ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η Ισπανίδα που έγινε η μούσα των ανδρών του νυχτερινού Παρισιού της Μπελ επόκ

Ένα σπάνιο πορτραίτο που ήρθε στο φως που απεικονίζει την ωραία Καρολίν Οτερό της μπελ επόκ.

Η Ισπανίδα που έγινε η μούσα των ανδρών του νυχτερινού Παρισιού της μπελ επόκ

Η Belle Otero όπως την αποκαλούσαν ήταν μια Ισπανίδα που έγινε η μούσα των ανδρών του νυχτερινού Παρισιού της Μπελ Επόκ.

Δεινή χορεύτρια και εταίρα πληθωρικής ενέργειας και εκπληκτικής γοητείας , υπήρξε η εμβληματική φυσιογνωμίας μίας εποχής που πέρασε στην εποχή για την αμέριμνη ελαφρότητά της.

Το χαμένο αυτό πορτραίτο που ήρθε στο φως μας φέρνει πίσω στην εποχή των μοιραίων γυναικών που κυνηγούσαν άντρες και διαμάντια και έφερναν αναστάτωση στο κοσμικό Παρίσι των αρχών του περασμένου αιώνα. Η Μπελ Οτερό ήταν μια από αυτές τις γυναίκες που είχαν κυριολεκτικά στα πόδια τους εστεμμένους της Ευρώπης, πρίγκιπες αλλά και βασιλιάδες του πλούτου. Τις αποκαλούσαν κοκότες αλλά στην πραγματικότητα ήταν οι βασίλισσες του Παρισιού.

Φιλόδοξες και τυχοδιώκτριες αλλά και μορφωμένες γοητευτικές μετρούσαν την επιτυχία με τον αριθμό των κοσμημάτων και των πλούσιων δώρων από τους θαυμαστές τους. "Οι περιουσίες έρχονται στον ύπνο σου, αρκεί να μην κοιμάσαι μόνη" έλεγε η Ανδαλουσιανή καλλονή Καρολίν Οτέρο.

Η Οτερό διακρινόταν για το πνεύμα και τη λεπτότητά της, τα ρούχα και τα κοσμήματα που φορούσε θα έκαναν πολλές πλούσιες του καιρού μας να κιτρινίσουν από ζήλεια.

Έλαμπε στα κοσμοπολίτικα στέκια, ενώ μαζί με ελάχιστες άλλες γυναίκες διαμόρφωσαν ένα τρόπο ζωής εκτός ορίων με επίδειξη, κατάχρηση της γοητείας τους και διαρκή έκθεση, ένα τρόπο αυτάρεσκο και εγωκεντρικό που καθοδηγούσε τη ζωή και την τύχη τους.

Το Παρίσι τότε αποτελούσε επίζηλο προορισμό και κέντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος καθώς θεωρείτο η παγκόσμια πρωτεύουσα των ηδονών. Γυναίκες σαν την Ωραία Οτερό συνέβαλαν δίχως άλλο αποφασιστικά στην διαμόρφωση αυτής της εικόνας. Οι αστικοί συντηρητικοί κύκλοι τη μισούσαν ενώ εκείνη κατόρθωνε να καθιερώνει μόδες, να καθοδηγεί τους καταναλωτές, να ποζάρει για να διαφημίζει τις πιο φημισμένες μάρκες της εποχής της. Οι δημοσιογράφοι ήταν πάντα ενθουσιασμένοι με τα καμώματά της.

Η ωραία Οτερό αποσύρθηκε μετά τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο, αγοράζοντας ένα αρχοντικό που στοίχιζε 15 εκατομμύρια δολάρια. Είχε συγκεντρώσει μια τεράστια περιουσία, περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια, αλλά πέρασε τη ζωή της σπαταλώντας τη στο καζίνο και τις χαρτοπαικτικές λέσχες του Μόντε Κάρλο. Πέθανε φτωχή από καρδιακή προσβολή το 1965 στο διαμέρισμα ενός δωματίου της στο Hotel Novelty στη Νίκαια της Γαλλίας στα 96 της χρόνια. Μέχρι το τέλος της ζωής της έλεγε: "Οι γυναίκες έχουν μια αποστολή στη ζωή: να είναι όμορφες".

Η Ισπανίδα που έγινε η μούσα των ανδρών του νυχτερινού Παρισιού της Μπελ επόκ
Ο Οτερό στη Νίκαια, της Γαλλίας, το 1965, λίγο πριν πεθάνει (Photo by Keystone-France\Gamma-Rapho via Getty Images)

Read Next

25 Ιουλ 2024

Όταν το περίφημο πάρτι της Βουλιαγμένης του Λουκιανού Κηλαηδόνη έγραψε ιστορία

O Λουκιανός προετοίμαζε το "πάρτι στη Βουλιαγμένη" για τις 25 Ιουλίου 1983, πάνω από ένα χρόνο. Ο τύπος τότε το είχε χαρακτηρίσει με αρκετή δόση υπερβολής "Το Γούντστοκ της Ελλάδας".

25 Ιουλ 2024

Έλενα Ναθαναήλ και Γιώργος Κωνσταντίνου: Εκείνος ήταν 35 ετών και εκείνη 22 - Ο άγνωστος έρωτάς τους

51 χρόνια πριν: Ο μεγάλος έρωτας και η κοινή ζωή του ζευγαριού σε ένα διαμέρισμα στην οδό Ασκληπιού.

Περισσότερα από

Stories

24 Ιουλ 2024

Πίτερ Σέλερς: Οι 4 γάμοι, ο έρωτας με την Σοφία Λόρεν και το έμφραγμα κατα την διάρκεια του σεξ

Ο επιθεωρητής Κλουζώ του "Ροζ Πάνθηρα", ο κατά λάθος καλεσμένος που... διέλυσε τα πάντα στο "Πάρτι", υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες του παγκόσμιου κινηματογράφου.

24 Ιουλ 2024

Πριν 70 χρόνια, η Ρίκα Διαλυνά μαγεύει τα Μις Υφήλιος φορώντας δώρο της Σοφίας Βέμπο

Η σπάνια φωτογραφία της Ρίκας Διαλυνά από τα Μις Υφήλιος

23 Ιουλ 2024

Η αξέχαστη "Μπιμπί" είναι η Υβόν Σανσόν: Η καλλονή ηθοποιός που αναστάτωσε τη Φίνος Φιλμ

Το ρεπορτάζ της εποχής αναφέρει ότι ακόμα και οι τουαλέτες στα στούντιο γυρισμάτων ανακαινίστηκαν για χάρη της Σανσόν. H όμορφη σταρ απεβίωσε πριν 21 χρόνια 23 Ιουλίου 2003.

23 Ιουλ 2024

Όταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη πήρε συνέντευξη από τη Ζωή Λάσκαρη

"Εμείς οι δύο δεν είχαμε ποτέ καμία αντιπαλότητα", είχε δηλώσει η εθνική μας σταρ που έφυγε από την ζωή σαν σήμερα στις 23 Ιουλίου του 1996

23 Ιουλ 2024

Δημήτρης Λιαντίνης: H εξαφάνιση του ακαδημαϊκού που συγκλόνισε το Πανελλήνιο 26 χρόνια πριν

Η ζωή του πιο πολυσυζητημένου νεοέλληνα στοχαστή, που η εξαφάνιση του συγκλόνισε το Πανελλήνιο το καλοκαίρι του 1998.

22 Ιουλ 2024

41 χρόνια πριν- Μίνα Αδαμάκη και Γιώργος Κιμούλης: Ο δεσμός των 5 χρόνων και ο γάμος που "ακυρώθηκε"

Μια άγνωστη ιστορία με "πρωταγωνιστές" την αγαπημένη μας Ειρήνη από τις Τρεις Χάριτες και τον Γιώργο Κιμούλη.

22 Ιουλ 2024

Κάποτε στη Βουλιαγμένη: Σπάνια φωτογραφία της Μπριζίτ Μπαρντό με μαγιό στην Ελλάδα το ‘69

"Τη συγκεκριμένη περίοδο βρίσκεται σε διάσταση με τον τρίτο σύζυγό της και κληρονόμο της αυτοκινητοβιομηχανίας "Opel" Γκίντερ Σακς".

22 Ιουλ 2024

"Η ψυχή δεν είναι μια παχύσαρκη τραγουδίστρια ναϊτκλάμπ". Ο Τομ Ρόμπινς γράφει για την ψυχή

Απόσπασμα από το βιβλίου του Τομ Ρόμπινς, Villa Incognito. Ο πιο εγκεφαλικός παραμυθάς κλείνει σήμερα τα 92 του χρόνια. Και είναι πιο επίκαιρος από ποτέ.

21 Ιουλ 2024
20 Ιουλ 2024

Τα κρυφά μηνύματα του νέου βίντεο-κλιπ της Σάττι : "Αχ Θάλασσα"

Η Μαρίνα Σάττι συνεργάστηκε με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για το βίντεο-κλιπ του τελευταίου τραγουδιού του άλμπουμ της, ένα κομμάτι που μας έχει συγκινήσει πολύ.