ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η φυλή που εκπαίδευε τα κορίτσια της στο χορό και στον έρωτα. Γίνονταν συνοδοί πολυτελείας

Τα κορίτσια Ouled Nail στα 12, έφευγαν από τα χωριά τους και ταξίδευαν σε κεντρικές πόλεις της Αλγερίας, όπου εργάζονταν ως ιερόδουλες και χορεύτριες.

Η φυλή που εκπαίδευε τα κορίτσια της στο χορό και στον έρωτα. Γίνονταν συνοδοί πολυτελείας

Η φυλή που εκπαίδευε τα κορίτσια της στον χορό και στον έρωτα. Γίνονταν συνοδοί πολυτελείας και όταν αποσύρονταν παντρεύονταν έναν συγχωριανό τους. Οι Γάλλοι αποικιοκράτες τις αντιμετώπισαν ως πόρνες.

Για αιώνες, οι γυναίκες της φυλής Ouled Nail στολίζονταν και προσέλκυαν άντρες με τον αισθησιακό χορό τους. Σε αντίθεση με τις μαυροντυμένες γυναίκες της βόρειας Αφρικής, που από τον 7ο αιώνα είχαν προσηλυτιστεί στο Ισλάμ, οι Ouled Nail περηφανεύονταν για την ελευθερία τους. Από μικρά τα κορίτσια της φυλής εκπαιδεύονταν από τις μεγαλύτερες γυναίκες της οικογένειας στον χορό και στην «τέχνη του έρωτα».

Η φυλή που εκπαίδευε τα κορίτσια της στο χορό και στον έρωτα. Γίνονταν συνοδοί πολυτελείας
Για αιώνες, οι γυναίκες της φυλής Ouled Nail στολίζονταν και προσέλκυαν άντρες με τον αισθησιακό χορό τους.

Στα 12, έφευγαν από τα χωριά τους και ταξίδευαν σε κεντρικές πόλεις της Αλγερίας, όπου εργάζονταν ως ιερόδουλες και χορεύτριες. Εξαιτίας της καλλιέργειάς τους ήταν περιζήτητες από τους άντρες, οι οποίοι τις αντιμετώπιζαν περισσότερο ως συνοδούς πολυτελείας. Άλλωστε συνήθως χόρευαν και συντρόφευαν τους πελάτες τους σε γιορτές, χωρίς να καταλήγουν απαραίτητα στο σεξ. Οι Ouled Nail κυκλοφορούσαν ελεύθερες στους δρόμους, χωρίς τη συνοδεία αντρών και χωρίς να καλύπτουν το κεφάλι του με μαντήλια. Μετά από περίπου μία δεκαετία, έχοντας συγκεντρώσει κάποια περιουσία, επέστρεφαν στα χωριά τους και παντρεύονταν. Η επιλογή του συζύγου ήταν εξ’ ολοκλήρου δική τους, καθώς διατηρούσαν τον έλεγχο των περιουσιών τους.

Οι Ευρωπαίοι αδυνατούσαν να καταλάβουν πώς λειτουργούσε η φυλή και αντιμετώπιζαν τις γυναίκες των Ouled Nail σαν πόρνες

Οι άντρες της φυλής περηφανεύονταν ότι οι γυναίκες τούς επέλεγαν από έρωτα και έμεναν για πάντα πιστές, καθώς στη ζωή τους είχαν ικανοποιήσει τις σεξουαλικές τους επιθυμίες και δεν ένιωθαν την ανάγκη να «ξενοκοιτάξουν». Η ζωή τους, όταν παντρεύονταν, δεν διέφερε σε τίποτα από τις ζωές των παραδοσιακών γυναικών. Ασχολούνταν με τη γεωργία, όπως όλες οι φυλές της περιοχής και μεγάλωναν τα παιδιά τους. Οι Ouled Nail τράβηξαν την προσοχή των Ευρωπαίων φωτογράφων που επισκέφτηκαν την Αλγερία στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι παραδοσιακές στολές τους ήταν πολύχρωμες, περίτεχνες και οι γυναίκες στόλιζαν το κεφάλι και τα ρούχα τους με σειρές από χρυσά νομίσματα. Έβαφαν τα μάτια τους με μαύρο χρώμα και ζωγράφιζαν με χένα τα χέρια και τα πόδια.

Οι επισκέπτες έγραφαν για τον αισθησιακό χορό της κοιλιάς, στον οποίο οι Ouled Nail είχαν προσθέσει δικές τους κινήσεις. Λίκνιζαν τους γοφούς τους με χάρη, τίναζαν τα χέρια τους ψηλά, κουνούσαν το στέρνο και αναδείκνυαν το στήθος τους. Ξεκινούσαν τον χορό με τις παραδοσιακές φορεσιές τους, που κάλυπταν όλο το σώμα, αλλά κάποια στιγμή αφαιρούσαν τα πολύχρωμα υφάσματα και χόρευαν γυμνές ή ημίγυμνες. Ο Αμερικάνος χορευτής, Τεντ Σον, είδε από κοντά τις Ouled Nail το 1900 και έγραψε τα εξής: «Ο χορός τους δεν είναι προκλητικός για τον απλούστατο λόγο ότι δεν αφήνει τίποτα στη φαντασία. Αυτή η ξεδιάντροπη ζωώδης κίνηση απωθεί τον μέσο λευκό τουρίστα σε τέτοιο βαθμό που τον καθιστά ανίκανο να απολαύσει την κίνηση των γυναικών, οι οποίες ελέγχουν σημεία του σώματος που θεωρούνται αδύνατον να ελεγχθούν».

Οι παραδόσεις των Ouled Nail άρχισαν να εξασθενούν τον 19ο αιώνα με την επικράτηση των Γάλλων στην Αλγερία. Οι Ευρωπαίοι αδυνατούσαν να καταλάβουν πώς λειτουργούσε η φυλή και αντιμετώπιζαν τις γυναίκες των Ouled Nail σαν πόρνες. Τους επέβαλλαν βαριά φορολογία, περιόρισαν τους χώρους που επιτρεπόταν να ασκήσουν το επάγγελμά τους και αργότερα, τις έστελναν με φορτηγάκια στους στρατιώτες στα διάφορα μέτωπα του πολέμου. Μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, οι παραδόσεις των Ouled Nail είχαν εξαφανιστεί και πλέον ζούσαν όπως όλες οι άλλες γυναίκες της Αλγερίας.

Οι Ouled Nail κυκλοφορούσαν ελεύθερες στους δρόμους, χωρίς τη συνοδεία αντρών και χωρίς να καλύπτουν το κεφάλι του με μαντήλια.
Συνήθως χόρευαν και συντρόφευαν τους πελάτες τους σε γιορτές, χωρίς να καταλήγουν απαραίτητα στο σεξ.
Ο Αμερικάνος χορευτής, Τεντ Σον, είδε από κοντά τις Ouled Nail το 1900 και έγραψε τα εξής: «Ο χορός τους δεν είναι προκλητικός για τον απλούστατο λόγο ότι δεν αφήνει τίποτα στη φαντασία»
Ξεκινούσαν τον χορό με τις παραδοσιακές φορεσιές τους, που κάλυπταν όλο το σώμα, αλλά κάποια στιγμή αφαιρούσαν τα πολύχρωμα υφάσματα και χόρευαν γυμνές ή ημίγυμνες.
Οι Ευρωπαίοι αδυνατούσαν να καταλάβουν πώς λειτουργούσε η φυλή και αντιμετώπιζαν τις γυναίκες των Ouled Nail σαν πόρνες. Τους επέβαλλαν βαριά φορολογία, περιόρισαν τους χώρους που επιτρεπόταν να ασκήσουν το επάγγελμά τους και αργότερα, τις έστελναν με φορτηγάκια στους στρατιώτες στα διάφορα μέτωπα του πολέμου.
Οι άντρες της φυλής περηφανεύονταν ότι οι γυναίκες τούς επέλεγαν από έρωτα και έμεναν για πάντα πιστές, καθώς στη ζωή τους είχαν ικανοποιήσει τις σεξουαλικές τους επιθυμίες και δεν ένιωθαν την ανάγκη να «ξενοκοιτάξουν».

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη "Βουγονία" του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Το Φεστιβάλ Βενετίας απέτισε φόρο τιμής στον Giorgio Armani με μία συγκινητική ανακοίνωση

Ο θρύλος της μόδας είχε στενούς δεσμούς με το φεστιβάλ ως τακτικός επισκέπτης εδώ και δεκαετίες, μιας και ο κινηματογράφος αποτελούσε ανέκαθεν τη μεγάλη του αγάπη.

Περισσότερα από

Stories

04 Σεπ 2025

O Giorgio Armani μέσα από δέκα εμβληματικές ρήσεις του

O Ιταλός πρωτοπόρος του ανδρόγυνου στιλ έφυγε από τη ζωή, αλλά συνεχίζει να μας εμπνέει μέσα από το αστήρευτο ταλέντο του.

04 Σεπ 2025

Τα vintage έπιπλα Cannage επιστρέφουν στο σαλόνι μας

Τα έπιπλα από ψάθα είναι τάση και κάνουν δυναμική επιστροφή το 2025!

04 Σεπ 2025
03 Σεπ 2025

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Με μαύρη couture δημιουργία στο Ζάππειο πριν από 29 χρόνια

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην τελευταία φωτογράφισή της στο Ζάππειο.

03 Σεπ 2025

Ούτε "rom", ούτε "com" | Μα πού πήγαν τέλος πάντων οι καλές ρομαντικές κομεντί;

Ένα είδος που αγαπήθηκε όσο λίγα, έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τη μεγάλη οθόνη. Θα μπορέσει να κάνει το comeback που του αξίζει;

03 Σεπ 2025

Theater News | Το "Food For Love" του Sam Shepard "ανεβαίνει" στη θεατρική σκηνή με πρωταγωνίστρια τη Melia Kreiling

Οι "Ερωτευμένοι" αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα τον ερχόμενο Οκτώβριο στο BIOS.

03 Σεπ 2025

Τι θα δούμε στο Netflix τον Σεπτέμβριο

Αγαπημένες επιλογές και φρέσκιες πρεμιέρες έρχονται στην πλατφόρμα τις επόμενες ημέρες.

02 Σεπ 2025

Movie Review | Caught Stealing, μία περιπέτεια με στιλ και πρωταγωνιστές τη Zoë Kravitz και τον Austin Butler

Ο George Satsidis γράφει για μία από τις νέες ταινίες που έρχεται αυτή την εβδομάδα στο σινεμά.

02 Σεπ 2025

Τρεις παραστάσεις της Επιδαύρου κάνουν στάση στο Ηρώδειο

Οι παράστασεις που έκαναν πρεμιέρα και ξεχώρισαν στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2025 έρχονται τον Σεπτέμβριο στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

02 Σεπ 2025