αναπάντεχη απάντηση της Σπένσερ ενέπνευσε τους Boomtown Rats, το συγκρότημα του Bob Geldof, να γράψουν την ίδια χρονιά το τραγούδι "I don’t like Mondays".


Δείτε ένα βίντεο από τη δίκη:

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη "Βουγονία" του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Το Φεστιβάλ Βενετίας απέτισε φόρο τιμής στον Giorgio Armani με μία συγκινητική ανακοίνωση

Ο θρύλος της μόδας είχε στενούς δεσμούς με το φεστιβάλ ως τακτικός επισκέπτης εδώ και δεκαετίες, μιας και ο κινηματογράφος αποτελούσε ανέκαθεν τη μεγάλη του αγάπη.

Περισσότερα από

Stories

04 Σεπ 2025

O Giorgio Armani μέσα από δέκα εμβληματικές ρήσεις του

O Ιταλός πρωτοπόρος του ανδρόγυνου στιλ έφυγε από τη ζωή, αλλά συνεχίζει να μας εμπνέει μέσα από το αστήρευτο ταλέντο του.

04 Σεπ 2025

Τα vintage έπιπλα Cannage επιστρέφουν στο σαλόνι μας

Τα έπιπλα από ψάθα είναι τάση και κάνουν δυναμική επιστροφή το 2025!

04 Σεπ 2025
03 Σεπ 2025

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Με μαύρη couture δημιουργία στο Ζάππειο πριν από 29 χρόνια

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην τελευταία φωτογράφισή της στο Ζάππειο.

03 Σεπ 2025

Ούτε "rom", ούτε "com" | Μα πού πήγαν τέλος πάντων οι καλές ρομαντικές κομεντί;

Ένα είδος που αγαπήθηκε όσο λίγα, έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τη μεγάλη οθόνη. Θα μπορέσει να κάνει το comeback που του αξίζει;

03 Σεπ 2025

Theater News | Το "Food For Love" του Sam Shepard "ανεβαίνει" στη θεατρική σκηνή με πρωταγωνίστρια τη Melia Kreiling

Οι "Ερωτευμένοι" αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα τον ερχόμενο Οκτώβριο στο BIOS.

03 Σεπ 2025

Τι θα δούμε στο Netflix τον Σεπτέμβριο

Αγαπημένες επιλογές και φρέσκιες πρεμιέρες έρχονται στην πλατφόρμα τις επόμενες ημέρες.

02 Σεπ 2025

Movie Review | Caught Stealing, μία περιπέτεια με στιλ και πρωταγωνιστές τη Zoë Kravitz και τον Austin Butler

Ο George Satsidis γράφει για μία από τις νέες ταινίες που έρχεται αυτή την εβδομάδα στο σινεμά.

02 Σεπ 2025

Τρεις παραστάσεις της Επιδαύρου κάνουν στάση στο Ηρώδειο

Οι παράστασεις που έκαναν πρεμιέρα και ξεχώρισαν στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2025 έρχονται τον Σεπτέμβριο στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

02 Σεπ 2025