ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η Γεωργία μόνο «θύμα» δεν είναι

Η Γεωργία και κάθε κοπέλα που βρίσκει το σθένος να καταγγείλει ένα έγκλημα δεν είναι θύμα, είναι μαχήτρια.

Η Γεωργία μόνο «θύμα» δεν είναι

Με λεπτομέρειες της πολύκροτης υπόθεσης του βιασμού της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα από τη Θεσσαλονίκη να έρχονται κάθε μέρα στο φως, ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει. Όχι μόνο για την εξάρθρωση ζοφερών κυκλωμάτων, αλλά και για να δούμε καλύτερα τον εαυτό μας ως κοινωνία στον καθρέφτη.

Δεν μπορεί να μην ακούσατε και εσείς στον κύκλο σας ερωτήματα όπως: «τι ήθελε εκείνη εκεί;», «δεν έπρεπε να γυρίσει πίσω», «έκανε λάθος και εκείνη» και πολλά, πολλά άλλα σχόλια που αναπαράγουν βαθιά ριζωμένες προβληματικές αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας. Ασκούμε αμείλικτη κριτική για τα κορίτσια, εξαντλούμε κάθε ρανίδα αυστηρότητας και απαιτούμε να έχουν ικανότητες μέντιουμ και να προβλέπουν τους βιασμούς τους. Για τα αγόρια; Τίποτα.

Ευτυχώς υπάρχει και το άλλο «στρατόπεδο». Εκείνο που μένει στο ασύλληπτο κουράγιο μιας νεαρής κοπέλας 24 μόλις χρονών (μήπως θυμάστε τον εαυτό σας σε αυτή την ηλικία;) που έχει χάσει και τους δύο της γονείς, που δεν έχει δηλαδή τη δική τους συμπαράσταση, τη δική τους αγάπη να τη στηρίξει στην τόσο τραυματική εμπειρία που πέρσασε και περνάει ακόμα. Παρόλα αυτά η Γεωργία βρήκε το κουράγιο να πάει στην Αστυνομία, να καταγγείλει το συμβάν, να θέσει το τραυματισμένο της σώμα της σε έλεγχο και σε εξετάσεις. Πρωτίστως όμως είχε το απαράμιλλο σθένος να τα βάλει με γόνους βαθύπλουτων οικογενειών, αλλά και με ένα ολόκληρο σύστημα που την απειλεί.

Παρόλα αυτά η Γεωργία βρήκε το κουράγιο να πάει στην Αστυνομία, να καταγγείλει το συμβάν, να θέσει το τραυματισμένο της σώμα της σε έλεγχο και σε εξετάσεις. Πρωτίστως όμως είχε το απαράμιλλο σθένος να τα βάλει με γόνους βαθύπλουτων οικογενειών, αλλά και με ένα ολόκληρο σύστημα που την απειλεί.

Είναι πολύ δύσκολο να αποκαλέσει λοιπόν κανείς τη Γεωργία «θύμα». Όταν η λέξη «θύμα» στην καθομιλουμένη φέρει και τη σκιά μιας κάποιας αδυναμίας, μολονότι είναι ο επίσημος όρος στον νομικό και ιατρικό χώρο για παρεμφερείς υποθέσεις. Μπορούμε όμως στη ζωή να περιγράφουμε ως θύμα ένα τέτοιου βεληνεκούς Power Girl; Χάρη στη Γεωργία, στη Σοφία Μπεκατώρου και σε όλες τις κοπέλες που ορθώνουν το τεράστιο ανάστημά τους απέναντι στις καταρχήν εγκληματικές, κατόπιν εμετικές πρακτικές της πατριαρχίας και κάθε άντρα που κρύβεται πίσω από τις διασυνδέσεις και τα λεφτά του βάζουμε υποψηφιότητα για ένα καλύτερο μέλλον. Δεν είναι θύματα, είναι μαχήτριες. Είναι αυτές που προστατεύουν εμάς και τις κόρες μας. Είναι οι αδερφές μας.

Κεντρική εικόνα: από τη συνέντευξή της Γεωργίας στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο και το zougla.gr

Aκολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

16 Ιαν 2026

Movie Review | Είδαμε το RIP, τη νέα ταινία του Ben Affleck με τον Matt Damon

Ο George Satsidis γράφει για το crime thriller που φέρνει τους δύο Χολιγουντιανούς σταρ από το Netflix στο σπίτι μας.

Περισσότερα από

Stories

16 Ιαν 2026

Μαίρη Αρώνη: Σπάνιο φωτογραφικό στιγμιότυπο με τον 22χρονο Τάσο Χαλκιά πριν από 51 χρόνια

Η Μαίρη Αρώνη σε ένα σπάνιο φωτογραφικό καρέ με τον Τάσο Χαλκιά.

16 Ιαν 2026

Athens Photo World | Το διεθνές φεστιβάλ φωτορεπορτάζ της Αθήνας επιστρέφει

Για ακόμα μία χρονιά, το φεστιβάλ στοχεύει στην ανάδειξη του σύγχρονου φωτορεπορτάζ και των δημιουργών του, που καταγράφουν την Ιστορία τη στιγμή που αυτή γράφεται.

15 Ιαν 2026

Η Μεγάλη Χίμαιρα | Ένα απαγορευμένο πάθος γεννιέται στο νέο επεισόδιο της σειράς

Τι θα συμβεί στο τέταρτο επεισόδιο της Μεγάλης Χίμαιρας.

15 Ιαν 2026

Eat Chic | 4 ενδιαφέροντα γαστρονομικά ραντεβού αυτόν τον Ιανουάριο στην πόλη

Η εστιατορική σκηνή της πρωτεύουσας υποδέχεται το καινούριο έτος με ραντεβού που συνδυάζουν εκλεκτή γεύση και εξαιρετικό κρασί.

15 Ιαν 2026

Λίλυ Παπαγιάννη: Η πιο φινετσάτη κυρία του ελληνικού θεάτρου σε ηλικία 27 ετών

Η αξέχαστη ηθοποιός, εκτός από φινετσάτη και όμορφη, χαρακτηριζόταν από ταλέντο, παιδεία και ποιότητα. Μια σπάνια φωτογραφία 62 χρόνια πριν.

14 Ιαν 2026

Άμνετ | Πότε θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα η πολυαναμενόμενη ταινία;

Η βραβευμένη με Όσκαρ Chloé Zhao σκηνοθετεί την Jessie Buckley και τον Paul Mescal στην ιστορία που ενέπνευσε τον Άμλετ του Σαίξπηρ.

14 Ιαν 2026

Θεατρικά Νέα | Ο Γιώργος Παπαγεωργίου σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο "1984" του George Orwell

Στην παράσταση, o ηθοποιός-performer υποδύεται όλους τους ρόλους της ιστορίας, έχοντας μαζί του επί σκηνής μόλισ τέσσερις μουσικούς.

13 Ιαν 2026

Εικαστική επιστροφή | Οι νέες εκθέσεις της εβδομάδας

Τα πρώτα νέα εικαστικά ραντεβού της καινούριας χρονιάς.

13 Ιαν 2026

Το "Grease The Musical" έρχεται από το Λονδίνο στην Αθήνα για τέσσερις μόνο παραστάσεις

Η σκηνή του Christmas Theater μετατρέπεται σε ένα εκρηκτικό dancefloor με πολύ γέλιο, λίγο δράμα, τρελό φλερτ.